kargidje írta: ↑2021.01.05., kedd 22:09
Coldplay írta: ↑2021.01.04., hétf. 21:25
sziasztok, most kezdtem el lemezekkel foglalkozni, a kezdo gepem egy project debut karbon :) azt szdretnrm megkerdezni, hogy ti honnan szerzitek be a lemezeiteket? Voltam bolhapiacon es meglepodve tapasztaltam hogy egy egy lemezert 2500-3000 ft-ot is elkernek, es ugye akkor meg nem is tudod h milyen allapotu a lemez :(
szoval neztem a discogs-ot is, ott mar van olcsobban is lemez, de ott meg a postakoltseg draga, neha 15, de van hogy 20 euro is... ha egy eladotol rendelek akkor minden lemezre raszamolja a postakoltseget vagy csak egyszeri dijat szamol fel? most tapasztalom hogy mennyire dragak a lemezek :(
Szintén zenész.

Tavaly nyáron kezdtem el gyűjtögetni őket, és csak pár hete van meg a nyomi AT LP140XP, teljesen gyári állapotban. Még phono sincs, majd szépen lassan elkezdem cserélgetni a lényeget.
Attól is függ, milyen stílusú zenéket hallgatsz.
Én elsősorban metál zenét hallgatok, és kizárólag új lemezeket veszek, rendelek.
Esetleg próbáld meg az Albamusic webshopot, innen is szoktam rendelni. Mondjuk klasszikus zene nincs náluk.
Vaterán is vannak kereskedők, akik hanghordozókkal foglalkoznak, nem nepperek!
Aztán Muziker, Könyvbagoly, Musicland, MM ...persze itt is min. 3000Ft-nál kezdődnek, bár már vettem boltban újat 2500-ért is.
Más:
Lemezmosót milyent érdemes venni?
Pro-Ject?
Esetleg kézzel is le lehet tisztítani? Értem úgy, hogy tisztító folyadék + hozzá való törlőkendővel áttörölni/letörölni.
Keféből karbonszálas vagy puha?
Hogy milyen lemezmosót veszel, vegülis mindegy, (nekem Okki Nokki van) mert nem a gép mos, hanem Te.
A Te tecnikádon, és a mosófolyadékon van a hangsúly, ezután jön a gép tudománya, a vákumos leszívás, ami a lényege az egésznek! Amit a mosófolyadék, és Te a kefével fellazítasz, azt a vákum maradektalanúl leszívja a lemezről, sőt a barázdákból is, és ez az amit semmi mással nem lehet helyettesíteni!
Semmivel nem szabad a lemezt törölgerni! Akármit is ajánlanak ilyen célra, az mind semmire sem való!
A símogatás, dörzsölgetés feltölti a lemezt, ami ezáltal jobban vonza a port, sőt én a keféről is ezt tartom.
A kefe poros lesz akármit csinálsz vele, ha leföldeled akkor is, és csak beledörzsölöd vele a port a lemez barázdáiba. Én már régóta nem használom.
Sűrűbben mosni(én 5-6 lejátszás után), és jó minőségű, kétrétegű antisztatikus belső borító, valamint óvjuk a lemezeket, csak annyi időre vegyük elő a tasakból, amennyit muszály.
Nekem az összes lemezem, zárható külső fólia tasakban is benne van, ez is segít a por távoltartásában.
Ne feledkezzünk el tű tisztántartásáról sem, nekem legjobban a "SaSuPa" vált be, minden lejátszott lemez után használom.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech