Általában 2 - 3 mm-es polifoam tekercset vágnak a laminált-és szalagparketta alá.
Ritkában a merevebb, mégis jobb lépészaj csökkentő 4-5 mm-es, a lépésálló polistirolnál is keményebb XPS lapokat rakosgatják le.
Mind a kettő a hifi halála.
Általában 2 - 3 mm-es polifoam tekercset vágnak a laminált-és szalagparketta alá.

Kíváncsi voltam:

Szerintem ha már mindenképp csakis rönk, akkor az is legyen nehéz! Tölgyre voksolnék és legalább 50 kg-ra. Viszonylag kis területen, azaz valószínű lenne magassága.....d.janos írta: ↑2025.01.20., hétf. 17:58Minden hozzászólást köszönök, mert amit meg tudok (belefér a keretbe) valósítani, az tapasztalatot hoz majd.
A márványt próbáltam anno is az Atacama SE24 + Quad 11L2, sőt van most is a lakásban, nekem nem tetszett a hangra gyakorolt hatása, bár kétségtelen, hogy nyíltabb lett, de nekem picit bántó volt hosszabb távon és kikerültek, ezért is fontos a visszapróba. A padlószőnyeges szobában is, meg ebben a lamináltban is próbáltam a márványt, most se lett kedvelt, kikerült. Mindkét esetben ugyanezzel a Dunaudio állóhangsugárzóval próbáltam, most se hozta amilyen irányt szerettem volna, melegebb, természetesebb hangzást keresem.
Az elérhető pár ezer forintos költségek is adnak egy irányt, a gres lap / BluTack / vágódeszka / beton járdalap és a beragadt rönkszeletet is, ami 4eFt/db amit találtam, az is belefér a próbába. A rugós Solid Tech alátétet erősítő alatt próbáltam anno, az nem maradt végül, akkor... Ami jó volt a Quad 11L2 alatt az a Daruma volt. Viszont most állódobozoknál próbálkozom és a fa téglatestek tetszettek legjobban, ezért gondoltam, hogy a fa egy jó irány lehet, de tudjuk, hogy nincs olyan, hogy egy konkrét felállás minden rendszerben, pláne helyiségben hozza azt amit egyszer valakinél hozott, de azt tapasztaltam, hogy összehasonlítva egyik alátétet egy másikhoz, azokat a tulajdonságokat tapasztalhatjuk egy másik rendszer esetében is. Az, hogy ott jó-e amilyen irányba változik a hang, azt csak az tudja megítélni, aki hallgatja majd...![]()
Azért, ha valaki használt már rönkszeletet, érdekelne a tapasztalt változás (mondom és, h beragadt)

Az a baj, hogy a "neked tetszik" és a valóban jó között sokszor ég és föld egyeseknél a különbség! És ezt legtöbben nem is fogják fel, meg nem is értik vagy tudják....mishow írta: ↑2025.01.19., vas. 21:57Az alap problémát a laminált lap és az alatta lévő lépésálló rugalmas réteg jelenti, amit nem pontosan ismersz.
Igazán akkor jártál volna jól, ha marad a padlószőnyeg, és a hangdobozokat tüskére állítod, amit egyszerűen átszúrsz a betonig.
Laktam lakótelepen, prímán működött.
A porózus alátétektől óvnálak (beton, márvány) ezek gyakran tompítják a hangot.
Ajánlanék egy filléres kísérletet: vegyél pár forintért két sima gres járólapot, ragassz az aljára négy-négy pötty BluTac gyurmagolyót. Erre ragassz egy-egy olcsó ikeás vágódeszkát, szintén BluTackal. Erre tedd a dobozokat tüskére állítva, a tüskét belenyomva a deszkába.
Az egész kísérlet pár ezer forint, de meglepő módon a hangi változások iránya meg fogja mutatni, mikkel érdemes játszanod. Ja, és a sorrendek is cserélhetők, pl a fakocka mehet a greslap alá, a dobozt ragaszthatod a BluTackal közvetlenül a greslapra, és így tovább. Egész bátran elengedheted a fantáziádat, építhetsz több réteget, stb. Ha a végén valami kialakul, AKKOR csináltass drága rönköt, vágass drága gránitlapot, vegyél jobb tüskét!
Ezzel elleszel így hetekig, a gatyád nem megy rá, sokat tanulsz belőle - és végül az fog kijönni, ami NÁLAD jó és NEKED tetszik.
Végigcsináltam, működik, ezért merem ajánlani![]()

Praktikerben van színes is. Márványt, gránitot, csempét stb én nem ajánlanék senkikek!Rock60 írta: ↑2025.01.20., hétf. 09:26Na, ki vagy a vízből !![]()
Mindenki próbál segíteni, ellentétes ötletekkel...![]()
Igen én evvel kezdeném a kísérletezést, de elég összesen kettő.![]()
A márványlapra rányomnám a dobozt vékony bluetech - be.
/ Hogy a doboz és márványlap minél inkább egy egységet alkosson, növelve a tehetetlenséget./
A márványlap alá tennék öntapi tüskét, az alá persze alátétet.
Hogy még se bukj nagyot, ha nem válik be - szvsz beválik - próbáld felhajtani a követ használtan, szokott lenni a fórumon.
Sokkal olcsóbb és sokkal rondább, de működhet a 40 x 40 - es beton járólap.
/ Tüzép, vagy multik/
Azok általában 4 centi vastagok, abból csemperagasztóval tetszőleges számút egymásra ragaszthatsz.
Ha beválik, átglettelheted, lefestheted, fakeretet készíthetsz hozzá, stb, egész pofásra kialakítható.
Na, ki vagy a vízből !

Így már jártam én is, alig bírtam elválasztani a 22 kilós zártmonitort az állványtól....mishow írta: ↑2025.01.19., vas. 23:20Ja, és emeltem már meg 20 kilós állványt monitor doboznál fogva mert úgy megfogta a BluTac.xilop írta: ↑2025.01.19., vas. 22:26Elég bizarr szendvics, egyszerűbb lenne BigMec-et rakni alá
"A beton tompítja a hangot" ,!?
A padlószőnyeg alatt akkor mi volt ha nem beton?
Az össze-vissza gyurmák helyett jobb lenne valami stabillal kezdeni, aztán jöhetnek a lágyabb alátétek
ha nem jön be a merev alátámasztás.

Elképzeltem hogy egy mély lökettől elindul hátrafelé a hangfalsupravox írta: ↑2025.01.19., vas. 13:46Sztem nem jó megoldás az ha a hangfal tud előre hátra mozogni.Rock60 írta: ↑2025.01.19., vas. 13:13Jah, ez a tüskéhez képest a másik út...
Towshend alkalmazza ezt a szisztémát.
Az Ő elvük szerint, ezzel a módszerrel a mélyhangok nem terjednek el a padlózatra, amely felerősítí és torzítja, mossa a mélytartományt.
Akinek van ilyen doboz alá való gyári lebegtetős alátét, esküszik rá.
Tettem rá kisérleteket.

Az öntött vasbeton födémet ne keverjük össze a viacolor járólapból, falazóblokkból meg fene tudja milyen építési törmelékből összerakott bábeltornyával. Láttam olyat, egyébként nevetni fogsz, még olyat is hallottam, ahol működött, de többnyire nem.xilop írta: ↑2025.01.19., vas. 22:26Elég bizarr szendvics, egyszerűbb lenne BigMec-et rakni alá
"A beton tompítja a hangot" ,!?
A padlószőnyeg alatt akkor mi volt ha nem beton?
Az össze-vissza gyurmák helyett jobb lenne valami stabillal kezdeni, aztán jöhetnek a lágyabb alátétek
ha nem jön be a merev alátámasztás.

A medveállatkák párzása is érdekes téma.Rock60 írta: ↑2025.01.19., vas. 13:13Jah, ez a tüskéhez képest a másik út...
Towshend alkalmazza ezt a szisztémát.
Az Ő elvük szerint, ezzel a módszerrel a mélyhangok nem terjednek el a padlózatra, amely felerősítí és torzítja, mossa a mélytartományt.
Akinek van ilyen doboz alá való gyári lebegtetős alátét, esküszik rá.
Olvass utána, érdekes téma...![]()
Jah, ez a tüskéhez képest a másik út...
Szvszd.janos írta: ↑2025.01.18., szomb. 20:27Mennyi az a nagyon nagy súly és mi a konkrét tárgy amivel megoldható ?
A rugós megoldás és a levitáció ezekre rákeresek, ha van linked vagy termék is, megirnád? Köszi
Jelenleg 20kg-os álló hangsugárzók zenélnek.
SoundMania írta: ↑2025.01.18., szomb. 19:55Gondoltam, hogy ilyesmi. Már vannak jó alátétek meg jó padlók. De nem árt amit írtam.

Nálam 100-110kg beton van 80kg-s doboz alatt és közte Townshend seismic sinc. A régi levegős, az újnak valami más neve van és az acélrugós. Levitációban nem vagyok nagyon otthon, de a Yamamoto ami jó volt, meg egy angol gagyinak kinéző cucc is.d.janos írta: ↑2025.01.18., szomb. 20:27Mennyi az a nagyon nagy súly és mi a konkrét tárgy amivel megoldható ?
A rugós megoldás és a levitáció ezekre rákeresek, ha van linked vagy termék is, megirnád? Köszi
Jelenleg 20kg-os álló hangsugárzók zenélnek.
SoundMania írta: ↑2025.01.18., szomb. 19:55Gondoltam, hogy ilyesmi. Már vannak jó alátétek meg jó padlók. De nem árt amit írtam.

Gondoltam, hogy ilyesmi. Már vannak jó alátétek meg jó padlók. De nem árt amit írtam.

Talán érdemes lenne mélyebbre "ásni". Mi van a padló alatt és mi van a padlóalátét alatt... De szerintem 2 dolog amivel érdemes próbálkozni: vagy stabilizálni, vagy elcsatolni. Stabilizálni nagyon nagy tömeggel tudnád, elcsatolni meg valamilyen rugós megoldással, esetleg levitációval. Ezek kombinációja is jó.d.janos írta: ↑2025.01.17., pén. 23:01Laminált parkettán állnak a hangsugárzók, próbáltam tüskéket, gyurmát, fakockákat, pénzérmét, alu tüskét, polc elemet, mind változtatott a hangon így vagy úgy. Anno Szabó Zoli ajánlotta a bütü irányban fa alátéteket (nekem is a fakocka közelebb állt hallgatáskor az ízlésemhez), asztalosnál méretre vágott lapokat vagy épp a vágódeszkát, de bütüre figyelve.
Az érdekelne, hogy ha vágatok 2db rönk szeletet, csiszoltatom, lakozzom, az jó lehet ? Van Atacama SE24-em, ahhoz is jó lenne, amikor épp indul a bogár és hifizés az irány.
Próbáltátok akár hangsugárzó alatt ?
Milyen fából vágassam, milyen magas legyen? Ötletek, javaslatok? Köszi!
("bütü"-re itt rákerestem, elolvastam, hátha azóta van több tapasztalat...)
Képernyőkép 2025-01-17 230711.png