zoli73 írta: ↑2022.11.18., pén. 21:40
]
Hatalmas a felhozatal, eddig amik igazán felkeltették a figyelmemet, az a Mido, Epos, Longines. Ezen gyártók jónéhány modellje nagyon fedi az elképzeléseimet.
Egy ilyen árkategóriás Svájci óra mennyire tekinthető értékállónak?
Nem figyeltem mostanában az árakat, de szerintem ez az “árkategória” még nem értékálló, ha ezalatt azt érted, hogy mennyit ér majd 10-20 év múlva. Bár sosem lehet tudni.
Ha viszont használatra, saját élvezetedre veszed, akkor ezek mind jó választások. Csak el kell vinni kalibráltatni, mert gyárilag nem kalibrálják még ezt az árkategóriát.
Van egy Longines Heritage 1954-em, úgy durván 10 éve vettem kb 600ezerért (nem emlékszem pontosan), szerintem ma nem tudnám eladni annyiért itthon (talán feleannyiért sem, ki tudja), bár nem néztem mai árakat, csak sejtem. Egyszerűen nem ez a “menő”.
A “saját” L674 kaliber van benne, ami annyira “saját”, hogy valójában egy “átcímkézett” Valjoux 7750. Viszont valami elképesztően szép és precíz a kidolgozása, hogy alig hordom ugyan (amióta okosórám van, nagyon rábuktam, a mechanikus órák az órásdobozban várják az utókort…) de gyakran csak előveszem, és gyönyörködök benne…
A lenézett Doxáról meg annyit, hogy a legpontosabb mechanikus órám épp egy Doxa, amit soha nem adnék el, de nem a pontosságáért, hanem mert komoly emlékek és érzelmi kötődés fűz hozzá. Napi 2 másodperc alatt van a késése szakszerű kalibráció után, pedig egy mezei ETA 2824-2 Elaboré van benne - amit lehet tucatwerknek nevezni, de az egyik legmegbízhatóbb és láthatóan jól kalibrálható szerkezet - vagy én nagyon szerencsés voltam, és kifogtam egy remek példányt. - inkább az van, hogy már a “jó ár-érték arányú” svájci órákba nem is ETA-kat tesznek, hanem inkább valami ETA-klónt, pl. Sellitákat.