Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Zeneszoba

Vincsó
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 12

Re: Zeneszoba

Hozzászólás Szerző: Vincsó »

[/quote]
A tévét hátrébb tetted a hangszórók síkjánál, így a direkt és a középről elsődlegesen visszavert hanghullámok füledbe érezése közt nagyobb időbeli különbség keletkezik (és egyben némileg kevesebb is lesz), így az agyad a kettőt jobban szét tudja választani, jobban tudja értelmezni a direkt hangot.
[/quote]

Ez oké és tisztában is vagyok ezzel, de szerintem másról van estemben szó, az egész rendszer tonalitása változott meg, ha épp a konyhában vagy másik szobában vagyok ott is hallható a különbség nem is kicsit. Bár lehet, hogy egy 65-ös tévé ennyi hangot visszaverne, de ezt ,meg is cáfolom azzal, hogy ha pl. most rátolom a falra a dobozokat is, akkor megint kellene jelentkeznie az orrhangúságnak de nem teszi.

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4145

Hozzászólás Szerző: juliush »

józsibazsi írta:
2021.12.10., pén. 10:33
Szeretnék valami esztétikusabb megoldást. Most egy vastag bélelt gyapjú derékaljat használok erre a célra. Hát nem a legszebb!
viewtopic.php?p=2534107#p2534107
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11021
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Vincsó írta:
2021.12.28., kedd 20:37
... hát ekkora javulást még sose semmivel nem tapasztaltam...előkerültek a magasak közepek ami eddíg hiányzott. Olyan a hatás mintha kicseréltem volna azegész rendszert. Amiben nem vagyok biztos, hogy ezt gondolom méréssel stb. vel nem lehetett volna kimutatni, hogy az ott okozza épp a gondot.
Amennyiben a változás akkora mértékű, ahogy leírtad, az bizonyosan látszik a mérési adatokban is.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1113

Hozzászólás Szerző: denesdr »

Vincsó írta:
Ha valaki így használja tv-t, hogy állványon van és van mögötte 30-40 centi hely, kipróbálhatná, nagyn kíváncsi vagyok, hogy másnál is ilyen hatása lenne e?
A hangsugárzók előlapja (ahol feltételezhetően a hangszórók vannak) milyen távolságra van/volt a mögöttük lévő faltól (ahonnan a TV távolságát is mérted) a leírt esetben?

Dorian
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 899

Hozzászólás Szerző: Dorian »

Vincsó írta:
előkerültek a magasak közepek ami eddíg hiányzott.
A tévét hátrébb tetted a hangszórók síkjánál, így a direkt és a középről elsődlegesen visszavert hanghullámok füledbe érezése közt nagyobb időbeli különbség keletkezik (és egyben némileg kevesebb is lesz), így az agyad a kettőt jobban szét tudja választani, jobban tudja értelmezni a direkt hangot.
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda

Vincsó
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 12

Hozzászólás Szerző: Vincsó »

Tv-vel kapcsolatban támadt a minap pár gondolatom, hátha hasznos másnak is...
Szóval mindíg küzdöttem egy olyan jelenséggel, hogy "orrhangu" (máshogy nem tudom jellemezni) a rendszerem, mindegyis, hogy mi volt bekötve. A tv-t mindíg elhúztam faltol picit az állványon, nem tudom miért de mindíg így volt, most tegnap rátoltam teljesen a falra... hát ekkora javulást még sose semmivel nem tapasztaltam...előkerültek a magasak közepek ami eddíg hiányzott. Olyan a hatás mintha kicseréltem volna azegész rendszert.

Amiben nem vagyok biztos, hogy ezt gondolom méréssel stb. vel nem lehetett volna kimutatni, hogy az ott okozza épp a gondot.

Ha valaki így használja tv-t, hogy állványon van és van mögötte 30-40 centi hely, kipróbálhatná, nagyn kíváncsi vagyok, hogy másnál is ilyen hatása lenne e?

Töki
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 625

Hozzászólás Szerző: Töki »

józsibazsi írta:
Szeretnék valami esztétikusabb megoldást. Most egy vastag bélelt gyapjú derékaljat használok erre a célra. Hát nem a legszebb!
Ha falikonzolon van a TV, érdemes azt vertikálisan megdönteni annyira, hogy ne lásd magad benne tükröződve.
A Sony a Monolith dizájn TV-it olyan gyári talppal hozta forgalomba, melybe hátradöntve fekszik a panel.
Ez esetben nem csorbulna az esztétika, meg nem kellene le-fel sz@rakodni/pakolgatni nem odavaló motyókat.
MZX Audio PDU-F07 hálózati szűrő
Taiko Extreme DIY PC Sabo AC/DC
Dangerous Music CONVERT-2
MZX PRE-NR1
MZX 3.5 way Active Speaker IRS-AmpPack
Cables Z & Z+ / WW Platinum

rTom
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 91

Hozzászólás Szerző: rTom »

józsibazsi írta:
Csatolmányok
(1).jpg
(1).jpg (13.13 KiB) Megtekintve 2652 alkalommal

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3456

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Dorian írta:
2021.12.10., pén. 11:17
józsibazsi írta:
Használj szép pokrócot :smile29:
Egyébként megértem. A tévére akasztható nikecell-ből kialakított "diffúzort" csak azért szoktam feltenni, hogy ne a szoba tükröződését lássam magam előtt, más hatása nemigen van (Viszonylag nagy a szoba/tévéfelület arány és a hangfalak is jóval előrébb vannak a TV síkjánál)
Nincs akkora pokróc, ami ráadásul többször hajtogatva befed egy 75"-os TV-t... gondolkodik.gif :D

De majd kíváncsiságból kipróbálom, ha találok valamit otthon erre a célra.
Csak a Marantz! :-D

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3502

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Dorian írta:
2021.12.10., pén. 11:17
józsibazsi írta:
Egyébként megértem. A tévére akasztható nikecell-ből kialakított "diffúzort" csak azért szoktam feltenni, hogy ne a szoba tükröződését lássam magam előtt, más hatása nemigen van (Viszonylag nagy a szoba/tévéfelület arány és a hangfalak is jóval előrébb vannak a TV síkjánál)
Erről a nagy panel TV takarásról jut ismét eszembe a panel statik-magnaplanár sugárzókat használók kevésbé figyelt akusztikai nehézsége. Az, hogy a 2db 1-2m2 felületű sugárzó síkfelület az magában is egy viszont reflexiós felület. Ugyanis amit lesugároz hanghullámot, abból a helységből némi szóródás után és főleg a mélyebb tartományban, állóhullámokkal megerősítve időkéséssel vissza kerül a panel sugárzókra, nagyon furcsa interferenciát okozva magán a sugárzó felületen. Minél nagyobb felület aránya van a panel sugárzóknak a helység méretéhez képest, minél kevésbé van kezelve a helység akusztikailag, ez annál nagy bajt okoz. Ez a jelenség abszolút ismeretlen a kónuszos hangszórókkal zenélő hangsugárzóknál.

Dorian
V.I.P.
V.I.P.

józsibazsi írta:
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda

józsibazsi
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 143

Hozzászólás Szerző: józsibazsi »

Dorian
V.I.P.
V.I.P.

józsibazsi írta:
2021.12.10., pén. 08:42
Köszönöm! Megnézem a diffúzor.
Olyan könnyű anyagú és kevésbé mély diffúzornak amit a tévére tudsz akasztani, diffúzorként semmi értelme, akkor már többet ér pár rétegben összehajtott vastag pokróc elnyelőként

józsibazsi
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Köszönöm! Megnézem a diffúzor.

K P
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 284

Hozzászólás Szerző: K P »

józsibazsi írta:
2021.12.09., csüt. 17:21
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni. A két hangszóró között lévő nagyobbacska tv káros akusztikai hatásával mit lehetne kezdeni? Létezik valamilyen könnyített rárakható diffúzor, vagy valamilyen (nem pont ikeás) függöny ami ér is valamit? Ha igen, merre induljak? Előre is köszi!
Úgy emlékszem KR Acoustic Krisztián csinált már TV- re akasztható diffúzort,
képet sajna nem találok. Ha a diffúzor nem opció, akkor jó lehet a Viri által említett plédes megoldás is….

viri
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1653

Hozzászólás Szerző: viri »

józsibazsi írta:
2021.12.09., csüt. 17:21
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni. A két hangszóró között lévő nagyobbacska tv káros akusztikai hatásával mit lehetne kezdeni? Létezik valamilyen könnyített rárakható diffúzor, vagy valamilyen (nem pont ikeás) függöny ami ér is valamit? Ha igen, merre induljak? Előre is köszi!
Egy jó vastag pléd-pokróc-takaró duplán-triplán összahajtogatva, teljes felületet lefedve segíteni szokott, és általában szükséges is.
Audio PC(PPV3)- Audio Note DAC3 - Convergent Audio Technology SL1 sign.- PS Audio Delta 250 monoblokkok - JBL 250Ti Classic Edition - 2db Rythmik Audio F15 sub - Audience Conductor hf kábel + ic-k, Entreq Primer pro usb, ösvény végén: Siltech octopus signature

józsibazsi
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

fapaci írta:
2021.11.08., hétf. 12:50
zoli73 írta:
2021.11.08., hétf. 12:17
Ez mennyire lehet igaz, illetve hatásos?
"Átenged egy kis fényt, nagy előnye viszont az, hogy képes elnyelni a közepes és magas frekvenciák visszhangját. A függöny ISO 354 tanúsítvánnyal rendelkezik, a 100%-ban újrahasznosított zsenília fonalból álló szövet 50-100%-kal több hangot nyel el, mint más, hasonló minőségű és súlyú anyagok"

Bizonyára igaz, bár ezzel a +50-100 %-kal nem sokat vállaltak, hiszen a hagyományos, vékonyka függönyök kb semmit nem nyelnek el.
A kép alapján elég sűrű szövésű. Szerintem max áttetsző, úgy ereszti át a fényt.
Szóval szerintem, vagy fény, vagy hang. A kettő együtt nem megy. Vagy akkor az csoda. Nem? gondolkodik.gif

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

zoli73 írta:
2021.11.08., hétf. 12:17
Ez mennyire lehet igaz, illetve hatásos?
"Átenged egy kis fényt, nagy előnye viszont az, hogy képes elnyelni a közepes és magas frekvenciák visszhangját. A függöny ISO 354 tanúsítvánnyal rendelkezik, a 100%-ban újrahasznosított zsenília fonalból álló szövet 50-100%-kal több hangot nyel el, mint más, hasonló minőségű és súlyú anyagok"

Bizonyára igaz, bár ezzel a +50-100 %-kal nem sokat vállaltak, hiszen a hagyományos, vékonyka függönyök kb semmit nem nyelnek el.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3236

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Ez mennyire lehet igaz, illetve hatásos? https://www.hirstart.hu/site/relocate.p ... 3D20200520
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

avl2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1623

Hozzászólás Szerző: avl2 »

fapaci írta:
2021.11.02., kedd 10:02
avl2 írta:
2021.11.02., kedd 09:15
fapaci írta:
2021.11.01., hétf. 22:09
...A hétvégén főznék valamit a barátaimnak. Szerintetek milyen fűszert érdemes beletennem?
Te erre mit válaszolnál ? ha érdemi kommunikáció - es nem sertödes, akarmi mas - folyik, akkor gondolom megkerdezed: mi a kaja, van-e allergia, erzekenyseg, preferencia, stb. a barátok között. Ezek ismerete nélkül bármilyen füszerrel (minöséggel és/vagy mennyiséggel is) mellé lehet nyúlni.
...A hülye hasonlataimmal pont erre próbáltam rávezetni a kérdezőt, de sajnos nem jártam sikerrel....
szerintem - de ahogy látom nem vagyok evvel egyedül - tökéletes volt a hasonlat a céljához
ha ném eri/te el a hatast a befogadonal van a ..kihívás
kedvenc sajat eletböl peldám/törtenetem, mikor egy kerdesre a valasz ez volt: "no problem" ...20 masodperc reszletezes utan "enyhen" modosult a valasz: "not possible"

más - hülye :)) - hasonlatok:

- milyen cipöt erdemes vennem ? (ha nem mondja meg a kerdezö, hogy a 31-es labu gyereknek vagy a 43-as labu ferjenek, vagy hogy a bálba, combig vizben allo horgaszashoz, otthonra vagy magashegyi turara, akkor hogyan lehet valaszolni)
- milyen cipöt erdemes holnap felvennem ? (bál ? strandolás ? hegyi túra ? kerékpáros túra ? horgászat ? mg.munka ?..)
- mit erdemes tankolnom ? (elektromos ? dieel ? E10-et toleralo benzines ? ...)
- milyen biciklit erdemes vennem ? (a gyereknek epitett palyan szorakozni ? többnapos turara ? bevasarolni ? erdei-mezei utakon jarni ? otthoni lakasbeli edzeshez ? ...)
- mit érdemes olvasnom ? (8 éves gyerek, vizsgára keszülö egyetemista, magat kepezni akaró történész/gazdász/....)

nem koptatom tovabb a billentyüket (hurráá !!!)

tonya
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1038

Hozzászólás Szerző: tonya »

audiofill írta:
2021.11.01., hétf. 21:58
Ha jól értem, vegyem meg a szekrényt és utána méressem meg, hogy megérte-e? Ennyit tud az avx?
Jól eltaláltad az aláírásodat, maximálisan illik Rád....
"Nem mindegy, hogy az okos hülyéskedik, vagy a hülye okoskodik"
Sok régi kacat.(Na jó azért van pár új cucc is.) Kár is velük foglalkozni, de én el vagyok velük.
Nem mindig a drágább cucc a jobb, néha vannak kivételek......

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

avl2 írta:
2021.11.02., kedd 09:15
fapaci írta:
...A hétvégén főznék valamit a barátaimnak. Szerintetek milyen fűszert érdemes beletennem?
Te erre mit válaszolnál ? ha érdemi kommunikáció - es nem sertödes, akarmi mas - folyik, akkor gondolom megkerdezed: mi a kaja, van-e allergia, erzekenyseg, preferencia, stb. a barátok között. Ezek ismerete nélkül bármilyen füszerrel (minöséggel és/vagy mennyiséggel is) mellé lehet nyúlni.
Jó érzékkel tapintottál rá a problémára. A hülye hasonlataimmal pont erre próbáltam rávezetni a kérdezőt, de sajnos nem jártam sikerrel.

Ha nem tudjuk, honnan indulunk és hova akarunk érkezni, nem tudunk útvonalat tervezni és megfelelő közlekedési módot választani. Hogy a hallgatási pont mögötti falat kell-e csillapítani, illetve a csillapításnak mi legyen a módja, mértéke, ahhoz tudnunk kell, jelenleg mi az akusztikai helyzet a szobában, illetve hogy azt milyenné szeretnénk tenni. A mérnöki hozzáállás ezeket a kérdéseket fizikai paraméterekre fordítja, azok alapján mérlegel és tervez, mert így tudja garantálni a sikeres célba érkezést. A laikus meg úgy gondolkodik, hogy a Pistánál tök jól szól a muzsika és nála volt szekrény a kanapé mögött, akkor ő is tesz oda egyet, sőt másoknak is ezt tanácsolja. Lehet választani, melyik hozzáállás kecsegtet nagyobb sikerrel.

Pontosan azért tartok sok éve oktatásokat és készítettem sok órányi ismertető anyagot, hogy akit kicsit is érdekel a téma, láthassa, nincs itt semmi misztikum, nem kell találgatni, totálisan logikus minden jelenség és azok kezelése is.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Luxor Audio 2021.11.02., kedd 10:09-kor.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

istvan01 írta:
2021.11.02., kedd 07:07

Valamit kihagytam :quetionmark:
Igen. Ha Marantz a cucc, akkor úgysem segít semmi, rontani meg nincs hova tovább a hangján :napsut:

avl2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1623

Hozzászólás Szerző: avl2 »

audiofill írta:
2021.11.01., hétf. 21:48
A kérdés egyértelmű, a válasz avx-es...... Ha kihagytam valamit, akkor válaszolok....
Annyira jó, hogy nekem is írnom kell. :D

A kérdésed egyértelmü, csak nem elég részletes, ahogy ezt többen megpróbálták leírni. A hatás attól függ. Mitöl ? sokmindentöl. pl. mi van most a kanapé mögött (ablak, fal, üvegajtós szekrény, ....) ? mennyivel van mögötte az a valami (falra tolt kanapé ? mögötte 0.5m ? 1m ? 3m ?...) ....

Nagyon jó, ironikus hangvételü hasonló kérdések is próbálták megvilágítani miért nem lehet így válaszolni.
fapaci írta:

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”