Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Erősítők javítása

Két csatornás elő és végfokok, integráltak, fejhallgató erősítők, phono előerősítők, csöves, tranzisztoros, digitális, hibrid és fetes konstrukciók, streaming funkciós erősítők
samat99
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 13

Erősítők javítása

Hozzászólás Szerző: samat99 »

A sztereó vonal külön van az erősítőn, de párhuzamosan van kötve a digitális résszel. Ha szerencséd van csak a dolby bemeneti analóg erősítője halt meg. Mindenesetre így ne használd.  

Kedves Fórumtársak!
sztereó vonal külön van az erősítőn, de párhuzamosan van kötve a digitális résszel. Ha szerencséd van csak a dolby bemeneti analóg erősítője halt meg. Mindenesetre így ne használd.  

Kedves Fórumtársak!

Segítségeteket szeretném kérni az alábbi probléma orvoslásával kapcsolatban:

Van egy Onkyo TX-DS676 erősítőm.
Pár napja hibásan csatlakoztattam rá két másik erősítőt, a PRE OUT Front és PRE OUT Surround kimenetek helyett a Multi Channel Input Front és Surround bemenetekre lettek kötve (a látási viszonyok korlátozottak voltak, rosszul olvastam le a feliratokat).

A bekapcsolást követően azonnal letiltott az Onkyo, felvillant a PROTECT egy pillanatra és átállt Standby üzemmódba.

Mindent kihúztam, észleltem a hibámat, tovább nem is kísérleteztem, hagytam mindent az eredeti állapotban. A használati útmutató szerint, ha a pre-outra további erősítőket csatlakoztatunk, ki kellene kapcsolni az „A hangszórókat”, sajnos ez is elmaradt.

A hibajelenség azóta a következő:

Bekapcsolom az erősítőt, az bekapcsol olyan módban, amilyenben legutoljára volt a forrástól, vagy az általam választottól függően, pl. „5 CHANNEL STEREO”. Ha ugyan ilyen módban marad, működik kifogástalanul.
Ha azonban változik a forrás, pl. „DOLBY DIGITAL”, akkor egy pillanatra felvillan a „PROTECT” a kijelzőn (olyan rövid időre, hogy alig van idő leolvasni), majd átáll Standy üzemmódba.
Ha visszakapcsolom, és marad a „DOLBY DIGITAL” forrás, akkor abban működik kifogástalanul.

Csak az optikai bemenetet használom rajta.

A kikapcsolást egy pukkanás szerű hangjelenség is kíséri, főleg a hátsó hangfalakon.

Ha minden hangfalat lekötök róla, a jelenség ugyan az (eltekintve természetesen a pukkanástól).

Akkor is előjön a fenti probléma, ha pl. leveszem 0-ra a hangerőt, majd ismét felvenném 0 fölé. Amint a 0-ról átlép, már ki is kapcsol. De bekapcsolom ismét és működik tökéletesen (amíg nem változik valami a fent írtak alapján).

Eddig azt tapasztaltam, hogy ez a probléma előjön még akkor is, ha az „A hangszórókat” kikapcsolom, majd be, vagy elindítom a TEST TONE-t.

Ha bárkinek van ötlete a jelenségre, annak megoldására, azt hálásan fogadom!

Köszönöm!

samat99
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Erősítők javítása

Én is kérnék egy kis segítséget .
Nekem is van egy kis problémám egy Onkyo házimozi erősítővel.
A hiba az ha áramtalanítom a készüléket akkor elfelejti a rádiócsatornákai illetve a hangfalak beállításait.
Illetve a távval nem akar kommunikálni. A táv az jó.

Egy régi onkyonál a felejtés orvosolható legtöbb esetben. A távval való beszélgetés hiánya már aggasztóbb. Típustól függ. 

samat99
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Erősítők javítása

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni, hátha van valami tippetek. Egy Harman/Kardon HK 3490 sztereo erősítőm van, és elment a hangja. Ritkán csinált olyat, hogy bekapcsoltam és nem volt hang, de aztán ki/be kapcs és helyre állt. De most végleg elment és az újraindítás se segít. A lényeg, hogy menet közbe sose ment el a hang, nem volt semmi zúgás és recsegés se mielőtt végleg elnémult volna. Előző este még zenét hallgattam, másnap reggel már nem tudtam.

Hálás lennék bármit ötletért, köszönöm! 

Szia!

Ezen csak egy vizsgálat segít, meg kell állapítani, hol akadt el a hang. Még ha rosszul is hangzik, így hogy nincs egyáltalán hang, könnyebb a hiba okára találni. Próbáltad több bemenetről is? Digitális? 

bibababa
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 47

Erősítők javítása

Hozzászólás Szerző: bibababa »

Én is kérnék egy kis segítséget .
Nekem is van egy kis problémám egy Onkyo házimozi erősítővel.
A hiba az ha áramtalanítom a készüléket akkor elfelejti a rádiócsatornákai illetve a hangfalak beállításait.
Illetve a távval nem akar kommunikálni. A táv az jó.

jako
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 78

Erősítők javítása

Hozzászólás Szerző: jako »

Nem vagyok a téma kimondott szakértője, de azt hiszem a valamelyik túláram védelmi reléd leold, talán resetelni kellene az erősítőt, bár ez nem biztos hogy orvosolja a problémát.
Talán a hozzáértők tudnak tanácsot adni

zsozzee
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Erősítők javítása

Hozzászólás Szerző: zsozzee »

Kedves Fórumtársak!

Van egy Onkyo TX-DS676 erősítőm.
Pár napja hibásan csatlakoztattam rá két másik erősítőt, a PRE OUT Front és PRE OUT Surround kimenetek helyett a Multi Channel Input Front és Surround bemenetekre lettek kötve (a látási viszonyok korlátozottak voltak, rosszul olvastam le a feliratokat).

A bekapcsolást követően azonnal letiltott az Onkyo, felvillant a PROTECT egy pillanatra és átállt Standby üzemmódba.

Mindent kihúztam, észleltem a hibámat, tovább nem is kísérleteztem, hagytam mindent az eredeti állapotban. A használati útmutató szerint, ha a pre-outra további erősítőket csatlakoztatunk, ki kellene kapcsolni az „A hangszórókat”, sajnos ez is elmaradt.

A hibajelenség azóta a következő:

Bekapcsolom az erősítőt, az bekapcsol olyan módban, amilyenben legutoljára volt a forrástól, vagy az általam választottól függően, pl. „5 CHANNEL STEREO”. Ha ugyan ilyen módban marad, működik kifogástalanul.
Ha azonban változik a forrás, pl. „DOLBY DIGITAL”, akkor egy pillanatra felvillan a „PROTECT” a kijelzőn (olyan rövid időre, hogy alig van idő leolvasni), majd átáll Standy üzemmódba.
Ha visszakapcsolom, és marad a „DOLBY DIGITAL” forrás, akkor abban működik kifogástalanul.

Csak az optikai bemenetet használom rajta.

A kikapcsolást egy pukkanás szerű hangjelenség is kíséri, főleg a hátsó hangfalakon.

Ha minden hangfalat lekötök róla, a jelenség ugyan az (eltekintve természetesen a pukkanástól).

Akkor is előjön a fenti probléma, ha pl. leveszem 0-ra a hangerőt, majd ismét felvenném 0 fölé. Amint a 0-ról átlép, már ki is kapcsol. De bekapcsolom ismét és működik tökéletesen (amíg nem változik valami a fent írtak alapján).

Eddig azt tapasztaltam, hogy ez a probléma előjön még akkor is, ha az „A hangszórókat” kikapcsolom, majd be, vagy elindítom a TEST TONE-t.

Ha bárkinek van ötlete a jelenségre, annak megoldására, azt hálásan fogadom!

Köszönöm!

csaba2
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 3

Erősítők javítása

Hozzászólás Szerző: csaba2 »

Marantz sr7200
Készenléti állapotban nem mindig akar bekapcsolni.
Kikapcsolom aztán megint be és müködik rendesen.
Ez havonta két három ilyen van évek óta,mi lehet a baja.

balint01
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 14

Erősítők javítása

Hozzászólás Szerző: balint01 »

Az idézőjelbe tett kézibeszélő szó mibenléte az aggályos. Egy mérőműszer bemeneti ellenállása egy kézibeszélő tekercsimpedanciájának a sokszorosa, és ez nem a véletlen műve.
Dicséretes, hogy a papádnak jó tanácsokkal szeretnél segíteni, de ha érti a mesterségét, akkor erre nemigen lesz szüksége.

Igen tudom miről beszélsz. Igazából fogalmam sincs mire célzott a kézibeszélővel, és ezért tettem idézőjelbe  . Azt mondta van nekik valami építve amivel beletud hallgatni, én annyira nem értek hozzá sajnos.

Két éve is volt hibája a készüléknek, akkor zúgott, elég zavaróan. Azt sikeresen megtalálta és ki is szedte anno.
Remélem most is sikerrel jár, megemlítem neki azért még a vezérlést meg a felügyeletet. Ja és köszönöm a rajzot! 
Harman/Kardon HK 3490, Harman/Kardon HD 980, Dali Concept 2, Neotech KS-1515 M

szamóca
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4094

Erősítők javítása

Hozzászólás Szerző: szamóca »

Hisz ott lesz, szervizbe, édesapám munkahelyén. Nagyobb baj nem lehet mert ért hozzá, nem fogja összegányolni. Nyilván ha nem találja meg a hibát akkor elviszem egy VALÓDI HiFi szervízbe...
Az idézőjelbe tett kézibeszélő szó mibenléte az aggályos. Egy mérőműszer bemeneti ellenállása egy kézibeszélő tekercsimpedanciájának a sokszorosa, és ez nem a véletlen műve.
Dicséretes, hogy a papádnak jó tanácsokkal szeretnél segíteni, de ha érti a mesterségét, akkor erre nemigen lesz szüksége.

Ne keverjük!

A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.

Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot , ami tartalmazza a hangszórót, és a hangsugárzás javító foglalatot, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb) A hangsugárzást javító foglalat lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap" hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.

Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.

Senki nem hívja a kanalat villának, vagy késnek, evőpálcikának, pedig ezek is evőeszközök. Akkor miért is hangfal a basszusreflex, zárt, TL, stb. rendszerű hangsugárzó?

balint01
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Erősítők javítása

Ajaj. Nagy lesz a baj. Én inkább elvinném szervizbe mielőtt komolyabb baja lenne.
De bátraké a szerencse.

Hisz ott lesz, szervizbe, édesapám munkahelyén. Nagyobb baj nem lehet mert ért hozzá, nem fogja összegányolni. Nyilván ha nem találja meg a hibát akkor elviszem egy valódi HiFi szervízbe.

Említette a védelmet, ellenőrzi azt is. Remélem nem nagy a gond...

Vendég

Erősítők javítása

Hozzászólás Szerző: Vendég »

...azt mondta ott kell ráhallgatni "kézibeszélővel", ami sajnos csak a melóhelyen van, szóval megmarad hétfőre a hallgatózás. Úgy gondolja ha jön az előfokból hang, akkor valószínű a jelfogók égtek be amik a ki- és bemenetet kapcsolják. Ha nem jön hang akkor nagy szívás van, előfokpanelen ott a sok IC, bármi lehet.
Ajaj. Nagy lesz a baj. Én inkább elvinném szervizbe mielőtt komolyabb baja lenne.
De bátraké a szerencse.
Az is lehet, hogy védelem miatt nem szól az egész, mivel valamelyik végfok kimeneten DC van.
Az előfokban ha gond lenne, az egyik csatorna nem szólna.
A nagyobb gond, ha a vezérlése, felügyelete ment tönkre.

balint01
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Erősítők javítása

Ha van hanggenerátorod, multimétered, oszcilloszkópod, elkezdheted a hibakeresést. Tápfeszültségek megléte, helyes értéke, hangfrekis jel lekövetése, stb, stb.
Azt ne várd, hogy valaki itt megmondja, hogy az R352 pozíciószámú alkatrész cseréld ki, és megjavul. Az elektrotanyán fenn van a doksija.

Persze, nem is erre gondoltam. Csak hátha esetleg valakinek volt hasonló hibája és tud valamit tanácsolni. Fater elektronikai műszerész és jó ha tudok neki pár tippet mondani, hogy hol kezdje a hiba keresést. Most este ránézett, megmutatta hol van az előfok, rajta a két csatorna kimenetét, azt mondta ott kell ráhallgatni "kézibeszélővel", ami sajnos csak a melóhelyen van, szóval megmarad hétfőre a hallgatózás. Úgy gondolja ha jön az előfokból hang, akkor valószínű a jelfogók égtek be amik a ki- és bemenetet kapcsolják. Ha nem jön hang akkor nagy szívás van, előfokpanelen ott a sok IC, bármi lehet.

szamóca
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4094

Erősítők javítása

Hozzászólás Szerző: szamóca »

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni, hátha van valami tippetek. Egy Harman/Kardon HK 3490 sztereo erősítőm van, és elment a hangja. Ritkán csinált olyat, hogy bekapcsoltam és nem volt hang, de aztán ki/be kapcs és helyre állt. De most végleg elment és az újraindítás se segít. A lényeg, hogy menet közbe sose ment el a hang, nem volt semmi zúgás és recsegés se mielőtt végleg elnémult volna. Előző este még zenét hallgattam, másnap reggel már nem tudtam.

Ha van hanggenerátorod, multimétered, oszcilloszkópod, elkezdheted a hibakeresést. Tápfeszültségek megléte, helyes értéke, hangfrekis jel lekövetése, stb, stb.
Azt ne várd, hogy valaki itt megmondja, hogy az R352 pozíciószámú alkatrész cseréld ki, és megjavul. Az elektrotanyán fenn van a doksija.

Ne keverjük!

A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.

Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot , ami tartalmazza a hangszórót, és a hangsugárzás javító foglalatot, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb) A hangsugárzást javító foglalat lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap" hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.

Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.

Senki nem hívja a kanalat villának, vagy késnek, evőpálcikának, pedig ezek is evőeszközök. Akkor miért is hangfal a basszusreflex, zárt, TL, stb. rendszerű hangsugárzó?

balint01
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Erősítők javítása

Lehet, hogy ostobaság lesz, amit írok, de biztosan minden a helyén van, kábelek, áram, bementválasztás jó helyen stb. Banálisnak tűnik, pedig sokszor ezeken csúszik meg a dolog, bár úgy vélem végigzongoráztál mindent. 

Sajnos végigzongoráztam. Teljesen eltűnt a hang, nincsen az a halk sistergő alap zaj sem. A relék kattannak bekapcsoláskor, már közvetlen az előfokból se jön a hang a fejhallgató kimenetből. Úgy gondolom, hogy a végfokkal minden rendben... Egyik napról a másikra teljesen elnémult.

csoma
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 119

Erősítők javítása

Hozzászólás Szerző: csoma »

Sziasztok!

Lehet, hogy ostobaság lesz, amit írok, de biztosan minden a helyén van, kábelek, áram, bementválasztás jó helyen stb. Banálisnak tűnik, pedig sokszor ezeken csúszik meg a dolog, bár úgy vélem végigzongoráztál mindent. 

balint01
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Erősítők javítása

Sziasztok!

balint01
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Erősítők javítása

Sziasztok!

samat99
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Erősítők javítása

Sziasztok!

A relé kocogtatás nem megoldás, de jó szórakozás lehet, főleg, hogy 20 db biztos van a gépben  . Ezek az erősítők mikroprocesszor vezérlésűek. A Fülhallgatót egy MICDet vonalon érzékeli. Első körben, ha még nem volt egy resettel próbálkoznék. Ha nem segít a HPDET vonalat kell megvizsgálni. Ha tudod miről van szó mérd meg. Ha nem inkább kérj segítséget. A kontakt spray ből csak tisztítót használj!!

Tomi

Annyit hozzátennék, hogy a mérnök ismerősöm egy sztereó erősítőnél járt el így, abban egy fekete dobozka volt a relé, tehát csak egy darab volt, amennyire láttam, de ott álltam mellette, és a kocogtatás után valóban beindult a dolog.
Hogy egy hm erősítőben hány relé van azt nem tudom.

. Ma már inkább számítógép... Elírtam, a HPDET vonalat akartam mindkét esetben. 

csoma
Fórumlakó
Fórumlakó

Erősítők javítása

Sziasztok!

A relé kocogtatás nem megoldás, de jó szórakozás lehet, főleg, hogy 20 db biztos van a gépben  . Ezek az erősítők mikroprocesszor vezérlésűek. A Fülhallgatót egy MICDet vonalon érzékeli. Első körben, ha még nem volt egy resettel próbálkoznék. Ha nem segít a HPDET vonalat kell megvizsgálni. Ha tudod miről van szó mérd meg. Ha nem inkább kérj segítséget. A kontakt spray ből csak tisztítót használj!!

Tomi

Annyit hozzátennék, hogy a mérnök ismerősöm egy sztereó erősítőnél járt el így, abban egy fekete dobozka volt a relé, tehát csak egy darab volt, amennyire láttam, de ott álltam mellette, és a kocogtatás után valóban beindult a dolog.
Hogy egy hm erősítőben hány relé van azt nem tudom.

samat99
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Erősítők javítása

Sziasztok!

Tomi

csoma
Fórumlakó
Fórumlakó

Erősítők javítása

Üdv Mindenkinek!
Gondom akadt egy Onkyo tx-sr805 erősítővel. A tünet a következő: Bekapcsolás után a kijelzőn a headphone kijelző világít, holott semmi nincs a csatlakozóaljzatban. Természetesen a hangfalak a helyükön vannak, de semmilyen hangot nem produkál a masina.
Hard reset, jack ki-be már megvolt és semmi....
Valakinek valami ötlete????

Igen, a relé lesz, a hogy Tonee is mondta. Ha leveszed az erősítő fedelét, akkor egy kis zárt dobozt keress. Ha csak beragadt, akkor egy kanállal vagy valami szerszámmal finoman ütögesd meg azt a dobozt párszor, és utána próbáld ki. Esetleg még annyit tehetsz a bontás előtt, hogy gyorsan ki-be kapcsolod az erősítőt, hátha attól kiszabadul a relé.

Egyszer láttam ilyet, egy villamosmérnök haverom küzdött egy régi erősítővel, és a végén így megütögette a relét, utána nem volt gond.

itamragy
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Erősítők javítása

Hozzászólás Szerző: itamragy »

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6336

Erősítők javítása

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

Én is így gondoltam. Megpróbálom hétvége felé, akkor lesz időm bontani.
Köszönöm a tippet!

Nekem anno A Marantz PM66Ki-m produkált hasonlót.A fejes bedugásakor egy relé lekapcsolja a banán aljzatokat és csak a füles szól.Soha nem járt benne füles, egyszer egy barátom fejhallgatóját bedugtuk, utána nem volt a hangsugárzókon hang.A relé sz@rt be, nem kapcsolt vissza.Valahol arrafelé kutakodj.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

Doky
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 1029

Erősítők javítása

Hozzászólás Szerző: Doky »

Üdv Mindenkinek!
Gondom akadt egy Onkyo tx-sr805 erősítővel. A tünet a következő: Bekapcsolás után a kijelzőn a headphone kijelző világít, holott semmi nincs a csatlakozóaljzatban. Természetesen a hangfalak a helyükön vannak, de semmilyen hangot nem produkál a masina.
Hard reset, jack ki-be már megvolt és semmi....
Valakinek valami ötlete????
Elvinni műszerészhez, megnézni nincs-e zárlat a fülesnél!
Dune HD Smart H1.,Yamaha WXAD-10., NAD C 326BEE., Evidence Audio Siren II., ZsoltAudio StandART Two Pro., Asus K50IJ. (WD 1.5 TB, WD Pasport 250 GB)., Zimonyi Attila Forte IC., Profigold., Gotham., Lapp., Viablue X60 táp, CA. és Profigold HDMI... Samsung UE46EH6030., HiVox Alces.

itamragy
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Erősítők javítása

Hozzászólás Szerző: itamragy »

Én is így gondoltam. Megpróbálom hétvége felé, akkor lesz időm bontani.
Köszönöm a tippet!

Válasz küldése

Vissza: “Sztereó erősítők”