Szerintem ez sem annyira meglepő, hisz ahogy lépünk feljebb, egyre kisebb változásért egyre jobban zsebbe kell nyúlni.
Ilyen ez a hobbi (is).

Szerintem ez sem annyira meglepő, hisz ahogy lépünk feljebb, egyre kisebb változásért egyre jobban zsebbe kell nyúlni.
Hasonlóan gondolom én is. Solent Angel Bremen B1 + Heed Obelisk dac-ot, váltott nálam az említett Lindemann Source.
Úgy látszik, hogy a futómű minősége minden téren meghatározóTul írta: ↑2026.03.01., vas. 08:09Persze, teljesen érthető és totálisan átélem.
Amit írtam, azért írtam, mert a kérdéskör eleve onnan indult, hogyan lehetne feljebb lépni.
Aminél az én tapasztalatom a konkrét esetben meglepetést hozott számomra:
Ha a forráson javítani akar valaki, akkor
“olcsó player” + “olcsó DAC”
irányból elindul a
“drága player” + “drága DAC”
felé.
Érzésből feltétlenül azt gondoltam volna, hogy a köztes lépcsőfok akkor lesz nagyobb előrelépés, ha
“olcsó player” + “drága DAC” kombinációt választunk.
Holott, az én nevesített készülékeimmel épp fordítva volt. És nem csak úgy alig észrevehetően, hanem nagyon egyértelműen:
“drága player” + “olcsó DAC”
volt a nyerő irány.
A “drága” és “olcsó” szabadon behelyettesíthető “minőségibb” és “gyengébb” szavakra, meggyőződéstől függően![]()

Lehet régimódi vagyok, de én pont azt szeretem, ha nincs sok körítés, hanem a lényegen van a hangsúly, azaz jelen esetben a hangon.

Köszönjük a “nép” nevében. Sok ilyen kellene.vazze írta: ↑2026.03.02., hétf. 19:47IMG_7963.jpeg
Nos hát megvolt , elvégeztem azt a tesztet amire már régóta készültem és már régóta csiklandozott a kíváncsiság.
Fontos , hogy amik itt ‘elhangzanak’ azok szigorúan a saját tapasztalataim! Lehet egyeseknek nem fog minden tetszeni , de nem cél , hogy mindenkinek kedvére való legyen egy ilyen teszt.
De miről is van szó?
Van egy Wiim Pro Plus tavaly nyár óta és kölcsön kaptam egy Lindemann MB Source-t.
A Lindemann-ra már régóta kiváncsi voltam , igaz én a Limetree szériát nézegettem korábban.
Sokan azt gondolják a Wiim-ről , hogy valamiféle óriásölő kütyü és annak ellenére amennyibe kerül , mégis képes helyettesíteni egy sokkal drágább eszközt. Furcsa mód ez részben akár igaz is lehet , de ne szaladjunk ennyire előre.
Applikációk: a wiim-nek nagyon jó alkalmazása van ami könnyen használható. Szinte mindent is be és át lehet állítani benne. Kimeneti szint , eq , aktív optika bemenet érzékelés… Nincs viszont xlr és füles kimenet. Az app stabil és könnyen használható , nálam soha nem fagyott még le és a készülék appból is indítható alvó állapot után. Van fizikai táv amiből én megvettem az aluminium verziót. Az is hibátlan és elég prémium érzetet kelt. Sajnos jónéhány eszköz itt elbukik. Sok gyártó egyáltalán nem ad fizikai távot , vagy csak valami olcsó műanyag egyenvackot. (https://youtu.be/sGBFb9HgIxU?si=lSO-YokZDjiOMnLU )
Igen tudom , ott az applikáció , de minek vegyem elő a telefont vagy tabletet és nyissam fel , nyissam meg az app-ot csak azért , hogy arrébb lépjek egy track-et vagy állítsak a hangerőn? Egyszerűbb és gyorsabb csak rábökni egy fizikai gombra.
A jó hír , hogy a Lindemann is rendelkezik applikációval. Hozhatnék ide hifis lózungokat , hogy letisztult, meg sallangmentes de ha őszinte akarok lenni akkor bizony kicsit lapos és szegényes. Igazából nem sok minden van benne, el lehet indítani a zenéket , van rádió de nem lehet alvó állapotból indítani lejátszást. Van fizikai táv , de nem bluetoth-al megy hanem infrás és olyan kis fentebb említett műanyag vacak. Azért a Lindemann árkategóriájába beleférhetne egy komolyabb táv szerintem. Elég lenne egy olyasmi mint amit a wiim másolt az apple-től , csak lenne legalább.
Mindkét eszköz applikációja hibátlanul ment, egyik sem fagyott le , sehol nem tapasztaltam akadást vagy hasonlót.
Külön nagy pacsi a Lindemann-nak , hogy nincs kék led az elején!
Én nem vagyok oda az egérmoziért sem , nem kell futófény meg albumfotó mivel kb három méterre ülök tőle a kanapén és úgysem látom csak idegesítene a szemembe világító kijelző ami ugye manapság divatos de a legtöbb esetben nagyon vacak minőségű-persze tisztelet a kivételnek ha van olyan.
A kábelezéssel nem vacakoltam sokat, sima alap tápkábeleket használtam. Mindkét készülék wifi-n csatlakozott a hálózathoz.
Az erősítést egy Line Magnetic 211ia és egy Luxman SQ-N150 biztosította felváltva. Hangsugárzó egy pár Wharfedale Linton 85th volt , valamint két pár saját tervezésű doboz , viszont az azokkal kapott eredmény nem reprezentatív mivel azok a külvilág számára nem létező produktumok annak ellenére, hogy nekem rengeteg örömöt és vigyorgást okoznak:-).
Mindkét eszköz a saját belső dac-ját használta és mivel sajnálatos módon nem volt két pár egyforma rca kábelem ezért kellett egy oda-vissza tesztet is csinálni specifikusan a kábelekre való tekintettel. Ez a teszt rendkívül kicsi eltérést mutatott , tehát a különbség a két rca kábel között habár létezik , de hibahatáron belüli.
Szoftver tekintetében a roon-ra esett a választás mert ezt mindkét eszköz támogatja és ennek folyományaképpen össze lehet szinkronizálni a két eszközt egy zónába. Így ugyanazt és ugyanabban az időben játszák és az erősítő két szomszédos bemenetére kötve egyetlen kattintással lehet választani mikor melyiket hallgatom.
Kb egy hétig zajlott a teszt. Zenével mindvégig roon alól különböző rádiócsatornák , qobuz és saját meglévő zenei anyag. Sok filmet is megnéztünk ahol szintén váltakozva használtam a két eszközt ami kicsit nyűgösebb volt , mert át kellett dugni az optikai kábelt.
Ennyi bevezető és magyarázat után pedig a hang…
Elsőre ami feltűnt az a mélyhangok. Mintha kevesebb lenne a Lindemann-ban. További oda-vissza kapcsolgatás után kiderült, hogy nem a Lindi ad kevesebbet , hanem a Wiim ad többet a felső basszusból. Az a fajta mélyhang ami ütős , vehemens , a boltban amikor belehallgatsz azt gondolod: hűűű baz.. ez már valami! Sajnos ez becsapós mert ez a kiemelés elnyomja azt ami alatta van/lehet. Márpedig a legtöbb esetben van még lentebb csak nem hallod mert elnyomódik. Na ezekre a hangokra kaptam fel a fejem a Lindi-nél. Sokkal mélyebbre megy és nincs, vagy nem észrevehető a kiemelése (szerintem inkább nincs). Nem is gondoltam volna , hogy a Linton-om képes ilyesfajta szubhangok lesugárzására , főleg csöves meghajtással.
A másik ami feltűnt , hogy van magassugárzó a dobozaimban! A két eszközt összehasonlítva a wiim-nek kissé fátyolos hangja van míg a Lindemann rendkívül tiszta és a magas frekvenciákban is élénk , részletes előadást nyújtott. Filmeknél többször is meglepetést okoztak az effektek , zenei aláfestések és apró szöszölések. Ezek a wiim-el nem jelennek meg ilyen hatásosan és artikuláltan. Próbáltam , de nem oldja meg ezt a fátyolosságot a wiim-nél az eq sem. Ugyanolyan hang lesz csak legfeljebb erősebb magas hangokkal.
A térérzet is komoly eltéréseket mutat. Míg a wiim-nél konkrétan hallatszik , hogy a hang a hangsugárzókból jön és még akusztikus zenékkel is csak ritkán fordul elő olyan állapot amikor a doboz mellől hallatszik valami. A színpad véget ér a dobozok külső szélénél , valamint filmes jeleneteknél például egy jármű csupán elhalad a dobozok között egyik irányból a másikba.
Ezzel szemben a Lindemann kinyitja a teret a dobozok mellett is. Ugyanez a filmes jelenet itt úgy zajlik le, hogy a jármű a szoba egyik végéből eljut a másikba és továbbhalad az utcán.
Az egyik sorozatunknál amit nézni szoktunk konkrétan megállítottam a filmet mert valami morajlást hallottam kintről , de kiderült a filmben volt a hang. Dark ambiemt zenéknél teljesen eltűnnek a dobozok és a hangok valahonnan a fal mögül jönnek ami nem kicsit ijesztő.
Csavargathatnám/tekergethetném és szofisztikázhatnám még a dolgot , de a lényeg azt hiszem világossá vált már mindenkinek. A Lindemann MB Source lényegesen jobb hangot produkál , de nem álljunk meg itt.
A wiim egy teljesen vállalható hang nagyon jó applikációval és stabil működéssel. Triggeren keresztül képes kapcsolni másik eszközt például végfokot , tv-ről optikán automatikusan indul , nagyon stabil és nem utolsó sorban olcsó. De ne legyenek illúzióink! Ez nem volt és soha nem is lesz egy felsőkategóriás eszköz! Nagyszerűen meg lehet okosítani vele egy alsó-közép kategóriás hifit , de sajnos semmi több. Bárcsak ne ezt tapasztaltam volna higgyétek el!
A tanulság számomra az , hogy a hangfalaim és az erősítőim sokkal többre képesek mint amire a wiim. Sokkal nagyobb a felbontásuk annak ellenére, hogy nem egy 10-20 milliós berendezésről beszélünk. Nyilván a wiim elvégzi a feladatot , tisztességesen szól főleg azért az árért amennyibe kerül , de a Lindemann nagyon sokkal jobb hang.
Nem túl korrekt ez az összehasonlítás mert ugye a wiim-et az alu távval együtt 3500sek-ért vettem és a Lindemann még használtan is 1500-2000€ között van.
Hát mire idáig eljutsz az olvasásban lehet már szegény anyám is csuklik de mégegyszer szeretném hangsúlyozni , hogy ez szigorúan az én tapasztalatom. Nem kaptam senkitől támogatást , nincs youtube csatornám és nem akartam senki tyúkszemére lépni.

De miért ne tetszene egyeseknek egy ilyen szép, részletes tapasztalat megosztás? Erre való egy fórum, nemde? Lehet pont emiatt fog valaki meghallgatni valami komolyabb cuccot, és rájön ő is, hogy csodák márpedig nincsenek.
Próbáltad CD játszóval is meghajtani az Abacus-t? Szerintem még a régi Abacus is lezenéli a Cd játszók többségének beépített dacját. Nyilván nem a 2-3 milliós csúcsgépekről beszélek.PgSpa írta: ↑2026.03.01., vas. 11:57Az Abacus-S-ről még annyit: korábban Abacus-t használtam + Aries Mini-t Sbooster táppal(USB táplálással). A CD és LP hanggal szemben másodlagos forrásként tudtam tekinteni erre a felállásra, valahogy nem élt az egész. Az Abacus-S mint DAC is sokkal jobban teljesít, de a hálózati kártya megadta azt a szintet, ami már élvezetes zenehallgatást tesz lehetővé akár szerverről, akár Tidalról, sőt webrádión a Bartók is egészen jó, pedig MP3. A koronát erre a megoldásra a Roon tette fel. Nem vagyok szakember, nem értem, hogy mit csinálnak, de sokkal jobb, mint a sima hálózati lejátszás.

https://www.headphonesty.com/2025/05/be ... QU97AjisTwAlex_Aston írta: ↑2026.02.08., vas. 13:59Készítettem egy playlistet a hallgatózáshoz.
Szigorúan szubjektív, nincs benne semmi olyan, ami a különböző kiállításokon, vagy kereskedőknél általában hallható.
Inkább olyanok, amiket szeretek, és hallgatok sokat, emellett szerintem tesztelésre is alkalmasak.
Így könnyebb, es gyorsabb lesz hallgatózni, nem kell itt, meg ott keresgélni számokat.
https://link.deezer.com/s/32oqwen2rWb3P85vjlE9f

És most már direkt Tidal is van!alto írta: ↑2026.03.01., vas. 10:39
Kedves Aladár!
Nálam azért van magyar nyelvű termékoldal az Abacus S-hez, tesztek és videók is megtalálhatók itt. https://www.bartimexaudio.hu/termekek/d ... s-s-detail
A streamer kártyáról valóban kevés információ érhető el. Upnp alapon az MControl appból vezérelhető, de kompatibilis a Roon-al is, én inkább azt szoktam használni hozzá.
Kedves Aladár!Mézga Aladár írta: ↑2026.03.01., vas. 09:15Tisztelt Huszti Zsolt!huszti-zsolt írta: ↑2026.02.28., szomb. 17:01Kedves 'Aladár"!Mézga Aladár írta: ↑2026.02.28., szomb. 13:17Sziasztok!
alto felkeltette az érdeklődésemet az Heed Abacus S + Streamer kártya iránt.
Kutakodtam majd "meglepődtem".
Nincs a Heed Audionak magyar honlapja?!
Valamint semmi infót nem találtam a streamer kártyáról, műszaki paraméterek, vezérlő applikáció, támogatás.
Ez roppant lehangoló.
Merjünk kicsik lenni!
Valóban, nincs magyar nyelvű honlap. És ami még rosszabb hír, hogy egyelőre nem is várható, bár az új honlap előbb utóbb magyarul is felkerül majd. Nem vagyok ugyan erre büszke, de a helyzet a racionalitásból fakad. A Heed Audio forgalmát jelenleg külföldön bonyolítja, mintegy 99%-ban. Angol, német, francia nyelvű piacokon főként, bár jól működő képviseletünk van például Hollandiában, Norvégiában, Svédországban vagy éppen Portugáliában. Még a portugál forgalmunk is messze meghaladja a magyart, és portugál nyelvű honlapunk sincs.
Egyébként pedig valamit figyelembe kell (kellene) venni. A Heed Audio nem tech cég. Egy régi vágású, audiofil cég vagyunk, ahol a személyes megismerésre helyezzük a figyelmet. Vásárlóink legnagyobb rész szerte a világon személyesen, a Heed kereskedőknél ismerkedve jut el a vásárlásig. Ez ma kétség kívül nagyon ódivatú megközelítés, de hát végül is csak az volna a cél, hogy ki-ki úgy válassza az adott terméket, hogy ez az ő ízlésének, preferenciáinak a legkedvezőbb, márpedig egy zene reprodukáló eszközt igen nehéz a számokból és a marketing szövegekből ideálisan választani. (Bár látom, hogy ez egyre inkább így működik.)
Ha és amennyiben ez a Heed termékeket antipatikussá teszi számodra, úgy ennek ódiumát el kell fogadnom és tudomásul veszem.
Üdvözlettel: Huszti Zsolt
U.i.: A "merjünk kicsik lenni" megjegyzést nem értem, de nem feltétlenül kell nekem mindent érteni.)
Tudomásul tudom venni a megközelítést az személyes kontaktra, a magyar nyelvű honlapra viszont nem.
Egy magyar cég amely magyarországi székhellyel rendelkezik tisztelje meg a honfitársait és esetlegesen leendő vásárlóit annyival, hogy magyarul is kommunikál a honlapján. (Ennek a költsége nem gondolnám, hogy anyagilag megterhelné a céget.)
Semmilyen választ nem kaptam a hiányzó adatokra a streamer kártya esetén, pedig az milyen appal történik a használat, az a streamerek világában meghatározza a használhatóságát.
Számomra nem "antipatikusak" a Heed termékek.
További minden jót kívánok, Aladár.

Tisztelt Huszti Zsolt!huszti-zsolt írta: ↑2026.02.28., szomb. 17:01Kedves 'Aladár"!Mézga Aladár írta: ↑2026.02.28., szomb. 13:17Sziasztok!
Valamint semmi infót nem találtam a streamer kártyáról, műszaki paraméterek, vezérlő applikáció, támogatás.
Ez roppant lehangoló.
Merjünk kicsik lenni!
Valóban, nincs magyar nyelvű honlap. És ami még rosszabb hír, hogy egyelőre nem is várható, bár az új honlap előbb utóbb magyarul is felkerül majd. Nem vagyok ugyan erre büszke, de a helyzet a racionalitásból fakad. A Heed Audio forgalmát jelenleg külföldön bonyolítja, mintegy 99%-ban. Angol, német, francia nyelvű piacokon főként, bár jól működő képviseletünk van például Hollandiában, Norvégiában, Svédországban vagy éppen Portugáliában. Még a portugál forgalmunk is messze meghaladja a magyart, és portugál nyelvű honlapunk sincs.
Egyébként pedig valamit figyelembe kell (kellene) venni. A Heed Audio nem tech cég. Egy régi vágású, audiofil cég vagyunk, ahol a személyes megismerésre helyezzük a figyelmet. Vásárlóink legnagyobb rész szerte a világon személyesen, a Heed kereskedőknél ismerkedve jut el a vásárlásig. Ez ma kétség kívül nagyon ódivatú megközelítés, de hát végül is csak az volna a cél, hogy ki-ki úgy válassza az adott terméket, hogy ez az ő ízlésének, preferenciáinak a legkedvezőbb, márpedig egy zene reprodukáló eszközt igen nehéz a számokból és a marketing szövegekből ideálisan választani. (Bár látom, hogy ez egyre inkább így működik.)
Ha és amennyiben ez a Heed termékeket antipatikussá teszi számodra, úgy ennek ódiumát el kell fogadnom és tudomásul veszem.
Üdvözlettel: Huszti Zsolt
U.i.: A "merjünk kicsik lenni" megjegyzést nem értem, de nem feltétlenül kell nekem mindent érteni.)
Luxor Audio írta: ↑2026.02.28., szomb. 12:31Nullák és egyesek a készülékekből nem, de a hobbitársakból tudnak kijönni. Nem csak itt, más csoportokban is nagyot megy a Wiim. Mikor Te, én, vagy bárki írja, hallja, hogy ezek a kütyük nem ütik meg az elvárt szintet, ez inkább rólunk beszél. Az anyagi lehetőségek a hangideálra is hatással vannak (vagy fordítva?) és aki 100e Ft környékén keresgél, az könnyen elégedett lehet valamelyik Wiim csodával, amik végülis korrekt cuccok, főleg a pár évvel ezelőtti kínálathoz képest. Akinek a 2MFt irreálisan magas összeg, az a Rose-t nem is igazán fogja jobbnak hallani, sőt esetleg még átverésnek is tekinti (önvédelemből). Engem sem érdekel, mennyivel jobb egy 50 milliós cucc, mert annyiért úgysem fogom megvenni. Mindenki a maga szintjén nyomorog.alto írta: ↑2026.02.28., szomb. 06:25Létezik azonban (itt az aVx-n is jelen vannak) egy hangos és erőszakos véleményvezér brigád, akik ezt rendszeresen próbálják cáfolni, mondván hogy egy Wiim Pro-ból pont ugyanazok a nullák és egyesek jönnek ki mint pl. egy Rose RS130-ból, így nem is lehet közöttük semmilyen hangminőség különbség. Én unok már ez ellen tiltakozni, annyiszor minősítettek emiatt népnyúzó lehúzós kufárnak. Én tudom és hallom, a nyitott gondolkodású vevőim is hallják és tudják, aki meg egy Wiim Pro-val akarja megoldani a forrásoldalt mert meggyőzték ezek a véleményvezérek, annak eladom a Wiim Pro-t, úgysem fog soha Lumin U2x-et vásárolni.
wittao írta: ↑2026.02.28., szomb. 13:19A Tidal távvezérelhetőségére nagyon sok lehetőség van PC-n.
1. Win11 + Tidal app, Remote Desktop alkalmazás egy 11-14" TAB-ra és touch screenen simán vezérelheted
2. Win11 + Audirvana/ROON , Tidal integritással. Igen, mindkét szoftver pénzbe kerül havonta, de a Tidal távirányításán túl rengeteg kellemes felhasználóbarát szolgáltatás van mellé.
3. Linux, Volumio: alapból támogatja a Tidal Connect funkciót, így a telefonodon csak meg kell nyitni a Tidal alkalmazást és kiválasztani az AudioPC-det lejátszó eszközként (hozzáteszem, hogy ugyanígy Qobuz Connect, Spotify Connect is megy rajta keresztül).
Remélem segíthettem,
üdv,
W
Ahogy ezt Huszti Zsolt is írta, idehaza csekély az értékesítés és ezért nem igazán lenne értelme pénzt költeni a magyarosításra, az meg hogy LLM-mel magyarosítson nem Zsolték stílusa. Akár a Google fordítóval, akár bármelyik LLM-mel senkinek nem lehet gond a fordítás. Pár másodperccel tart tovább a honlap elolvasása ezekkel. A böngészők többsége eleve fel is ajánlja ezt a lehetőséget.Mézga Aladár írta: ↑2026.02.28., szomb. 13:17Sziasztok!
Ez roppant lehangoló.
Merjünk kicsik lenni!

Kedves 'Aladár"!Mézga Aladár írta: ↑2026.02.28., szomb. 13:17Sziasztok!
Ez roppant lehangoló.
Merjünk kicsik lenni!
Például ha valaki mindenképp az Amazon Music-ról szeretne zenét hallgatni, akkor meglehetősen szűköl a választék. De az fordítva is nézhető, engem például teljesen hidegen hagy az Amazon Music, amíg a Roon vagy a Luminok ezt nem támogatják.
A Tidal távvezérelhetőségére nagyon sok lehetőség van PC-n.

Persze, aki nem tud, vagy nem akar milliós szinten hifire költeni, annak egy korrekt megoldás lehet pl. egy Wiim Ultra. De ez nem jelenti azt, hogy nem is érdemes ennél feljebb merészkedni.Luxor Audio írta: ↑2026.02.28., szomb. 12:31Nullák és egyesek a készülékekből nem, de a hobbitársakból tudnak kijönni. Nem csak itt, más csoportokban is nagyot megy a Wiim. Mikor Te, én, vagy bárki írja, hallja, hogy ezek a kütyük nem ütik meg az elvárt szintet, ez inkább rólunk beszél. Az anyagi lehetőségek a hangideálra is hatással vannak (vagy fordítva?) és aki 100e Ft környékén keresgél, az könnyen elégedett lehet valamelyik Wiim csodával, amik végülis korrekt cuccok, főleg a pár évvel ezelőtti kínálathoz képest. Akinek a 2MFt irreálisan magas összeg, az a Rose-t nem is igazán fogja jobbnak hallani, sőt esetleg még átverésnek is tekinti (önvédelemből). Engem sem érdekel, mennyivel jobb egy 50 milliós cucc, mert annyiért úgysem fogom megvenni. Mindenki a maga szintjén nyomorog.alto írta: ↑2026.02.28., szomb. 06:25Létezik azonban (itt az aVx-n is jelen vannak) egy hangos és erőszakos véleményvezér brigád, akik ezt rendszeresen próbálják cáfolni, mondván hogy egy Wiim Pro-ból pont ugyanazok a nullák és egyesek jönnek ki mint pl. egy Rose RS130-ból, így nem is lehet közöttük semmilyen hangminőség különbség. Én unok már ez ellen tiltakozni, annyiszor minősítettek emiatt népnyúzó lehúzós kufárnak. Én tudom és hallom, a nyitott gondolkodású vevőim is hallják és tudják, aki meg egy Wiim Pro-val akarja megoldani a forrásoldalt mert meggyőzték ezek a véleményvezérek, annak eladom a Wiim Pro-t, úgysem fog soha Lumin U2x-et vásárolni.