Nem veszem feszegetésnek, leírtam, nekem ez a pénz máshol sokkal többet ad az életemhez.Voyager írta: ↑2024.12.30., hétf. 13:50
Nekem az a tapasztalatom (és nem szeretnék árazással kapcsolatos témát feszegetni, de sajnos általánosan elmondható az), hogy egy közel 300e Ft hangszedő nem fogja tudni megmutatni a képességeit egy hasonló árú fonóban.
Persze, mindig van jobb és jobb. Csak azt kell megérteni, hogy a hangszedőt nem szabad "visszafolytani" átlagos elektronikával. Szerintem az a Benz megérdemel egy Benz Micro PP-1-et.
Amúgy a PP1 impedanciája 22 kohm, és a múltkor még pont ettől óvott mindenki. Egy (használt) PP1 is 300-500 ezres, forrástól függően, és ha ezt a pénzt a Glider eladásával megtetézem, (használt) Ruby, Gullwing lenne a karban - amit le sem írok, micsoda, mert szőnyegbombázást kapnék. Ezzel együtt a hangszedőváltás hozta a legnagyobb ugrást a zenében az elmúlt tizensok évben, mióta (ezeket) a Dynaudiókat megvettem. Minden más (integráltról külön elő-végfok, aztán vissza komolyabb integráltra) összesen ha annyit hozott, lényegesen több pénzért. Ja, a lemezjátszó úgy 20 éve dolgozik, pár évente egy teljes tisztítással, kenéssel, szíjcserével, újra állításokkal.
Visszatérve: az impedancia is fontos, az integrált 40-100-300 ohmos állásaiban a legkutyaütőbbtől a hosszan hallgathatóig változik a hang. Mintha egy VM 2101-et hallgatnék, olyan a hang 40 ohmon...
Tulajdonképpen valami olyasmi érdekel, ami az eddigi osztások valamelyike helyére beállítható lenne, hiszen alapvetően a 300 ohmon kellemes a hang, a bemeneti osztást leszámítva pont ugyanazokon az alkatrészeken megy át minden elektron. Tetszik ez a hangkarakter, a finomítás lenne a cél, nem a csere. Az MF nem durván, de hallhatóan más jellegű hangot ad. Nekem nem rosszabb, nem jobb, más.
A 300 ohm helyett a még mindig jónak ítélt 400-on igazából csak nagy odafigyeléssel van eltérés. A 800 ohm még mindig nem annyira kedves a fülemnek, de holnap csak azzal megy majd pár lemez.
Az 1,2 kohm már nem tetszik a napok óta hallgatott 400-hoz képest. És ezen még tovább tekerne a PP1 22 kohmja. :-o