Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Filmajánlók,sorozatok,vélemények,csevegő...

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2742

Re: Filmajánlók,sorozatok,vélemények,csevegő...

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

The trip (Netflix)
Véletlenül botlottam bele, az elejét csak fél szemmel néztem mert unalmasnak tűnt, de kellett a sztorihoz az is. Norvég film.... Milyen kategória is lehet. gondolkodik.gif Krimi, thriller, vígjáték (vagy inkább fekete humor?) nagyon furcsa skandinávos egyvelege. Egyik pillanatban ez, másikban az, de nagyon durva váltásokkal. A vér is fröcsög benne szépen, de szerintem ez is jót tesz a sztorinak. Szóval ha nincs más a porondon nézzétek meg. Ja és szerintem baromi jó zenék vannak benne. :smile32:
U.i.: A norvégok a párterápiát így intézik :D
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

Mathias
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 274

Hozzászólás Szerző: Mathias »

Quetz írta:
2021.11.07., vas. 19:32
Ezek szerint Dune története nem neked való, valószínűleg könyvben sem kötne le. Azoknak akik olvasták a könyveket és látták a filmet valószínűleg azért tetszik, mert viszonylag szorosan követi az eredetit, pár dolgot hagytak csak ki belőle, hogy ne legyen túl hosszú az első rész.
Nem hiszem, hogy ebben van az új Dűne sikere. Mármint magában a történetben, vagy a könyvhöz való viszonyában.
Sokkal inkább abban, hogy képes megragadni, lekötni a nézőt. Valahogy Denis Villeneuve-nek van érzéke hozzá mi kell ahhoz, hogy szinte bármilyen történetből olyat alkosson, ami képes beszippantani a nézőt. Legyen az mexikió drog kartelekkel való harc (Sicario), vagy űrlényes sztori(Érkezés), stb. Igazából nem tudom mi a recept, de biztos sok összetevős a dolog. Kezdve a képi világgal, a színészi játékkal, karakterek összetettségével, a történet vezetéssel, stb.
Az hogy sokaknak nem jön be az csak annyit jelent, hogy másképp nézzük a filmeket. Van jó pár ismerősöm, akiknek pl a 2001: Űrodüsszeia nem jön be, mert történetileg "unalmas" és "nem történik benne semmi" és a telefont nyomkodják közben. Stanley Kubrick egyszer mintha olyasmit nyilatkozott volna, hogy nem szavakkal, konkrét történésekkel akarja átadni a filmet a nézőnek, hanem vizualitással. Maga a látvány az ami elmeséli a történetet.
Mint amikor ránézel egy jó fotóra. Képes akár egyetlen kép egy komplex történetet "leírni", vagy komplex érzelmeket kiváltani. És nem is feltétlen a "mi van a képen" a fontos, hanem a "hogyan". Egyszerűen jó ránézni, érzelmeket vált ki, megunhatatlan, művészi.
És ezt érzem Denis Villeneuve munkáinál is. Úgy meg vannak "komponálva" a filmjei, mint egy jól sikerült, jól megkomponált fotó.
De nem mindenkire van ez hatással. Szerintem sokaknak inkább a történések, párbeszédek a fontosak, azokból ér el hozzájuk a film. De nincs ezzel baj. A lényeg, hogy készüljenek minden rétegnek megfelelő filmek.

U.I.: Az Alapítvánnyal én is végeztem. És legkevésbé a történettel van a bajom, sőt, az érdekel a legjobban. De az én szemszögemből nagyon gyatra a megvalósítás. Gyenge az operatőri munka, a karakterek, párbeszédek nagyon egyszerűek (4 éves gyerek szintűek). (-Engedj ki! -Nem. -De engedj ki! - Nem. - Engedj ki! Wháá. - Nem.) Kicsit műanyag, amerikai.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6086

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Finch (2021) 6/10 - de ajánlott, tehát olvasd tovább :D

Jár le az Apple TV+ előfizetésem, tehát még kihasználom az utolsó napokat. Szóval tegnap este megnéztem a Finch című filmet. Erről következzen egy icikepicike szösszenet.

Egy film, aminek az egyetlen emberi szereplője Tom Hanks. Egy utolsó tour de force?
Láttunk már ilyent: Számkivetett (Cast Away) - és a Finch is valami rokon, csak nem egy lakatlan szigeten, hanem egy világégés-utáni világban, ahol - minő meglepetés - az emberiség nagy része ismét kipusztult egy kozmikus katasztrófa és az azt követő egymásöldöklés nyomán. Egy lakatlan szigetről volt menekvés, de innen már nincs - és a film aztán ennek megfelelően egy posztapokaliptikus szomorú (tragi-)komédia.

Itt Tom Hanks-nek (bocs, Finch-nek) nagyobb társasága van, mint anno a szigeten (itt ügyesen elhelyezett reklám következik) a Wilson-labdára festett hajas-komor arc: most van ugyanis egy igazán cuki kutyusa, egy értelem nélküli, R2D2-nyelven beszélő, nagyon hasznos munkarobotja, és egy majdnem haszontalan, cserébe nagyonhülye, de valamitől mély emberi érzésekre képes, ám minden eddiginél vacakabbul kinéző, emberi csontvázszerű nagyrobotja.

Hogy ezt a filmet kinek szánták, azt nem teljesen fogom agyilag (mert az agyam kissé letompult a nézése közben). A faék egyszerűségű történet, a karakterek bugyutasága és az egész film gügyesége miatt gyerekfilmnek mondanám, de ahhoz egy kicsit túl durva és komor. Talán felnőtteknek, akik egy kicsit ismét gyerekek akarunk lenni, semminek sem okát, sem értelmét nem keressük egy történetben, nem bánjuk, ha egy robotkarakter, aki a csúcstechnológiát kellene képviselje, totál irreálisan lüke (ráadásul fázós is), és akik arra vágyunk, hogy a tanulságot a szánkba rágják: a hülye robotok és a cuki kutyák túlélnek majd minket.

Vagy talán koraérett gyerekeknek, akik 60-70 év múlva a "this is the beginning of a beautiful friendship"-típusú befejezés eme filmben látható modern változata idézgetésével fogják fájdalmasra untatni unokáikat és dédunokáikat - ha mégsem következne be az, amit a film ígér az emberiségnek.

Valljuk be, vagyunk páran, aki szívesen megnézünk néha ilyen filmeket. Én is így vagyok vele, tehát végignéztem. És talán emlékezetes is marad, mert tényleg kevés dolog van benne minden téren, és a kevésre könnyű emlékezni, főleg ha azt Tom Hanks még mindig zseniális játéka fűszerezi.

Ajánlom gyereklelkű felnőtteknek, esetleg az egész család kikapcsolódására, ha már végképp nincs jobb, amit egy esős vasárnap délután tehetnének.
.

youtu.be/-0bYWnP3jH4
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1686

Hozzászólás Szerző: -KP- »

:smile51: Ehh, elnézést, természetesen Zolaba-ra gondoltam :rolleyes:

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

-KP- írta:
2021.11.08., hétf. 15:24
Aszpirin véleményét olvasva azon gondolkodtam, hogy vajon ugyanazt a filmet néztük-e. Mondjuk nálam az Alapítvány semmiképp sem 10/10, valahol a 6/10-7/10 környékére tenném. Viszont a Dune az tényleg ott van a szeren.
Az teljesen O.K., ha nem ugyanolyannak látunk egy-egy filmet. Az én véleményemben erősen benne van, hogy az Alapítvány fiatalkorom egyik ronggyá olvasott műve volt, és középkorúként is újraolvastam vagy kétszer. Aki a könyveket olvasta, az elkerülhetetlenül felállít valamilyen mércét, és az Alapítvány sorozat nálam nagyon mélyen ezen mérce alatt van. Az IMDB-n néztem monstanában az Alapítvány szöveges értékeléseit, nagyon megoszlik a tábor, de ha csak abból számítanának átlagot (és rendes átlagot, nem az IMDB rendkívül fiura súlyozású, bonyolult mediánt és súlyozott átlagot is használó módszerével), akkor láthatóan 5 alatt lenne a tetszési indexe. De mindig van, akinek tetszik, és ez így is van jól.

A Dűnéről egyébként én csak jókat írtam, tehát ebben a kontextusban nem ér engem emlegetni :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:
Ja, a 2021-es Dűne mozi pedig úgy nyerte el nagyon a tetszésemet, hogy:
- a könyvet nem olvastam (de most már pótolom!)
- és a korábbi eredeti mozifilmet filmet egyszer sem bírtam rendesen végignézni, műmájernek, hatásvadásznak és kissé gagyinak is tartottam.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

-KP-
V.I.P.
V.I.P.

DeLorean írta:
2021.11.08., hétf. 14:44
ZolaBA írta:
2021.11.07., vas. 17:34
Dune kritika... Bocs.
Mindenkinek ismerős a sztori amikor 1977 körül forgattak a Star Wars IV-et és a homoksikló alatt el kellett mossák a képet, hogy ne látszódjanak a kerekek... Na ez a Dune kb. az egész ilyen mosott szar volt, sehol semmi részlet, szándékos háttér kenés, mosás, felületesség. Egy ZS kategóriás scifi sorozat szebb. Igen, voltak szép kék szemek, a szitakötők cgi-ja is jó volt, de a lista nem hosszú. Nem értem mire gondol az a sok ember aki oda volt érte :)
A sztori meg hagyjuk is, lassú és lapos.... a kardozás meg egyszerűen vicc.
Legjobb Dune-s élménynek meg marad a 1992-ben gyártott Dune II PC játék. Több látvány fantázia volt benne, mint ebben a filmben :D
Két részletben néztem meg, de engem megfogott az egész.
Szerintem a kép teljesen rendben volt. Akkor volt mosott, amikor arra volt szükség.
A megvalósítás 5*, a színészeket is eltalálták. A főszereplő srác nagy karriert futhat be. Már most is nagy nevek ismerik el a színészi képességeit.
A hang, zene is tök jó volt.
Én nem tudok belekötni, ahogy az Alapítvány sorozatba sem - nekem mindkettő 10/10.

Semmi bajom azokkal, akiknek a Peremvidéken film tetszik és a svéd munkásosztály legaljának mindennapjaira kíváncsiak, de nekem jöhet még pár ilyen nagyszabású alkotás, mint mondjuk ez a Dune!

:tutiok:
Egyetértek. Aszpirin véleményét olvasva azon gondolkodtam, hogy vajon ugyanazt a filmet néztük-e. Mondjuk nálam az Alapítvány semmiképp sem 10/10, valahol a 6/10-7/10 környékére tenném. Viszont a Dune az tényleg ott van a szeren.

scaurus
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 262

Hozzászólás Szerző: scaurus »

A bolygók élete (The Planets) (2019)

Ritkán merül fel ismeretterjesztő film(sorozat).
Kedvelem prof. Brian Cox sorozatait.
Nem elmélyült, rendszerezett tudás, részletes ismeretek átadása a célja, hanem az érdeklődés felkeltése, időnként, vitathatatlanul, csapongva.

Ez a sorozat meglepően látványos, meglepően erős effektekkel, jó zenékkel.
(Különösen a 4. rész, mely a Szaturnuszról szól.)

Ízelítő:
https://www.bbcearth.com/on-saturn-it-l ... s-diamonds

A boszorkányok elveszett könyve (A Discovery of Witches)

Első évad 1. epizód utáni benyomás.

12 egy tucat természetfeletti sorozatnak tűnik.
A története nem (annyira) rossz, de különösebben nem is érdekes.
A kivitelezés, a látványvilág, a karakterek, mind a színészi játék rendben van.
Csak ez is egy se íze, se bűze alkotás: semmi érdekesség, semmi hangulat, érdektelen és súlytalan karakterek, emléket, nyomot nem hagyó színészek.

Szellemi rágógumi(nak tűnik), amit megnézni nem fáj, de pár nap múlva nem is emlékszik rá az ember.

Az ifjú Sheldon (Young Sheldon)

Ismét belebotlottam.
Ismét megállapítottam, hogy az eredeti sorozathoz nem tesz hozzá, sőt, a melléksorozatok (spin-off) betegsége itt is jelentkezik, hogy ellentmondások feszülnek közte és az eredeti közt.
Ismét megállapítottam, hogy a szereposztás nagyon erős, mind a felnőtteket, mind a gyerekeket alakító színészek nagyon jók.

Annyiban revideálnom kellett magamat, hogy HA elvonatkoztatunk az eredeti sorozattól és attól független, önálló alkotásként tekintünk rá, akkor (is) megáll a saját lábán, kedves, vicces, szórakoztató.
Talán belépőszintűnek mondható rendszerem: Sony BDP-S7200, Pioneer VSX329, Jamo S626, Jamo J112 sub, Audioquest Pearl és KáCsa kábelek

kargidje
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 434

Hozzászólás Szerző: kargidje »

DeLorean írta:
2021.11.06., szomb. 12:49
kargidje írta:
2021.11.03., szer. 19:48

Killing Eve - sorozat (Megszállottak viadala) - ismételten egy béna magyar cím :smile51:

Na, ezt elkezdtem nézni és valóban zseniális a csaj benne, de a kínai is elképesztően jól játszik.
Megkockáztatom - én még nem láttam ilyen jó és természetes alakítást kínai/kóreai színésztől.
:tutiok:
Ha azt nézzük, majdnem mindenki átlagon felülien játszik benne. Nekem már mint nő, személy nem szimpatikus az elejétől kezdve, hogy még csak meg sem szólalt.
Szinkronosan néztem(ritkán szoktam), és azt is nagyon elkapták. :smile53:

Esetleg ez:
Milyang / Secret sunshine (2007)
dél-koreai filmdráma, nincs a jól megszokott nevetséges és túljátszott ripacskodás, egyszerűen kemény.
"A Cannes-i Filmfesztivál Díja a legjobb női alakításért"

Quetz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 732

Hozzászólás Szerző: Quetz »

ZolaBA írta:
2021.11.07., vas. 17:34
Dune kritika... Bocs.
Mindenkinek ismerős a sztori amikor 1977 körül forgattak a Star Wars IV-et és a homoksikló alatt el kellett mossák a képet, hogy ne látszódjanak a kerekek... Na ez a Dune kb. az egész ilyen mosott szar volt, sehol semmi részlet, szándékos háttér kenés, mosás, felületesség. Egy ZS kategóriás scifi sorozat szebb. Igen, voltak szép kék szemek, a szitakötők cgi-ja is jó volt, de a lista nem hosszú. Nem értem mire gondol az a sok ember aki oda volt érte :)
Legjobb Dune-s élménynek meg marad a 1992-ben gyártott Dune II PC játék. Több látvány fantázia volt benne, mint ebben a filmben :D
Ezek szerint Dune története nem neked való, valószínűleg könyvben sem kötne le. Azoknak akik olvasták a könyveket és látták a filmet valószínűleg azért tetszik, mert viszonylag szorosan követi az eredetit, pár dolgot hagytak csak ki belőle, hogy ne legyen túl hosszú az első rész.
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1724

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

Dune kritika... Bocs.
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

Dorian
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 899

Hozzászólás Szerző: Dorian »

Peremvidéken
https://www.imdb.com/title/tt1437366/?ref_=rvi_tt
Svéd-finn dráma.
Egy családanya telefonhívást kap: Az anyja - akivel több évtizede megszakította a kapcsolatot - haldoklik. A férje unszolására elindul a család meglátogatni, ez a nőben felszakítja a gyerekkori nem túl jó emlékeket, így a film két idősíkon játszódik, betekintést ad a svéd munkás(?)osztály legaljának mindennapjaiba, Noomi Rapace elképesztő alakításával.
Minden szempontból kiváló és erősen ajánlott film, tökéletesen bemutatja mit tesz egy családdal az erős alkoholizmus, és szociológiai tanulmányként is működik. Aki alkoholista szülőkel bír(t), csak óvatosan, feleségem végig sem bírta nézni, nagyon nyomasztotta a téma, viszont igen aktuális, hiszen Magyarország alkohol-fogyasztásban messze előzi a finneket is, nemhogy a svédeket.
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda

kargidje
Törzsvendég
Törzsvendég

Na ez kell, mint egy falat kenyér. Kb. olyan 'zs' szintű, mint a Mandalorian :smile33: , igaz USA-tól mit vár az ember. Mindegy, streamre jó lesz. :fekverohog:

kargidje
Törzsvendég
Törzsvendég

Te jó ég, ezeket már a trailer alapján ki lehet szűrni, hogy fosch. Ilyeneknek neki sem állok és nincs sírás, hogy elment xy óra az életemből ilyen sz.rokra.

Dune 2021
nekem hosszú volt, néha kicsit elpihentem. Kép, megvalósítás jeles.

Gondolom volt már, ha nem akkor:
https://www.imdb.com/title/tt7016936/
Killing Eve - sorozat (Megszállottak viadala) - ismételten egy béna magyar cím :smile51:
Egy fiatal, kissé pszichopata, mégis szerethető bérgyilkosnő és egy nyomozónő(kib.szottul unszimpatikus nekem az elejétől kezdve) párviadala, de inkább ámokfutása. Nincs finomkodás, az is meghal, akiről abszolút nem gondolnád. :D
Jodie Comer lebilincselően zseniális. leborulok.gif

A 2. évad közepén egy kicsit leült illetve nem illett a képbe a fordulat, de a 3. évad elég jól beindul...

Lemmy9.1
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 777

Hozzászólás Szerző: Lemmy9.1 »

Az utóbbi időből írj címeket ami neked bejött, ilyen egyszerű. Várjuk a listád.

Az Alapítványt az olvasók savazzák. Aki nem olvasta ott nincs elvárás, akár jól el is sülhet.
Ajánlottam a Peremvidéket. Hagyományos skandináv vonal.
Aszpirin ajánlotta a hosszú motorozást, remek. A Dűne remek.
Nekem az a kóreai játszóházas abszolút nem tetszett, de a Bosszú nevében 4 rész után rendben van.
A Másik élet első évada tetszett, a Mindhunter egy gyöngyszem, a Sárkánylovasok is igényes :D , a Lupin első ok, a Nobody nekünk kimondottan tetszett, a Ted Lasso csúcs.

De van sok fosch is, hadd zsörtölődjünk már egy kicsit!
Ha megengeded.
Szerintem!

motorgyilkos
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 244

Hozzászólás Szerző: motorgyilkos »

DeLorean írta:
2021.11.02., kedd 17:42
Lassan át lehetne írni a címet!
Film(nem)ajánlók, k*vaszarsorozatok, negatív-vélemények, csevegő, avagy mit szenvedtem végig...

Korábban annyi jó ötletet kaptam itt - kikölcsönöztem és "teccett". (az esetek túlnyomó százalékában)

Most a kóreai a menő, ahogy olvasom, a többi kuka.

Valóban ez a helyzet?

Bevallom nézem az Alapítványt és nekem tetszik eddig (3 és 1/2 rész után). Nagyon nem értem ugyan és lehet a kóreai sorozatok jobbak, de eddig nagyon nem vett rá a lélek, hogy azokat nézzem. :D

;peace;
Nekem is nagyon tetszik az Alapitvany, eddig mindegyik resz lekotott. Jol adagolja a sztorit. Nem olvastam a konyveket, igy nincs problemam a sztorihuseggel.
Livingroom:Sony VW520ES. DIY Pro 7.3.4.2 powered by Hypex fusion fa 122/252/253/502 Anthem mca325 .Storm isp16 MKII.JVC Exofield. Vividstorm ALR tab 120". Zidoo UHD3000 Z10 Himedia Q10Pro OppoBDP95 Roku 4K
Bedroom: Benqw1700. M&K 750 M&K 950. Onkyo TXNR 686 Roku 4K HimediaQ10Pro

-KP-
V.I.P.
V.I.P.

Cutler írta:
2021.11.02., kedd 13:04
scaurus írta:
2021.11.02., kedd 12:09
….a karakterek súlytalanok, a színészek jellegtelenek, mindenféle kisugárzástól és karizmától mentesek…
Ugyanezt gondolom én is.
De nem ezzel az egy filmel vagyok így, hanem az összes tini scifivel.
Az éhezők viadala, a Beavatott, az Útvesztő. Számomra egytől egyik egy katasztrófa. Egyszerűen nem lehet ezekkel a jellegtelen szereplőkkel azonosulni.
Azért ne felejtsük el, hogy ezeknek a filmeknek nem mi vagyunk a célközönsége. Nem véletlenül tinifilmek.

scaurus
Fórumlakó
Fórumlakó

Aszpirin írta:
2021.11.02., kedd 15:59
scaurus írta:
2021.11.02., kedd 15:42
Cutler írta:
...
Ugyanezt gondolom én is.
Az éhezők viadala, a Beavatott, az Útvesztő. Számomra egytől egyik egy katasztrófa.
...
Egyetértek.
De azért vannak kivételek.
...már amennyiben az általad említettek scifi-kategóriába sorolhatók :-)
Nyilván, eredetileg mind Cutler fórumtárs, mind általam említett sorozatok (némelyike) csak abban az értelemben tu-fa (sci-fi), hogy a köznyelvben minden olyan fantasy, ami NEM középkoriasch díszletben játszódik, az már tu-fa.
Talán belépőszintűnek mondható rendszerem: Sony BDP-S7200, Pioneer VSX329, Jamo S626, Jamo J112 sub, Audioquest Pearl és KáCsa kábelek

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

scaurus írta:
2021.11.02., kedd 15:42
Cutler írta:
...
Ugyanezt gondolom én is.
Az éhezők viadala, a Beavatott, az Útvesztő. Számomra egytől egyik egy katasztrófa.
...
Egyetértek.
...már amennyiben az általad említettek scifi-kategóriába sorolhatók :-)

scaurus
Fórumlakó
Fórumlakó

Cutler írta:
...
Ugyanezt gondolom én is.
...
Egyetértek.
Pl.:
- az I Am Not Okay With This-ben Sophia Lillis (Sydney szerepében) parádés volt,
- a Witcher 1. évadban Freya Allan (Ciri szerepében) jó volt,
- bár ő már nagyon nem tini, de az Umbrella Academy 1. évadában az a Robert Sheehan (Klaus szerepében) teljesen jó volt, aki a Ragadozó városokban meg semmilyen.

Cutler
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1484

Hozzászólás Szerző: Cutler »

scaurus írta:
2021.11.02., kedd 12:09
….a karakterek súlytalanok, a színészek jellegtelenek, mindenféle kisugárzástól és karizmától mentesek…
Ugyanezt gondolom én is.
Az éhezők viadala, a Beavatott, az Útvesztő. Számomra egytől egyik egy katasztrófa. Egyszerűen nem lehet ezekkel a jellegtelen szereplőkkel azonosulni.

scaurus
Fórumlakó
Fórumlakó

Fejfájós, kényszerpihenős időszakban látottak:

Meg - Az őscápa (The Meg)

Amolyan zs-kategóriás akciófilm, ami nem is akar több lenni.
Jason Statham sok mindent elvisz a hátán, így ezt is.
Migrén esetén, bambulásra elmegy.

Mézga család és az ámítógép

Sosem hallottam erről a 2005-ös, 2 rész után elkaszált sorozatról, a Telekom Tékában leltem rá.
Kár volt.
Az első rész csak egy gyenge, nem kicsit didaktikus, a második nézhetetlen.
Ugyanolyan gyalázat mint a 2008-as Kis Vuk.

A Wikipédia szerint pénzhiány miatt kaszálták el, nem is baj.

Ragadozó városok (Mortal Engines)

Egy ifjúsági (young adult, YA) gőzpunk (steampunk) könyvsorozat megfilmesítési próbálkozása.

Az apokalipszis után a (nyugati) városok mozgó városokká válnak és vadásznak a kisebbekre az erőforrásokért.

Maga a kiinduló pont ostobaság, de ez önmagában nem lenne baj, mert a legtöbb YA esetében ez a helyzet.

A képi világa nem rossz, ugyanakkor a cselekmény (rossz értelemben) klisés, a karakterek súlytalanok, a színészek jellegtelenek, mindenféle kisugárzástól és karizmától mentesek.

Kár érte, mert a lehetőség benne volt, hogy egy nagyszabású, llátványos, szórakoztató film(sorozat) legyen, de a végeredmény egy teljesen jellegtelen, lélektelen iparosmunka.

Tomb Raider (Tomb Raider) (2018)

Sosem érdekelt a Tomb Raider világa, a számítógépes játékokat sem ismerem.

Ez is egyedül Fassbenderné miatt kapott nálam esélyt.
Fassbenderné, mint általában, szimpatikus és kedves.
És ennyiben ki is merülnek a film erényei.

Z világháború (World War Z)

Nem szeretem a zombi tematikát, de Halloween alkalmából megtekintettem ezt az opuszt.

Egy tisztességesen összerakott, a szükségesnél nem gusztustalanabb akciófilm.
Ráadásul, a faék egyszerűségű történethez váratlan fordulatok kapcsolódnak (pl. a fiatal tudós sorsa, nekem az annyira hihetőnek tűnt, hogy a valóságban ez simán előfordulhat).

A felsorolt opus magnumok közül ez viszi a pálmát.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3462

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Lemmy9.1 írta:
2021.11.01., hétf. 10:48
Én mindig is "paráztam", hogy ki és hogyan veszi majd a bátorságot az Alapítványt képernyőre vinni.
A szomorú az, hogy bejött a matematikai jóslatom :D.
A legszomorúbb viszont, hogy nem nyúltak tisztelettel hozzá, mert felülírták külső okok.
Ezt a sorit úgy kellett volna megcsinálni, hogy kizárni mindent és a lehető leghitelesebben átadni.
Gyalázat.
Peter Jackson vagy Denis Villeneuve kellet volna ide.

De talán nem is baj, mert így marad a újraolvasás.
Amerikai pszicho.
Könyvben zseniális, film alatt pedig csak pislogtam, hogy ezmijez?
Persze aki a könyvet nem olvasta, annak jó lehetett, és szerintem ezek voltak többségben, mert különben nem hiszem, hogy ennyire jó lett volna a kritikája.
Hiába játszott zseniálisan Christian Bale (mint mindig), valahogy nem azt kaptam, amit vártam volna.
Csak a Marantz! :-D

Quetz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 732

Hozzászólás Szerző: Quetz »

Lemmy9.1 írta:
2021.11.01., hétf. 10:48
Én mindig is "paráztam", hogy ki és hogyan veszi majd a bátorságot az Alapítványt képernyőre vinni.
A legszomorúbb viszont, hogy nem nyúltak tisztelettel hozzá, mert felülírták külső okok.
Ezt a sorit úgy kellett volna megcsinálni, hogy kizárni mindent és a lehető leghitelesebben átadni.
Gyalázat.

Én az Expanse készítőit is eltudtam volna képzelni. Az tényleg egy tudományos fantasztikus sorozat. Ok, az alapítványban vannak olyan részek ami jelenleg csak fikció, de például azok a jelenetek, hogy oxigén szint 2%... ott már halott lenne a hősünk. Arról nem beszélve, hogy amikor az életfenntartó rendszer visszakapcsol akkor kb 5 másodperc után minden szép és jó. Örülnék, ha ilyen gyorsan tudnék otthon szellőztetni :D
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

Lemmy9.1
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 777

Hozzászólás Szerző: Lemmy9.1 »

Gyalázat.

Szerintem!

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

fapaci írta:
2021.11.01., hétf. 07:24
-KP- írta:
2021.10.31., vas. 20:55
Nem mondanám, hogy fájdalmasan rossz. De azt sem, hogy jó.
Azaz felesleges rá időt pazarolni. Én 4 részt szenvedtem végig, aztán feladtam. Dögunalmas, érdektelen, logikátlan.
Egyetértek.

Ami bosszant (igazából felháborít), hogy ez a dögunalmas, érdektelen, logikátlan sz@r úgy jelent meg, hogy “Isaac Asimov híres trilógiája alapján” készült.

Mindenkinek, aki nem olvasta Asimov méltán híres Alapítvány-regényeit: ennek a sorozatnak nagyon kevés köze van a regényekhez. Az első epizód kb fele hű a regényhez, az azt követő epizódokban már megközelítőleg sem az történik, mint a regényekben. Ez NEM az Alapítvány! A fontosabb szereplők neve és a bolygók neve (Trantor, Terminus, Anakreon, Helicon, Synnax) az Alapítványból jön, a pszichohistória tudománya (ami alig kap szerepet a filmben, ott is inkább valami értelmezhetetlen hókuszpókusznak állítják be) tényleg Asimov találmánya, de itt nagyjából véget is ér a hasonlóság.

Asimov (legalábbis az Alapítványban) nem nagymestere a szép szavaknak, és képszerű leírásoknak (ebben a tekintetben Tolkien szöges ellentéte). Aminek viszont hagymestere, az a történetfonás és a sziporkázó, zseniális párbeszédek (vagy monológok). A történeteiben NULLA a logikátlanság, pörögnek az események, és nem bírod őket letenni. Ennek a “formátumnak” megvan a magyarázata is: az Alapítvány egy-egy fejezete eredetileg folyóiratban jelent meg, ahol korlátozott volt a terjedelem, nem lehetett oldalakat szentelni csak mondjuk a Terminus természeti szépségeinek leírására, viszont fenn kellett tartani az olvasók figyelmét, amit a legjobban pörgős történettel és sziporkázó párbeszédekkel lehet.

Ez oda vezetett, hogy egy Alapítvány-regény kb kész forgatókönyv… Ehhez képest jön egy forgatókönyv-író, aki úgy gondolja, hogy ő jobb történetet fog írni Asimov alapötletéből, mint maga Asimov. És ahelyett, hogy a már majdnem-forgatókönyv-szerű zseniális alapművet adaptálná egy mai modern forgatókönyvvé, teljesen átírja a történetet, hozzákölt egy rakás fölösleget, megváltoztatja (egysíkúvá, lapossá) a karaktereket (még a nemüket is), és óriásit téved: nem, nem tud jobbat írni, mint Asimov - ez egy nagy logikátlan unalmas katyvasz, szájbarágós utalásokkal a jelenkori való világ problémáira és történéseire (legutóbbi epizódban pl. a 9/11-re, de hadd ne spoilerezzek). Plusz megtűzdelve egy halom sci-fis klisével, “déja-vu” jelenetekkel, “kötelező” szexjelenetekkel, és végül, de nem utolsó sorban ordító aktuális “polkorrektséggel”. Az eredmény minden Asimov-rajongónak minimum óriási csalódás, de leginkább felháborító. Aki meg nem olvasta a művet, annak pedig az, ami: egy unalmas, klisés, felejtős scifi-sorozat, egy az ezerből…, de legalább abból a gyengébbik fajta.

Ja, Asimov első Alapítvány-könyvének első három fejezetében több történés van, mint ennek a sorozatnak az eddigi hat (hét?) epizódjában.

Csak remélhetjük, hogy valaki egyszer mégis megfilmesíti az Alapítványt. Ezek után nagy-nagy igazságtétel lenne.

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”