Orvathagor írta: ↑2025.09.19., pén. 14:55
Marantz CD6700 cd lejátszóm van, ami USB bemenetről DSD (DSF, DFF) fájlokat le tud játszani.
Nem vagyok megelégedve a DSD fájlok hangjával, szinte azonos a cd hangjával.
Nem lehet, hogy ez a készülék nem rendelkezik DSD DAC-kal, hanem feldolgozza a fájlokat, de csak cd minőségben adja ki az RCA kimenetre?
ChatGpt-be bekopiztam ezt és eszerint :
(azért is tettem ezt, mert jó haverom éppen cd lejátszó vásárlásban gondolkodik és ma kérdezgetett, mit ajnlok, vagy gondolok :) )
Értem a gyanúdat – és nagyon is jogos a kérdésed. A Marantz CD6700 egy CD-lejátszó, ami kiegészítőként USB-bemeneten keresztül is tud fájlokat kezelni, de a DSD-lejátszás minősége és módja erősen függ attól, milyen DAC-ot építettek bele.
Néhány fontos pont:
Valódi DSD DAC vs. PCM konverzió
Sok készülék (főleg a közép- és belépő kategóriában) hiába írja ki, hogy "DSD támogatás", a gyakorlatban nem natív DSD-dekódolást végez, hanem először DSD → PCM konverziót csinál, majd a PCM jelet dolgozza fel a beépített DAC.
Ez azt eredményezi, hogy a DSD-fájl hangban közel azonos lehet egy jó minőségű PCM forráshoz (pl. CD-hez), mert nem a DSD valódi előnyeit hallod, hanem annak PCM-re alakított változatát.
Marantz CD6700 valós képességei
A modell dokumentációja szerint az USB-ről lejátszik DSD64/128 fájlokat (DSF, DFF), de a kimenetnél nincsenek részletezve a feldolgozási utak.
A legtöbb hasonló Marantz készülék ebben a kategóriában nem kapott natív DSD DAC-ot, hanem PCM-re alakítja a DSD-t. Ez pontosan az a helyzet, amit tapasztalsz: nincs markáns különbség a CD és a DSD között.
Hogyan derítheted ki biztosan?
Ha a lejátszó menüjében vagy a specifikációban nincs kifejezetten feltüntetve, hogy „DSD Direct / Native DSD DAC”, akkor szinte biztos, hogy PCM konverzió történik.
Az RCA (analóg) kimeneten főleg a PCM-alapú jel jön ki. Egyes modellek digitális kimeneten (optikai, koax) sem adnak ki natív DSD-t, csak PCM-et.
Ha lenne rajta HDMI vagy dedikált DSD-kompatibilis digitális kimenet, ott talán kijönne natív DSD, de az RCA-n biztosan feldolgozott jel jön.
Összehasonlítás
A valódi különbséget egy olyan DAC-cal tudnád meghallani, amelyik natívan támogatja a DSD-t (például DoP – DSD over PCM, vagy közvetlen DSD dekódolás USB-n keresztül).