Aszpirin írta: ↑2025.04.01., kedd 15:42
zoli73 írta: ↑2025.04.01., kedd 15:23
7,5 éve készült a tuning, amire 3 év garanciát vállaltak, de az óta is hiba nélkül teszi a dolgát. Sőt, a műhely ezt inkább csak motoroptimalizálásnak tekinti, és hívja is, amire azt mondták, hogy élettartam rövidülést nem okoz, de fogyasztás csökkenést igen. Ez utóbbit meg tudom erősíteni, 0,4l/100km nálam a csökkenés.
Elmondták, hogy ennél többet is lehet "húzni rajta" de annak hosszú távon ára lesz.
Te tuningmatyi, te
Komolyrs fordítva a szót: ezt le kellett papírozni? Vagy hogy megy ez? Műszaki vizsgán nem mérik be, és lehet nyugodtan 158LE a forgalmioban szereplő 140LE helyett? Bocs a láma kérdésért (illetve: remélem nem baj, hogy megkérdeztem, ha kínos privátban is válaszolhatsz, de azért sem haragszom meg, ha nem válaszolsz)
Óh, köszönöm a bókot!
Nincs itt semmi hardcore, ez csak egy kis soft tuning, ahogy írtam is, ez nem is igazán tuning, csak motor optimalizálás, de annak nagyon jó.
Mielőtt belevágtam, előtte jól körüljártam a kérdést, hosszú heteket töltöttem az infogyűjtéssel, és az elég hamar beigazolódott, hogy idehaza ehhez is kb. mindenki ért, mint a focihoz, és sajnos sok a kókler, tehát jól meg kell gondolni, hogy ki az, akire az ember rábízza az autóját.
Végül a sok jó visszajelzés miatt, én Őket választottam.:
https://rigotech.hu/
Nagy tapasztalattal, rengeteg referenciával rendelkeznek, garanciát vállalnak, gondoltam velük nem nyúlok mellé. Az is tetszett, hogy nem bocsájtkoztak féktelen ígérgetésekbe, inkább csak ezt a kb. 10%-os teljesítmény növekedést ígérték, mondván ez a tartalék minden motorban benne van, kárt nem lehet vele tenni, de már határozottan érezhető.
Akkor(7,5 éve) tőlük kaptam a legdrágább ajálatot(140e), de korrekt szolgáltatást is. Ahogy írtam, 3 év garancia, egy komplett mérési jegyzőkönyv, tanusítvány, és a szerződésben olyan kitétel is van, hogy ha eladás, vagy egyéb okokból vissza akarom tetetni a gyári motorvezérlő programot, akkor ezt a garancia időn túl is díjmentesen elvégzik nekem. Mitöbb, ez akár még át is ruházható, egy következő tulajdonosnak.
Hogy ez mennyire legális?
Feltételezem, hogy az, mert ez esetben egy erre szakosodott műhely/cég végzi a beavatkozást, és nem egy barát barátjának az ismerősének a haverja dug rá egy laptopot, és lesz belőle, ami lesz.
Lepapírozni?
Ha egy ilyen helyen csináltatod, ahol én is, ott munkalap van, szerződés, garancia. Hivaltalosan miért kellene ezt bárkinek tudnia? Itt nem arról van szó, hogy akár a duplájára emelik az autó teljesítményét, ami már erősen feltűnő, és netán már veszélyes is lehet.
Műszaki vizsgán nem fog megbukni, mert annak nem is célja az ilyesmi ellenörzése, nem is foglalkoznak vele.
A fent említett kb. 10%(ami nálam is több lett) nem hangzik soknak, de még ennyi év távlatából is elégségesnek tűnik, pláne figyelembe véve, hogy mi volt a célom. Engem leginkább a minden visszajelzésnél megemlített fogyasztáscsökkenés, a teljesítmény növekedés mellett győzött meg, és hozta meg az elhatározást.
A Mustang-odat figyelembe véve, azért ez a szerény 10% körüli növekedés is hozna vagy 40-50 plusz lóerőt, ami nem is olyan kevés ,és nem is csak ennyi, hanem a motorkarakterisztika is változik, természetesen jó irányba.
Nálam a plusz 18Le mellett a forgatónyomaték 174Nm-ről 193Nm-re emelkedett. Változott a hangja(mérgesebb lett), a gázreakció összehasonlíthatatlanúl jobb, a nyomaték felépülés kb. 500/p fordulattal előbb megvan, és sokkal egyenletesebb, sokkal agilisabb, direktebb az egész. Eszemben nem jutna visszacsináltatni!
Hogy szükséged van-e egy ilyen beavatkozásra, azt nyilván neked kell eldönteni. Amúgy biztos, hogy "szűz" még? Tuti nincs benne semmi?
Ha úgy döntesz, hogy bevállalod, a fenti céget jó szívvel tudom ajálani, de biztos van több más, megbízható szakműhely is, de mindenesetre ajálott jól körüljárni a kérdést, mert tényleg sok a kókler ebben a szakmában(is), akiket messze el kell kerülni.
Köszönöm a figyelmet!
Ui.: Aspirin tudja, látta, de mivel talán más is olvassa, nekik írom, az én autóm egy Honda Civic mk8 1,8 benzin("ufó" Civic).
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech