audiofill írta: ↑2021.11.01., hétf. 19:24
Ha van rá válasz, akkor miért nem tetted meg. Miért írtad, hogy mérni kell?
Helyszíni felmérést javasoltam Neked, mert akusztikával foglalkozó mérnökként ezt tartottam korrekt válasznak. Az általad adott minimális infók alapján szerintem nem lehet mást mondani, hacsak nem a hályogkovács mesterséget űzzük. A helyszínen látva a valós környezetet és esetleg a mért paramétereket, pontosan meg lehet mondani, mi az aktuális helyzet és milyen kezelés szükséges nálad. Én a tanácsaimra garanciát vállalok, ezért sem osztogatom őket ismeretlen helyzetekben.
1. eset: Nálam otthon a zenehallgató kanapé mögött 4 m szabad tér van, majd egy fal polcokkal, panelekkel alaposan kezelve. Semmi értelme sem lenne a kanapé mögé könyvespolcot tennem, ezzel a lépéssel csak rontanék a helyzetemen. (0:1)
2. eset: Barátomnál a fotel mögött egy nagy ablak van, a szoba csak ezen át kap természetes fényt. Nyilván nem teszünk könyvespolcot oda. (0:2)
3. eset: Másik barátomnál a kanapé mögött csupasz téglafal volt, amit tanácsomra néhány, könyvekkel megpakolt falipolccal kezelt, sikeresen. (1:2)
Ebből a három különböző esetből talán érzed, miért nem lehet a szükséges infókat nélkülöző kérdésedre korrekt, felelős választ adni. Pár évvel ezelőtt volt itt egy házimozis fórumtárs, aki moziszobája akusztikai kialakításához kért tanácsokat. Kapott is vagy 8-10 tippet a lelkes pajtásoktól, amiket ő lelkiismeretesen meg is valósított. Majd mivel nem volt igazán elégedett az eredménnyel, elkeveredtem hozzá, felmértük a helyzetet, megnéztük a számokat, aztán 3 napig bontotta a teljesen feleslegesen felszerelt, többnyire káros eszközöket a falakról, mennyezetről. Nagyjából ilyen eredményre lehet számítani az összeollózott, nem személyre szabott, megfontolatlan tanácsoknál. És ha tudnád, hányan próbálják így megoldani, néha egészen komoly rendszerek tulajdonosai is, de még komoly kereskedők is...