Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangsugárzó építés

lamalas
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 373

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: lamalas »

... 

Előre is elnézést ha komolytalan a dolog. Azóta már én is tudom mi kábel és kábel közt a különbség de nem tudok dűlőre jutni hogy ezzel a dobozzal tudnék e mit kezdeni ?

Nem spórolnék az alkatrészeken . Stereora szeretném használni. Van másik komplett szettem is de sajnálom kidobni hiszen tiszta fából készültek kb 14-5 kg/db. 

Valamint ha lehetséges / érdemes akkor melyik cég alkatrészeivel lenne érdemes dolgozni ? 

Köszönöm
Én azt javaslom, hogy tedd félre a kábelekkel kapcsolatos tudásod, illetve első körben ne tulajdoníts kitüntetett szerepet annak, hogy melyik cégtől milyen váltó alkatrészeket kellene vásárolnod.
Sokkal fontosabb ezeknél, hogy jó minőségű hangszórókat válassz, mert az az alapja egy jó minőségű hangsugárzónak. A SAL szerintem nem üti meg azt a mércét, hogy jó minőségű hangszóróknak lehessen nevezni őket. Inkább más cégek kínálatából válassz, pl. Seas, Scan-speak, Peerless, Visaton, de más cégek is készítenek jó hangszórókat. Ha fontos a jó ár/érték arány akkor jól körül kell nézni, mert sok értelmetlenül túlárzott hangszóró is létezik.

Ha megvannak a kiválasztott hangszórók akkor optimális dobozt kell tervezni hozzájuk és azt jó minőségben elkészíteni. Ha ez is megvan akkor jöhet a váltótervezés ami sok-sok mérést és hallgatózást feltételez. Mindezekhez megfelelő tudás, felkészültség és gyakorlat szükséges, nem beszélve a szükséges eszközökről. Ha mindezek hiján vagy akkor egy kész tervet érdemes megépítened pont úgy ahogy a tervezője kitalálta és elkészítette. Én ez utóbbi utat javaslom, de lehetőleg kerüld a SAL terveket és hangszórókat.

- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)

- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése

- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása

- akusztikai mérések

- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése

FaemaFun
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 17

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: FaemaFun »

Hozzáértők segítségét kérném.

Régen ( 5-6 ) éve megcsináltattam 2 dobozt:

Előre is elnézést ha komolytalan a dolog. Azóta már én is tudom mi kábel és kábel közt a különbség de nem tudok dűlőre jutni hogy ezzel a dobozzal tudnék e mit kezdeni ? Nem spórolnék az alkatrészeken . Stereora szeretném használni. Van másik komplett szettem is de sajnálom kidobni hiszen tiszta fából készültek kb 14-5 kg/db. 

Valamint ha lehetséges / érdemes akkor melyik cég alkatrészeivel lenne érdemes dolgozni ? 

Köszönöm

kistilli1980
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 18

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: kistilli1980 »

Köszönöm! Sikerült találni!
Üdv. Zoli

Quadlipi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 180

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Quadlipi »

Köszi a választ, de én ott nem találtam a bg-17-hez. Lehet csak én vagyok balfasz?!
http://www.hifi-forum.de/viewthread-104-16433.html
"Sose vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal."
diyaudio.hu  facebook/Audophile Room

kistilli1980
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Hangsugárzó építés

Köszi a választ, de én ott nem találtam a bg-17-hez. Lehet csak én vagyok balfasz?!
Üdv. Zoli

muvimi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 449

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: muvimi »

Sziasztok!

Nem tudna valaki segíteni, hogy Visaton BG-17-hez hol lehetne találni dobozterveket?

Üdv mindenkinek: Zoli

A Visaton honlapján vannak gyári tervek, mérések is vannak a kész dobozokról.

kistilli1980
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Hangsugárzó építés

Sziasztok!

Nem tudna valaki segíteni, hogy Visaton BG-17-hez hol lehetne találni dobozterveket?

Üdv mindenkinek: Zoli
Üdv. Zoli

jános bácsi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 132

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: jános bácsi »

lemaradt a kép

jános bácsi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 132

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: jános bácsi »

Azoknak akik szeretik a sokhangszórós dobozokat: Grand Orgue

Vendég

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Na látod, ez volt a cél...
Kedves Admin törölheti is ezeket a sallangokat...
Szép napot!

Lehetett volna ám egyenes módon, sallangok és álságos "szép napot" nélkül is b+

BlueVoice
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 0

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: BlueVoice »

Mondja az, aki szöveget sem tud értelmezni (mire is ad "kiadós választ" az a német nyelvű aktív váltós fejtegetés?), egyszer sem válaszolt tárgyszerűen, továbbá alap nyelvtani hibákat vét. Viccnek is rossz, úgyhogy én befejeztem. 
Na látod, ez volt a cél...
Kedves Admin törölheti is ezeket a sallangokat...
Szép napot!

Vendég

Hangsugárzó építés

Tanulj meg magyarul
Mondja az, aki szöveget sem tud értelmezni (mire is ad "kiadós választ" az a német nyelvű aktív váltós fejtegetés?), egyszer sem válaszolt tárgyszerűen, továbbá alap nyelvtani hibákat vét. Viccnek is rossz, úgyhogy én befejeztem. 

BlueVoice
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Hangsugárzó építés

Jelen kontextusban mi lenne a releváns különbség?

Ja igen, "csak" állítás volt a kérdésről, nem teljesen egyertélmű felkiáltójelekkel a végén. Ismét érdeklődnék, mi a releváns, nem stilisztikai különbség?

Tanulj meg magyarul, a "kontextusanalízis" nem e fórum témája.
Remélem elég kiadós válasz:
http://www.thel-audioworld.de/module/Fi ... /aktiv.htm

Vendég

Hangsugárzó építés

A "perdöntő" és "meghatározó" szavak az én szótáramban mást jelentenek.
Jelen kontextusban mi lenne a releváns különbség?

Nem tettem fel kérdést

Igen, a kérdés csak annyi, milyen paraméterek határozzák meg egy hangsugárzó tényleges minöségét!! 
Ja igen, "csak" állítás volt a kérdésről, nem teljesen egyertélmű felkiáltójelekkel a végén. Ismét érdeklődnék, mi a releváns, nem stilisztikai különbség?

BlueVoice
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Hangsugárzó építés

Szomorúan hallom.. 

És nem értem, miért tettél fel kérdést a meghatározó (más szóval "perdöntő") paraméterekről, ha rögtön utána kijelented, hogy nincs(enek)   

A "perdöntő" és "meghatározó" szavak az én szótáramban mást jelentenek. Nem tettem fel kérdést.

Vendég

Hangsugárzó építés

De ezt Neked nem fogom részletezni.
Szomorúan hallom.. 

És nem értem, miért tettél fel kérdést a meghatározó (más szóval "perdöntő") paraméterekről, ha rögtön utána kijelented, hogy nincs(enek)   

BlueVoice
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Hangsugárzó építés

Az aktív vs. passzív váltó kérdés szerintem nem olyan mint egy 30-as cipő amit már gyerekkorban kinő az ember. Vannak olyan helyzetek amikor jobb vagy inkább célszerűbb a passzív váltó használata, van amikor az aktív váltó a jobb megoldás. Többféle szemszögből lehet (érdemes) vizsgálni a dolgokat és akkor máris nem lesz fekete-fehér a világ
Mellesleg aktív váltással és passzív váltással is lehet nagyon jó minőségű hangsugárzókat készíteni és mindkettőt csúnyán el is lehet rontani.
Jut eszembe ... kisjelű vagy nagyjelű passzív váltással próbálkoztál régebben?

Nem olyan, igazad van... Nagyjelüvel próbálkoztam.

Lehetnek olyan esetek, amikor a passzív váltás tényleg célszerübb (szerintem):
- költségtakarékossági szempontok (egy bizonyos fokig!)
- egyszerü szürési feladatok, amik praktikusabban megoldhatóak passzív módon

Egyébként én a digitális váltás/szürés felé kacsintgatok (miniDSP stb.), a legegyszerübben paraméterezhetö, és egy jó készülék egy életre kiszolgál bármilyen környezetben (elvileg).

BlueVoice
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Hangsugárzó építés

Továbbra is várjuk a választ, esetleg a perdöntő paramétereket feltáró tanulmány linkjét valamelyik "okostojástól":)))
Nincs perdöntö parameter, lánc van amiben vannak alábecsült és túlbecsült elemek. De ezt Neked nem fogom részletezni. Aki kíváncsi értelmesen kérdez vagy utána jár. Köszi!

lamalas
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 373

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: lamalas »

Régebben én is próbálkoztam passzív váltókkal, de ma már kinöttem belöle. Igazából csak hátrányát tudok felsorolni.... De akinek nem inge.....
Az aktív vs. passzív váltó kérdés szerintem nem olyan mint egy 30-as cipő amit már gyerekkorban kinő az ember. Vannak olyan helyzetek amikor jobb vagy inkább célszerűbb a passzív váltó használata, van amikor az aktív váltó a jobb megoldás. Többféle szemszögből lehet (érdemes) vizsgálni a dolgokat és akkor máris nem lesz fekete-fehér a világ
Mellesleg aktív váltással és passzív váltással is lehet nagyon jó minőségű hangsugárzókat készíteni és mindkettőt csúnyán el is lehet rontani.
Jut eszembe ... kisjelű vagy nagyjelű passzív váltással próbálkoztál régebben?

- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)

- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése

- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása

- akusztikai mérések

- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése

Vendég

Hangsugárzó építés

Igen, a kérdés csak annyi, milyen paraméterek határozzák meg egy hangsugárzó tényleges minöségét!!  
Továbbra is várjuk a választ, esetleg a perdöntő paramétereket feltáró tanulmány linkjét valamelyik "okostojástól":)))

BlueVoice
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Hangsugárzó építés

Régebben én is próbálkoztam passzív váltókkal, de ma már kinöttem belöle. Igazából csak hátrányát tudok felsorolni.... De akinek nem inge.....

BlueVoice
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Hangsugárzó építés

Mert kevés a mélye.   Nagy titok...

40 Hz-ig megy le (-3dB), normál szoba hangerönél (nem disco hangfal). A mély csak dekoráció egy elözö projektböl, bár gondolkodtam hogy esetleg összehozom öket, de nem olyan egyszerü mutatvány...

BlueVoice
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Hangsugárzó építés

A téma nagyon is komoly, csak az elvakult hifisek legyintenek erre mert nem illik bele a hitükbe, világképükbe. Pedig itt nem hitről van szó mint a templomban.
Valójában én arról beszélek (leegyszerűsítve, a lényegre koncentrálva), hogy ma már meg lehet jósolni megfelelően elvégzett süketszobai mérések alapján, hogy egy adott hangsugárzó egy kettős vakteszt sorozatban hogy fog szerepelni a többi hangsugárzóhoz képest. Másképp fogalmazva a mérési eredmények alapján meg lehet jósolni, hogy a hallgatóság milyen sorrendet fog felállítani a vakteszten szereplő hangsugárzók között hangminőség alapján. Végeredményben ez azt jelenti, hogy megfelelő specifikáció alapján meg lehet állapítani, hogy egy hangsugárzó nagyjából milyen minőségi színvonalat képvisel. A probléma az, hogy a gyártók kb. 99%-a nem ad megfelelő specifikációt a hangsugárzók mellé. Így az ember csak a fülére hagyatkozhat ami pedig biztos be fogja csapni, ez nem kérdés, főleg akkor ha a hifi gyártó/kereskedő/újságíró telebeszéli a kedves vásárló fejét mindenféle marhasággal.
Osztom amit AAHG írt az off-ban (csak más kontextusban): "De hát az emberi hülyeségből lehet legjobban meggazdagodni."

Igen, a kérdés csak annyi, milyen paraméterek határozzák meg egy hangsugárzó tényleges minöségét!! Nekem Linkwitz doboza bebizonyította, hogy a klasszikus paraméterek és dobozkonstrukció NEM elégségesek és megfelelöek. Több éves Pluto hallgatás után bekötöttem egy korábban jónak tartott kis dobozomat, hát borzalom volt. És nem azért mert nagyon "huplis" lenne az on-axis frekvenciamenete vagy túl rezonáns, esetleg torz lenne... 

atesz007
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 26

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: atesz007 »

A csokik szerintem különösen jó hatással vannak a hangzásra, bár -az endorfin-szintet növelve- az ember közérzetére talán még inkább. Valószínűleg ennek tudható be a hangzásban felfedezni vélt javulás is...
Ugyanakkor túlzásba vitt fogyasztása emésztési gondokat, májkárosodást és migrént is okozhat, így én inkább elkerülném a csoki, mint hangzásjavító eszköz használatát.
Amennyiben azonban a képen látható csavaros csatlakozókra gondoltál, azok hangzásra gyakorolt hatásáról egyelőre sajnos nem tudok beszámolni. Tervben volt, hogy egy neves gyártó hasonló kivitelű, gránit szigetelésű, tömör arany "csokiját" használom majd, csak sajnos annak hamar megnyúlt volna a menete a gyakori ki-be csavarozás következtében, így végül ezt az opciót elvetettem...

Ami viszont sokat javít a hangzáson, az a kétrétegű hullámkartonra szerelt hangváltó. Ezen belül is a kapcsolás felrajzolása az, ami egyből hallható változásokat hozott: sokkal gyorsabb, dinamikusabb, pontosabb lett a hangzás, hiszen így az elektronok egyértelműen láthatják, merre kell tovahaladjanak, nem kóvályognak csak úgy tanácstalanul az alkatrészek között... A hatás sajnos sötétben mérséklődik, esetleges későbbi továbbfejlesztésként gondolkozom egy kis LED beépítésén a hangváltó fölé, hogy sötétben is jól látható legyen a kapcsolási rajz...   

A jobb alsó sarokban azért gondban lehetnek az elektronok hogy a rajzot kövessék vagy az alkatrészen menjenek. Ennek kijavítása még hozhat a hangon.

atesz007
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 26

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: atesz007 »

Valóban kezdi kiforrni magát a dolog, annak ellenére hogy a hangváltó... hát hogy is fogalmazzak... erősen ideiglenes, és mindennemű igényességet nélkülöz. És akkor még finoman fogalmaztam
Sokkal többet ezzel már nem is szeretnék foglalkozni, hiszen az eredeti elképzelés szerint aktív meghajtást kap majd. (viszont valószínűleg ezt a projektet már nem én fogom befejezni...)

Nekem tetszik. Ez a kartonpapír megoldás nekem eszembe sem jutott.   Zseniális! Én meg sz...kodtam az mdf-el.

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”