Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3553

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

jumper: van Dyno kettös kabelezesi lehetöseggel ?  
amennyit en ismerek nincsen, es mas gyartok is osztjak/ottak ezt a velemenyt, hogy nem kell biwiring.

ök "koklerek" ???

nem fehér és fekete a világ ebben sem. A kettős kábelezés több játékteret ad a felhasználónak, viszont igaz az az összefüggés, hogy minél "komolyabb" a rendszer és főleg a hangfal kábel, annál kevésbé indokolt a kettős (hármas) kábel alkalmazása. Ha nincs 2pár hangfal csati csak 1pár, akkor a JUMPER kábel az belül van fixen kialakítva a hangváltó környékén, többnyire forrasztva. Minden estre van előnye annak is, hogy fizikailag is szeparált a mély-magas (mély-közép-magas) hangváltó szekció. És ott van a biamplifikálás/aktív hangváltó, ahhoz meg nélkülözhetetlen a 2pár (3pár) hangfal csatlakozó.

avl2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1623

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: avl2 »

jumper: van Dyno kettös kabelezesi lehetöseggel ?  
amennyit en ismerek nincsen, es mas gyartok is osztjak/ottak ezt a velemenyt, hogy nem kell biwiring.

ök "koklerek" ???

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5273

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Még annyit hozzáfűznék a jumperről eddig leírtaknak, hogy hangszórók esetében a jumper kis hosszánál jóval nagyobb mértékben szól bele a hangzásba.

Talán még azt sem túlzás állítani, hogy a jumper minősége fontosabb, mint a hangfal kábelé. És egyáltalán nem kell a jumpernek a hangfal kábelhez hasonlónak vagy éppenséggel azzal azonos anyagunak lenni. Akit érdekel részletesebben ez a téma írjon privit! 

De igen, túlzás azt állítani, hogy az átkötő minősége fontosabb, mint a hangszórókábel. Fontos, de NEM fontosabb.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Még annyit hozzáfűznék a jumperről eddig leírtaknak, hogy hangszórók esetében a jumper kis hosszánál jóval nagyobb mértékben szól bele a hangzásba.

Talán még azt sem túlzás állítani, hogy a jumper minősége fontosabb, mint a hangfal kábelé. És egyáltalán nem kell a jumpernek a hangfal kábelhez hasonlónak vagy éppenséggel azzal azonos anyagunak lenni. Akit érdekel részletesebben ez a téma írjon privit! 

akkor csináljunk JUMPER-ból hangfalkábelt, vagy mi vagy majd én is írok privit és akkor megtudom a tutit

Vendég

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Vendég »

.

Legjobb jumper, ha nincs jumper!
"Akit érdekel részletesebben ez a téma írjon privit!" És én garantáltan nem akarok neki eladni semmit.

.

viri
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1657

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: viri »

Miért kéne privit írni, hiszen mindenkit érdekel ez a téma, aki ide látogat.
A jumper fontosságával egyetértek, az egész hangképre hatással van, bár azt túlzásnak tartom, hogy egyik is fontosabb lenne a másiknál. Viszont én pl. kifejezetten azt tapasztaltam, hogy a legjobb, ha ugyan abból az anyagból van, mint a hf kábel, sőt legjobb lenne megszakítás nélkül végig vinni. Érdekelne a véleményed, hogy hogyan jutottál arra az eredményre, hogy más anyagból készíteni a jumpert? Az én logikám szerint ez olyan, mintha bikábelezésnél alulra használnál egyféle kábelt, és felülre is egy másikat. Ilyen vegyes felállásból még sosem sült ki jó, legalábbis nálam, meg a baráti körömben sem.
Audio PC(PPV3)- Core Audio Karuna USB/spdif - Audio Note DAC3 - Convergent Audio Technology SL1 sign.- PS Audio Delta 250 monoblokkok - JBL 250Ti Classic Edition - 2db Rythmik Audio F15 sub - Audience Conductor hf kábel + ic-k, Entreq Primer pro usb, ösvény végén: Siltech octopus signature

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2370

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: cables »

Kedves Kollégák, lehet, hogy ostobaságot kérdezek, de tényleg nem tudom pontosan, szóval mi is az a jumper és mire való?
Köszönöm. 

Taki84
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 5

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Taki84 »

Üdv,

Én ezt ajánlanám. Nagyon jó ár/érték arányú kábel, és semmi színezés vagy torzítás.

Köszönöm a tippet,utánajárok!

lacy
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 810

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: lacy »

Értem. És amikor egy erősítőnél lehet látni ezt a kis sínt ott mi a célja és az eredménye? vagy az már nem is jumper? 
erősítőknél általában a bontható elő és végfok módon üzemelhetőket köti integrálttá össze

csoma
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 119

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: csoma »

Értem. És amikor egy erősítőnél lehet látni ezt a kis sínt ott mi a célja és az eredménye? vagy az már nem is jumper? 

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11152
Kapcsolat:

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Kedves Kollégák, lehet, hogy ostobaságot kérdezek, de tényleg nem tudom pontosan, szóval mi is az a jumper és mire való?
Köszönöm. 

Sok területen és feladatra használunk Jumpert, jellemzően átkötésre szolgál.

Pl. több utas hangdobozoknál gyakran kivezetik mindegyik szekció bemenetét, hogy akár külön is hajthatóak legyenek. Ha ezt a lehetőséget nem szeretnéd használni, akkor a csatlakozókat össze kell kötni, hogy mindegyik út kapjon jelet. Ezt az átkötő kábelt, lemezt, sínt nevezik sokan Jumpernek.

lacy
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 810

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: lacy »

Köszönöm. 

Hát igazából ez egy "áthidaló" kütyü
többféle is lehet a leggyakrabban a számítástechnikában a számítógépekben fordul(t) elő
két kis réz tüskére egy műanyag áthidaló kerül amiben belül van egy réz érintkező.

kb így néz ki a tüske:

imígyen meg az átkötője

de létezik még sokféle az elv ugyanaz
ja igen és létezik kábeles is amit el kell vágni ami azért jó, mert ha mégsem kell akkor forraszthatsz

csoma
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 119

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: csoma »

Köszönöm. 

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3191

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: audioline »

Csak arra utaltam, hogy nem rondít bele a zenébe... Egyébként vitatott téma a vezeték által okozott nemlineáris torzítás, de leginkább annak hallhatósága. "Sajnos" én hallani vélem, ezért bocsánatot kérek.
Persze, én is hallok különbségeket kábelek között csak azt nem merem állítani, hogy amelyik bevállt számomra, az abszolute semleges, színezetlen, hiszen mihez képest jelenthetjük ezt ki? István által említett "nincs kábel"-hez képest mindegyik némi nemű tili-toli...Azzal semmi gondom, hogy érzékeljük, melyik tűnik "tisztábbnak" avagy számunkra hallgathatóbbnak.
.

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

pofon egyszerű. Ha megteheted, hogy a forrás/előerősítőt/ forrás/végerősítőt háttal egymásfelé teszed, alápakolsz,stb. készítsz egy minimál hosszúságú IC kábelt, lehetőleg jófajta csatival, vagy azonossal amit egyébként használsz. 3-4cm hosszan maga a kábel minimálisan, vagy egyáltalán nem fog beleszólni a hangzásba, marad a csatlakozó, meg forrasztás hatása. Ez lehet a "semmi" referenciája

Ha csatlakozó miatti 2-2 forrasztást és magát a csatlakozót is ki akarod iktatni ebből a kábel "semmi" referenciából, akkor készülék belsejéből, készülék belsejébe forrasztasz, így már csak 2db forrasztás hatása marad a minimális dróthatás mellet.

Itt szoktak jönni a tudálékosok, nem jó amikor két készülék között nincs egy csillapító-illesztő elem, kábel, de ők ezt azért mondják, mert az ő készülékeik igénylik a kábelek "befolyásoló" hatását, nevezzük hangolásnak, amiben én egyébként sosem hittem. Két készülék hibáit egy közbenső elemmel, egy kábel jelalakító hatásával nem lehet helyre hozni, inkább csak tologatni egyik sarokból a másikba.

A lényeg, hogy kábelezéssel/dugokkal/forrasztással (?) ne akarjunk "semmit", azaz teljes semlegességet...
.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2120

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Voyager »

Azon gondolkodtam el, hogy ezt vajon hogyan lehet megtudni egy vezetékről, ill. hogy létezik e ilyen ("semmi") egyáltalán?
Egyébként ne érts félre, nem vitatom ajánlásod jó ár/érték arányát.

Csak arra utaltam, hogy nem rondít bele a zenébe... Egyébként vitatott téma a vezeték által okozott nemlineáris torzítás, de leginkább annak hallhatósága. "Sajnos" én hallani vélem, ezért bocsánatot kérek. 
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Azon gondolkodtam el, hogy ezt vajon hogyan lehet megtudni egy vezetékről, ill. hogy létezik e ilyen ("semmi") egyáltalán?
Egyébként ne érts félre, nem vitatom ajánlásod jó ár/érték arányát.

pofon egyszerű. Ha megteheted, hogy a forrás/előerősítőt/ forrás/végerősítőt háttal egymásfelé teszed, alápakolsz,stb. készítsz egy minimál hosszúságú IC kábelt, lehetőleg jófajta csatival, vagy azonossal amit egyébként használsz. 3-4cm hosszan  maga a kábel minimálisan, vagy egyáltalán nem fog beleszólni a hangzásba, marad a csatlakozó, meg forrasztás hatása. Ez lehet a "semmi" referenciája

Ha csatlakozó miatti 2-2 forrasztást és magát a csatlakozót is ki akarod iktatni ebből a kábel "semmi" referenciából, akkor készülék belsejéből, készülék belsejébe forrasztasz, így már csak 2db forrasztás hatása marad a minimális dróthatás mellet.

Itt szoktak jönni a tudálékosok, nem jó amikor két készülék között nincs egy csillapító-illesztő elem, kábel, de ők ezt azért mondják, mert az ő készülékeik igénylik a kábelek "befolyásoló" hatását, nevezzük hangolásnak, amiben én egyébként sosem hittem. Két készülék hibáit egy közbenső elemmel, egy kábel jelalakító hatásával nem lehet helyre hozni, inkább csak tologatni egyik sarokból a másikba.

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

...semmi színezés vagy torzítás.
Egyébként ne érts félre, nem vitatom ajánlásod kedvező ár/érték arányát.
.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2120

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Voyager »

Sziasztok!

Tanácsra lenne szükségem. Van nékem egy szép Rotel 840BX4-em,karácsonyra jön, egy Marantz SR5009-es házimozira, ezek pedig egy egyedileg tuningolt Marantz HD-345-ös hangsugárzó párost hajtanak front oldalon.
Kinéztem 3 kábelt és a véleményetekre/tanácsotokra/más ajánlásotokra lennék kíváncsi:
1. Real Cable TDC300F (2100/m)
2. QED Reference Silver Anniversary XT3. (2490/m)
3. Neotech KS-11275 (1790/m)

Üdv,
Taki

Üdv,

Én ezt ajánlanám. Nagyon jó ár/érték arányú kábel, és semmi színezés vagy torzítás.
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”

Taki84
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 5

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Taki84 »

Sziasztok!

Tanácsra lenne szükségem. Van nékem egy szép Rotel 840BX4-em,karácsonyra jön, egy Marantz SR5009-es házimozira, ezek pedig egy egyedileg tuningolt Marantz HD-345-ös hangsugárzó párost hajtanak front oldalon.
Kinéztem 3 kábelt és a véleményetekre/tanácsotokra/más ajánlásotokra lennék kíváncsi:
1. Real Cable TDC300F (2100/m)
2. QED Reference Silver Anniversary XT3. (2490/m)
3. Neotech KS-11275 (1790/m)

Üdv,
Taki

svedmalac
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 386

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: svedmalac »

de ige, egy alap sony blu ray univerzális csoda masina nasa teknológiával bárki számára elérhető áron...szóval nem akarom mondjuk venni egy drága lejátszót, a cél csak h legyen hang, nem kell ilyen minden levegő zörej hallás őrület...akkor a blu ray + dac -> erősítő megfelelő lehet? ott úgyis vannak coax bemenetek.

Ha olcsó és azonnali jó zenehallgatás kell, akkor az említett régebbi Philips/Marantz lejátszók a legjobbak erre, van itt is több jó készülék hirdetve 10 alatt...

Ha van hosszabb távon olyan terved, hogy pl. pc-ről menjen a muzsika, akkor érdemesebb hosszabb távon gondolkodni és dac-ban.

Saját véleményként csak annyi, hogy egy régi és jól bevált cd lejátszó olcsó és tökéletes lehet még az életben akár 10 év múlva is. Csak akkor már ki tudja milyet kapsz és mennyiért...

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

...akkor a blu ray + dac -> erősítő megfelelő lehet? ott úgyis vannak coax bemenetek.
Igen.
Más kérdés, hogy ha nincsenek túl nagy igények, akkor egy régebbi normális (pl. Philips) CD lejátszóval olcsóbban érnéd el célodat. Természetesen egy Dac, még ha többe is fáj, hosszabb távú és jó választás lehet, hiszen forráskészülék váltáskor nincsenek túl nagy bukfencek..., ill. az esetleges későbbi (?) PC v. mediaplayer zenehallgatásra való felhasználását is kellemesebbé teheti. Ha szűkös a keret, akkor a használt piacon HiVox lupus dac-okat érdemes nézegetni/hallgatózni, bár ez itt kissé off.
.

franz
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 20

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: franz »

Nem valami alap DVD v Bluray player az egészen véletlenül?  Ahogy írták is, egy külső D/A konvereter nélkül nem túl jók az esélyeid! 

de ige, egy alap sony blu ray univerzális csoda masina nasa teknológiával bárki számára elérhető áron...szóval nem akarom mondjuk venni egy drága lejátszót, a cél csak h legyen hang, nem kell ilyen minden levegő zörej hallás őrület...akkor a blu ray + dac -> erősítő megfelelő lehet? ott úgyis vannak coax bemenetek.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11152
Kapcsolat:

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Mostanában ismerkedem az XLR kábelekkel. Néhol csak a csatlakozó különbözteti meg az RCA kábelhez képest. De van úgy hogy maga a kábelt is szimmetrikusnak nevezeik szemben a normál sztereó kábelhez képest. Van ennek jelentősége, amikor az ember kábeltt választ XLR-hez?

Úgy is kérdezhetném, hogy XLR és RCA sztereó kábel a csatlakozókon kívül másban is különbözik?

Egy picit megzavarodtam, mert sokszor olvasható, hogy ugyan azt a kábelt szerelik különböző csatlakozókkal és ennyi. De ha egy kábel szimmetrikus, akkor azt külön megjegyzik szemben a sima sztereó kábellel

XLR csatlakozót szimmetrikus kábelekre szokás szerelni, de be lehet kötni aszimmetrikusan is. A szimmetrikus kábelek minimum 2 belső érrel és árnyékolással rendelkeznek szemben a szokványos HiFi kábelekkel, ahol általában csak 1 belső ér található + árnyékolás. A szimmetrikus, földfüggetlen jeltovábbításnak sok előnye van, ezeket már sokszor felsoroltuk ebben a topikban is, de csak akkor van értelme, ha a készülékek is szimmetrikusak.

mezzo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 103

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: mezzo »

Mostanában ismerkedem az XLR kábelekkel. Néhol csak a csatlakozó különbözteti meg az RCA kábelhez képest. De van úgy hogy maga a kábelt is szimmetrikusnak nevezeik szemben a normál sztereó kábelhez képest. Van ennek jelentősége, amikor az ember kábeltt választ XLR-hez?

Úgy is kérdezhetném, hogy XLR és RCA sztereó kábel a csatlakozókon kívül másban is különbözik?

Egy picit megzavarodtam, mert sokszor olvasható, hogy ugyan azt a kábelt szerelik különböző csatlakozókkal és ennyi. De ha egy kábel szimmetrikus, akkor azt külön megjegyzik szemben a sima sztereó kábellel

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”