Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Filmajánlók,sorozatok,vélemények,csevegő...

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1724

Re: Filmajánlók,sorozatok,vélemények,csevegő...

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

Dune kritika... Bocs.
Mindenkinek ismerős a sztori amikor 1977 körül forgattak a Star Wars IV-et és a homoksikló alatt el kellett mossák a képet, hogy ne látszódjanak a kerekek... Na ez a Dune kb. az egész ilyen mosott szar volt, sehol semmi részlet, szándékos háttér kenés, mosás, felületesség. Egy ZS kategóriás scifi sorozat szebb. Igen, voltak szép kék szemek, a szitakötők cgi-ja is jó volt, de a lista nem hosszú. Nem értem mire gondol az a sok ember aki oda volt érte :)
A sztori meg hagyjuk is, lassú és lapos.... a kardozás meg egyszerűen vicc.
Legjobb Dune-s élménynek meg marad a 1992-ben gyártott Dune II PC játék. Több látvány fantázia volt benne, mint ebben a filmben :D
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

Dorian
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 899

Hozzászólás Szerző: Dorian »

Peremvidéken
https://www.imdb.com/title/tt1437366/?ref_=rvi_tt
Svéd-finn dráma.
Egy családanya telefonhívást kap: Az anyja - akivel több évtizede megszakította a kapcsolatot - haldoklik. A férje unszolására elindul a család meglátogatni, ez a nőben felszakítja a gyerekkori nem túl jó emlékeket, így a film két idősíkon játszódik, betekintést ad a svéd munkás(?)osztály legaljának mindennapjaiba, Noomi Rapace elképesztő alakításával.
Minden szempontból kiváló és erősen ajánlott film, tökéletesen bemutatja mit tesz egy családdal az erős alkoholizmus, és szociológiai tanulmányként is működik. Aki alkoholista szülőkel bír(t), csak óvatosan, feleségem végig sem bírta nézni, nagyon nyomasztotta a téma, viszont igen aktuális, hiszen Magyarország alkohol-fogyasztásban messze előzi a finneket is, nemhogy a svédeket.
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda

kargidje
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 434

Hozzászólás Szerző: kargidje »

Na ez kell, mint egy falat kenyér. Kb. olyan 'zs' szintű, mint a Mandalorian :smile33: , igaz USA-tól mit vár az ember. Mindegy, streamre jó lesz. :fekverohog:

kargidje
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 434

Hozzászólás Szerző: kargidje »

Te jó ég, ezeket már a trailer alapján ki lehet szűrni, hogy fosch. Ilyeneknek neki sem állok és nincs sírás, hogy elment xy óra az életemből ilyen sz.rokra.

Dune 2021
nekem hosszú volt, néha kicsit elpihentem. Kép, megvalósítás jeles.

Gondolom volt már, ha nem akkor:
https://www.imdb.com/title/tt7016936/
Killing Eve - sorozat (Megszállottak viadala) - ismételten egy béna magyar cím :smile51:
Egy fiatal, kissé pszichopata, mégis szerethető bérgyilkosnő és egy nyomozónő(kib.szottul unszimpatikus nekem az elejétől kezdve) párviadala, de inkább ámokfutása. Nincs finomkodás, az is meghal, akiről abszolút nem gondolnád. :D
Jodie Comer lebilincselően zseniális. leborulok.gif

A 2. évad közepén egy kicsit leült illetve nem illett a képbe a fordulat, de a 3. évad elég jól beindul...

Lemmy9.1
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 770

Hozzászólás Szerző: Lemmy9.1 »

Az utóbbi időből írj címeket ami neked bejött, ilyen egyszerű. Várjuk a listád.

Az Alapítványt az olvasók savazzák. Aki nem olvasta ott nincs elvárás, akár jól el is sülhet.
Ajánlottam a Peremvidéket. Hagyományos skandináv vonal.
Aszpirin ajánlotta a hosszú motorozást, remek. A Dűne remek.
Nekem az a kóreai játszóházas abszolút nem tetszett, de a Bosszú nevében 4 rész után rendben van.
A Másik élet első évada tetszett, a Mindhunter egy gyöngyszem, a Sárkánylovasok is igényes :D , a Lupin első ok, a Nobody nekünk kimondottan tetszett, a Ted Lasso csúcs.

De van sok fosch is, hadd zsörtölődjünk már egy kicsit!
Ha megengeded.
Szerintem!

motorgyilkos
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 244

Hozzászólás Szerző: motorgyilkos »

DeLorean írta:
2021.11.02., kedd 17:42
Lassan át lehetne írni a címet!
Film(nem)ajánlók, k*vaszarsorozatok, negatív-vélemények, csevegő, avagy mit szenvedtem végig...

Korábban annyi jó ötletet kaptam itt - kikölcsönöztem és "teccett". (az esetek túlnyomó százalékában)

Most a kóreai a menő, ahogy olvasom, a többi kuka.

Valóban ez a helyzet?

Bevallom nézem az Alapítványt és nekem tetszik eddig (3 és 1/2 rész után). Nagyon nem értem ugyan és lehet a kóreai sorozatok jobbak, de eddig nagyon nem vett rá a lélek, hogy azokat nézzem. :D

;peace;
Nekem is nagyon tetszik az Alapitvany, eddig mindegyik resz lekotott. Jol adagolja a sztorit. Nem olvastam a konyveket, igy nincs problemam a sztorihuseggel.
Livingroom:Sony VW520ES. DIY Pro 7.3.4.2 powered by Hypex fusion fa 122/252/253/502 Anthem mca325 .Storm isp16 MKII.JVC Exofield. Vividstorm ALR tab 120". Zidoo UHD3000 Z10 Himedia Q10Pro OppoBDP95 Roku 4K
Bedroom: Benqw1700. M&K 750 M&K 950. Onkyo TXNR 686 Roku 4K HimediaQ10Pro

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1686

Hozzászólás Szerző: -KP- »

Cutler írta:
2021.11.02., kedd 13:04
scaurus írta:
2021.11.02., kedd 12:09
….a karakterek súlytalanok, a színészek jellegtelenek, mindenféle kisugárzástól és karizmától mentesek…
Ugyanezt gondolom én is.
De nem ezzel az egy filmel vagyok így, hanem az összes tini scifivel.
Az éhezők viadala, a Beavatott, az Útvesztő. Számomra egytől egyik egy katasztrófa. Egyszerűen nem lehet ezekkel a jellegtelen szereplőkkel azonosulni.
Azért ne felejtsük el, hogy ezeknek a filmeknek nem mi vagyunk a célközönsége. Nem véletlenül tinifilmek.

scaurus
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 260

Hozzászólás Szerző: scaurus »

Aszpirin írta:
2021.11.02., kedd 15:59
scaurus írta:
2021.11.02., kedd 15:42
Cutler írta:
...
Ugyanezt gondolom én is.
Az éhezők viadala, a Beavatott, az Útvesztő. Számomra egytől egyik egy katasztrófa.
...
Egyetértek.
De azért vannak kivételek.
...már amennyiben az általad említettek scifi-kategóriába sorolhatók :-)
Nyilván, eredetileg mind Cutler fórumtárs, mind általam említett sorozatok (némelyike) csak abban az értelemben tu-fa (sci-fi), hogy a köznyelvben minden olyan fantasy, ami NEM középkoriasch díszletben játszódik, az már tu-fa.
Talán belépőszintűnek mondható rendszerem: Sony BDP-S7200, Pioneer VSX329, Jamo S626, Jamo J112 sub, Audioquest Pearl és KáCsa kábelek

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6076

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

scaurus írta:
2021.11.02., kedd 15:42
Cutler írta:
...
Ugyanezt gondolom én is.
Az éhezők viadala, a Beavatott, az Útvesztő. Számomra egytől egyik egy katasztrófa.
...
Egyetértek.
...már amennyiben az általad említettek scifi-kategóriába sorolhatók :-)
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

scaurus
Fórumlakó
Fórumlakó

Cutler írta:
...
Ugyanezt gondolom én is.
...
Egyetértek.
Pl.:
- az I Am Not Okay With This-ben Sophia Lillis (Sydney szerepében) parádés volt,
- a Witcher 1. évadban Freya Allan (Ciri szerepében) jó volt,
- bár ő már nagyon nem tini, de az Umbrella Academy 1. évadában az a Robert Sheehan (Klaus szerepében) teljesen jó volt, aki a Ragadozó városokban meg semmilyen.
Talán belépőszintűnek mondható rendszerem: Sony BDP-S7200, Pioneer VSX329, Jamo S626, Jamo J112 sub, Audioquest Pearl és KáCsa kábelek

Cutler
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1484

Hozzászólás Szerző: Cutler »

scaurus írta:
2021.11.02., kedd 12:09
….a karakterek súlytalanok, a színészek jellegtelenek, mindenféle kisugárzástól és karizmától mentesek…
Ugyanezt gondolom én is.
Az éhezők viadala, a Beavatott, az Útvesztő. Számomra egytől egyik egy katasztrófa. Egyszerűen nem lehet ezekkel a jellegtelen szereplőkkel azonosulni.

scaurus
Fórumlakó
Fórumlakó

Fejfájós, kényszerpihenős időszakban látottak:

Meg - Az őscápa (The Meg)

Amolyan zs-kategóriás akciófilm, ami nem is akar több lenni.
Jason Statham sok mindent elvisz a hátán, így ezt is.
Migrén esetén, bambulásra elmegy.

Mézga család és az ámítógép

Sosem hallottam erről a 2005-ös, 2 rész után elkaszált sorozatról, a Telekom Tékában leltem rá.
Kár volt.
Az első rész csak egy gyenge, nem kicsit didaktikus, a második nézhetetlen.
Ugyanolyan gyalázat mint a 2008-as Kis Vuk.

A Wikipédia szerint pénzhiány miatt kaszálták el, nem is baj.

Ragadozó városok (Mortal Engines)

Egy ifjúsági (young adult, YA) gőzpunk (steampunk) könyvsorozat megfilmesítési próbálkozása.

Az apokalipszis után a (nyugati) városok mozgó városokká válnak és vadásznak a kisebbekre az erőforrásokért.

Maga a kiinduló pont ostobaság, de ez önmagában nem lenne baj, mert a legtöbb YA esetében ez a helyzet.

A képi világa nem rossz, ugyanakkor a cselekmény (rossz értelemben) klisés, a karakterek súlytalanok, a színészek jellegtelenek, mindenféle kisugárzástól és karizmától mentesek.

Kár érte, mert a lehetőség benne volt, hogy egy nagyszabású, llátványos, szórakoztató film(sorozat) legyen, de a végeredmény egy teljesen jellegtelen, lélektelen iparosmunka.

Tomb Raider (Tomb Raider) (2018)

Sosem érdekelt a Tomb Raider világa, a számítógépes játékokat sem ismerem.

Ez is egyedül Fassbenderné miatt kapott nálam esélyt.
Fassbenderné, mint általában, szimpatikus és kedves.
És ennyiben ki is merülnek a film erényei.

Z világháború (World War Z)

Nem szeretem a zombi tematikát, de Halloween alkalmából megtekintettem ezt az opuszt.

Egy tisztességesen összerakott, a szükségesnél nem gusztustalanabb akciófilm.
Ráadásul, a faék egyszerűségű történethez váratlan fordulatok kapcsolódnak (pl. a fiatal tudós sorsa, nekem az annyira hihetőnek tűnt, hogy a valóságban ez simán előfordulhat).

A felsorolt opus magnumok közül ez viszi a pálmát.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3459

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Lemmy9.1 írta:
2021.11.01., hétf. 10:48
Én mindig is "paráztam", hogy ki és hogyan veszi majd a bátorságot az Alapítványt képernyőre vinni.
A szomorú az, hogy bejött a matematikai jóslatom :D.
A legszomorúbb viszont, hogy nem nyúltak tisztelettel hozzá, mert felülírták külső okok.
Ezt a sorit úgy kellett volna megcsinálni, hogy kizárni mindent és a lehető leghitelesebben átadni.
Gyalázat.
Peter Jackson vagy Denis Villeneuve kellet volna ide.

De talán nem is baj, mert így marad a újraolvasás.
Amerikai pszicho.
Könyvben zseniális, film alatt pedig csak pislogtam, hogy ezmijez?
Persze aki a könyvet nem olvasta, annak jó lehetett, és szerintem ezek voltak többségben, mert különben nem hiszem, hogy ennyire jó lett volna a kritikája.
Hiába játszott zseniálisan Christian Bale (mint mindig), valahogy nem azt kaptam, amit vártam volna.
Csak a Marantz! :-D

Quetz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 732

Hozzászólás Szerző: Quetz »

Lemmy9.1 írta:
2021.11.01., hétf. 10:48
Én mindig is "paráztam", hogy ki és hogyan veszi majd a bátorságot az Alapítványt képernyőre vinni.
A legszomorúbb viszont, hogy nem nyúltak tisztelettel hozzá, mert felülírták külső okok.
Ezt a sorit úgy kellett volna megcsinálni, hogy kizárni mindent és a lehető leghitelesebben átadni.
Gyalázat.

Én az Expanse készítőit is eltudtam volna képzelni. Az tényleg egy tudományos fantasztikus sorozat. Ok, az alapítványban vannak olyan részek ami jelenleg csak fikció, de például azok a jelenetek, hogy oxigén szint 2%... ott már halott lenne a hősünk. Arról nem beszélve, hogy amikor az életfenntartó rendszer visszakapcsol akkor kb 5 másodperc után minden szép és jó. Örülnék, ha ilyen gyorsan tudnék otthon szellőztetni :D
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

Lemmy9.1
Törzsvendég
Törzsvendég

Gyalázat.

Szerintem!

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

fapaci írta:
2021.11.01., hétf. 07:24
-KP- írta:
2021.10.31., vas. 20:55
Nem mondanám, hogy fájdalmasan rossz. De azt sem, hogy jó.
Azaz felesleges rá időt pazarolni. Én 4 részt szenvedtem végig, aztán feladtam. Dögunalmas, érdektelen, logikátlan.
Egyetértek.

Ami bosszant (igazából felháborít), hogy ez a dögunalmas, érdektelen, logikátlan sz@r úgy jelent meg, hogy “Isaac Asimov híres trilógiája alapján” készült.

Mindenkinek, aki nem olvasta Asimov méltán híres Alapítvány-regényeit: ennek a sorozatnak nagyon kevés köze van a regényekhez. Az első epizód kb fele hű a regényhez, az azt követő epizódokban már megközelítőleg sem az történik, mint a regényekben. Ez NEM az Alapítvány! A fontosabb szereplők neve és a bolygók neve (Trantor, Terminus, Anakreon, Helicon, Synnax) az Alapítványból jön, a pszichohistória tudománya (ami alig kap szerepet a filmben, ott is inkább valami értelmezhetetlen hókuszpókusznak állítják be) tényleg Asimov találmánya, de itt nagyjából véget is ér a hasonlóság.

Asimov (legalábbis az Alapítványban) nem nagymestere a szép szavaknak, és képszerű leírásoknak (ebben a tekintetben Tolkien szöges ellentéte). Aminek viszont hagymestere, az a történetfonás és a sziporkázó, zseniális párbeszédek (vagy monológok). A történeteiben NULLA a logikátlanság, pörögnek az események, és nem bírod őket letenni. Ennek a “formátumnak” megvan a magyarázata is: az Alapítvány egy-egy fejezete eredetileg folyóiratban jelent meg, ahol korlátozott volt a terjedelem, nem lehetett oldalakat szentelni csak mondjuk a Terminus természeti szépségeinek leírására, viszont fenn kellett tartani az olvasók figyelmét, amit a legjobban pörgős történettel és sziporkázó párbeszédekkel lehet.

Ez oda vezetett, hogy egy Alapítvány-regény kb kész forgatókönyv… Ehhez képest jön egy forgatókönyv-író, aki úgy gondolja, hogy ő jobb történetet fog írni Asimov alapötletéből, mint maga Asimov. És ahelyett, hogy a már majdnem-forgatókönyv-szerű zseniális alapművet adaptálná egy mai modern forgatókönyvvé, teljesen átírja a történetet, hozzákölt egy rakás fölösleget, megváltoztatja (egysíkúvá, lapossá) a karaktereket (még a nemüket is), és óriásit téved: nem, nem tud jobbat írni, mint Asimov - ez egy nagy logikátlan unalmas katyvasz, szájbarágós utalásokkal a jelenkori való világ problémáira és történéseire (legutóbbi epizódban pl. a 9/11-re, de hadd ne spoilerezzek). Plusz megtűzdelve egy halom sci-fis klisével, “déja-vu” jelenetekkel, “kötelező” szexjelenetekkel, és végül, de nem utolsó sorban ordító aktuális “polkorrektséggel”. Az eredmény minden Asimov-rajongónak minimum óriási csalódás, de leginkább felháborító. Aki meg nem olvasta a művet, annak pedig az, ami: egy unalmas, klisés, felejtős scifi-sorozat, egy az ezerből…, de legalább abból a gyengébbik fajta.

Ja, Asimov első Alapítvány-könyvének első három fejezetében több történés van, mint ennek a sorozatnak az eddigi hat (hét?) epizódjában.

Csak remélhetjük, hogy valaki egyszer mégis megfilmesíti az Alapítványt. Ezek után nagy-nagy igazságtétel lenne.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11023
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

-KP- írta:
Nem mondanám, hogy fájdalmasan rossz. De azt sem, hogy jó.
Azaz felesleges rá időt pazarolni. Én 4 részt szenvedtem végig, aztán feladtam. Dögunalmas, érdektelen, logikátlan.

Quetz
Törzsvendég
Törzsvendég

-KP- írta:
Quetz írta:
2021.10.31., vas. 18:41
Lemmy9.1 írta:
2021.10.31., vas. 17:13
Ha. Ugyanígy tettem én is az Alapítvány miatti sértődöttségemben. :)
Igen, az alapítvány fájdalmasan rossz lett. Még kitartok az évad végéig, de utána kuka...
Nem mondanám, hogy fájdalmasan rossz. De azt sem, hogy jó. Nem olvastam a könyveket, ez lehet nálam előny. Viszont eddig nem nagyon állt össze nekem, hogy mit akarnak. A tegnapi rész szerintem egész jó volt, talán van remény és idővel kialakul a kirakós, amit a készítők láttatni szerentének :) De ja, azért volt jócskán fejvakarás nálam is...
Gal Dornic, Salvor Hardin és Demerzel karaktereit gender swappeltek. Gal világán nem volt tudás tagadó vallás. Nem volt Celon klónozási procedúra. Hardin politikus volt és nem egy sheriff, kedvenc mondása pedig: "Az erőszak a gyengék végső menedéke". A sorozat ettől ugye elég messze van. Az első Sheldon válság idején még sehol sem volt planet killer űrhajó, hasonló csak a következő fejezre futott be. Ezek csak a könyvtől való főbb eltérések, és akkor még ott vannak a logikai bukfencek, lehetne sorolni őket napestig.
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1686

Hozzászólás Szerző: -KP- »

Quetz írta:
2021.10.31., vas. 18:41
Lemmy9.1 írta:
Igen, az alapítvány fájdalmasan rossz lett. Még kitartok az évad végéig, de utána kuka...
Nem mondanám, hogy fájdalmasan rossz. De azt sem, hogy jó. Nem olvastam a könyveket, ez lehet nálam előny. Viszont eddig nem nagyon állt össze nekem, hogy mit akarnak. A tegnapi rész szerintem egész jó volt, talán van remény és idővel kialakul a kirakós, amit a készítők láttatni szerentének :) De ja, azért volt jócskán fejvakarás nálam is...

Quetz
Törzsvendég
Törzsvendég

Lemmy9.1 írta:

Lemmy9.1
Törzsvendég
Törzsvendég

Szerintem!

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Megnéztem a Dűnét. Lekötött. Végre egy jó film. És jöjjön a folytatás!

(Az Alapítvány nálam teljesen elesett, még az AppleTV+ -előfizetésemet is lemondtam mérgemben, de legalább a Dűne az Dűne maradt, a fremenek nem lettek mind frewomenek, meg Paul Atreides-ből nem csináltak Paula Atreides-t. A Chalamet kölyök pedig nekem már az V. Henrik-ben is bizonyított.)

Quetz
Törzsvendég
Törzsvendég

robi20064 írta:
2021.10.31., vas. 11:24
Aszpirin írta:
2021.10.31., vas. 10:20
Kérdéseim a nagyérdemű felé:
Az új Dűne mozifilm hogyan voszonyul a régi, első Dűne-filmhez? Ugyanazt a történetet dolgozza fel? Ha igen, akik látták már mennyivel jobb/rosszabb, mint a régi?
(a régi nagyon nem tudott megfogni, most azért kérdem, hogy menjek-e el megnézni?)
Az elso konyv kb elso felet dolgozza fel nagyjabol huen. Nincs ido (vagy szandekos) mindenre kiterni pl mentatok szerepe a nagy hazaknal, a fuszer jelentossege az urutazasban es a Bene Gesserit is csak minimalisan van bemutatva, de osszessegeben jo. Jovo hettol elvileg kotelezo a maszkhasznalat a mozikban, igy mindenki jobban tud majd azonosulni a fremenekkel ;)
Első gondolatom az volt, ki fogja piacra dobni a fremen stílusú covid maszkot :)

Quetz
Törzsvendég
Törzsvendég

Aszpirin írta:
2021.10.31., vas. 10:20
Kérdéseim a nagyérdemű felé:
Az új Dűne mozifilm hogyan voszonyul a régi, első Dűne-filmhez? Ugyanazt a történetet dolgozza fel? Ha igen, akik látták már mennyivel jobb/rosszabb, mint a régi?
(a régi nagyon nem tudott megfogni, most azért kérdem, hogy menjek-e el megnézni?)
Gyakorlatilag a regény hű feldolgozása, kihagyva pár intermezzot. A történet felét vitték vászonra, a Csanival való találkozásig.

Quetz
Törzsvendég
Törzsvendég

Alex_Aston írta:
2021.10.31., vas. 09:30
Quetz írta:
2021.10.31., vas. 08:34
Alex_Aston írta:
2021.10.30., szomb. 22:12
Új Dűnét látta már valaki?
Nekem nagyon nem adta. A látvány természetesen nagyon jó, de valahogy olyan béna az egész. Olyan logikátlan dolgok vannak benne, hogy ihaj. Néztem, néztem, aztán vége lett. Csalódás volt, na.
Mi találtál benne logikátlannak?
Gondolom azóta már olvastad ;)
Igen, most már olvastam. :)

A válasz a Buttleri Dzsihad: https://hu.wikipedia.org/wiki/Butleri_Dzsihad
"A Butleri Dzsihad az emberiség közel száz évig tartó keresztes hadjárata volt a számítógépek, gondolkodó gépek és tudattal rendelkező robotok (és emberi szolgáik) ellen. Eseményei a Liga előtti korban, 201-től 108-ig játszódtak és végül az emberiség győzelmével ért véget. Maga a dzsihad a Dűne eseményei előtt tíz évezreddel zajlott, és mivel a fanatikus vallásháború elpusztította a könyvtárakat is, a Dűne világában már csak legendaként hivatkoznak rá, ám a parancsolat mit sem vesztett erejéből: az emberiség felhagyott a gondolkodó gépek gyártásával, ezek szerepét emberi lények – mentátok, navigátorok – vették át. A gépgyártás néhány világon maradt csak fenn és pusztán mechanikus szerkezetekre korlátozódik"

A filmben azért opálosodik a mentátok tekintete, mert ezzel jelzik, hogy transz állapotba kerülnek és kalkulálnak.

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”