Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Moziszoba építés

Zozi09
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 9

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Zozi09 »

balageguy
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 52

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: balageguy »

Sok függ a vetítő típusától, de általánosságban 70-80 colos 16:9-es vászon bevetítése lehet a realitás. A távolság számításánál a vászon és a lencse közötti távolság a mérvadó. Ha már van kiszemelt vetítő, akkor annak a paramétereiből indulj majd ki.
AVR: Marantz Cinema 30
Hangsugárzók: 5x JBL HDI-1600, 2x JBL Stage XD-5, 2x Arendal 1723 2S
Forrás: HTPC, Audio-Technica AT-LP5

Aleksz83
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 91

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Aleksz83 »

Sziasztok!

Eljött végre nálam is a projektor+vászon témakör.
Kérném szépen abban a segítségetek, hogy mekkora vászon méretig mehetek el, ha a projektor pont a fejünk fölött lenne, és a nézési távolság 2,5m.  Projektoroknál még lövésem sincs merre vegyem az irányt, de 300 ezer környékén állnék maximum meg.

Előre is köszönöm a válaszokat.
Kár érte, kiváló ügynök volt...

Kép: Panasonic P42G30E
AVR: Sony STR-DA5300ES
Médialejátszó: Mede8er MED600X3D
Hangsugárzók - Front: Dali Zensor 7 / Center: Dali Zensor Vokal / Surround: Dali Zensor 1 / Sub: Dynavoice Thunder T-12

Kábelek: Kép->AVR: AQ Cinnamon; AVR->Mede8er: AQ Chocolate
Hangfalkábelek: Front és Center: AQ Rocket 44; Surround: AQ X2...loading; SUB: Audioquest Boxer
Táp: Valhalla, Fapaci T3

"Ha bírálnak téged,akkor valamit jól csinálsz. Hiszen csak azt támadják,akinél a labda van." - Bruce Lee

pégyé
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 413

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: pégyé »

cinemák:

pégyé
V.I.P.
V.I.P.

Moziszoba építés

Igazad lehet,de egy 2-3 órás demó beleférne.

paler
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 416

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: paler »

Inkább egy ilyen szobát választanék, még ha szerényebb is lenne a technika:

JBL Synthesis -> Egy hangrendszer mind fölött, egy hang kegyetlen, egy a nyomorba dönt ( árával biztos), bilincs az Egyetlen  /emoticons/default_36_3_1.gif" alt="36_3_1.gif" data-emoticon="" />  

paler
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 416

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: paler »

Hát lehet hogy Über-brutál hangja van ennek a cuccnak, de nekem ez a káosz akkor sem kellene, mint ami itt van 

JBL Synthesis -> Egy hangrendszer mind fölött, egy hang kegyetlen, egy a nyomorba dönt ( árával biztos), bilincs az Egyetlen  /emoticons/default_36_3_1.gif" alt="36_3_1.gif" data-emoticon="" />  

HSRT8
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 601

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: HSRT8 »

demo 2 ?

Ahogy elnézem a mozi került a legkevesebbe!
Aurender - Cary Audio - Nuforce - Marten Design

pégyé
V.I.P.
V.I.P.

Moziszoba építés

demo 2 ?

pégyé
V.I.P.
V.I.P.

Moziszoba építés

demo?

KR-ACOUSTIC
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 1506

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: KR-ACOUSTIC »

Szia!

Igen vetex lesz majd a burkolóanyag. Úgy mennek be a táblák a fa keretbe és a fa keretre megy tépőzáras rögzítéssel a steppelt vászon.

Értem, az úgy jó lesz, sok sikert az építéshez !

lacima
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 2

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: lacima »

Szia!

Én vatexet javasolnék gyapot bevonására ,én is azzal dolgozom ,és tökéletesen meggátolja a gyapot kiporzását!
A vetex belső fele enyhén bolyhos ,így jól megtapad rajta ,jól lehet vele burkolni!
Üdv;Krisztián

Szia!

Igen vetex lesz majd a burkolóanyag. Úgy mennek be a táblák a fa keretbe és a fa keretre megy tépőzáras rögzítéssel a steppelt vászon.

KR-ACOUSTIC
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 1506

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: KR-ACOUSTIC »

Magára a kőzetgyapotra menne textil, hogy a táblák ne porozzanak esetleg a kőzetgyapot helyett még szivacsra gondoltam többféle sűrűségben elérhető az is. A mennyezeten fémszerkezet van, helyette menne fa vagy a meglévő szerkezetet gumival tenném rezonanciamentessé. Azért kell lejjebb hozni, mert kb 4-5 cm van a meglévő mennyezet és a mostani gipszkarton álmennyezet között és nem férnének el a beépíthető lámpatestek amiket ide terveztem (Philips Hue világítás lenne).
Szia!

Én vatexet javasolnék gyapot bevonására ,én is azzal dolgozom ,és tökéletesen meggátolja a gyapot kiporzását!
A vetex belső fele enyhén bolyhos ,így jól megtapad rajta ,jól lehet vele burkolni!
Üdv;Krisztián

Vukkeinstein
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 677

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Vukkeinstein »

Magára a kőzetgyapotra menne textil, hogy a táblák ne porozzanak esetleg a kőzetgyapot helyett még szivacsra gondoltam többféle sűrűségben elérhető az is. A mennyezeten fémszerkezet van, helyette menne fa vagy a meglévő szerkezetet gumival tenném rezonanciamentessé. Azért kell lejjebb hozni, mert kb 4-5 cm van a meglévő mennyezet és a mostani gipszkarton álmennyezet között és nem férnének el a beépíthető lámpatestek amiket ide terveztem (Philips Hue világítás lenne).
A kőzetgyapot táblák esetleges kiporzását érdemes ellenőrizni.
Miután egy táblát elkészítettél és bevontad az általad kiválasztott textil anyaggal érdemes "fényterápiának" alávetni.
Nem kell hozzá más csak egy erős reflektor vagy steklámpa és egy sötét szoba oldalról megvilágítod a panelt és rácsapsz párat tenyérrel.
Ez után csak nézed hogy az esetleges poron kívül látsz-e szálas anyagot is lebegni a refi fényében.
  Amennyiben nem,akkor bodottá,viszont ha libeg a szálas anyag akkor csak maszkban ajánlott zenélni,filmezni az ilyen panellal felszerelt helyiségben.
A rezonancia mentessé tétel nem egyszerű,mert a vékony lemez önmagában is hajlamos bizonyos hangfrekvenciák hatására berezonálni,még akkor is ha a karton és a lemez profil közé 2-3mm vtg gumi polifoam stb kerül.
Persze nem lehetetlen rezgés mentessé tenni,de ha biztosra akarsz menni csak a faszerkezetet javaslom,főleg akkor ha szeretsz egy "kicsit" vadulni a hangerő szabályozóval.
Egy példa,nálam a pinyóban ahol egyébként a moziszoba került kialakításra van egy masszív vastag kb 2,5-3mm vastag lemezszekrény,amelynek az oldalán található egy főkapcsoló.
Ez a szekreter egy-egy ütősebb akciófilmben lévő mélyhang effekt hatására ( itt azért nem az átlagos mozihangerőn,persze kinek mi az átlagos )néha megcibálja ezt a szekrényt is,amelynek olyankor semmihez sem hasonlítható fémes búgó hangja van,ami számomra nagyon idegesítő.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10974
Kapcsolat:

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Szivacsot nagyon ritka esetben javaslok akusztikai beavatkozásra. A legnehezebb is csak 40 kg/m3, jellemzően 10-20 kg/m3 sűrűségűt árulnak a legtöbb helyen akusztikai szivacs elnevezéssel, de az szinte semmire nem jó. Szerencsés esetben a felső 3 oktávban működik, ahol a legtöbb szobával nincs is gond. Kőzetgyapotból létezik 40 és 150 kg/m3 között 5-6 féle, ezekkel nagyszerűen lehet hangolni a szobát minden tartományban. A kiporzástól annyira nem kell tartani, mert ha nem mozgatjuk a lapokat, nem jön abból semmi, textilburkolattal ellátva meg pláne. Amúgy a szivacs tökéletes porfogó, szóval semmivel sem egészségesebb anyag.

lacima
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Moziszoba építés

Mekkora a belmagasság,valami miatt muszáj álmennyezetet építeni?
Esetleg el kell tüntetni vele valamit?
A mostani álmennyezet ha berezonál,akkor nagy valószínűséggel fémszerkezetre van felrögzítve a karton.
Gondolom a függesztő szerkezetet is  cserélni akarod fára.
Nem tudom megéri-e a táblánkénti 4-5 ezer forintos árkülönbözetet a perforált gk.
A kőzetgyapot jó megoldás lehet az oldalfalak burkolására.
Viszont nekem az az aggályom ezzel kapcsolatban,hogy esetleg ha nincs nagyon profi módon bevonva,vagy a textil nem elég vastag és sűrű szövésű,akkor átengedheti a kőzetgyapot vattacukor szerű parányi szálait,vagyis "kiporzik" a helyiségben.

lacima
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Moziszoba építés

Dicséretes, hogy próbálsz előre gondolkodni, de nem ilyen egyszerű a történet, ha igazán jó eredményt szeretnél elérni. Akusztikai elem és elnyelő anyag sokféle létezik. Ha tudnánk, jelenleg hogyan viselkedik a szobád, abból már kiszámítható, milyen elemből mennyire van szükséged. Ha csak tippelgetsz és esetleg nem megfelelő anyagot használsz, könnyen előfordulhat, hogy az eredmény rosszabb lesz, mint a mostani helyzet.

Pár hete jártam egy olyan szobában, ahol a vastag textiltapéta és a padkőszőnyeg miatt a felső oktávokban teljesen jó volt az utózengés, a középső és a basszus sávban viszont túl sok. Hősünk érezte, hogy valamit tennie kell, ezért telepakolta a falakat vékonyka szivacs lapokkal. Ezzel tovább csökkentette a magas hangok zengését, de a basszus sávon nem változtatott. Az eredmény rosszabb lett, mint volt, ekkor kért segítséget. Leszedtük a szivacsot a falakról, mértünk, számoltunk, majd néhány nappal később felkerült néhány új panel a falakra. Azóta nagy örömmel hallgatja kedvenc muzsikáit.

Ezért csinálnám úgy, hogy ha jönnél mérni kivehető a szivacs bárhonnan bontás nélkül valamint a vetítővászonnal szemközti illetve oldalfalakon is mobilak a képek. Szimplán a mennyezetre lettem volna kíváncsi, hogy házimoziszobában hogyan viselkedik az akusztikai gipszkarton.

Vukkeinstein
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 677

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Vukkeinstein »

Egy kb 3.5 x 4.5-ös szobába alakítanék ki moziszobát a falakon nincs semmi egy kis 120x120-as ablak van illetve egy fa bejárati ajtó. A keskenyebb oldalra a vászon körül a szabad falra kőzetgyapotot tennék fakeret közé és a fakeretre steppelt vastag vászon anyagot raknék díszítés illetve csillapítás gyanánt. A vászonnal szemközti falra pedig akusztikus paneleket tennék vászonképbe rakott kőzetgyapot táblák felhasználásával. A padló laminált de szőnyeget tettem rá. Mivel a jelenlegi gipszkartonozás nem megfelelő mivel berezeg a mély hangoknál illetve nincs meg a távolság az eredeti plafontól és így nem tudok lámpatesteket betenni így gondolkoztam azon, hogy inkább akusztikus kartont tennék a normál helyett. Ha elkészülne ez az átalakítás akkor gondoltam egy mérésre. Ha túl sok a csillapítás bárhonnan ki lehet venni, illetve hozzá lehet rakni még akusztikus paneleket, kőzetgyapotot.
Mekkora a belmagasság,valami miatt muszáj álmennyezetet építeni?
Esetleg el kell tüntetni vele valamit?
A mostani álmennyezet ha berezonál,akkor nagy valószínűséggel fémszerkezetre van felrögzítve a karton.
Gondolom a függesztő szerkezetet is  cserélni akarod fára.
Nem tudom megéri-e a táblánkénti 4-5 ezer forintos árkülönbözetet a perforált gk.
A kőzetgyapot jó megoldás lehet az oldalfalak burkolására.
Viszont nekem az az aggályom ezzel kapcsolatban,hogy esetleg ha nincs nagyon profi módon bevonva,vagy a textil nem elég vastag és sűrű szövésű,akkor átengedheti a kőzetgyapot vattacukor szerű parányi szálait,vagyis "kiporzik" a helyiségben.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Moziszoba építés

Egy kb 3.5 x 4.5-ös szobába alakítanék ki moziszobát a falakon nincs semmi egy kis 120x120-as ablak van illetve egy fa bejárati ajtó. A keskenyebb oldalra a vászon körül a szabad falra kőzetgyapotot tennék fakeret közé és a fakeretre steppelt vastag vászon anyagot raknék díszítés illetve csillapítás gyanánt. A vászonnal szemközti falra pedig akusztikus paneleket tennék vászonképbe rakott kőzetgyapot táblák felhasználásával. A padló laminált de szőnyeget tettem rá. Mivel a jelenlegi gipszkartonozás nem megfelelő mivel berezeg a mély hangoknál illetve nincs meg a távolság az eredeti plafontól és így nem tudok lámpatesteket betenni így gondolkoztam azon, hogy inkább akusztikus kartont tennék a normál helyett. Ha elkészülne ez az átalakítás akkor gondoltam egy mérésre. Ha túl sok a csillapítás bárhonnan ki lehet venni, illetve hozzá lehet rakni még akusztikus paneleket, kőzetgyapotot.
Dicséretes, hogy próbálsz előre gondolkodni, de nem ilyen egyszerű a történet, ha igazán jó eredményt szeretnél elérni. Akusztikai elem és elnyelő anyag sokféle létezik. Ha tudnánk, jelenleg hogyan viselkedik a szobád, abból már kiszámítható, milyen elemből mennyire van szükséged. Ha csak tippelgetsz és esetleg nem megfelelő anyagot használsz, könnyen előfordulhat, hogy az eredmény rosszabb lesz, mint a mostani helyzet.

Pár hete jártam egy olyan szobában, ahol a vastag textiltapéta és a padkőszőnyeg miatt a felső oktávokban teljesen jó volt az utózengés, a középső és a basszus sávban viszont túl sok. Hősünk érezte, hogy valamit tennie kell, ezért telepakolta a falakat vékonyka szivacs lapokkal. Ezzel tovább csökkentette a magas hangok zengését, de a basszus sávon nem változtatott. Az eredmény rosszabb lett, mint volt, ekkor kért segítséget. Leszedtük a szivacsot a falakról, mértünk, számoltunk, majd néhány nappal később felkerült néhány új panel a falakra. Azóta nagy örömmel hallgatja kedvenc muzsikáit.

lacima
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Moziszoba építés

Szerintem előbb kellene mérni és utána oda rakni a paneleket, ahova kell.
A hátsó falon a vászonnal szemben bárhova lehet akasztani a paneleket. Azon a falon ahol pedig a vetítővászon lesz mindenképp megcsinálom a szövetborítást ami tépőzáras lesz tehát ha a méréskor sok az alatta levő kőzetgyapot simán lekapom a textilt és kiveszünk annyit amennyire nincs szükség.

thxfan
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1199

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: thxfan »

Szerintem előbb kellene mérni és utána oda rakni a paneleket, ahova kell.
10.1 Auro3D
Erősítő:Marantz SR7013+Crown XLS 1502,Hangfalak:HIVI Swans Allure+F2.2R+VR-8W,Sub:Behringer NX3000D+JBL 4641,PS4,Projektor:Optoma UHD 51,Vászon: Lumene Curve Acoustic,Kábelek:Taga Harmony Blue-12/Azure-14-2C, KáCsa KCE-FLW40, NorStone Classic B 250,Hálózati szűrő:Taga Harmony PF-1000

lacima
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Moziszoba építés

A válaszhoz tudni kellene, mit akarsz elérni vele és milyen most a szobád akusztikája.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Moziszoba építés

Véleményetek szerint érdemes e a házimozi szoba mennyezetét sima gipszkarton helyett akusztikus gipszkartonnal burkolni?
A válaszhoz tudni kellene, mit akarsz elérni vele és milyen most a szobád akusztikája.

lacima
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Moziszoba építés

Sziasztok!

Véleményetek szerint érdemes e a házimozi szoba mennyezetét sima gipszkarton helyett akusztikus gipszkartonnal burkolni? Lejjebb kell hoznom a mennyezetet a világítás miatt és arra gondoltam hátha jó hatással lenne az akusztikus gipszkarton a szobaakusztikára.
Ilyenre gondoltam: 

Köszi,
Laci

dhcodoki
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2157

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: dhcodoki »

Te hogyan tesztelted? Va olyan parkettafuga ami nem köt meg teljesen. Én nem hiszek a csodákban, sôt átverés szaga van a akusztikai gutymának.

Pont az a baj, hogy nem lehet tesztelni. Így nem tudom megmondani mennyit hozott. De sok külföldi fórumon olvasni, hogy alkalmazzák. Nem csak mozisok. Az elv szerint működnie kell. Kérdés, hogy megéri-e az árát. Az ajtó építésnél is használni fogom majd. Jó esetben egyszer építkezik az ember, így jól meg kell gondolni, mi az amin érdemes spórolni. 
Mindenesetre nem ez fogja megoldani a hanggátlást. Ez csak egy kis szelete az egész rendszernek. 

Szepi a fával kapcsolatban.. Én fém gipszkarton profilokat használtam.  (A mennyezeti dobozolást kivéve) Csupán azért, mert akkor mikor építkeztünk nem volt a környékemen jó ár/értékben szépen fűrészelt faáru. A fém-fém érintkezésekhez gumilapokat tettünk és mindenhova dupla réteg gipszkartont került. Nincs vele gond. Viszont mikor a nappaliban moziztunk, ott a szimpla rétegű álmennyezet fém tartókonzolja nagyobb hangerőnél képes volt "ciceregni" egy bizonyos frekvencián.
Tehát azt mondom, ha valaki fém profilt használ, akkor figyeljen az illesztésekre. A kelleténél kicsit szűkebben rakja a tartóprofilokat, és duplán kartonozzon. (szimpla kartonozást nyugati országokban nem is nagyon alkalmaznak). Ha így jár el nem lehet gond a zörejekkel.
A fa egyébként azért is jó megoldás, mert jobban nyeli a rezgéseket a fémmel szemben.    

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”