Nos igen :)
Nem zenehallgatással kapcsolatos, de Mac-es, ezért leírom a legújabb kalandomat.
Van egy alkalmazás, amit mostanában ritkábban használok, de amikor kell, akkor kell :)
Ezt az alkalmazást úgy hívják, hogy Adobe Photoshop Elements (2019)
Mivel amatőr fotós célokra használom, és nekem teljesen rendben vannak a szolgáltatásai, nem fizetek elő a "nagy" Photoshop-ra, jobban megéri megvenni egy Elements-t.
Legutóbb a Catalinánál szembesültem azzal, hogy új Elements-t kell vásárolnom, mert a régebbi (ami már tényleg nagyon régi volt, de jól működött, viszont 32 bites...) már nem volt hajlandó elindulni a 32 bites rendszer kidobása miatt. Ekkor még jogos volt a dolog, 32 bites alkalmazás már nem fut macOS-en, kell új, semmi gond... hát megvettem az Adobe Photoshop Elements 2019-et, ami gyönyörűen futott... amíg meg nem érkezett a Monterey.
Erre is csak most jövök rá, mert épp meg kellene szerkesztenem egy fotót (komolyabb dolgok kellenek, mint színállítás meg keretbe vágás - kell profi zajcsökkentés, némi klónozás, spot healing, állítható algoritmusú átméretezés és ilyenek...).
Nosza, elő a kis M1 ABP-t, pont jól jön a feladat a Rosetta 2 kipróbálására. PSE 2019 elindul szépen, expert mód, minden oké, meg akarom nyitni a fotót... és paff, hibaüzenet, nem megy. Bármit próbálkozok, nem megy. Oké, tudjuk, a Rosetta 2 sem tökéletes, tehát át az Intel-es iMac-re, azon is legújabb Monterey... és PSE 2019 ugyanazt a hibát produkálja. Nem az M1 proci és a Rosetta 2 okozza tehát...
Na, belemásztam rendesen, kiderült, hogy a Monterey-ben befoltoztak egy komoly biztonsági rést, és - most nem megyek bele a mélységekbe, mert unalmas - ez ahhoz vezetett, hogy a PSE 2019 használhatatlanná vált. A labda egyértelműen az Adobe térfelén lenne, mert várhatok akárhányadik frissítésre, a macOS-ben már nem fogják megnyitni megint a biztonsági rést... az Adobe-nak pedig egy tényleg minimális munkája lenne vele (gyakorlatilag újrafordítás egy átállított opcióval), hogy kiadjon patch-et a használatban lévő Elements termékekre (is).
De nem. Az Adobe nem foglalkozik már a PSE 2019-cel, viszont a nemrég mehjelent PSE 2022-ben javította a dolgot, vegyem meg azt. Namost... egy cég, aki egy 3 éves termékében már nem hajlandó kijavítani egy csúnya biztonsági rést, és mivel az oprendszer ezzel már nem hajlandó futtatni, vedd meg a legújabb verziót... hááááát... jó, hogy az Adobe meg tudja engedni magának ezt az üzletpolitikát, csak nehogy nagyon visszaüssön (valahogy k..vára nyeregben tudják érezni magukat a "nekem van a legjobb termékem" szcenárión felfúvódott nagy cégek, pedig igazán nagyot bukni a nagyok tudnak, lásd Yahoo!, Nokia, stb...).
Ráadásul a PSE 2022 macOS-re kiadott változata még mindig csak Intel-kód, vagyis M1-gyel csak a Rosetta 2 emulátor segítségével fut. WTF? Kiadnak egy számításigényes Mac-szoftvert "2022"-es évszámmal, ami nincs natívan ARM-re (M1-re) fordítva, miközben az Apple a teljes újgép-palettáját átállította már a saját ARM-architektúrájú M1 platformra? Ennek mi értelme? (mellesleg természetesen a "nagy" Photoshop már M1-natív, szóval meg is van az értelme: mindenki használja inkább az előfizetéses termékcsaládot, akkor is, ha egyszerűen nincs szüksége a szolgáltatásai egynegyedére sem... de így jobban megéri az Adobe-nak).
Nos, azt hiszem, ezek után PSE-alternatívát keresek, ami nem Adobe-termék lesz. Megszoktam, szóval sz@r lesz mást használni helyette, de nem akarom magam egy új (2022-es) intel-PSE-vel szívatni.