A Fórum működési költségeihez járulsz hozzá azzal, ha hirdetéseket jeleníthetünk meg. Kérjük, hogy fontold meg ezen az oldalon az „Adblock” rendszered kikapcsolását.
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Egy jó olívaolaj naggyon komoly :-)
Én nem tudtam, hogy amiről eddig azt hittem, hogy olívaolaj, az nem igazán az... ;-)
De egy rokonnak a lánya vett egy kis házat arrafelé (Toscana) , és szoktak hozni ezt-azt, a múltkor pl. egy üveg valamit, ami nem hasonlított a bolti olívaolajokra, de kiderült, hogy az ;-) ISTENI! Ezt tényleg tunkolná az ember valami jófajta kenyérrel, amíg el nem fogy, vagy csak úgy meginná ;-)
Mivel én zalai vagyok, ennek a zalai - göcseji változatát ismerem csak. Az olyan, mint egy palacsinta (kinézetre) , és nem is olajosabb ;-)
Egyébként (számomra) érdekes, hogy amikor a prószáról beszélek, akkor jaaa, a tócsni!
NEM!!!! ;-)
Sőt nem is Kartoffelpuffer, ahogy egy volt vőjelöltem mondta (Ausztriában élünk, két lányom van, és rendszeresen gyilkolom a stájer legényeket jó magyaros - zalai - paraszt kajákkal: én így tartom távol őket a lányaimtól ;-)
Szóval néha elkezdik felsorolni, hogy ennek az ételnek a különböző tájegységeken ilyen és olyan nevei vannak... Csak azt felejtik el hozzátenni, hogy és eléggé máshogy is készítik!
Szóval egy jó zalai (vagy göcseji) prósza aludt tejjel, fokhagymával, na az fincsi :-)
Pár hete pl. lisztes stercet csináltam (úgy 10 év után, ha nem több) , mert nosztalgikus hangulatba kerültem, azt is próbáljátok ki - bár mivel piszok egyszerű étel, ezért nehéz igazán jól elkészíteni, nekem sem sikerült valami rózsásan ;-) A nagyanyám pillanatok alatt szemre olyat csinált, rá házi baracklekvár és porcukor, hogy nincs az császármorzsa, ami a nyomába érne :-)
...persze csak számomra, mert bár gyerekkorom óta városi vagyok, aztán meg "külföldi" lettem, azért szerencsére zalai paraszt maradtam ;-)
Feleségem barátnővel vásározik Formigine-ben én vagyok itthon a két állandóan éhessel. Közkívánatra tócsnit kértek kapros tejföllel. (Most van Kistarcsán görhöny fesztivál, innen jött az ötlet) Kicsit küzdelmes volt, sokat csináltunk de holnap nem tudok főzni egyéb elfoglaltság miatt, szóval talán jut egy kicsi még. Szerencsére az előkészítésbe besegítettek. Előtte bableves azt nem fotóztam.
IMG_20250920_135124.jpg
IMG_20250920_141337.jpg
Én nem szeretem a tócsnit. Pontosabban, soha életemben nem ettem olyat, ami ízlett volna. 3-4x ettem, mert már egyre inkább meg sem akarom kóstólni, de nekem mindig olyan,mintha tocsogna az olajban. Biztosan van, ahol nem ilyen, de én még csak ilyet ettem.
Itt van az ősz, a szántóföldi munkák ideje. Úgy gondoltam szolidáris leszek a földművelőkkel, én is tárcsázok!
Tarja, majd jön a csirke, és a kolbászok.
Feleségem barátnővel vásározik Formigine-ben én vagyok itthon a két állandóan éhessel. Közkívánatra tócsnit kértek kapros tejföllel. (Most van Kistarcsán görhöny fesztivál, innen jött az ötlet) Kicsit küzdelmes volt, sokat csináltunk de holnap nem tudok főzni egyéb elfoglaltság miatt, szóval talán jut egy kicsi még. Szerencsére az előkészítésbe besegítettek. Előtte bableves azt nem fotóztam.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."
Igen, ezért jobb a paprika anyu - anyósék kertjéből: az vékonyabb, de kemény húsú, szépen "formában" marad ;-) A boltiból a legtöbb szétesik pillanatok alatt paprikakrémmé...
A lecsót én is nagyon szeretem, de igazán csak akkor, ha van hozzá többféle házi paprika és paradicsom. Sőt olyan bogaras vagyok, hogy hagymából is igyekszem többfélét tenni bele ;-) Ja, és félve írom le: én egy kis majoránnát is teszek bele (minden nehezebb kajába teszek szinte, sőt, szárított lestyánt is - és fokhagymát is ;-)
Én meg olyan háklis vagyok, hogy a lecsót soha nem főzöm. A többféle paprika alap. Gyors párolás, inkább sütés. Legyen egy picit roppanós.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
A lecsót én is nagyon szeretem, de igazán csak akkor, ha van hozzá többféle házi paprika és paradicsom. Sőt olyan bogaras vagyok, hogy hagymából is igyekszem többfélét tenni bele ;-) Ja, és félve írom le: én egy kis majoránnát is teszek bele (minden nehezebb kajába teszek szinte, sőt, szárított lestyánt is - és fokhagymát is ;-)