Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Streaming szolgáltatók és ami velük kapcsolatos / Tidal, Spotify stb...

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 364

Re: Streaming szolgáltatók és ami velük kapcsolatos / Tidal, Spotify stb...

Hozzászólás Szerző: gomolalaci »

vlaca írta:
2021.04.24., szomb. 12:15
paler írta:
2021.04.24., szomb. 08:38
Jó reggelt kívánok mindenkinek!

Érdekelne hogy pl. a Deezer Hi-Fi-vel mi a probléma? Az nem eléggé hi-fi?
Csak ezért kérdezem, mert erről úgy általában nem sok szó esik sehol sem. Pedig szerintem a kezelő felülete (appja) jobb mint a Tidal-è, hangminőségre jobb mint jelenleg a Spotify, a zenei választék is szerintem több mint kielégítő, de mégis valamiért a háttérbe van szorulva a két másik szolgáltatóval szemben. Mintha minőségre csak a Tidal létezne, (Qobuz most vegyük ki ebből), felhasználhatóságra, jó zenei ajánlásokra pedig csak a Spotify. Pedig jelenleg szerintem az arany középutat a két népszerű streeming szolgáltató között pont a Deezer kínálja. Sőt ha a mostani Tidal fèle "minőséget" állítjuk szembe a Deezer hi-fi-vel, akkor lehetséges hogy még jobb a pozíciója a két másikkal szemben. Egyébként én mind a három szolgáltonál voltam már előfizetve. Jelenleg Spotify prémiumra és Deezerre hifi-re vagyok előfizetve. Tidalt egy éve mondtam le mert nem éreztem/hallottam ki az MQA nyújtotta "extra minőséget". Nekem az appja kevésbé tetszett mint pl. a másik kettőjè, zenei választéka és ajánlója meg szerintem még inkább el van maradva a többitől. Tehát nem éreztem azt, hogy nekem megéri a Tidal szolgáltatásra előfizetni, mivel minőség és szolgáltatás téren is van jobb a piacon kevesebbèrt.
Érdekelne a ti véleményetek a témával kapcsolatban.
Hi! Eddíg az volt a gond vele hogy deezer api nem támogatta a hifi lejátszást. Ezért nem terjedt el, a gyártók nem tudták beintegrálni saját eszközeikbe(ahogy az előttem írok is leírták).
Nemrég volt hír hogy megoldották/engedélyezték, mostantól szabad az út, kell egy kis idő mire mindenki implementálja a saját lejátszójába.
LMS/sqeezebox plugin frissült már, akinek van deezer hifi előfizetése, ezzel már ki tudja próbálni elvileg.
A Lindemann Music Source régóta támogatja, ráadásul van olyan minőségű, mint a Tidal.... Szerintem.
A gondolkodás nem megerőltető...

paler
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 416

Hozzászólás Szerző: paler »

fapaci írta:
2021.04.24., szomb. 17:39
paler írta:
2021.04.24., szomb. 16:47
Nekem akkor szerencsém van, mivel az én streamerem natívan támogatja a Deezert is, így én kitudom használni a komplett funkcióit ennek a streaming szolgáltatónak is.
A Lindemann lejátszóm is támogatja a Deezert, de a Roon sajnos nem, márpedig utóbbi használata számomra sokkal kényelmesebb, ha nem is hibátlan. Egyáltalán nem ragaszkodom a Tidal-hoz, szívesen váltanék, de egyelőre nem opció. Zenei kínálatban és árban tudtommal nagyjából ugyanazt kínálják.
Természetesen ha valakinek kényelmi, tartalmi vagy egyéb okból kifolyólag a Deezer nem alternatíva, azt is megértem. Én igazából nem is akarok senkit sem győzködni, megtéríteni, rábeszélni arra, hogy használja a Deezert. Engem igazából csak az érdekelt, hogy miért lehet ennyire háttérbe szorulva (véleményem és tapasztalatom alapján indokolatlanul) a népszerűbb szolgáltatókhoz képest.
Végül is megkaptam a magyarázatott a kérdésemre tőletek, ezt meg is értettem, és el is fogadom. :smile53:

JBL Synthesis -> Egy hangrendszer mind fölött, egy hang kegyetlen, egy a nyomorba dönt ( árával biztos), bilincs az Egyetlen  /emoticons/default_36_3_1.gif" alt="36_3_1.gif" data-emoticon="" />  

paler
Fórumlakó
Fórumlakó

Ha valaki használ Amazon Music HD, leírhatná tapasztalatát, véleményét erről a zenei szolgáltatóról is.
Pl. zene kínálat, kezelőfelület, hangminőség, egyéb extrák. A versenytársakhoz képest, hangminőségre, tartalomra és kezelhetőségre hová rangsorolható?
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára paler 2021.04.24., szomb. 17:53-kor.

JBL Synthesis -> Egy hangrendszer mind fölött, egy hang kegyetlen, egy a nyomorba dönt ( árával biztos), bilincs az Egyetlen  /emoticons/default_36_3_1.gif" alt="36_3_1.gif" data-emoticon="" />  

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11014
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

paler írta:
2021.04.24., szomb. 16:47
Nekem akkor szerencsém van, mivel az én streamerem natívan támogatja a Deezert is, így én kitudom használni a komplett funkcióit ennek a streaming szolgáltatónak is.
A Lindemann lejátszóm is támogatja a Deezert, de a Roon sajnos nem, márpedig utóbbi használata számomra sokkal kényelmesebb, ha nem is hibátlan. Egyáltalán nem ragaszkodom a Tidal-hoz, szívesen váltanék, de egyelőre nem opció. Zenei kínálatban és árban tudtommal nagyjából ugyanazt kínálják.

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1524

Hozzászólás Szerző: dbrnsk »

Sajnos amiben natívan benne van (legalábbis amit én hallottam), annak a hangja számomra nem kielégítő. De hátha lesz előrelépés ez ügyben. :)

paler
Fórumlakó
Fórumlakó

Aszpirin, fapaci, vlaca, dbrnsk
Köszönöm hogy leírtátok a véleményeteket a Deezerrel kapcsolatban. :smile53: Akkor ezek szerint nem a minőséggel és a tartalommal van a gond, hanem a hifis közösségek által használt szoftverek és lejátszók támogatásának hiánya miatt van ennyire háttérbe szorulva ez a zenei szolgáltató a "nagyokkal" szemben.

asebestyen
Örülök neki, ha neked és esetleg másoknak is sikerült felkeltenem a figyelmét hogy a Tidalon és a Spotify-on kívül van más alternatíva is, ami talán összegészében mindkét ismertebb szolgáltató jó tulajdonságait tudja ötvözni. Ráadásul ők a „hifi minőséget” nem egy MQA csodacsomagba csomagolva tálalják, hanem a jól bevált FLAC formátumba. :rolleyes:

Szerintem zenei kínálata is partiba van a Tidal\Spotify kínálatával. Legalábbis én még mindent megtaláltam rajta, amit kerestem. Lehetséges hogy vannak bizonyos exkluzív tartalmak amik pl. csak Tidalon lehet megtalálni, de az én zenei ízlésemhez tartozó előadókból eddig mindet megtaláltam a Deezeren is.
Nekem az általuk szolgáltatott "hifi minőség" is megfelelő, így én tavaly óta elengedtem a Tidalt, mivel én úgy érzem kevesebb pénzért többet, jobbat kapok ettől a szolgáltatótól.

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1524

Hozzászólás Szerző: dbrnsk »

Én is szívesebben használnám a Deezert, de az Auralic sem támogatja...

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7592

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

paler írta:

Csak ezért kérdezem, mert erről úgy általában nem sok szó esik sehol sem. Pedig szerintem a kezelő felülete (appja) jobb mint a Tidal-è, hangminőségre jobb mint jelenleg a Spotify, a zenei választék is szerintem több mint kielégítő, de mégis valamiért a háttérbe van szorulva a két másik szolgáltatóval szemben. Mintha minőségre csak a Tidal létezne, (Qobuz most vegyük ki ebből), felhasználhatóságra, jó zenei ajánlásokra pedig csak a Spotify. Pedig jelenleg szerintem az arany középutat a két népszerű streeming szolgáltató között pont a Deezer kínálja. Sőt ha a mostani Tidal fèle "minőséget" állítjuk szembe a Deezer hi-fi-vel, akkor lehetséges hogy még jobb a pozíciója a két másikkal szemben. Egyébként én mind a három szolgáltonál voltam már előfizetve. Jelenleg Spotify prémiumra és Deezerre hifi-re vagyok előfizetve. Tidalt egy éve mondtam le mert nem éreztem/hallottam ki az MQA nyújtotta "extra minőséget". Nekem az appja kevésbé tetszett mint pl. a másik kettőjè, zenei választéka és ajánlója meg szerintem még inkább el van maradva a többitől. Tehát nem éreztem azt, hogy nekem megéri a Tidal szolgáltatásra előfizetni, mivel minőség és szolgáltatás téren is van jobb a piacon kevesebbèrt.
Most próbálom az írásod nyomán a Deezer HiFi-t, természetesen Linux alól. Semmivel sem szól rosszabbul a Tidal webes lejátszójánál, sőt, de még nem elég a tapasztalatom, ez csak az első benyomás.
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés

vlaca
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 323
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: vlaca »

paler írta:

Hi! Eddíg az volt a gond vele hogy deezer api nem támogatta a hifi lejátszást. Ezért nem terjedt el, a gyártók nem tudták beintegrálni saját eszközeikbe(ahogy az előttem írok is leírták).
Nemrég volt hír hogy megoldották/engedélyezték, mostantól szabad az út, kell egy kis idő mire mindenki implementálja a saját lejátszójába.
LMS/sqeezebox plugin frissült már, akinek van deezer hifi előfizetése, ezzel már ki tudja próbálni elvileg.
Linn Majik DS/Mimik/Pekin>Linn Majik Kontrol>
-Stax SRM1MK2PRO>SR-404
-Hypex UCD180HG>Magneplanar SMGb

Micromega WM-10>Theta Progeny>Linn Classik Music>Akg K340

"I see the sound waves" Planar Speaker Asylum
http://vlaca.blogspot.com

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

paler írta:
Érdekelne hogy pl. a Deezer Hi-Fi-vel mi a probléma?
Pl. az, hogy a Roon nem támogatja (illetve tudtommal a Sonos nem akar tárgyalni a Roon-nal, mivel konkurens cégcsoporthoz tartozik). Más problémáról én nem tudok, mivel soha nem használtam.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6002

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

paler írta:

Nagyjából semmi probléma nincs a hangmiőségével... Volt Deezer előfizum, főleg autóba, technikai okokból (a BMW-kbe iDrive 6-tól a Deezer app vezetékmentesen integrálódik, vagyis pl. kormánygombokról és iDrive-val is vezérelhető, kirakja az infókat az autó nagyképernyőjére, stb.). Ráadásul az automatikus lejátszási listái igazán jól működnek, mondhatni profin, ezért autóba tényleg ideális.
Ha a Deezer HiFi olyan szinten integrált lenne mindenféle eszközbe és lejátszóprogramba, mint a Tidal, akkor simán versenyezhetne vele. De pl. a kedvenc hifi-lejátszómba (Audirvana) tudtommal nem integrálódik, márpedig nálam számít a lejátszás minősége és a távvezérelhetőség. Avr-eken szoktam látni a deezert, na meg persze a telefonokon/tableteken. Ha a Tidal tovább kurvul, simán lehet, hogy értelme lesz átállni... (mondjuk azért a Tidal családteremtő és -összetartó erejét ne becsüljük le :D :D :D )
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

paler
Fórumlakó
Fórumlakó

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Mathias írta:
2021.04.23., pén. 14:58
A mostani "leleplező" videóban, ha jól emlékszem úgy jutott az MQA filehoz a készítő, hogy feltöltötte a Tidalra a saját 44.1/16 -os file-ját.(ami ugye nem high res) És a Tidal kódolta át MQA-be.(lehet be kell pipálni egy checkboxot, nem tudom) Persze ő kis "előadó", lehet a nagyoknál másképp van, ahogy írod. Mindenesetre onnantól, hogy a Master feliratot megkapta nincs lehetőség azt a számot bitperfekt módon visszakapni. Hacsak nem feltölti újból az egészet úgy hogy nincs az MQA checkbox bepipálva(már ha van erre lehetőség, lehet high-resnél nincs is).
A videó, amit én láttam, szemérmesen titkolja, hősünk miként állította elő az MQA anyagokat, márpedig szerintem ez eléggé lényeges információ lenne egy leleplezésnél. Csupán annyit árul el, hogy követte az MQA ajánlásait. Ha bizonyítani szeretnék ilyesmit, én biztosan dokumentálnám a folyamatot elejétől a végéig, de ez én vagyok. Az is furcsa számomra, hogy bár többször is elmondja, nincs lehetőség a digitális állományok összevetésére az MQA zárt rendszere miatt, mégis ilyen összevetésekre hivatkozik véleménye alátámasztásakor.

Én úgy tudom, ezeknél a nagy streaming szolgáltatóknál nincsenek "kis előadók". Kizárólag nagy kiadókkal és közvetítő cégekkel állnak szóba, akik csomagban kezelik az anyagokat, előadókat, művészeket. A kevésbé ismert alkotók Tidal keretszerződéssel rendelkező közvetítőkön át férnek hozzá a szolgáltatáshoz, de ott maga a közvetítő végzi a feltöltést is (és talán a kódolást is). Mi a MRC kiadványaival még csak a szolgáltatók közelébe sem juthattunk, nem hogy eljutottunk volna a feltöltési lehetőséghez. Amúgy tudtommal a feltöltés pont úgy történik, mint ha bármelyik felhőtárba töltenél fel dokumentumot. A kódolást előtte kell elvégezni és a kész MQA anyagot lehet feltolni, ha ez a cél.
Azért ez is amit sejtetni engedsz erősen összeesküvés elméletnek tekinthető.
Annyit írtam, hogy talán érdemes elgondolkodni. Lehet, ez is ártalmas gondolat, de nem tartjátok furcsának, hogy az elmúlt években nem nyilatkoztak tömegesen a felhasználók az MQA minőségéről? Még óvatos véleményeket is alig lehetett olvasni, mintha legalábbis titkos szexuális szokásokról lett volna szó. Ellenben új DAC vásárlásnál szinte mindenki MQA képességű készüléket akart választani. Na befejezem, mert fejemet veszik.

Hangsúlyozom, nem a Tidalt védem, nincs rá okom. Ha kiderül róluk, hogy inkorrekt módon bánnak a zenei anyagokkal és az előfizetők érdekeivel, veszniük kell és megyünk másik szolgáltatóhoz. De a közzétett bizonyítási eljárás inkább vicces, mint komoly.

Az MQA továbbra is hidegen hagy, amíg megkerülhető. A fogyasztók érdekeit biztosan nem szolgálja, bármennyire is bekajálták sokan. A kiadók és gyártók érdekeit viszont szolgálja, tehát akár kérjük, akár nem, megkapjuk.

Mathias
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 274

Hozzászólás Szerző: Mathias »

fapaci írta:
2021.04.23., pén. 12:59
A kiadók (tartalom előállítók) maguk végzik az MQA kódolást a szükséges hardver, szoftver és az MQA licensz díjának megfizetése után, amennyiben igénybe akarják venni ezt a lehetőséget (egyre többen igen). Az így előállított anyagot feltölthetik az online áruházak, streaming szolgáltatók tárhelyeire a velük kötött szerződésben rögzített technikai, pénzügyi, jogi feltételekkel.
A mostani "leleplező" videóban, ha jól emlékszem úgy jutott az MQA filehoz a készítő, hogy feltöltötte a Tidalra a saját 44.1/16 -os file-ját.(ami ugye nem high res) És a Tidal kódolta át MQA-be.(lehet be kell pipálni egy checkboxot, nem tudom) Persze ő kis "előadó", lehet a nagyoknál másképp van, ahogy írod. Mindenesetre onnantól, hogy a Master feliratot megkapta nincs lehetőség azt a számot bitperfekt módon visszakapni. Hacsak nem feltölti újból az egészet úgy hogy nincs az MQA checkbox bepipálva(már ha van erre lehetőség, lehet high-resnél nincs is).
fapaci írta:
2021.04.23., pén. 12:59
Bár továbbra sem merültem el a leleplező anyagok tanulmányozásában, talán érdemes elgondolkodni az időzítésükön. Közismert tény, hogy a Tidal-nál éppen tulajdonosváltás zajlik, több nagy cégcsoport, részvénytársaság közreműködésével.
...
Rossz nézni, hogy eközben a hifisták milyen összeesküvés elméleteket agyalnak ki.
Azért ez is amit sejtetni engedsz erősen összeesküvés elméletnek tekinthető.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

robi20064 írta:
2021.04.23., pén. 14:06
Mivel semmit sem nyujt az MQA a FLAC-hez kepest technologiailag, ezert nincs letjogosultsaga sem.
Az MQA legnagyobb előnye, hogy eladható Master néven, de valójában mégsem az. Ez az előny persze nem a fogyasztónál, hanem leginkább a kiadónál mutatkozik, de a Master kifejezés olyan mértékben lett népszerű a hifista beszélgetésekben mostanában, hogy azt nem lehet nem észre venni, tehát működik a gépezet.
A Tidal-t mint platformot szivesen kulonvalasztanam ettol, az egyetlen problema hogy ok a legnagyobb es talan egyetlen(?) tamogatoi streaming szolgaltato oldalon az MQA formatumnak
MQA kódolású anyag nem csak a Tidal-nál van, hanem pl a Quboznál is és szerintem egyre több helyen megjelenik. Tény, hogy a Tidal komoly marketinget épített rá.
Tovabbra is csak egy dolog miatt nyilvanitottak ki nemtetszesuket az emberek, az MQA formatum ellen. Ami eddig eros marketinggel es a szakujsagiro szakma egy reszenek zsebben tartasaval volt megtamogatva, a zenei "ueberallessegenek" megcafolasara viszont nem volt lehetoseg a transzparencia mindennemu hianya miatt a letrehozoi reszerol.
Lehet tiltakozni az MQA ellen, az én véleményem sem pozitív róla, de ahogy másokat, engem sem kérdeztek meg, akarom-e. A HiFi-ben pár évente megjelenik egy ilyen újítás, aminek látszólag semmi értelme, mégis zabálja/utálja a nép, de garantáltan lenyomják a torkukon. Transzparencia meg soha nem volt, nem is lesz, de ez már egy másik történet.

Picabia
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 109

Hozzászólás Szerző: Picabia »

LIMAR írta:
2021.04.23., pén. 13:38
robi20064 írta:
2021.04.23., pén. 12:32
Az MQA-val a legnagyobb problema hogy tokeletesen semmi szukseg nem volt ra. Nincs ertelme raeroltetni a tudatlan felhasznalora egy olyan vedett/szabadalmaztatott technologiat/formatumot ami abszolult nem jar semmi elonnyel a mar meglevo es INGYENES alternativakhoz kepest.
A TIDAL mikor volt ingyenes?
Amióta van az MQA a TIDAL-on, mennyivel kell többet fizetni érte?

Az ingyenes alternatívákon mit értesz? A torrent oldalakról letöltött anyagokat?
Az biztos, hogy a lopott dolog kerül mindig a legkevesebbe.

Én is nagyon szívesen felújíttatnám a lakásomat egy építési vállalkozóval, aki ingyen elvégzi a munkát. És persze az anyagokat is ingyen biztosítaná hozzá.

Könyörgöm, havi 3000 Forintól beszélünk. Ezért gyakorlatilag végtelen mennyiségű zenét kapunk. Nem ingyen, az tény. Napi 100 Ft-ért. 2.5 dl Benzin ára/nap. Ja, ha már benzin, az E10 miatt miért nem tiltakozik senki? Azt is ránk erőltették.

Csak a TIDAL MQA fáj ennyire.
Nyilván szándékosan nem érted. Ingyenes ebben az esetben azt jelenti, hogy a FLAC formátum mindenhol támogatott, nem kell MQA licencköltséggel terhelt új DAC-ot vennem hozzá. A szolgáltatás nem azért 3000 Ft. mert a Tidal jófej, hanem ennyiért van piaci igény rá. Szerinted hány forint fellett kell betartani a szerződésben vállaltakat? Gondolom 20dkg romlott felvágottat nem viszel vissza. hiszen csak pár száz forint volt, hanem legközelebb is ott próbálod megvenni a reggelidet ahol előzőleg becsaptak. Ha 4000 lenne akkor már elvárt a szavahihetőség? Vagy legalább havi 10000 kell hozzá?

LIMAR
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 3333
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: LIMAR »

robi20064 írta:
2021.04.23., pén. 12:32
Az MQA-val a legnagyobb problema hogy tokeletesen semmi szukseg nem volt ra. Nincs ertelme raeroltetni a tudatlan felhasznalora egy olyan vedett/szabadalmaztatott technologiat/formatumot ami abszolult nem jar semmi elonnyel a mar meglevo es INGYENES alternativakhoz kepest.
A TIDAL mikor volt ingyenes?
Amióta van az MQA a TIDAL-on, mennyivel kell többet fizetni érte?

Az ingyenes alternatívákon mit értesz? A torrent oldalakról letöltött anyagokat?
Az biztos, hogy a lopott dolog kerül mindig a legkevesebbe.

Én is nagyon szívesen felújíttatnám a lakásomat egy építési vállalkozóval, aki ingyen elvégzi a munkát. És persze az anyagokat is ingyen biztosítaná hozzá.

Könyörgöm, havi 3000 Forintól beszélünk. Ezért gyakorlatilag végtelen mennyiségű zenét kapunk. Nem ingyen, az tény. Napi 100 Ft-ért. 2.5 dl Benzin ára/nap. Ja, ha már benzin, az E10 miatt miért nem tiltakozik senki? Azt is ránk erőltették.

Csak a TIDAL MQA fáj ennyire.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

LIMAR írta:
2021.04.23., pén. 08:20
Megy a rugózás most az MQA-Tidal-Flac-DSD dolgon, mintha a kapott hangminőség ettől függne alapvetően.
...
A Tidal MQA is nagyon jó egy normális MQA képes lejátszón/DAC-on.
Problémának érzem, hogy a nagy leleplezési ügymenetben összekeveredik az MQA, a Tidal, de láttam már a vitában feltűnni a Netflix-et is bizarr módon. Ebből is látszik, milyen rettenetes a tudatlanság, tájékozatlanság a témában, de indulatból és arcoskodásból is jut bőven.

A Tidal semmilyen módon sem nyúl(hat) bele a feltöltött anyagokba. Ehhez sem jogi, sem technikai lehetőségei, de szerintem szándéka sincs. Kizárólag a feltöltő (kiadó, közvetítő) döntheti el, az anyagot milyen formátumban jeleníti meg a Tidal gyűjteményében, természetesen betartva a szolgáltató által előírt technikai feltételeket (máskülönben nem is tudja feltölteni, az automata rendszer megtagadja a végrehajtást). A Tidal egy kereskedelmi felületet, aminek "csupán" annyi a funkciója, hogy a tartalom szolgáltatókat (kiadók) és a fogyasztókat (előfizetők) összehozza, amiért szolgáltató kereskedőként díjat szed saját vállalkozásában. Pontosan az történik, mint a régi lemezboltokban, ahova beérkeztek a kiadványok, amiket az eladók kitettek a polcokra, a vevők pedig megvásárolták őket, a bolt kaszájánál fizettek, ahonnan a pénz egy része visszacsurgott a kiadókhoz, onnan a közreműködőkhöz. A bolti eladók ott sem nyúl(hat)tak a tartalomhoz, ahogy a Tidal, Quboz, Amazon sem teszi. A náluk elérhető zenei anyagok hangzása, minősége miatt e szolgáltatókat szidni pont annyira logikus, mint a bolti parizer minőségéért a bevásárlókosár gyártóját támadni.

Bár a Tidal is érintett benne, az MQA egy teljesen más kérdés, sokkal inkább jogi és pénzügyi téma, mintsem technikai, pláne művészeti. A hangzatos varázsigék mögött száraz materiális érdekek állnak. A kiadók (tartalom előállítók) maguk végzik az MQA kódolást a szükséges hardver, szoftver és az MQA licensz díjának megfizetése után, amennyiben igénybe akarják venni ezt a lehetőséget (egyre többen igen). Az így előállított anyagot feltölthetik az online áruházak, streaming szolgáltatók tárhelyeire a velük kötött szerződésben rögzített technikai, pénzügyi, jogi feltételekkel. Pontosan ezt tettük mi is a My Reel Club felvételeivel, azokhoz utólag senki nem nyúlt pl a NativeDSD áruház részéről, pont olyan formában vásárolhatók meg, ahogy mi feltettük. Bár ebben korábban is biztos voltam, ellenőriztem, semmi eltérés nincs a nálunk tárolt és a letöltött anyag között.

Bár továbbra sem merültem el a leleplező anyagok tanulmányozásában, talán érdemes elgondolkodni az időzítésükön. Közismert tény, hogy a Tidal-nál éppen tulajdonosváltás zajlik, több nagy cégcsoport, részvénytársaság közreműködésével. Ha már olyan nagyon át akarjuk látni a folyamatokat, nem butaság egy pillantást vetni az érintett cégek tőzsdei szereplésére sem. Legalábbis kevésbé felesleges lépésnek tűnik, mint a Tidal anyagokat szétcincálni hibákat keresve. Nyilván hatalmas tülekedés megy a streaming szolgáltatók körül, hiszen a zeneiparban már mindenki ezt tartja a következő évtized legfontosabb kereskedelmi útvonalának, minden más megoldás, formátum elenyésző részt kap. Rossz nézni, hogy eközben a hifisták milyen összeesküvés elméleteket agyalnak ki. Nem tudom, olvassák-e ezeket a piaci döntéshozók, de ha igen, szerintem igen jókat mulatnak rajtuk.

Talán nem árt tisztább vizet önteni a pohárba (bármennyire is reménytelennek tűnik), ezért felhívom a figyelmet a My Reel Club következő, 2 hét múlva esedékes rendezvényére, melyen egy szakmai beszélgetés keretében megpróbáljuk átbeszélni ezt a témát (is) nemzetközileg elismert szakemberek bevonásával. A program első körben klubtagoknak lesz elérhető, de könnyen lehet, hogy kellő érdeklődés esetén nyitottá tesszük.

LIMAR
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 3333
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: LIMAR »

Megy a rugózás most az MQA-Tidal-Flac-DSD dolgon, mintha a kapott hangminőség ettől függne alapvetően.
Kb, mint ahogy a DAC-ban milyen chip van: AKM, Wolfson, Sabre... Semmi jelentősége.
Egy dolog számít, hogy melyik cég, hogyan használja fel ezeket, milyen készüléket épít belőlük.
Bármelyikkel lehet jót is és rosszabbat is csinálni.
A Tidal MQA is nagyon jó egy normális MQA képes lejátszón/DAC-on.
Csatolmányok
20210423_074348.jpg
20210423_074348.jpg (3.62 MiB) Megtekintve 1601 alkalommal
20210423_074825.jpg
20210423_074825.jpg (3.73 MiB) Megtekintve 1601 alkalommal

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1212

Hozzászólás Szerző: pali923 »

robi20064 írta:
2021.04.21., szer. 23:26
Szerintem ne aggodj e miatt tul sokat :)
Köszönöm, ez nekem éppen elég technikai információ. :smile29: :smile53:
Azt látom, hogy dsd-t nem tud (csak pcm-re konvertálva), és ezt ki is írja nekem a lejátszó, de az mqa-ra nem mondott semmit, csak lejátszotta. Hogy mit hogyan kódol, az annyira nem izgat, legfeljebb az eredmény. Ha viszont nem tesztelgetem, meg hasonlítgatom mindenféléhez, csak hallgatom a zenét, akkor azt sem tudom, hogy mennyivel is lehetne jobb. Az meg pont jó nekem. :D
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1212

Hozzászólás Szerző: pali923 »

Egy laikus kérdésem van hajdani bölcsészként, aki akar, akár nevethet is.
Ebben a linkben arról van szó, hogy a Schiit dacok nem támogatják az MQA-t. Igaz, hogy ez még 2016-os írás. Nekem ugye ilyen rendszerem van, és a Tidalon szólnak az MQA cuccok is. Hogy jobban vagy rosszabbul mint más, ezt nem tudom, nem csináltam teszteket.
Akkor ez most mit jelent? Nem úgy szól, mintha benne lenne a dacban az MQA, vagy azóta már benne van a támogatás? Vagy most akkor mi vaaan? :D
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

avl2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1623

Hozzászólás Szerző: avl2 »

fapaci írta:
2021.04.21., szer. 15:25
.
..Mikor lettünk ennyire öntudatosak, hogy minden mögé be akarunk látni? Mi lesz a következő lépés? ... ellenőrizni? ...
OFF mert nem erre vonatkoztatom, hanem “mindenre”
szerintem csakugyan (nyilvanosabban) kritikusabbak lettünk
Talán azért (is), mert nyilvánvalóbbak, gyakrabbak, szélesebb körben terjesztettek a hazugságok (tv tavgyogyasz vs. helyi kuruzslo, politika, hazug reklamok,...), sokszor kibújik a szög a zsakbol

bitrograde
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1817

Hozzászólás Szerző: bitrograde »

Mindegy, ki mit gondol erről a kérdésről. Az a lényeg, fennáll-e a fogyasztók tudatos megtévesztése. A videó többet állít annál, mint amennyiért egy rendes cég azonnal perel hitelrontásért.
Audio-PC (zozoweb & mzperx) / Rotel RCD-865 (by süteményx) - RME ADI-2 FS (zozoweb PSU) - Bryston 4B - Vandersteen 2CE Signature |
OTL by zozoweb (Siemens&Mullard) - Sennheiser HD540 Reference Gold | Wyre4Sound, freeba, SAEC, Kondo KSL-SPC & Mogami

Mathias
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 274

Hozzászólás Szerző: Mathias »

robi20064 írta:
2021.04.21., szer. 12:05
""Quality" is a subjective thing. And application is clearly music, not test signals."
Azért ez eléggé ki van ragadva. Tekintve hogy a "Quality" nem véletlenül van idézőjelben, utalva az MQA nevében lévő "Q"-ra.
És a második mondat is a veszteséges hangtömörítésekre vonatkozik. Később kifejti mi a különbség aközött, hogy egy erősítőt mér teszt jelekkel, vagy a hang kódolásokat méri azzal. Az erősítő, dac, stb nem tudja, hogy az adott jel micsoda egy adott pillanatban(mérőjel, vagy zene), míg a hang kódolásnál egy adott pillanat kódolt értéke függ az előtte lévő hangmintáktól. És ezeket a kódolásokat úgy alakítják ki, hogy zenén működjön jól.(erre utala 2.-ik mondata) És valószínűleg tudja miről beszél, mert a Microsoftnál ha minden igaz egy olyan kis csoportot irányított(?) ami ha minden igaz a wma-t fejlesztette ki(legalábbis én erre következtetek több megnyilvánulásából) És ott is vaktesztekkel, zenei anyagokkal tesztelték mennyire működik a kódolásuk úgy, hogy azt az emberi fül még ne nagyon érezze meg.
Tehát van benne valami. Persze ettől még az MQA egy hi-res veszteséges tömörítés(ő is ezt mondja) és hát az más kérdés, hogy nem ennek volt beharangozva. Ráadásul, úgy volt, hogy már tényleg a stúdióban lesz előállítva az MQA anyag, ehelyett utólag tömegesen kódolják a meglévő anyagokat veszteségesen.

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 883

Hozzászólás Szerző: fererencz »

fererencz írta:
2021.04.18., vas. 11:14
scaurus írta:
2021.04.18., vas. 10:49
Spotify alkalmazással ilyen bajom nem volt, de több mással volt hasonló (pl. Yahoo, FB, Instagram), hogy "megbolondult".
Sajnos, ezeknél nekem csak az alkalmazás adatok törlése, majd az alkalmazás eltávolítása és újratelepítése segített.
Köszönöm a gyors választ! Azt elfelejtettem leírni az előbb, hogy az alkalmazás újratelepítése nem segített. sad.gif
[/quote]

Talán s Spotify connect-tel van a gond, PC-t sem tudom a mobilomról vezérelni. Másnak nincs ilyen gondja? gondolkodik.gif
Nem szotkam hibázni.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”