Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Mélysugárzók
-
Vendég
Mélysugárzók
Ennek utána kellene néznem. A mélyhangok elnyeléséra általában üregrezonátorokat használnak. A 15cm-es szivacs egy 50Hz-es hangnak mintha ott sem lenne, ebben biztos vagyok. Az kétségtelen, hogy a sok réteg fog rajta valamicskét, de nem hiszem, hogy nagyon lenyomná a hatásfokot. Esetleg ki kellene próbálni, hogy milyen lesz, ha berkajuk a hátsó ülésre a szub-ot egy próba erejéig....
Kipróbáltam már régebben.
Egészen más, bár nekem egy légtér tulajdonképpen az autóm (Berlingo).
Ott az egyetlen elnyelő a kalaptartó kihúzható rolója.
De volt olyan eset, amikor valami szállítás miatt a sub nem a helyén volt, és egészen másképp szólt az ideiglenes helyén, az első ülés elött.
Mélysugárzók
Lacy
Nem hangerőről van szó. egy szub közel sem akkor jó, ha jól kihallatszik. nem alap Magnattal kell összehasonlítani, hanem azzal amit az árából kapni lehet. Az alkatrészek ára ugye 60 körül mozog. Tegyük fel, hogy valaki imád ilyet barkácsolni és szerszáma, műhelye is van hozzá. Van ideje szaktudása és örömét leli benne, amíg kiméretezi megépíti, bevásárolja.
Ha ez mind elkészült, akkor is egy SK kinézetű és értékű valami lesz, ami az esetek többségében nem nyújt épületes látványt. No és lesz benne egy SAL erősítő
Ha ezt összehasonlítjuk egy olyan gyárival, aminek az alkatrészára 60 eFt körül mozog, esélye nem lesz.
No persze lehet mondani, hogy de "a munka amíg megépítem ingyen van". Ez viszont nagy tévedés. Ha az idő alatt mondjuk pénzt keres az ember, akkor egy kategóriával drágább mélynyomót vehet az ember.
No és nem feledjük el azt, hogy azért a gyári cuccoknál nem olyan emberek méretezik, tervezik, gyártják a készüléket, akik először csinálják!
gordon314.fw.hu
Mélysugárzók
Nem úgy értem az elnyelődés természetét, hanem úgy, hogy többnyire a subok hátrafelé sugároznak, és az előrefelé levők irányában az ülések és pl. a hátfal sokat elnyel. Ezért hallani szinte kint jobban, mint belül. A zárt autban pedig a verődő hangok sokkal hamarabb kiolthatják egymást, ha ellenfázisban érkeznek vissza. Kisebb a tér, hamarabb körbejár a hang.
A szub gyakolatilag körsugárzó, tehát teljesen mindegy merre néz. A visszaverődések szempontjából az akusztikusok rémálma az üveg. Abból pedig jócskán van a kocsiban körbe-körbe-körbe
sajti
Mindegy merre néz, de azt nemonnd, hogy a 15 centis tömör szivacs üléshátlap esetleg még mögötte a fém hát válaszfallal az nem vesz el a hangból.
Ennek utána kellene néznem. A mélyhangok elnyeléséra általában üregrezonátorokat használnak. A 15cm-es szivacs egy 50Hz-es hangnak mintha ott sem lenne, ebben biztos vagyok. Az kétségtelen, hogy a sok réteg fog rajta valamicskét, de nem hiszem, hogy nagyon lenyomná a hatásfokot. Esetleg ki kellene próbálni, hogy milyen lesz, ha berkajuk a hátsó ülésre a szub-ot egy próba erejéig....
sajti
-
Vendég
Mélysugárzók
A SAL erősítőt úgy építették meg, hogy be lehessen a sub dobozába rakni. egy luk kivágáa dekopírfűrésszel, és 4 csavarral rögzíteni, esetleg egy kis hangszigetelés az erősítő körül.Sajna arról nem volt szó, hogy egy csavarhúzóval kivitelezhető, de pl. némi baráti segítséggel, már elképzelhető, esetleg megéri még 4500-ért venni egy dekopírt a ... áruházban, mert az még később másra is jó lesz.
Azt láttam a kivitelén, hogy bele lehet csavarozni a sub dobozába. Ez jó. A rossz az, hogy elvesz térfogatot belőle, és ezzel akaratlanul is, de elhangolod a dobozt. Ráadásul pontosan arra amerre kevesebb mélyet fog adni. Egy dekopírt beruházni rá tényleg nem nagy ügy, ebben egyetértünk! (Ha valakinek kell ilyen munka szívesen segítek, asztalos munkához jól felszerelt műhelyem van)
sajti
Reflex doboznál a subcsővel azt a kis térfogatvesztést meg lehet javítani.
Zárt doboznál szinte semmit nem fog számítani.
Band-passz dobozba meg ilyet ne szereljen senki.
Mélysugárzók
A SAL erősítőt úgy építették meg, hogy be lehessen a sub dobozába rakni. egy luk kivágáa dekopírfűrésszel, és 4 csavarral rögzíteni, esetleg egy kis hangszigetelés az erősítő körül.Sajna arról nem volt szó, hogy egy csavarhúzóval kivitelezhető, de pl. némi baráti segítséggel, már elképzelhető, esetleg megéri még 4500-ért venni egy dekopírt a ... áruházban, mert az még később másra is jó lesz.
Azt láttam a kivitelén, hogy bele lehet csavarozni a sub dobozába. Ez jó. A rossz az, hogy elvesz térfogatot belőle, és ezzel akaratlanul is, de elhangolod a dobozt. Ráadásul pontosan arra amerre kevesebb mélyet fog adni. Egy dekopírt beruházni rá tényleg nem nagy ügy, ebben egyetértünk! (Ha valakinek kell ilyen munka szívesen segítek, asztalos munkához jól felszerelt műhelyem van)
sajti
-
Vendég
Mélysugárzók
Nem úgy értem az elnyelődés természetét, hanem úgy, hogy többnyire a subok hátrafelé sugároznak, és az előrefelé levők irányában az ülések és pl. a hátfal sokat elnyel. Ezért hallani szinte kint jobban, mint belül. A zárt autban pedig a verődő hangok sokkal hamarabb kiolthatják egymást, ha ellenfázisban érkeznek vissza. Kisebb a tér, hamarabb körbejár a hang.
A szub gyakolatilag körsugárzó, tehát teljesen mindegy merre néz. A visszaverődések szempontjából az akusztikusok rémálma az üveg. Abból pedig jócskán van a kocsiban körbe-körbe-körbe
sajti
Mindegy merre néz, de azt nemonnd, hogy a 15 centis tömör szivacs üléshátlap esetleg még mögötte a fém hát válaszfallal az nem vesz el a hangból.
Mélysugárzók
sajti
-
Vendég
Mélysugárzók
A SAL erősítőt úgy építették meg, hogy be lehessen a sub dobozába rakni. egy luk kivágáa dekopírfűrésszel, és 4 csavarral rögzíteni, esetleg egy kis hangszigetelés az erősítő körül.
Sajna arról nem volt szó, hogy egy csavarhúzóval kivitelezhető, de pl. némi baráti segítséggel, már elképzelhető, esetleg megéri még 4500-ért venni egy dekopírt a ... áruházban, mert az még később másra is jó lesz.
-
Vendég
Mélysugárzók
Mélysugárzók
Egy nagyon jó autós subláda már komplett 20-45ezer közt kapható. A SAL meg árul Sub erősítőt az 39900 Ft.
A kettő együtt se adja ki egy kisebb magnat árát.
hát akárhogyis számolom ez minimum 60. egy magnat meg 30-tól felfelé. a clarus is 29 ft. 60-ért meg már elég sok szubládát lehet kapni.
Ne egy alap Magnatot hasonlítsunk, itt azért nem egy 5.5X3 méteres kisnappali a cél esetleg akkor azok se teljesítenek ha már 30m2 a szoba.
Autós sub már Rokford hangszóróval (ami azért már khmmm.. valami..) 30-körül van, meg még 40000 az erősítő (ha valaki tud az Áfa ügyben spórolni akkor csak 32) mindegy 70 ezerért egy ütős sub kijön. Ami máshol 100.
Ha esetleg meg valaki kicsit hajlamos barkácsolni, akkor egy mono 100W-os végfok építve kijön komplett 10ezerből, így már egész jó alternatíva.
Azt is nézd, hogy a külön vett alkotóelemeket össze is kell rakni, pláne, hogy a Somogyi-féle erősítő doboztalan, tehát kell neki barkácsolni valami házat! Azt pedig nem is olyan könnyű, ha lakótelepen laksz, és a szerszámozottságod egy db csavarhúzó
Én régóta tervezek építeni egy szubot otthoni használatra. És bár nekem van műhelyem, megvannak a megfelelő szerszámok/gépek, mégis nehezen akaródzik belevágni. Pedig impozánsak lennének az adatai: alsó határfreki: 17Hz, terhelhetőség:900W szinusz, hatásfok:86dB/W/m, 95literes zárt dobozban. Mondjuk WAF szempontjából kihívás :vazeg:
sajti
Mélysugárzók
Tisztázzunk néhány félreértést:először is a képen látható erősítő 230V-os hálózatról működő kifejezetten házimozi sub erősítő, az összes szükséges beállító, csavaró és tekerő kütyü lehetőségével.
Másodsorban a levegő mozgatása az autóban sokkal komplikáltabb, a nagy elnyelődés, és a gyors kioltás miatt, ezért is kell sokkalta nagyobb teljesítmény az autóba. Az a teljesítmény ami ott van otthon már sok is.
Nekem otthon autós subládám van, igaz az erősítő a Technics saját sub végfoka, de fel sem tudom teljesen tekerni a sub hangerejét, mert nem akarom újrafesteni a nappalit (mert most lett kész amúgyis).
tscMeg aztán az ócsó 30e ft-os autós szubládák sztem semmiképp se fognak emelni a házi mozi szinvonalán. Puffogós, csúnya dobozos mélyhangokkal fogják rontatni az összhatást.
Egy jóhatásfokú 30-as sub méretezett reflexládában nagyon jól tud szólni, nem puffog, és nam hal el a hangja még az én 84m3-es nappalimban sem.
Felajánlom egyébként meghallgatásra, akit érdekel szivesen megfülelheti.
Lacy,
egy autóban mélyfrekvencián gyakorlatilag nincs elnyelődés!!!! Egy 1-1.5mm vastag vaslemez kasztni nem tudja elnyelni a mélyhangokat. Szerinted miért lehet akkora hangerővel hallani kívűl is a basszust az autóknál???
Az autóknál van még néhány az üreg méretéből adódó speciális rezonancia, amit azért a fejlesztők a komolyabb cuccoknál figyelembe vesznek...
sajti
-
Vendég
Mélysugárzók
Egy nagyon jó autós subláda már komplett 20-45ezer közt kapható. A SAL meg árul Sub erősítőt az 39900 Ft.
hát akárhogyis számolom ez minimum 60. egy magnat meg 30-tól felfelé. a clarus is 29 ft. 60-ért meg már elég sok szubládát lehet kapni.
Ne egy alap Magnatot hasonlítsunk, itt azért nem egy 5.5X3 méteres kisnappali a cél esetleg akkor azok se teljesítenek ha már 30m2 a szoba.
Autós sub már Rokford hangszóróval (ami azért már khmmm.. valami..) 30-körül van, meg még 40000 az erősítő (ha valaki tud az Áfa ügyben spórolni akkor csak 32) mindegy 70 ezerért egy ütős sub kijön. Ami máshol 100.
Ha esetleg meg valaki kicsit hajlamos barkácsolni, akkor egy mono 100W-os végfok építve kijön komplett 10ezerből, így már egész jó alternatíva.
-
Vendég
Mélysugárzók
Tisztázzunk néhány félreértést:
először is a képen látható erősítő 230V-os hálózatról működő kifejezetten házimozi sub erősítő, az összes szükséges beállító, csavaró és tekerő kütyü lehetőségével.
Másodsorban a levegő mozgatása az autóban sokkal komplikáltabb, a nagy elnyelődés, és a gyors kioltás miatt, ezért is kell sokkalta nagyobb teljesítmény az autóba. Az a teljesítmény ami ott van otthon már sok is.
Nekem otthon autós subládám van, igaz az erősítő a Technics saját sub végfoka, de fel sem tudom teljesen tekerni a sub hangerejét, mert nem akarom újrafesteni a nappalit (mert most lett kész amúgyis).
tscMeg aztán az ócsó 30e ft-os autós szubládák sztem semmiképp se fognak emelni a házi mozi szinvonalán. Puffogós, csúnya dobozos mélyhangokkal fogják rontatni az összhatást.
Egy jóhatásfokú 30-as sub méretezett reflexládában nagyon jól tud szólni, nem puffog, és nam hal el a hangja még az én 84m3-es nappalimban sem.
Felajánlom egyébként meghallgatásra, akit érdekel szivesen megfülelheti.
Mélysugárzók
Az elöbb írtam le egy másik topicban, de látom, hogy itt is beautósozódott a mélynyomók világa.
Valaki is belegondolt, hogy az autóban hány m3 levegőt kell megmozgatnia a szubnak és a szobában mennyit?
Autós szub egy az egyben tuti. hogy semmire sem jó egy házimozinál. Új kabinatet kell készíteni, méretezni hozzá, valószínű új erősítést, de lgalábbis átalakítani a meglévőt. Ennyi vesződségből és pénzből már lehet venni boltit, ami arra is való!
gordon314.fw.hu
Mélysugárzók
Haveromnak van megoldva autós szubládával. Egy Magnat Xpress1200-as somogyi csőben, amit egy Technics SU-V valahányas erősítővel hajt. Én alig érzem a mélyláda jelenlétét, valóban puffog, remeg, de nem szól rendesen. Pedig ilyen cucc volt nekem is az autóban, ott meg gyilkos dolgokat művelt (egy MacEnergy 3000-essel párosítva)
Mélysugárzók
Ezekkel az a baj hogy ha van benne erősítő, akkor meg kell oldanod, hogy 12V-ról tudd hajtani, tehát kell egy jó tápegység.
Meg aztán az ócsó 30e ft-os autós szubládák sztem semmiképp se fognak emelni a házi mozi szinvonalán. Puffogós, csúnya dobozos mélyhangokkal fogják rontatni az összhatást.
Én kísérletképpen beüzemeltem idehaza az autós szubomat, ami egy jó alapkategóriás darab, Magnat PowerBull 300 névre hallgat. Egy régebbi, de izmos Sony ES erősítő hajtotta (2x90W 8 Ohmon), és alig bírta megmozdítani a membránt, rá kellett adni a max hangerőt hogy hallható eredményt produkáljon, de akkor is elég csúnya basszust adott, szóval katasztrófa volt.
Én nem javasolnám ezt az autós szubos megoldást, bár biztos ki is lett már vesézve valahol.
Mélysugárzók
Mélysugárzók
Vagy talán nem is a legjobb az erősítőm SUBot meghajtani?
TV:Daewoo 82FWMS(DTA3220) DVD: Panasonic S-47 VHS:LG Af998 NY- HIFI St:Technics SA-200 Boschmann 3utas nagydobozok
-
Vendég
Mélysugárzók
Egy nagyon jó autós subláda már komplett 20-45ezer közt kapható.
A SAL meg árul Sub erősítőt az 39900 Ft.
Mélysugárzók
Szóval a fő kérdés a Milyen láda.
Hány hangszórós.
Erősítő elhelyezése.
Nálam a speciálís kérdés hogy a négy csatornát hogy érdemes bekötni.
Egyenlőre azt sem tudom róla hogy hidalható-e.
TV:Daewoo 82FWMS(DTA3220) DVD: Panasonic S-47 VHS:LG Af998 NY- HIFI St:Technics SA-200 Boschmann 3utas nagydobozok