Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

ValhallA világa

Moderátor: ValhallA

gyuszmo
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 856

ValhallA világa

Hozzászólás Szerző: gyuszmo »

Ha általánosságokra vagy kíváncsi, akkor az Általában a hifiről és Kábelezzünk topic alkalmas erre. Azt írtad, hogy elfogadhatatlan számodra, hogy egyvkábel annyi, mint egy készülék. Nincs ezzel gond, ne fogadd el, de nem értem, ha neked elfogadhatatlan, akkor mire vagy kíváncsi?
"Az orgona egy könnyű hangszer: a megfelelő billentyűt a megfelelő időben kell lenyomni,és a hangszer magától játszik." /Bach/

Amatőr61
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 117

ValhallA világa

Hozzászólás Szerző: Amatőr61 »

A kábelek és a készülékek árviszonyáról a nyolcvanas években a külföldi hifiújságok és Darvas Laci is úgy nyilatkozott, hogy kb. 10% a helyes arány, pontosabban még ennyi sem, mert a 10%-ban benne foglaltattak az egyéb kiegészítők is, például a készülék állvány(ok).
Vajon helytálló (időálló) ez a vélekedés ?
Ki, hol húzná meg a határt ?

A másik dolog, az árképzés. 
Meggyőződésem, hogy a kábelek nem tekinthetőek önálló készüléknek, ennélfogva elfogadhatatlan számomra, hogy sok esetben ugyanannyiba vagy esetleg többe kerülnek, mint a forrás készülék, az erősítő vagy a hangfal. Először a High End-nél lett ez trend, de, sajnálatos módon "leszivárgott" az audiofil kategóriába is.
Azt tapasztalom, hogy egyre nagyobb mértékű a drágulás és elsősorban nem azért, mert az alapanyagárak is egyre drágábbak. Véleményem szerint a kábelek jelentős része - márkától, gyártótól függetlenül - egyszerűen túlárazott. 
Vajon csak én látom így ?

Olyan családban nőttem fel, ahol bármiről lehetett beszélni, bármit lehetett kérdezni, ha betartottunk bizonyos szabályokat, ha kellő tisztelettel és némi szerénységgel viseltettünk egymással. Valószínűleg bennem van a hiba, mert azt feltételeztem, hogy az általam felvetett a témákat értelmesen, kulturáltan meg tudjuk itt beszélni. Azért is választottam ezt a topikot, mert egyrész úgy ítéltem meg, hogy ide zömében az átlagnál értelmesebb és jobbféle emberek irkálnak, másrészt nem találtam a témaköröknek igazán megfelelő topikot. Azt feltételeztem, hogy a hozzászólásomra majd érvek és ellenérvek fognak érkezni, de azt látom, hogy a kérdéseim inkább a tabu témakörbe tartoznak, sértik egyesek érzékenységét és érdekeit. Sajnálom, hogy így gondolják de azt még jobban, hogy nem tudunk, illetve nem akarunk őszintén beszélni. Így sosem tudjuk meg, hogy mások miképpen és miért pont úgy vélekednek erről a két témáról.

Az igazság felszabadít - mondta Édesapám, mikor kisfiúként füllentésen kapott, s hagyott némi időt, hogy átgondoljam a történéseket. Bár egyetértek vele, de eltekintek ettől, s ígérem, hogy ebbe a topikba nem írok többet.
Éljen a langyos állóvíz, éljen a világbéke !

ValhallA
Tizezresek klubja
Tizezresek klubja
Értékelés: 7066

ValhallA világa

Hozzászólás Szerző: ValhallA »

Jó Zenét!

"Bármely eléggé fejlett technológia megkülönböztethetetlen a mágiától." Arthur C. Clarke (1917-2008)

ValhallA
Tizezresek klubja
Tizezresek klubja

ValhallA világa

"Bármely eléggé fejlett technológia megkülönböztethetetlen a mágiától." Arthur C. Clarke (1917-2008)

SzAndras
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 141

ValhallA világa

Hozzászólás Szerző: SzAndras »

Köszönöm! 

Kedves fórumtársak, az utóbbi hozzászólások az offban vannak. A kulturált beszélgetés helye volt ez mindig is, és maradjon is annak. Értelmes diskurzusra szerintem a topicgazda is mindig kapható.
Sad but true: "Audiophiles don't use their equipment to listen to your music. Audiophiles use your music to listen to their equipment" - Alan Parsons

teac
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 115

ValhallA világa

Hozzászólás Szerző: teac »

Helyes, kard hüvelybe !

TEAC

ezmiez
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 18

ValhallA világa

Hozzászólás Szerző: ezmiez »

Tisztelettel kérem az adminokat, hogy az ide nem illő tartalmakat távolítsák el.

Tisztelettel kérném a ValhallA világa maradjon az, ami volt. A béke szigete. A kompromisszumok nélküli maximalizmusra törekvés ritka helyszíne.
Akinek nincs érdemi hozzászólása ehhez a világhoz, irritálja ez, az máshol fejtse ki ide nem illeszkedő eszméit.

Köszönöm.

Koszonom es csatlakozom.

gyuszmo
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 856

ValhallA világa

Hozzászólás Szerző: gyuszmo »

Kedves fórumtársak, az utóbbi hozzászólások az offban vannak. A kulturált beszélgetés helye volt ez mindig is, és maradjon is annak. Értelmes diskurzusra szerintem a topicgazda is mindig kapható.
"Az orgona egy könnyű hangszer: a megfelelő billentyűt a megfelelő időben kell lenyomni,és a hangszer magától játszik." /Bach/

ValhallA
Tizezresek klubja
Tizezresek klubja

ValhallA világa

Kedves leSzázalékolók és önkéntes mérvadók!

A High-End Audio, kőkemény luxuscikk, így értelmetlen a kábelek, készülékek, azok százalékos arányáról "megérésről-nem megérésről" egy újabb 77. hitvitát indítani!
Mint megannyi más drága, abszolút luxus hobbinál egyáltalán nem értelmezhető a százalékolás.
A High-End Audio nem napelem rendszer, TAXI vagy kotrógép, így nem beszélhetünk sem rövid, sem pedig hosszú távú megtérülésről.
Aki ilyen oldalról közelít az eleve tévúton jár...
Tudtommal még senkit sem köteleznek egyetlen High End kábel, sem pedig Fabergé-tojás vásárlásra a történelem folyamán!
Nyilván olcsó, alacsony felbontású láncokhoz teljesen fölösleges drága kábelt vásárolni, mert nem fogja kifutni magát, sem pedig százolékosítva "megérni".
No de miért is akarnánk olcsó lánchoz drága kábelt vásárolni...?

Évfolyamonként előtör ez a verkli, csakúgy mint a minek a tápregenerátor, földelő doboz, állvány, alátét, rezonátor, USB-SPDIF konverter és sorolhatnám napestig...
Ezek a dolgok leginkább tapasztalat, hallás, habitus függő dolgok, ezért végtelen billentyűzet kínzás után sem lesz egy szemernyi konszenzus sem a különböző igényű, hallású, anyagi lehetőségű és vallású emberek között.

Ahogy én látom.:
Azokban az időkben amikor még a vasfüggöny mögül szemléltük a hifi piac egy nagyon szűk keresztmetszetét, nyugati belépő szintű "besztbáj" cucca szinte kizárólag a Ramovill-on keresztül lehetett a Merkur-os Dacia-val, Funai 4fejes VHS magnóval és C64-el már rendelkező kiváltságos emberkéknek. (Jó esetben!)
A KGST (v)iszonyokban a termékkínálathoz mérten a heybrook HB1 vagy a mission cyrus one volt a világverő etalon. Persze már ekkor is létezett az audio világ egy másik, sokkal nívósabb része, amiről nem tudtunk, vagy talán nem is akartunk tudomást venni, mert annyira távolinak, irreálisan álomszerűnek tűnt...
(Már akkor is volt Levinson, Krell, Accuphase, Wadia, Martin Logan, stb.)
A megérés a HiFi Magazin-ban azért volt koncepció, mert nem engedhette meg magának a hazai lakosság 93%-ban(Már ha százalékolunk!) a belépő szintű, általuk Menő Mano-nak aposztrofált pár font sterling-es masinákat sem.
Az úttörő Darvas Hi-Fi Magazin számomra a "langykommunista"-rendszerváltó éra hazai hifi lehetőségeinek örök mementójaként, egyféle nosztalgikus, megkerülhetetlen kordokumentumaként sorakozik a polcomon. Néha még ma is beleolvasok egyik-másik ma már megmosolyogtató, legtöbb esetben feltételezéseken alapuló írásba.
Tehát amiket írtak azt az akkori tapasztalataik fényében, tényében írták!
Ami nekem soha nem volt szimpatikus, hogy bevallottam elfogultan viseltettek a fősodratú, pontrendszer és százalékolási alapokon nyugvó angol hifi  iránt...
Szóval 30-40év távlatából a mai High-End audio viszonyokra, trendekre semmi sem húzható rá sem jó, sem pedig rossz indulattal!

A minőségi kábelezés, valódi High-End láncot feltételezve emelkedik teljes értékű komponens státuszba! Ekkor viszont annyira fontos, hogy a rendszer szerves, bonthatatlan részévé válik, mert azok hiányában a készülékek egyszerűen nem teljesítenek optimálisan.
Személyes tapasztalatból mondom, hogy mióta komolyabb minőségű láncot használok teljesen más megítélés alá helyeződik a kábel(ek) minősége. Magyarán egy 1.6D Opel Astra képességeinek tudatában, megsaccolhatatlan, hogy mit is tud egy Peugeot WRC a kanyarban. Ebbe ne tessék belelátni, belemagyarázni, hogy az olcsó rendszerek tulajdonosainak fejére hamuzok, itt egyáltalán nem erről van szó...! Egyszerűen minőségi kategóriák vannak, voltak, lesznek, amelyek teljesen más élményt, teljesítményt kínálnak!
Nekem jelenleg halcro elektronikáim vannak amely 2002környékén volt a csúcs, ma már ezektől is vannak sokkal jobb felbontásúak, tehát ha igazán objektív akarok maradni a témában még mindig tartózkodnom kell a nagyívű kijelentésektől és maradnom kell az általánosságok szintjén.
Szerintem mindenki másnak is csak az épülésére válhat a témával kapcsolatban viseltetett sokkal nagyobb fokú alázat!

Mindenki hallgassa azt ami neki jó, gondolja azt ami neki jó, senki nincs semmire kötelezve!
Én vagyok az AVX fórumon a legkevesebb önmarketinget, megdumálást alkalmazó emberke aki saját topikkal, kábelekkel bír, így ezek a kábel nem fontos írások itt eléggé céltalanok...
Amennyiben másban nem is, ebben talán még a legrosszindulatúbb "jóakaróim" is egyetérthetnek!

Szóval VILÁGBÉKA!

KopaszKutya
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 196

ValhallA világa

Hozzászólás Szerző: KopaszKutya »

A kábelek és a készülékek árviszonyáról a nyolcvanas években a külföldi hifiújságok és Darvas Laci is úgy nyilatkozott, hogy kb. 10% a helyes arány, pontosabban még ennyi sem, mert a 10%-ban benne foglaltattak az egyéb kiegészítők is, például a készülék állvány(ok).

Meggyőződésem, hogy a kábelek nem tekinthetőek önálló készüléknek, ennélfogva elfogadhatatlan számomra, hogy sok esetben ugyanannyiba vagy esetleg többe kerülnek, mint a forrás készülék, az erősítő vagy a hangfal. Először a High End-nél lett ez trend, de, sajnálatos módon "leszivárgott" az audiofil kategóriába is.
Azt tapasztalom, hogy egyre nagyobb mértékű a drágulás és elsősorban nem azért, mert az alapanyagárak is egyre drágábbak. Véleményem szerint a kábelek jelentős része - márkától, gyártótól függetlenül - egyszerűen túlárazott. 

Én is hasonlóan látom a dolgot.
Az a 10% van ahol 15%, van ahol 20%. Persze a lényeg ugyanaz, hogy érdemes meghúzni egy lélektani határt (nem csak itt).

Nem akarok senkit se bántani, mert arról senki sem tehet, hogy nem vagyok milliomos, de azért több 100 ezret (vagy milliót) elkérni egy kábelért enyhe túlzás. Ezt most név, márka, gyártó nélkül mondom.
A gond ott kezdődik, hogy már az alapanyag túl van árazva, erre rájön még a "fejlesztés", a szakértelem, az idő, a készítő megélhetése, stb, amiből végül kijön egy horror ár. Ezért is lesz sok gyártó terméke rétegtermék.
Szerintem az emberek többségének elég a 2.000Ft/m árú Van Damme kábel, hiába szól jobban egy 100.000Ft/m-es DIY vagy gyári kábel.

Ezzel nem a ValhallA kábeleket akarom lehúzni, amit írtam az általános jelenség.
Marantz CD74 - Fidelity Achat - Fidelity Pyrit - Vandersteen 2CE Signature

Philips CD 820 - TMP Ant - Dénes Péter 6C33C-SE - Braun L710

PC - Singxer F1 - Audio-GD NOS 11 - Hifiman HE1000 V2

100% Schmidt Ferenc kábelezés

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 1023

ValhallA világa

Hozzászólás Szerző: lehoako »

Elnézést, azon nem vitatkoznék, hogy Laci bácsinak mikor mi volt a helyes. Amúgy ezt súlyra mondotta az öreg, vagy mire? Időre? Százaléka sokmindennek lehet, úgy tudom.

Amatőr61
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 117

ValhallA világa

Hozzászólás Szerző: Amatőr61 »

DHT1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 162
Kapcsolat:

ValhallA világa

Hozzászólás Szerző: DHT1 »

Kedves Prefabrikator !

Kétségbe esve olvastam az írását, de teljes megbocsájtással, mivel előre elnézést kért. A lényeg a lényeg. A Valhalla kábel okozta változás egy ilyen rendszerben, amit Ön képekkel illusztrált, a kábel (ek), legnagyobb dícsérete. Az Ön rendszere nem igazán a "filléres" kategória, vannak benne meglehetősen háklis darabok, nekem nem is tetszik pár része, ettől még ez egy High End rendszer, nem alsó kategóriában ! Na már most, ha ebben a konkrét rendszerben a Valhalla kábel komoly hozadékkal bír, amit Ön mint a neutralitás nagyságrendekkel való javulásaként jellemez, akkor a "drótok" rendben vannak, de nagyon.
Azért reagálok, és őszinte örömmel, hogy ne tűnjek annak, ami nem vagyok.
A hátfalon jól látszik, hogy nem méltóztatik dilettánsnak lenni ! Igen nagy öröm ilyet látni. Ritka, inkább nincs is.
Szívesen meghallgatnám, feltéve ha lehet !?

Üdvözlettel,: TEAC
Érdemes meghallgatni a rendszerét, nagyon kifinomult hang. Péter barátom abban a szerencsés helyzetben van hogy egy profi zenehallgató szobát tudott magának kialakítani szinte kompromisszumok nélkül.Ja és ami a lényeg, Ákos kábelei elképesztően jók!
72audio.com

teac
Nincs visszaút
Nincs visszaút

ValhallA világa

Kedves Prefabrikator !

Kétségbe esve olvastam az írását, de teljes megbocsájtással, mivel előre elnézést kért. A lényeg a lényeg. A Valhalla kábel okozta változás egy ilyen rendszerben, amit Ön képekkel illusztrált, a kábel (ek), legnagyobb dícsérete. Az Ön rendszere nem igazán a "filléres" kategória, vannak benne meglehetősen háklis darabok, nekem nem is tetszik pár része, ettől még ez egy High End rendszer, nem alsó kategóriában ! Na már most, ha ebben a konkrét rendszerben a Valhalla kábel komoly hozadékkal bír, amit Ön mint a neutralitás nagyságrendekkel való javulásaként jellemez, akkor a "drótok" rendben vannak, de nagyon.
Azért reagálok, és őszinte örömmel, hogy ne tűnjek annak, ami nem vagyok.
A hátfalon jól látszik, hogy nem méltóztatik dilettánsnak lenni ! Igen nagy öröm ilyet látni. Ritka, inkább nincs is.
Szívesen meghallgatnám, feltéve ha lehet !?

prefabrikator
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 35

ValhallA világa

Hozzászólás Szerző: prefabrikator »

Elnezest kerek a magyar helyes irasert  ...nincs magyar iskolam ..

Kedves Akos elhataroztam hogy irok egy par sort..a kabelekrol amit most hasznalok....audioval kb  20 eve foglalkozok ...... atmentem minden kategorian es a kabelek mindig az utolsok voltak a rencerben....tobnyire othon keszult ezust kabelt használtam it ot kiprobaltam es összevetettem jó nevű, gyári kábelekkel es mosolyogva konstatáltam hogy enyem picivel jobb.......ezek a kabelek 1000 euros kategoriaba tartoztak....igy nem volt szuksegem kabelekre figyelnem...

Evek multak es fejletteb es job lett a rencer es veletlenul hozam kerult egy Valhalla AgPt R AC kabel ...es rá jottem hogy jo lett a rencerben es komojan kol venni a AC kabeleket..

Ezek után Valhala AC kábelekre keztem vadaszni  mert bar mivel oszetettem nem volt job egy se

Igy sikerult hozajutnom pár AgPt amp es hasonlo Valhala kabelekhoz ....
Utolso evekben eleg komoj hangfalat es lemeyjatszot folepitettem es kiderult hogy kábelek sokat ellopnak a minosegbol .
Ekkor jutottam hozza Valhala Aura kategoriaju kabelekhez es ....rajottem hogy minnel finomabb a rencer annal fontosabbak.
Több nagyon komoly kábelt kipróbáltam de minden esetben Ákos kábele hozta a legtöbbet a rendszeremben.Ezek után végleg elhatároztam, hogy megcélzom az Aura Reference összekötőket, mint számomra legmegfelelőbb eszközt a rendszeremben rejlő potenciál maximális kiaknázásához.
...kerdeztem magamtol mert csak most probaltam ki....Akos  reference kabeleit....

.sporolok es lassan cserelem az oszes kábelt Aura vagy Aurora ra.

Nem fogok irni mijen kristaj tiszta a hangja es elkepeszto a felbontásuk ... es a tobbi ....nem ez a kábel nem vesz semmit el a hangbol es nem ad hozza semmit csak atvisz minden reszletet az A pontbol a B pontig csak enyit tudnak es ezt csinajak...de briliassan.....
Valhalla AC kabeleknel  nem ertem miert es hogyan es mijen alapon de elni kezdenek a keszuleket 
........senkit nem fogok ezekre a kabelekre rábeszelni csak anyit mondok ...probald ki

.....Peter.... 

ValhallA
Tizezresek klubja
Tizezresek klubja

ValhallA világa

Tisztelt ValhallA  Uram !

Utolsó mondata, hogy is mondjam, kissé lehangol, de Ön tudja, hogy milyen, vagy melyik úton jár. A kábelek úgy látszik ( és jól látszik !), hogy nem csak és kizárólag készülékeket kötnek össze, de filozófiákat, pontosabban világlátásokat is. Azt a megjegyzését, hogy az Ön által ismert High End tulajdonosok nagy többsége nem zenerajongó, számomra egyszerűen érthetetlen, mert akkor minek nekik a berendezés !? Zenét "hallgatni" bizonyos esetekben jó egy rádiómagnó is, én is Sokolon hallgattam a kispárnám alatt éjjelente a Rádio Luxemburgot 1970.-ben , de egy V.-ik szimfónia ilyen szinten ??? A saját tapasztalataimat csak a véleményének az alátámasztására írtam, magam befejezettnek tekintem a munkásságom minden formában, és semmi összehasonlítást az Ön gyártmányaival nem tettem, kontra saját kábeleim.
A zenéről, és a zenehallgatásról meg van a véleményem, nem baj ha nem ért egyet, az nem a kábel minőségéről szól. De ha nem érdekes az, hogy miért hallgatunk zenét, és mivel, milyen eszköz parkkal, és az miért az ami, akkor értetlenül állok az Ön kábel gyártása előtt, hogy mivégre ? Csak a pénz, vagy van más indoka is ? A zene művészet. Az egyik ága, irodalom, képzőművészet, stb. Az otthoni zenehallgatás számomra, és legtöbb vevőm számára, a szó szoros értelmében a lélek átmosására irányul, a hétköznapok mocskát lemosni egy ott és akkor megkívánt muzsikával, ami jelent egy CD-t, vagy esetleg két LP-t, és snitt ! De azt olyan minőségben, hogy többször kelljen pelenkát cserélni ! Mert ha nem, akkor miért ?
Az én vevőköröm számomra talán szerencsés módon, ( ez volt az eredeti célközönségem is !), nagy zenerajongó, van aki a Holdra is elmenne egy hangversenyért, énekesért, stb. Van olyan is, aki komoly kapcsolatokat ápol európai nagy zenekarok szólistáival, hazai ismert művészekkel is.
Ezek az emberek a zenehallgatást a lélegzetvétel szükségességével kezelik. Igaz, sokkal ritkábban, de a léleknek.
Nem kell velem egyetérteni, sem velük ! Valóban nem lesz sok dolgunk egymással. Elnézést, hogy előfordultam.

Kedves TEAC!

Szerintem hiányzik önből a mások véleményének megértésére, elfogadására irányuló alapvető igény csírája.
Miért érez kényszert, hogy minden áron minősítse a személyem, munkásságom, véleményem?

Nem akartam egyáltalán megsérteni, viszont számomra elég sértő, hogy azt feltételezi a pénz motiválja a fejlesztéseimet.
Ön már most a pár hozzászólásában többet marketingelte magát e-helyen, mint én saját magam egyetlen év alatt.
Úgy vélem ez a NO Comment kategóriát kimeríti...

Szerintem abszolút etikátlan előhozakodnia a lélekkel, művészetekkel és úgy tálalni, mintha én valamikor is ezek ellen beszéltem volna.
Mindenkinek van lelke és azokat is megérinti a zene, művészetek, akik nem abszolút fanatikus zenerajongók. Az én megtapasztalásom a hazai zenehallgatási szokásokkal Audiophile körökben homlokegyenest mások, mint amelyekről ön írt. Attól, hogy ezt nem fogadja el, vagy megkérdőjelezi az én tapasztalataim még nem fognak megváltozni...

Kissé olyan érzésem volt a sorait olvasva, mintha mi mindannyian akik nem egy véleményen vagyunk magával, valamiféle sötétben tévelygő, lelketlen, műveletlen porhüvelyek lennénk.
Holott még azt sem mondanám, hogy nem vagyok egy véleményen önnel, egyszerűen mások a prioritásaink.

Vannak nekem is zenész ismerőseim, hazai, külföldi előadók egyaránt és sokukkal baráti és munka kapcsolatot ápolok. Szerintem ez megint csak nem szorosan tartozik a zenehallgatási szokások témaköréhez…

Vannak olyan emberek, akiknek a készülékek megdobogtatják a szívét és szeretik birtokolni azokat. Ők sem lelketlenek, vagy kevesebbek a fanatikus zenerajongóktól, egyszerűen egy teljesen más irányból közelítik a hobbit.
Mert a High End legtöbbünknek hobbi, bármennyire is ellenkezik és próbálja tömjén illatú varázsbuborékba gyömöszölve jellemezni. Többségünk nem ebből él és bizony a munka, család mellett nem mindig marad idő High End zenélni a nap végén, majd magunk alatt „pelust cserélni”, mert előbb az újszülött alatt kell...

Szerintem tegye félre ezt a gyerekes sértődöttségét és legalább annyira próbálja meg elfogadni mások véleményét, mint amennyire én az önét!

Tisztelettel,
ValhallA

teac
Nincs visszaút
Nincs visszaút

ValhallA világa

Tisztelt TEAC!

A hozzászólása első részére különösebben nem tudok mit reagálni. Gratulálok a kábeleihez, további sikeres fejlesztést kívánok!

Én igazából alig ismerek Audiophilek közül olyat, aki a szó szoros értelmében zenerajongó lenne,
pedig szinte mindenkit ismerek aki a hazai High End szcénában képviselteti magát valamilyen szinten. Talán ha tíz zenerajongót meg tudnék nevezni amennyiben nagyon megerőltetném a kerekeimet...
Az igazi, vérbeli zenerajongó megmosolyogná ezeket az általunk fontosnak vélt, sokszor vérre menő diskurzusokat, majd legyintene egy nagyot és szépen tovább állna.

Nekem nem szükséges a zene élvezetéhez High End szintű berendezés. Az esetek nagy részében nem a referencia láncomat hallgatom, hanem a legkülönbözőbb minőségű füleseket és multimédiás hangszórókat. Tudom eretnekség de ez van… Amikor semmi nem szól akkor is hallgatok valamit gondolatban.

A High End zenehallgatás számomra nem összevethető az élő előadással akkor sem ha adott esetben jobban is szól a konzerv, mint egy lehetetlen akusztikával bíró koncerthelyszín.
Nem érzek emelkedettséget, magasztosságot High End rendszer(ek) előtt ülve, sokkal inkább izgalmat, kíváncsiságot, hogy ez vagy az a megoldás, készülék mire képes...

Egy szó mint száz a High End minőségű zenehallgatás, elnézést de számomra hobbi, így valószínűleg nem lesz sok dolgunk egymással.

Üdvözlettel,
ValhallA

Tisztelt ValhallA  Uram !

Utolsó mondata, hogy is mondjam, kissé lehangol, de Ön tudja, hogy milyen, vagy melyik úton jár. A kábelek úgy látszik ( és jól látszik !), hogy nem csak és kizárólag készülékeket kötnek össze, de filozófiákat, pontosabban világlátásokat is. Azt a megjegyzését, hogy az Ön által ismert High End tulajdonosok nagy többsége nem zenerajongó, számomra egyszerűen érthetetlen, mert akkor minek nekik a berendezés !? Zenét "hallgatni" bizonyos esetekben jó egy rádiómagnó is, én is Sokolon hallgattam a kispárnám alatt éjjelente a Rádio Luxemburgot 1970.-ben , de egy V.-ik szimfónia ilyen szinten ??? A saját tapasztalataimat csak a véleményének az alátámasztására írtam, magam befejezettnek tekintem a munkásságom minden formában, és semmi összehasonlítást az Ön gyártmányaival nem tettem, kontra saját kábeleim.
A zenéről, és a zenehallgatásról meg van a véleményem, nem baj ha nem ért egyet, az nem a kábel minőségéről szól. De ha nem érdekes az, hogy miért hallgatunk zenét, és mivel, milyen eszköz parkkal, és az miért az ami, akkor értetlenül állok az Ön kábel gyártása előtt, hogy mivégre ? Csak a pénz, vagy van más indoka is ? A zene művészet. Az egyik ága, irodalom, képzőművészet, stb. Az otthoni zenehallgatás számomra, és legtöbb vevőm számára, a szó szoros értelmében a lélek átmosására irányul, a hétköznapok mocskát lemosni egy ott és akkor megkívánt muzsikával, ami jelent egy CD-t, vagy esetleg két LP-t, és snitt ! De azt olyan minőségben, hogy többször kelljen pelenkát cserélni ! Mert ha nem, akkor miért ?
Az én vevőköröm számomra talán szerencsés módon, ( ez volt az eredeti célközönségem is !), nagy zenerajongó, van aki a Holdra is elmenne egy hangversenyért, énekesért, stb. Van olyan is, aki komoly kapcsolatokat ápol európai nagy zenekarok szólistáival, hazai ismert művészekkel is.
Ezek az emberek a zenehallgatást a lélegzetvétel szükségességével kezelik. Igaz, sokkal ritkábban, de a léleknek.
Nem kell velem egyetérteni, sem velük ! Valóban nem lesz sok dolgunk egymással. Elnézést, hogy előfordultam.

nickjames
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 52

ValhallA világa

Hozzászólás Szerző: nickjames »

Ami nekem vesszőparipám, a zenehallgatás otthon, az nem hifi,és nem hobbi ! Akinek ez hobbi, avval nekem semmi dolgom nincs, legfeljebb volt valamikor. A zene sokaknak lelki szükséglet, nem azonos a "szóljon hangosan az ének" szlogennel ! ( Bocs Rezső!) Az más ! Az emberek nem hobbiból vesznek fel estélyi ruhát, öltönyt, esetleg szmokingot, hogy az Operaházban vagy a Zeneakadémián meghallgathassák, láthassák kiváló művészek lélekemelő, katarktikus produkcióit ! Nekik erre belső késztetésből szükségük van, a léleknek is kell táplálék, ez a művészet, abban meg ez a zene.
Ez az óriási különbség a hobbisták, és a zenerajongók között. Előbbi zajong, utóbbi zenél. Egészen más a szemlélete, és a berendezéseit is úgy választja ki. Ebben benne van minden. Nyilván az egzisztenciális különbségek meghatározzák a berendezések minőségét, de a cél azonos. Most a hivalkodó újgazdagok "az enyém a legdrágább és legnagyobb" egyedeit ne tessék a fentiekhez hasonlítani ! Az egy másik kaszt. Nem a kedvenceim.

Mindig "szerettem", ha valaki a saját "világát" kivetítve alkot "magabiztos" véleményt mindenki másról. És itt nem csak arra gondolok, hogy szerintem nem csak az "öltönyös" zenei koncertek léteznek a zenerajongóknak. A zenerajongó a zenét szereti. A zenészeket. Az élő zene mámorát. Akkor is, ha az tökéletlen hangosításon keresztül szól. És szereti otthon is. Akár egy sima BT hangfalon is, ami messze van a tökéletestől, de azért már meg tudja érinteni a testet és lelket (ez két külön képesség szerintem) Talán Ön erre még azt sem használná, hogy zajong. És ez a zenerajongó mellette esetleg még hobbista is. A hobbi nálam igen jó helyet foglal el az értékrend listán. Előtte van a szerelem és család, és a barátság. Hmmm. Talán más nem. Az ember a hobbijának (is) él. Így számomra érthetetlen különbséget tenni a rajongók és hobbisták között. Én rajongok a hobbiaimért...

Kívánok Önnek több lazaságot, elfogadást, megértést. De a saját céljait és értékrendjét sose adja föl! Csak ne várja el mástól, hogy teljes mértékben azonosuljon vele. A világ a sokszínű, és ettől szép! Az elfogadás erény...

ValhallA
Tizezresek klubja
Tizezresek klubja

ValhallA világa

Ami nekem vesszőparipám, a zenehallgatás otthon, az nem hifi,és nem hobbi ! Akinek ez hobbi, avval nekem semmi dolgom nincs, legfeljebb volt valamikor. A zene sokaknak lelki szükséglet, nem azonos a "szóljon hangosan az ének" szlogennel ! ( Bocs Rezső!) Az más ! Az emberek nem hobbiból vesznek fel estélyi ruhát, öltönyt, esetleg szmokingot, hogy az Operaházban vagy a Zeneakadémián meghallgathassák, láthassák kiváló művészek lélekemelő, katarktikus produkcióit ! Nekik erre belső késztetésből szükségük van, a léleknek is kell táplálék, ez a művészet, abban meg ez a zene.
Ez az óriási különbség a hobbisták, és a zenerajongók között. Előbbi zajong, utóbbi zenél. Egészen más a szemlélete, és a berendezéseit is úgy választja ki. Ebben benne van minden. Nyilván az egzisztenciális különbségek meghatározzák a berendezések minőségét, de a cél azonos. Most a hivalkodó újgazdagok "az enyém a legdrágább és legnagyobb" egyedeit ne tessék a fentiekhez hasonlítani ! Az egy másik kaszt. Nem a kedvenceim.

Tisztelt TEAC!

A hozzászólása első részére különösebben nem tudok mit reagálni. Gratulálok a kábeleihez, további sikeres fejlesztést kívánok!

Én igazából alig ismerek Audiophilek közül olyat, aki a szó szoros értelmében zenerajongó lenne,
pedig szinte mindenkit ismerek aki a hazai High End szcénában képviselteti magát valamilyen szinten. Talán ha tíz zenerajongót meg tudnék nevezni amennyiben nagyon megerőltetném a kerekeimet...
Az igazi, vérbeli zenerajongó megmosolyogná ezeket az általunk fontosnak vélt, sokszor vérre menő diskurzusokat, majd legyintene egy nagyot és szépen tovább állna.

Nekem nem szükséges a zene élvezetéhez High End szintű berendezés. Az esetek nagy részében nem a referencia láncomat hallgatom, hanem a legkülönbözőbb minőségű füleseket és multimédiás hangszórókat. Tudom eretnekség de ez van… Amikor semmi nem szól akkor is hallgatok valamit gondolatban.

A High End zenehallgatás számomra nem összevethető az élő előadással akkor sem ha adott esetben jobban is szól a konzerv, mint egy lehetetlen akusztikával bíró koncerthelyszín.
Nem érzek emelkedettséget, magasztosságot High End rendszer(ek) előtt ülve, sokkal inkább izgalmat, kíváncsiságot, hogy ez vagy az a megoldás, készülék mire képes...

Egy szó mint száz a High End minőségű zenehallgatás, elnézést de számomra hobbi, így valószínűleg nem lesz sok dolgunk egymással.

Üdvözlettel,
ValhallA

ValhallA
Tizezresek klubja
Tizezresek klubja

ValhallA világa

"Mint Audiophile, azt vallom, hogy 100%-ban a rögzített felvételt akarom hallani, annak hibáival együtt a lehető legmagasabb hangzáshűség mellett!"

Szerintem sokunknak itt pont ez a célja, más hallásképességgel, más ízléssel, más anyagi erővel, de ugyanezzel a céllal és vággyal. Az, hogy ezt a fontos dolgot létszükségletként vagy hobbiként írjuk le, szintén egy userről userre változó egyéni dolog. Attól, h esetleg valakinek nincs annyi ideje a rendszere előtt, mint másnak, nem tud annyit költeni, még nem rosszabb ember és nem kell kifütyülni ebből a hobbiból, mint kíbicet.

Tudom, hogy nem rosszból írtad, amit, csak ezt a pár pontot szerettem volna én is leírni, anélkül, h online ökölvívóringgé tenném ezt a nyugodt és értékes topikot.    

Nincsenek kifütyülve, legkevésbé pedig lenézve az olcsó(bb) rendszereket birtoklók. Sőt! Én sem Levinson-on hanem Tesla-n és Vidi-n szocializálódtam!  Kizárólag arról van szó, hogy egyszerűen olcsó rendszereken nem lehet hitelt érdemlően megítélni az egyes felvételek hangzását, sem pedig komolyabb készülékek, kábelek megszólalását.
A problémát abban látom, hogy a legtöbb esetben a korrekt tesztrendszert nélkülözők a leghangosabbak és a legerőszakosabbak, ellentmondást nem tűrően a legtöbb szakmai fórumon.

Anno sok éve úgy gondoltam, hogy mennyire komoly High End láncom van és elvittem meghallgatásra az akkori csúcs kábeleimet egy nem csak elviekben High End rendszerrel rendelkező emberkéhez. Akkor és ott csendes döbbenetemben megfogadtam, hogy korrekt tesztrendszer nélkül nem leszek többé okos és nem hozok fontos, kábelfejlesztéssel kapcsolatos döntéseket.
Az akkori rendszerem elemei sem kifejezetten belépő készülékek voltak.: Audiostatic ES500RS, Sony SCD777ES, Conrad Johnson PF2, Electrocompaniet AW250 és a saját jobb-rosszabb drótjaim egy kazal komolyabb Siltech kábellel kontrollként. Ez a kategória még bőven nem az amin pl. egy Nordost Odin, Stealth Dream, Siltech Emperor és stb. kábel ki tudja futni magát vagy hitelt érdemlően megítélhető a hangzásuk...

Jelenleg is olyan készülékek beszerzésén fáradozom, amelyek színezetlen hangzásúak és a legkevesebb saját karaktert tartalmazzák.

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 784

ValhallA világa

Hozzászólás Szerző: phyton71 »

Üdvözletem az Uraknak!
Lelkemből szóltatok mindhárman.
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 1023

ValhallA világa

Hozzászólás Szerző: lehoako »

ValhallA Uram !

Itt a kábelek kapcsán felvetett pár dolgot, ami igazán nem is a kábelekről szól...

Egészében igazat adok Neked abban, amit írtál, csak nekem mindig kicsit ambivalens szigorúan kettéosztani a "hifizők" és a "zenehallgatók" csoportját. 

Szerintem sokan közülünk pont a metszetbe tartoznak, saját magamat legalábbis ide tartozónak gondolom. Nem a magamutogató veretés, dicsekvés okán/céljából fejlesztek és halmozok fel állóeszközöket a forgótőkém terhére, (pl. 40 ezres DAC) hanem azért költök, hogy közelebb kerüljek a zenéhez. OK, a Föld népességének valszeg 80-90%-a Sokol-rádió-nívójú "rendszereken" hallgat zenét és élvezi. (És hall is mindent?)

ValhallA írta picit lejjebb:

"Mint Audiophile, azt vallom, hogy 100%-ban a rögzített felvételt akarom hallani, annak hibáival együtt a lehető legmagasabb hangzáshűség mellett!"

Szerintem sokunknak itt pont ez a célja, más hallásképességgel, más ízléssel, más anyagi erővel, de ugyanezzel a céllal és vággyal. Az, hogy ezt a fontos dolgot létszükségletként vagy hobbiként írjuk le, szintén egy userről userre változó egyéni dolog. Attól, h esetleg valakinek nincs annyi ideje a rendszere előtt, mint másnak, nem tud annyit költeni, még nem rosszabb ember és nem kell kifütyülni ebből a hobbiból, mint kíbicet.

Tudom, hogy nem rosszból írtad, amit, csak ezt a pár pontot szerettem volna én is leírni, anélkül, h online ökölvívóringgé tenném ezt a nyugodt és értékes topikot.    

teac
Nincs visszaút
Nincs visszaút

ValhallA világa

Ez a video  nagyon találó,mindent elmond.
ValhallA Uram !

Itt a kábelek kapcsán felvetett pár dolgot, ami igazán nem is a kábelekről szól. Pedig aki zenét szeretne hallgatni otthon, és nem hifizni akar, és nem "hobbi" címmel címkézi fel a cselekvést, hanem valóban zenei élményt, a valóság lehetőség szerinti ( pénztárca, akusztika, hozzáértés), reprodukálását, az nem fog nekiállni garázsgányok, meg hivatásos kuruzslók hulladékait High End felkiáltással sem megvenni, sem kipróbálni ! A szarból várépítés nagyszerűen működik az aktuális városi legendák közkinccsé tételével, meg az "én olyat csinálok kétszázezerért, amit milliókért lehet csak megvenni" , öntömjénező, hazug idiotizmusának ismételgetésével, számtalan fórumokon. Nagyon egyetértek az Ön álláspontjával, és egybevág a tapasztalataimmal is az Ön által leírtak.
Egy, az ezüst önmagában egy nagyon jó vezető, számtalan jó tulajdonságával, nem véletlen, hogy a hadiipar tíztonnákban használja. Nem feltétlen hangra ! A hangtechnika fejlődése során rájöttek bizonyos urak, hogy hát kérem tisztelettel, azért annak a nyomorult drótnak van lelkivilága ( van !), és nem árt, ha feszültség mentesítjük a lelkét, simuljon ki, hát ha, esetleg a rajta futó elektromos jelek, kis alakváltozással jutnak át a "túloldalra" ?
Elnézést, de nagyon szájbarágósan írtam, hogy az is megértse, aki nem akarja ! Tehát mi a teendő ? Az alkalmazott vezető fémnek szennyeződésektől mentesnek kell lenni, magyarul nagy tisztaságúnak ! Utána meg a legkülönfélébb hőkezelésekkel, mint hevítés, hűtés, a lehetőségek adta maximális módon homogenizálni kell a kristály szerkezetét, hogy az abszolút feszültségektől mentes legyen. A részleteket majd más ! Talán ?
Ekkor le is kell szigetelni, megfonni, és a végére a praktikum okán egy csatlakozó. Most megint nem említem a "szar minden dugó, meg aljzat" című , vudu varázslók által hirdetett dumát, sem a " minek a drága dugó, parasztvakítás" című garázsgány mesterek néphülyítő dumáját sem. Csak így, mellékesen, hogy nagyon nem mindegy a szigetelés, meg a csatlakozó sem. És, amire eljutunk eddig, az már nagyon sokba kerül, mert nem az ezüst a legdrágább, hanem a finomítása, a technológiák, az alkalmazott hűtés, hevítés, előbbi nem a mélyhűtő, utóbbi nem a sütőt, megfelelő berendezéseket igényel, hozzáértő emberekkel, azok meg nem ingyen dolgoznak, és az eszközök sem a Terülj Asztalkám termékei !
A saját kábeleimet pont e miatt ma már nagyon nehezen állítom elő, minden ismeretemet egy ötvösnek köszönhetem, aki már jóval hetven felett van, és anno 1990 táján ismerkedtem meg vele. Készítettem én olyan összekötő kábelt is, ami 24 karátos, nagyon tiszta galvánarannyal volt bevonva 10 mikron vastagon. Ez 25 év alatt sem diffundált bele az ezüstbe teljesen, maradt fényes nap sárga. Vélemény, te ..., ez a kábel túl nyugodt !!!
Természetesen ez egy CD játszó, DAC közötti 60 centis kábel. Túl nyugodt, Istenkém, az a visító, szemét ezüst, aminél "fényévekkel jobb a réz", túl nyugodt ! Igen, ha valaki megszokja a műhangot, és nem hallgat kellő mennyiségben akusztikus élő zenét. Az a kályha, onnan kell ( nem esetleg !) elindulni, minden más tévút, belemagyarázás. Azért megjegyzem a CD játszó egy Esoteric, kilenc éve a sorban a második volt ! Ja,és le kellett cseréljem a CD-n az RCA aljzatokat Furutechre, valamint a kábelek nagy részét a saját kis ezüstömre, a táp oldalon is ! Mind ezt egy akkor másfél milliós CD játszón. Ennyit kiegészítésül a kábelekhez. A saját "drótjaimat" a legdrágább Nordost-okkal eresztettem össze, ennyi nekem elég volt, vagy nem volt különbség ( ?), vagy nem hallottuk (?). Az összehasonlítás a saját erősítőimen és hangdobozaimon, egy kiállítás alkalmával történt, és 3 napig füleltünk. Ezt lehet felületesnek is mondani, de hát ilyenkor az ember nem csak a nyitvatartás idejében hallgat, főleg akkor nem, csak akkor is.

lacee
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1154

ValhallA világa

Hozzászólás Szerző: lacee »

Nem csak a vezető anyaga, alakja határozza meg egy kábel hangzását. Sokkal bonyolultabb, valóban több komponensű dolog.
Többen megkerestek privátban akik ilyen-olyan kábeleket meghámoztak, mert azt hitték mindentudó DIY sugalmazásra, ha nagyi pamutzoknijába vagy ebayes akciós tefloncsőbe húzzák a vezetőt az világverő „ápgréd”. A világverés elmaradt, helyette jól csőbe húzták magukat.

Ez a video  nagyon találó,mindent elmond.

ValhallA
Tizezresek klubja
Tizezresek klubja

ValhallA világa

Nem csak a vezető anyaga, alakja határozza meg egy kábel hangzását. Sokkal bonyolultabb, valóban több komponensű dolog.
Többen megkerestek privátban akik ilyen-olyan kábeleket meghámoztak, mert azt hitték mindentudó DIY sugalmazásra, ha nagyi pamutzoknijába vagy ebayes akciós tefloncsőbe húzzák a vezetőt az világverő „ápgréd”. A világverés elmaradt, helyette jól csőbe húzták magukat.

Színezüstből a legfelkészültebb, legtapasztaltabb gyártók képesek minden tekintetben kompromisszumokat nélkülöző hangzású kábelt legyártani! Ezeket a gyártókat csodálom és egy kezemen össze is tudom őket számolni.
Én ebben a tekintetben picit csúsztatok, hiszen ötvözetekkel, különféle hibrid megoldásokkal operálok.
Kicsit nyakatekert megfogalmazásban, hifisztikailag szinte (ki)főzöm a kábeleket, addig módosítgatva az összetevőket, mindeközben füllel kóstolgatva, míg el nem érem az általam ideálisnak tartott arányokat.
Kezdő kábelfaragóknak nem is ajánlom a tiszta ezüstből való kábelek készítését a réz sokkal megbocsátóbb ha úgy tetszik, sokkal könnyebb belőle elfogadható hangú kábelt készíteni és még az ára is emészthető(bb).

Egyébként a legtöbb külföldről behurcolt, vagy így-úgy világverőre módosított, készülékekből vakon, koncepció, tapasztalat nélkül összepakolt rendszerekben kiszámíthatatlan, hogy mi válik be.
Az ilyen láncokban beválhat a forszírozós, macskakarmolós, fület vérzőre sikoltó színezüst, éppúgy, mint a szobát lila ködös középsávval és gombócos felső-basszussal telepumpáló, alul-felül szűrő, olcsó réz.
Általában az ilyen rendszerek tulajai szokták kritikával illetni a legnevesebb gyártók méregdrága kábeleit, amit tíz perc alatt (le)értékelnek, legyőznek az adott „világverő” rendszeren, majd konstatálják, hogy ez meg az a csoda rikoltozós DIY ezüst mennyivel is verte agyon vagy alázta, stb. Szóval semmi új, csak jön a szokásos, évfolyamonként ismétlődő, tapasztalatlan hifis generálta, magukat, másokat félrevezető kintorna...
Sok mindent megértek azt viszont soha, hogy miért kérnek kölcsön egyesek az olcsó rendszereikhez, vásárlási szándékot színlelve HiFi kereskedőktől méregdrága sok ezer dolláros kábeleket meghallgatásra…? Nonszensz!

Élő hangszeres referencia és a kiegyenlített hangú, valóban High End, High Tech rendszerek hangzásának megtapasztalása nélkül rengetegen hifizgetnek. A High End mint hobbi első sorban nem a zene szeretetéről szól, bármennyire is szeretné(n)k ezt ráhúzni.
Másról sem szól, mint készülékfetisizmusról, különböző hangzásokról, klikkesedésről, ízlésekről, kütyüzésről, interneten vitatkozásról és farokméregetésről...
A zene meglátásom szerint mindössze a High End készülékek kénytelen-kelletlen üzemanyagaként funkcionál napjainkban. Marketing szempontjából persze jól jön egy fotogén karmester vagy Jazz saxofonos a CD lejátszó mellé a hirdetésekbe és jól mutat a katalógusban egy 200kg-os végfok mellé támasztott mesterhegedű…
Másik véglet, mikor a luxus
életérzést propagálják az abszolútum audio készülékekkel és a rongyrázás fokmérőjeként töltik meg a nappalit a több-tízmilliós/db készülékekkel.
Természetesen én sem vagyok különb, mint akikről kritikát fogalmazok de legalább munkálkodik bennem egy erős (ön)kontroll, (ön)kritika.

A Hifi, High-End, minden csak nem verseny!
Én nem kívánok senkitől, semmitől jobb lenni. Járom a saját utamat, készítgetem a saját jobb, rosszabb kábeleimet van akinek tetszik a megszólalásuk van akinek nem…
Ennyi és semmi több! Aki világverést akar az ne nálam keresse!

Válasz küldése

Vissza: “ValhallA kábelek”