supravox írta: ↑2025.08.29., pén. 16:53
És sokan azért vesznek valami hálozati lejátszót mert a PC túl bonyolult
Lenyűgözve olvastam a hsz-eket. Miközben egy kukkot nem értettem belőle,de ez csak rólam állít ki szegénységi bizonyítványt. Igazándiból azt látom,hogy sztrímelésnél is elég sok mindennek kell klappolnia,hogy a hőn áhított mjúzik megszólaljon. És ezek jelentős része tőlünk független.
Igazolást / cáfolatot úton s útfélen lehet bármire találni, ha ez a cél. Itt nem a PC versus asztali lejátszó elnevezésű csont van terítéken, sokkal inkább a Tidal problémái, amik ugyanúgy érintik a PC-s felhasználókat is. Én évek óta Qobuzt használok 5 eszközön (asztali lejátszó, munka PC, laptop, mobiltelefon, autó), ez idő alatt nem találkoztam belépési, elérési problémával. Egyetlen bosszantó hibája van, hogy feldob olyan albumokat is, amiket - általában jogi okokból - nem enged lejátszani.
Ha a PC "túl bonyolult" lenne, biztosan nem használnám 37 éve, de a legtöbb felhasználónak bőven okoz fejtörést. Pár hete jött egy Windows frissítés, ami nálam precízen átállította az otthoni hálózat jónéhány paraméterét, eltűntek a megosztásaim, fél napomba telt helyreállítani. Egy teljesen laikus felhasználó ilyenkor már kapitulál és szakemberért kiált. Az asztali lejátszómra (meg a telefonra, TV-re, stb.) is kb havonta érkezik szoftveres frissítés, amik gondot még soha nem okoztak, csak behoztak néhány új funkciót, meg javítottak általam soha nem tapasztalt hibákat. Persze bármikor jöhet egy új probléma, ami addig nem is létezett.
De a számomra kényelmes működéshez ennek a lejátszónak is szüksége van egy háttérgépre (Roon Rock szerver) is, ami bizony egy (mini) PC, tehát nincs merev határ a kétféle megoldás között, szerintem kár is keresni. Sokunknál mindenféle eszköz keveredik a rendszerben, egyik szekértáborba sem kapunk teljes jogú bebocsátást és egyik ellen sem tudunk tiszta lélekkel harcolni.
Napjaim nagy részében többféle közlekedési módot alkalmazok, váltok a tömegközlekedés, autó és kerékpár között. Gyakran röhögök magamban azon, hogy most éppen melyik csoportot is kellene szidnom, vagy éppen elvakultan támogatnom.