Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangsugárzó építés

dys-cus
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 187

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: dys-cus »

Egy valóban hangfalat építhetne már valaki tényleg. Mer valaki? 
Ha szerinted a hangfal a planársugárzó, (mivel nincs doboza) akkor már építettem 3-at. 
Ha szerinted a hangfal a tégla falba, stb.-be tett hangszóró, s mögötte a másik szoba van, akkor az hangdoboznak számít, hangdobozt én már építettem fél tucatot. 
Ha szerinted a hangfal az a tégla falba, stb. -be van építve, s kint van a szabadban, s a hangszóró mögött szintén a szabad tér van, akkor még olyat nem építettem.
De ha szerinted a hangfal egy darab pozderja lemezbe tett hangszóró, és bent van a szobába, akkor olyat is építettem már, na az nagyon szar, mert nincs basszusa, és cikk-cakkos az átvitele. (open buffle) Ilyet egyet építettem, s többet nem is fogok.  
Dys-cus, a DysCus kimenők, konstruktőre.
Trollok, guruk, és egyéb hozzá nem értők kíméljenek!

Vendég

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Ma délelőtt meghallgattam a hangját a hangfalnak!
Nagyon rendben van minden vele!

Egy valóban hangfalat építhetne már valaki tényleg. Mer valaki? 

Jozef76
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 291

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Jozef76 »

Nekem fontos az egyenletes freki menet, mert akkor közelítek a természetes hangvisszaadáshoz. De egyébként a fázis is rendben van nem csak a hangfalnál, hanem már az erősítőben is.
Ma délelőtt meghallgattam a hangját a hangfalnak!
Nagyon rendben van minden vele!

dys-cus
Törzsvendég
Törzsvendég

Hangsugárzó építés

Nekem fontos az egyenletes freki menet, mert akkor közelítek a természetes hangvisszaadáshoz. De egyébként a fázis is rendben van nem csak a hangfalnál, hanem már az erősítőben is.

Barkács
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 113

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Barkács »

Hát nem mondom hogy nem fontos az egyenletes frekimenet de számomra sokkal fontosabb a hangszórók fázisa akár még úgy is ,hogy kicsit rongyosabb az átvitel ,tere mélysége a zenének nem nagyon lesz ha nincsenek fázisban a hangszórók.

dys-cus
Törzsvendég
Törzsvendég

Hangsugárzó építés

Említettem már, hogy a két váltási pont 2,1kHz, és 500 Hz. Ezek az Istentől elrugazkodott pontok nem véletlen jöttek ki: Úgy találtam, hogy a mikis mérések során ezeken a frekiken összesímítva a hangszórókat, így érhető el legegyenesebb a görbe. Ez a gyakorlatban úgy történik, hogy a díyer felszerelkezik olcsó kondikkal, és változtatható induktivitásokkal, és ugrál a számítógép, és a hangfal között, s a képernyőn figyeli az alkatrészek változtatásának hatását, amit a mérő miki érzékel. Néha a fül is. Viszont közben szép rózsazajt lehet hallgatni. Nos ennek az ugrálásnak a hatása az alábbi kvázi szabadtéri mérés. A mikrofon és a hangfal távolsága 3 méter, tehát gyakorlatilag a hallgatási pozíció. Mondhatom azt, hogy pár száz próbálkozás után ezekből a hangszórókból ezt lehet kihozni. Persze nem mondom, hogy esetleg nem lesz még valami változás, de az az Xover pontot már nem fogja érinteni.

Hozzá teszem, hogy 200 Hz alatt a görbe nem pontos a mérési körülmények miatt. Mindenesetre büszke vagyok rá, mert itt:https://www.stereophile.com/category/fl ... reviewssem lehet sokkal szebbeket látni. Nyilvánvalóan nem ez a világ legjobb hangfala, de lehet vele zenét hallgatni. Igaz, a bejáratódás még odébb van, s változni fog a hangja.

dys-cus
Törzsvendég
Törzsvendég

Hangsugárzó építés

Írtam, milyen fontos a mérés a hangváltó esetében. Nos nem voltam rest, és a kész hangváltót leterheltem két nyolc Ohmos 100Wattos műterheléssel, és megmértem a középmagas, és a mélyközép hangváltóinak átvitelét. Mint írtam, mikrofonnal mérve 2,1kHz a váltás a gyakorlatban. Műterheléssel kicsit más a leányzó fekvése:

Ha valaki megfigyeli azonkívül, hogy nem 2,1kHz a váltási pont, még közös -3dB-je sincs a kétszűrőnek, mondhatnánk azt is, hogy elbeszélnek egymás mellett. Ellehet képzelni, hogy a valóságban hogy váltanak azok a szűrők, amelyeket gondos, legalább kétéven keresztül számolgatnak még meg nem vett hangszórók esetére.
Gondolom mindenki rájött egyből, hogy az nem műxik, hogy bemegyek a legközelebbi SAL "kirendeltségre", és veszek egy váltót 2,5 k-ra, mert az én hanxóróim is ott váltódnak. De az sem műxik, hogy nekiugrok, és a mindenütt fellelhető képletekkel kiszámolom a váltó alkat elemeit. Mindkettő tévút, ugyanannyira, mint az abszolult hallásúak magabiztossága, hogy ők meg fülre váltanak. Ja, jobb fülről balra, vagy fordítva.

dys-cus
Törzsvendég
Törzsvendég

Hangsugárzó építés

Elérkeztem oda, hogy megtegyem az utolsó lépéseket, azaz ezt:

beépíteni az alábbi helyre:

így:

Nos persze biztosan van más megoldás is, de nekem hangra ez jött be. Így is volt olyan, aki azt terjeszti: lekoppintozttam az ő hangváltóját. 
Nos nem, mivel mások a hangszórók.

dys-cus
Törzsvendég
Törzsvendég

Hangsugárzó építés

Közben végkifejlethez érkezett a Regulus hangfalam  építése.
 Mérésekkel sikerült meghatározni a hangváltókat. A méréseket a szokott helyemen végeztem, ami tudom nem optimális, de mégis csak mérés, s nem elméleti önkielégítés. A mérés az alábbi fotón látható:

Hogy miért fontos ez a mérés dolog, az a későbbiekben ki fog derülni, mikor is a gyakorlat ütközik az elméleti önkielégítéssel.  A hangváltó végül is kialakult:

Gondot a nem szabványos tekercsek okoztak, de Dán barátaink a Jantzen-nél rendesek, mert felár nélkül olyat készítenek, amilyet akartok, csak kb. 3 hetet kellett rá várni, de hál istennek ez az idő is letelt. Mint tudjuk a türelem rózsát terem.

dys-cus
Törzsvendég
Törzsvendég

Hangsugárzó építés

Valamilyen korrelációnak lennie kell a mérés és a hallottak között, ezt azért lássuk be. Inkább csak könnyebb azt "hinni", hogy nem lehet kimérni. Vagy rosszul mérsz, vagy nincs meg a megfelelő műászered hozzá, vagy a jelenség megléte csak a "két füled között" jelentkezik. 

Költői kérdés: Ha nem látnád, vagy nem mondanák, hogy most Stradivari-t hallasz, vélnél felfedezni különbséget?

A különmbséget hallanám, de nyilván nem tudnám melyik a stradi, mivel kevés a gyakorlatom benne. Meg nagyon sok másnak is. Azonkívül a tetszik, nem tetszikben akkora szubjektivitás, hamis összehasonlítás van, hogy azt kiszűrni nem lehet. Nehéz szakma ez.  

screamy
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 36

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: screamy »

Ő amúgy a tuningalany, úgy tudom, hogy 1982-ből!

Erősítő:  Arcam P85+Arcam A85
Hangfal: Wilson Benesch ARC
Forrás, DAC:   Bluesound Node => TIDAL
Phono: Project Debut Carbon Esprit
Kábelek: Xindak, Fapaci, Van Damme

balageguy
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 52

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: balageguy »

Igen, mivel más paramétereket mérsz, s megint másokat hallasz meg. Egy Stradivárin, meg egy közönséges cigány hegedűn is a C hang 4 valahány hertz. Ez mérhető. De az nem, hogy a Sztradivári miért olyan gyönyörű hangú.  Valami ilyesmit képzelj el. A hangfalam átvitele nagyon szép egyenes, de mégis nyers, amit nem lehet kimérni.

Valamilyen korrelációnak lennie kell a mérés és a hallottak között, ezt azért lássuk be. Inkább csak könnyebb azt "hinni", hogy nem lehet kimérni. Vagy rosszul mérsz, vagy nincs meg a megfelelő műászered hozzá, vagy a jelenség megléte csak a "két füled között" jelentkezik. 

Költői kérdés: Ha nem látnád, vagy nem mondanák, hogy most Stradivari-t hallasz, vélnél felfedezni különbséget?
AVR: Marantz Cinema 30
Hangsugárzók: 5x JBL HDI-1600, 2x JBL Stage XD-5, 2x Arendal 1723 2S
Forrás: HTPC, Audio-Technica AT-LP5

dys-cus
Törzsvendég
Törzsvendég

Hangsugárzó építés

Tehát nem kimérhető, de egy olyan megbízhatatlan érzékszervvel, mit a fül hallható?
Igen, mivel más paramétereket mérsz, s megint másokat hallasz meg. Egy Stradivárin, meg egy közönséges cigány hegedűn is a C hang 4 valahány hertz. Ez mérhető. De az nem, hogy a Sztradivári miért olyan gyönyörű hangú.  Valami ilyesmit képzelj el. A hangfalam átvitele nagyon szép egyenes, de mégis nyers, amit nem lehet kimérni.

balageguy
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 52

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: balageguy »

A REW akusztikai szoftver, hangsugárzó mérésére nem az igazi. Használd a Holm Impulse szoftvert, azt inkább erre találták ki. De ha a keresztváltó alkatrészeinek értéke nem változik, ne számíts nagy eltérésre a görbéken! Az a változás, amit a jobb minőségű alkatrészek produkálnak, hallható, de a szokványos hangnyomás, torzítás, fázismenet görbéken nem látható.

Tehát nem kimérhető, de egy olyan megbízhatatlan érzékszervvel, mit a fül hallható?
AVR: Marantz Cinema 30
Hangsugárzók: 5x JBL HDI-1600, 2x JBL Stage XD-5, 2x Arendal 1723 2S
Forrás: HTPC, Audio-Technica AT-LP5

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11072
Kapcsolat:

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Ez egy kb. 35 éves hangváltó, szvsz 35 éves kondikkal a fedélzeten. Egy két db nagyon katasztrofálisan néz ki. Én úgy tudom,
hogy az elektrolit "kifolyása" már mérhető kapacitásváltozást okoz! Ennek elvileg vmilyen mértékben jelentkeznie kell a frekigörbén is!

Ha komoly mértékben változtak az alkatrészek paraméterei, az természetesen változást okoz a keresztváltásban is.

screamy
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Hangsugárzó építés

A méréseket meg fogom mindenképpen osztani. Ezekről az orosz kondikról én sok jót olvastam, de puding próbája az evés, meglátjuk!
Ez egy kb. 35 éves hangváltó, szvsz 35 éves kondikkal a fedélzeten. Egy két db nagyon katasztrofálisan néz ki. Én úgy tudom,
hogy az elektrolit "kifolyása" már mérhető kapacitásváltozást okoz! Ennek elvileg vmilyen mértékben jelentkeznie kell a frekigörbén is!
Ezért gondolom úgy, hogy első körben olcsóbb kondikkal újraépítem a gyári állapotot, viszont a tapasztalatszerzés végett minden fázist mérni fogok!

@fapaci: a software tippet köszönöm!

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11072
Kapcsolat:

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Ha minden igaz, akkor holnap megérkezik a mérőmikrofonom. Első körben megmérem majd a mostani, nyers állapotot. Majd következik a fent említett elemek cseréje utáni mérés! Meglátjuk, ill. remélem meg is halljuk, hogy mi változik :-)
A méréshez szerintetek OK a REW szoftvere?

A REW akusztikai szoftver, hangsugárzó mérésére nem az igazi. Használd a Holm Impulse szoftvert, azt inkább erre találták ki. De ha a keresztváltó alkatrészeinek értéke nem változik, ne számíts nagy eltérésre a görbéken! Az a változás, amit a jobb minőségű alkatrészek produkálnak, hallható, de a szokványos hangnyomás, torzítás, fázismenet görbéken nem látható.

memme
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 59

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: memme »

Szia!

A mérésekre én is kíváncsi lennék remélem megosztod velünk.

Tekercseket első körben én esem cserélném.
Orosz kondik nekem nem jöttek be, ellenállás meg igazán jó az árához képest.

screamy
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Hangsugárzó építés

Egy kis UP a Grundig Hifibox 860-al kapcsolatban:
A hangváltó kapcsolása letisztázódott! Időközben elindult a cserélni kívánt alkatrészek beszerzése. Egyenlőre minden a gyári értékeknek megfelelő lesz! Ezekre kicsit várni kell, mire minden befut!
A hangváltóban Jantzen Superes ellenállások lesznek és első körben K73-16B orosz PETP kondik! A hangváltó nyákja megy a kukába! A belső kábelezés Belden 9497 lesz, valamint kap egy banánozható terminált a hátuljára.
Ha minden igaz, akkor holnap megérkezik a mérőmikrofonom. Első körben megmérem majd a mostani, nyers állapotot. Majd következik a fent említett elemek cseréje utáni mérés! Meglátjuk, ill. remélem meg is halljuk, hogy mi változik :-)
A méréshez szerintetek OK a REW szoftvere?

dys-cus
Törzsvendég
Törzsvendég

Hangsugárzó építés

Szia!

22uF jól gondoltad párhuzamosan a középpel.
L3-L4 meg jól rajzoltam. (szerintem)

Üdv Gábor

Az L3, L4 jól van. A Spendor BC1-ben is van ilyen megoldás. A középsugit a tekercsből előállított autotrafóval illesztik a rendszerhez, s egyben 12dB-s váltót is ad.

memme
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 59

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: memme »

Szia!

22uF jól gondoltad párhuzamosan a középpel.
L3-L4 meg jól rajzoltam. (szerintem)

Üdv Gábor

screamy
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Hangsugárzó építés

Ahh, értem! :-)
Intézem :-)

adamo3
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 12

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: adamo3 »

Be kellene rajzolni, hogy mi hova megy, ahogy már elkezdtem, a többi alkatrészt csak Te látod,hova megy.

screamy
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Hangsugárzó építés

Szóval akkor??? Tud valaki válaszokat a nyitott pontokra?
L3 és L4
valamint
egy 22uF-os kondi

köszi nektek előre is :-)

Sonny

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Sonny »