Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Cd játszók

Orvathagor
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 4

Re: Cd játszók

Hozzászólás Szerző: Orvathagor »

PgSpa írta:
2025.09.23., kedd 08:32
Én annyit tennék hozzá a DSD vagy inkább az SACD lejátszáshoz, hogy az előnyök kihasználásához megfelelő szintű lejátszó (és rendszer) kell. Én anno vettem több SACD lemezt, de nem a formátum, hanem a tartalom miatt. Elsőként egy olcsó univerzális lejátszót vettem (Pio BDP 150). Hát azon inkább rosszabb, ványadtabb volt az SACD réteg. Most egy koros Marantz UD 7007-et hallgatok, azon már rémlik valami, de nem egetverő az előny. DSD fájlt ez a modell nem tud lejátszani, de hálózatról a Heed Abacus S Roon-al határozottan hozza a formátum előnyeit.
A tünet a következő:
Adott egy CD (mindegy mi) ami évek óta megvan. Ismerem minden rezdülését. Ha ezen CD-t kiadták SACD változatban, az -többnyire- letölthető SACD (DSF) változatban. Ha ezt a DSF fájlt pendrive-on berakom a lejátszóba, akkor nem érezem a különbséget a CD-hez viszonyítva.
Ha ugyanezt eljátszom a Wiim Ultra lejátszómmal, abban az esetben sokkal nagyobb különbség tapasztalható az SACD javára.
Erősítő, hangsugárzó ugyanaz.

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4159

Hozzászólás Szerző: juliush »

Az alább linkelt posztban a 6007-es modellről azt írják, hogy eredetileg AK4490-es chipre épült, de a gyár leégése utáni készlethiány miatt léteznek ESS Sabre-alapú példányok is.
https://www.audiosciencereview.com/foru ... yer.56386/
A DSD vs. PCM-mel kapcsolatban annyit jegyeznék még meg, hogy a hangminőségre gyakorolt hatása nem csak a rögzített információ mennyiségében/minőségében fejeződhet ki, hanem a lejátszókban kialakított hardveres/szoftveres architektúra különböző formátumok közötti "preferenciájában".
Jómagam az ESS Sabre-alapú DAC-jaimban azt tapasztaltam, hogy a PCM is jobban szól a lehető legmagasabb felbontású DSD-re történt előzetes felkonvenvertálást követően, és hasonló tapasztalatokról számoltak be mások is, egyéb chipekkel is.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

PgSpa
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 437

Hozzászólás Szerző: PgSpa »

Én annyit tennék hozzá a DSD vagy inkább az SACD lejátszáshoz, hogy az előnyök kihasználásához megfelelő szintű lejátszó (és rendszer) kell. Én anno vettem több SACD lemezt, de nem a formátum, hanem a tartalom miatt. Elsőként egy olcsó univerzális lejátszót vettem (Pio BDP 150). Hát azon inkább rosszabb, ványadtabb volt az SACD réteg. Most egy koros Marantz UD 7007-et hallgatok, azon már rémlik valami, de nem egetverő az előny. DSD fájlt ez a modell nem tud lejátszani, de hálózatról a Heed Abacus S Roon-al határozottan hozza a formátum előnyeit.

hodyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 445

Hozzászólás Szerző: hodyka »

Orvathagor írta:
2025.09.19., pén. 14:55
Marantz CD6700 cd lejátszóm van, ami USB bemenetről DSD (DSF, DFF) fájlokat le tud játszani.
Nem vagyok megelégedve a DSD fájlok hangjával, szinte azonos a cd hangjával.
Nem lehet, hogy ez a készülék nem rendelkezik DSD DAC-kal, hanem feldolgozza a fájlokat, de csak cd minőségben adja ki az RCA kimenetre?
Rendelkezik DSD DAC-al 5.6 ost is le kell játsza, AKM 4490 van benne

Referencia minőségű D/A konverter

"A CD6007 új Hi-Res D/A konvertert tartalmaz. Referencia osztályú AK4490 D/A átalakítóval van felszerelve, amely két választható szűrési lehetőséget kínál, és akár 192 kHz/24 bites és DSD 5,6 MHz felbontást biztosít az optimális zenei hűség érdekében, kemény, pontos basszus, kellemes közepek és sima magas."

"Hi-Res Audio lejátszása

A CD6007 MP3, WMA, AAC és WAV, FLAC HD, ALAC, AIFF (akár 192 kHz/24-bit) és DSD (legfeljebb 5,6 MHz) fájlokat képes lejátszani a csatlakoztatott USB-tárolóeszközről."

https://www.extremeaudio.hu/marantz-cd6 ... I7D4Xx__SE
Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz

"Csak a hülyék tudnak mindent, a többiek életük végéig tanulnak".

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2578

Hozzászólás Szerző: mishow »

mishow írta:
2025.09.22., hétf. 09:12
Orvathagor írta:
2025.09.22., hétf. 07:58
A kérdés valóban a Marantz CD 6007-re irányul.
Igen, rövid gugglizás után elég gyorsan rá lehetett jönni, hogy a kérdező elírta a típusszámot :rolleyes:
Bocs, most látom, te kérdezted :smile53:
Akkor még annyit tennék hozzá, hogy egy eredeti felvétel CD változata gyakran valóban jobban szól, mint a későbbi, nagy felbontású remasterelt változatok, ezen nem kell meglepődni.
A számháború nem minden ...

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2578

Hozzászólás Szerző: mishow »

Orvathagor írta:
2025.09.22., hétf. 07:58
Igen, rövid gugglizás után elég gyorsan rá lehetett jönni, hogy a kérdező elírta a típusszámot :rolleyes:

Orvathagor
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 710

Hozzászólás Szerző: La_Valse »

Orvathagor írta:
Marantz CD6700 cd lejátszóm van, ami USB bemenetről DSD (DSF, DFF) fájlokat le tud játszani.
Nem lehet, hogy ez a készülék nem rendelkezik DSD DAC-kal, hanem feldolgozza a fájlokat, de csak cd minőségben adja ki az RCA kimenetre?
Kíváncsiságból rákerestem erre a Marantz CD6700 cd játszóra. Nem meglepő, már ez is "pofára"
(IP cím) megy. Nekem a Google egy eladó 6700-ast talál, a mellékelt fényképén az egy 6007. A MI
valamelyik megtestesítője a sok közül, hosszasan fejtegeti, ez bizony egy ősrégi modell lehet,
DSD-t biztosan nem tud. Egy NTTY becenevű svájci fazon megmérte a 6007 cd részét, itt olvasható.
Egyébként a DSD, a PCM mint "művésznevek", a hozzájuk tartozó formátumokkal (.wav, .dsf, .dff)
korántsem minőségi kategóriák, hanem a hang tárolására szolgáló eljárások. Attól hogy valami DSD,
még lehet olyan kiábrándító, hogy csak na.
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)

GTomi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 680

Hozzászólás Szerző: GTomi »

Orvathagor írta:
ChatGpt-be bekopiztam ezt és eszerint :

(azért is tettem ezt, mert jó haverom éppen cd lejátszó vásárlásban gondolkodik és ma kérdezgetett, mit ajnlok, vagy gondolok :) )

Értem a gyanúdat – és nagyon is jogos a kérdésed. A Marantz CD6700 egy CD-lejátszó, ami kiegészítőként USB-bemeneten keresztül is tud fájlokat kezelni, de a DSD-lejátszás minősége és módja erősen függ attól, milyen DAC-ot építettek bele.

Néhány fontos pont:

Valódi DSD DAC vs. PCM konverzió

Sok készülék (főleg a közép- és belépő kategóriában) hiába írja ki, hogy "DSD támogatás", a gyakorlatban nem natív DSD-dekódolást végez, hanem először DSD → PCM konverziót csinál, majd a PCM jelet dolgozza fel a beépített DAC.

Ez azt eredményezi, hogy a DSD-fájl hangban közel azonos lehet egy jó minőségű PCM forráshoz (pl. CD-hez), mert nem a DSD valódi előnyeit hallod, hanem annak PCM-re alakított változatát.

Marantz CD6700 valós képességei

A modell dokumentációja szerint az USB-ről lejátszik DSD64/128 fájlokat (DSF, DFF), de a kimenetnél nincsenek részletezve a feldolgozási utak.

A legtöbb hasonló Marantz készülék ebben a kategóriában nem kapott natív DSD DAC-ot, hanem PCM-re alakítja a DSD-t. Ez pontosan az a helyzet, amit tapasztalsz: nincs markáns különbség a CD és a DSD között.

Hogyan derítheted ki biztosan?

Ha a lejátszó menüjében vagy a specifikációban nincs kifejezetten feltüntetve, hogy „DSD Direct / Native DSD DAC”, akkor szinte biztos, hogy PCM konverzió történik.

Az RCA (analóg) kimeneten főleg a PCM-alapú jel jön ki. Egyes modellek digitális kimeneten (optikai, koax) sem adnak ki natív DSD-t, csak PCM-et.

Ha lenne rajta HDMI vagy dedikált DSD-kompatibilis digitális kimenet, ott talán kijönne natív DSD, de az RCA-n biztosan feldolgozott jel jön.

Összehasonlítás

A valódi különbséget egy olyan DAC-cal tudnád meghallani, amelyik natívan támogatja a DSD-t (például DoP – DSD over PCM, vagy közvetlen DSD dekódolás USB-n keresztül).
Rega / DacMagic200M / TMP táp / Revox B226 / Pc / Hivox zárt 3 utas / HiDiamond, Hivox, Oyaide, DIY, AQ

Orvathagor
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2913

Hozzászólás Szerző: tunerman »

LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

Vajon mi volt az, amiben nem teljesített jól a prototípus, és ez hogyan érhető tetten a hangzásban?

A próbaüzemes és a demogépekben más hullámhosszon dolgozó, ellenkező polarìtással bekötötött, a nem látható tartományban dolgozó lézerdióda volt. Ez a szervizkönyvben jól dokumentálva van, a laser preamplifier leírási verzióiban.
Amúgy ezeket a CDM0 "kék" lézeres (csak az okostelefon kameráján látható fényű) futóműveket mindenhol kicserélésre javasoltam...tehát sehol sincs már különbség a lézerek esetében.
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Az előző poszt, és különösen a "trial-run" verzió fenekén levő gyári matrica ("...it doesn't meet the requirements of the specification") érdekes megvilágításba helyezi a hangminőség és a műszaki paraméterek viszonyát. Amint a tömeges sorozatgyártás megkezdődött, és ezzel együtt vélhetőleg már a specifikált méréseket is teljesítette a CD-100-as a távol-keleti alkatrészekkel, máris gyengébb lett a produkciója. Vajon mi volt az, amiben nem teljesített jól a prototípus, és ez hogyan érhető tetten a hangzásban? gondolkodik.gif
Gyula 

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

Alap, széria gyártásnál szerintem teljesen mindegy, hogy Hollandia vagy Belgium - szerintem majd ugyanazt az alkatrészkészletet kapták itt is, ott is.

Nagyon nem mindegy, hogy mikor és hol gyártották a Philips CD100-kat, néhány példa ennek az sajátságos idővonalnak az alátámasztására:

- a sorozatgyártás előtti próbaüzemes (trial run) lejátszóknak az áramkörei sokban különböztek egymástól
- ezért azok más és más alkatrészekkel voltak szerelve
- ezek az alkatrészek még az eredeti gyártóktól voltak beszerezve
- a sorozatgyártás beindulásakor a kisérletekből megmaradt eredeti alkatrészek a "demo" gépekbe még beépítésre kerültek
- a Made in Holland CD100/00 lejátszók is sok eredeti alkatrészt tartalmaztak

- a belgiumi Philips CD lejátszó nagyüzemi gyártósor beindulása után (Made in Belgium CD100/30), a költséghatékonyság fenntartása érdekében pl. távolkeleten gyártott alkatrészek is kerültek a gèpekbe
- tehát valójában az áramkörök nagyjából azonosak, de az olcsóbb alkatrészek a belgiumi gépekben NEM eredményeztek jobb hangzást.
TJ.
Csatolmányok
Philips CD100 trial run No. 138 .jpg
Philips CD100 for demonstration No. 511.jpg

stx
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 471
Kapcsolat:

Re: Philips CD100 (Made in Belgium)

Hozzászólás Szerző: stx »

Khviki írta:
2025.07.27., vas. 10:29
Ime 2-fajta Holland gép.
A holland és a belga köznév.

Khviki
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 11

Hozzászólás Szerző: Khviki »

Ime 2-fajta Holland gép.
Csatolmányok
IMG_0259.png
IMG_1229.jpeg

Khviki
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Igy van!
Zárjuk le ezt a témát.
Biztos,hogy nem ilyen egy Belga belseje.
Többet nem szólok hozzá semmihez,mert jönnek a “Bölcsek”!

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6324

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

Khviki írta:
2025.07.26., szomb. 15:28
Hát nem ugyan az.Ha ismeri a “tunerman” Takács jenőt aki tuningolja ezeket,akkor ő el tudja mondani ,hogy mi is a sok különbség ami hangban jelentkezik. Én itt nem sorolom,mert jönnek a “igen-okos” tudálékos megjegyzések.
Alap, széria gyártásnál szerintem teljesen mindegy, hogy Hollandia vagy Belgium - szerintem majd ugyanazt az alkatrészkészletet kapták itt is, ott is.
A Trial run verziók inkább a kivételesebbek ezekből.
Egyébként meg igy ilyen korú gépnél kötelező a teljes átnézés.
Szerintem is lezárhatjuk ezt itt.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

Khviki
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Hát nem ugyan az.Ha ismeri a “tunerman” Takács jenőt aki tuningolja ezeket,akkor ő el tudja mondani ,hogy mi is a sok különbség ami hangban jelentkezik. Én itt nem sorolom,mert jönnek a “igen-okos” tudálékos megjegyzések.

ViXi78
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 60

Hozzászólás Szerző: ViXi78 »

Khviki írta:
2025.07.12., szomb. 21:56
Kár hogy nem Holland gyártmány.
Miért is kár? A Belgában pont ugyanazok az alkatrészek vannak, mint a Hollandban. Minden ugyanaz, ugyanabból a korból. Nem értem az ilyen megjegyzéseket.
Apple Mac Mini M1(Tidal)- Questyle CMA Twelve - Hifiman Arya Stealth

Khviki
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Nagyon szép a készülék!
Kár hogy nem Holland gyártmány.
Ára nagyon korrekt, még olcsónak is mondható!
Ajállom mindenki figyelmébe! :tutiok:

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2895
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

ViXi78 írta:
2025.06.28., szomb. 23:44
Én meg újragondoltam a CD100-at és a következő Audio Expo-ra viszem a Demo példányt bemutatni. :smile29:
ChatGPT Image 2025. jún. 28. 23_29_46.png
Nocsak, kiállítasz?
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

ViXi78
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 60

Hozzászólás Szerző: ViXi78 »

Én meg újragondoltam a CD100-at és a következő Audio Expo-ra viszem a Demo példányt bemutatni. :smile29:
ChatGPT Image 2025. jún. 28. 23_29_46.png
Apple Mac Mini M1(Tidal)- Questyle CMA Twelve - Hifiman Arya Stealth

juliush
V.I.P.
V.I.P.

tunerman írta:
2025.06.27., pén. 11:20
Furcsa világot élünk, meglepő módon valakik újra gyártják az első, Philips CD100 trial run (próbaüzemes) lejátszó komplett kerámia chip készletét :D

https://www.ebay.com/itm/306369087448?m ... 3263303662

White ceramic TDA1540x2 + purple ceramic M4280+M4550
TJ.
"The chips we sell are our newly encapsulated chips..."
A szöveg szerint csak újratokoztak chipeket...hát én ezzel bizony óvatos lennék!
Gyula 

hodyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 445

Hozzászólás Szerző: hodyka »

tunerman írta:
2025.06.27., pén. 11:20
Furcsa világot élünk, meglepő módon valakik újra gyártják az első, Philips CD100 trial run (próbaüzemes) lejátszó komplett kerámia chip készletét :D

https://www.ebay.com/itm/306369087448?m ... 3263303662

White ceramic TDA1540x2 + purple ceramic M4280+M4550
TJ.
Jó hogy lehet kapni :D
Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz

"Csak a hülyék tudnak mindent, a többiek életük végéig tanulnak".

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”