Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Lemezjátszó

antizigün
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 24

Re: Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: antizigün »

Milyen lemezjátszó egyébként?

edwards audio tt1 mk2

frenki485
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 658

Hozzászólás Szerző: frenki485 »

antizigün írta:
2021.06.21., hétf. 21:04
üdv,

amatőr hiba történt. lemez és hangkar levétele után valamit ellenőriztem a lemeztányér forgásán, majd - ki tudja miért történt - ráhajtottam a plexit amire rátettem a porvédő textilt. bekapcsolva maradt, szerencsétlen 20 órát forgott. árthatott ez a motornak vagy semleges egy ilyen hanyag manőver?
Nem hinném, hogy komoly gondja keletkezett, vagy épp semmilyen.
Lemez nem volt fent, kar sem, hangszedő sem a lemezen, csak forgott a tányér.
Azért ennyit bírni kell. Nyilván nincs időnk maratoni Lp hallgatásra (sajna...), de azért ez mondjuk nem egy hétvégi kimozdulás, mikor vasárnap este veszed észre, hogy péntek óta bekapcsolva maradt a cucc (hopp egy kicsit be lett járatva is :) ).
Milyen lemezjátszó egyébként?
Ethosz Cd (TDA1545A), Ethosz tube DAC(TDA1541)  
Palotás végfok, Pro-ject Pre Box, Tannoy Rev. XT6F,
Technics SL 1210 GR/Thorens TD 126 mkII/AudioGold plinth,Achromat,
Palotás féle ARC phono,Hiraga MC preamp, Ortofon MC10/Shure M44-7
Ethosz, Van Den Hul kábel, Fapaci/Kontaset elosztó.

b4xter
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 105

Hozzászólás Szerző: b4xter »

antizigün írta:
2021.06.21., hétf. 21:04
20 órát forgott. árthatott ez a motornak vagy semleges egy ilyen hanyag manőver?
Ha tökéletes állapotban van a lemezjátszód, akkor nincs mit aggódnod. Ha az én gépemmel történne ilyen ('76-ban gyártották...), teljesen nyugodt lennék...

antizigün
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 24

Hozzászólás Szerző: antizigün »

üdv,

amatőr hiba történt. lemez és hangkar levétele után valamit ellenőriztem a lemeztányér forgásán, majd - ki tudja miért történt - ráhajtottam a plexit amire rátettem a porvédő textilt. bekapcsolva maradt, szerencsétlen 20 órát forgott. árthatott ez a motornak vagy semleges egy ilyen hanyag manőver?

Valacky
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 21

Re: Townshend Elite Rock pörgető Excalibur karral, Merlin táppal

Hozzászólás Szerző: Valacky »

Én sem halgatnék linn lp 12 őt.a pink is jó pörgető.nekem is volt sok nagy nevű pörgetőm,de nálam a xerxes a nyerő,utána a kuzma,bár a kuzma nem valós,de különlegesen szerethető játszó.

wobgti
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 69

Hozzászólás Szerző: wobgti »

Valacky írta:
2021.05.27., csüt. 21:34
Az etalon a linn lp 12 volt.az első játszót amit jobbnak találtak az a roksan xerxes volt ha jól tudom 1985 ben.addig az lp 12 uralta az első helyet,de lehet hogy nagyon jó volt a marketingje a linn-nek bár elég egyértelmű volt az angol piacon a besorolása,de jött a roksan utána a többí
Ne haragudj, de ez azért így nem állja meg a helyét. Ez inkább csak hivatkozás valamire.

Én személy szerint szívesebben hallgatok egy Voyd reference-t vagy egy nagy Pink-et mint egy Linn lp12-t. Aki írta amire hivatkozol ,ő meg a linn-t szereti. Teljesen más hangkarakterek.

Igaz, én nem vagyok újságíró nekem ez csak hobbi. De volt Townshend-em és eladtam, meg még nagyon sok más nagy név is, és most egy nagy Pink-et hallgattok.
Persze jó volt a Townshend meg jó egy Systemdek meg egy Xerxes is. De mindenkinek más az ízlése és mást keress a zenébe..
Ennyi.

Valacky
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Az etalon a linn lp 12 volt.az első játszót amit jobbnak találtak az a roksan xerxes volt ha jól tudom 1985 ben.addig az lp 12 uralta az első helyet,de lehet hogy nagyon jó volt a marketingje a linn-nek bár elég egyértelmű volt az angol piacon a besorolása,de jött a roksan utána a többí

ottoisis
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 97

Hozzászólás Szerző: ottoisis »

ottoisis írta:
2021.05.27., csüt. 21:01
[*]
Valacky írta:
2021.05.26., szer. 18:01
Pink és társai mind jó játszók voltak,de a szakírók szerint az lp 12 alatti kategória volt.a xerxes volt az első amelyiket jobbnak találták,utá a az elit rock később persze jöttek más gyártók is.az lp 12 megmaradt legendának semmi több.
Picit pontosítani szeretném a dolgok időrendjét (csak úgy emlékezetből, az értők - ha gondolják - korrigálhatják...) : Szóval az ausztrál Max Townshend mester Elite Rock-ja - mint Cranfield Elite Rock már az 1978 körül a piacon volt (a később mk 1), 1980-as évek elejétől pedig saját neve alatt, már "igazi" angol cégként hozták ki az Mk II Rockot (ez a gép szerepel a hirdetésben). Moghadamék Roksanja csak 1985-ben robbant be, de így ha belevesszük a "buliba", az említett Franz Kuzma úr Stabi mk 1 gépe is megelőzi (1980-as évek legeleje - talán 1982?) azt. - Persze az, hogy mindezt a "szakírók" (=piacmanipulátorok?) mikor "ismerik fel", az már más kérdés... Hja, még a Michellről se feledkezzünk meg.... de őket sajna nem tudom időben hová tenni -

Még egy apró megjegyzés (nem off-nak szánom....) azányos fórumtárs hozzászólásához: Bár én csak a "félreference"-t, (=Voyd 0.5 Reference) ismerhettem, de ennek alapján biztos vagyok benne, hogy az általa említett Voyd Reference minimum egy fényévvel van a többi említett gép felett.... (persze erről is szabad vitatkozni)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára ottoisis 2021.05.27., csüt. 21:40-kor.
LPj: Townshend Elite Mk II Rock + Moth-RB-250/AN-Ai karkábel + Roksan Corus Black
CD: Cyrus dAD-7, Erősítő: Palotás phono, TMP ANT, Dobozok: Audio Note AX-Two
Kábelek, kiegészítők: Fapaci, Belden 8402, Kondo KSL, YBA Glass, 47 Lab OTA Stratos

ottoisis
Fórumlakó
Fórumlakó

[*]
Valacky írta:
2021.05.26., szer. 18:01
Pink és társai mind jó játszók voltak,de a szakírók szerint az lp 12 alatti kategória volt.a xerxes volt az első amelyiket jobbnak találták,utá a az elit rock később persze jöttek más gyártók is.az lp 12 megmaradt legendának semmi több.
LPj: Townshend Elite Mk II Rock + Moth-RB-250/AN-Ai karkábel + Roksan Corus Black
Kábelek, kiegészítők: Fapaci, Belden 8402, Kondo KSL, YBA Glass, 47 Lab OTA Stratos

Valacky
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Ez így nemigaz.a studióban az anyagot felveszik.a zenészek és a hangmérnők közösen eldöntik,hogy mehet a piacra vagy nem.a jó játszó az amelyik nem szinezi el a zenét.persze ez sok mástól is függ,de pl a linn köztudottan nem a reális hangot adja,az elite rock ill a roksan zenei,de a valós megközelítésben.nekem volt kuzma 1 es és 2 es is.azok a kuzmák sem a valós hangot adják.szerethető,de nem a valós.

azanyos
Fórumlakó
Fórumlakó

Hozzászólás Szerző: azanyos »

Az Elit rock, a Pink triangle, a Linn lp12, és a Voyd reference mind másképp jó, felesleges összehasonlitgatni, mivel mindegyiknek más a hangkaraktere, egyéni döntés, kinek melyik tetszik.
Townshend elit rock 2 excalibur merlin psu, Zaika mc 5 , Croft super micro 111 , Audion black shadow mki 1, Manger zerobox 109 IIe , Twins és Horváth Vilmos összekötők, 40 éves hangfalkábelek , Sound arts és Solidsteel állványok ,Ikea bambusz polcok. Jó zenék lp-n

Valacky
Nincs visszaút
Nincs visszaút

ottoisis
Fórumlakó
Fórumlakó

Valacky írta:
2021.05.26., szer. 08:11
Roksan xerxes,elite rock.ezt a 2 játszót emelték ki anno a linn lp 12 nél jobb hangunak.
Ne feledkezzünk meg a Pink PT-1, az Alphason Sonata, illetve kicsit később a Voyd játszóiról se! Mivel a legnagyobb európai gyártó, a Thorens leginkább a középkategóriában nyomult, a tengerentúli (amerikai, japán) cégek "nagy" gépei mellett a fentiekkel együtt ezzek jelentették a csúcskategóriát úgy a '80-as évek derekán, második felében.

b4xter
Nincs visszaút
Nincs visszaút

arzachel írta:
2021.05.11., kedd 10:46
Egy olajcsere sem ártana.Az öreg olajok "fogják" ám a tengelyt.
Még csak nem is olaj, hanem zsír. De az is megvolt természetesen.

Mindenkinek köszi a tanácsokat!

arzachel
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 783

Hozzászólás Szerző: arzachel »

Egy olajcsere sem ártana.Az öreg olajok "fogják" ám a tengelyt.
Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft

LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1300

Re: motortengely vastagítás

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

b4xter írta:
2021.05.10., hétf. 22:35
marconi írta:
2021.05.10., hétf. 22:26
Ha ez a mérés egy telefonos aplikációval történt akkor azért javaslom hogy többféle telefonnal ismételd meg!
Én megtettem ezt iphone 5, 8plus, 11pro max al mindegyik más eredményt hozott, csak úgy mondom. 😉
Természetesen egy időben, és nem a telefonok esetleg eltérő súlya okozta a különbséget. 8plus 11pro max súly pl egyforma.
És ha nem középre, a tengely fölé teszed a telefont, akkor az ingadozás is SOKKAL nagyobb lesz, vélhetően mert nincs balanszban a tányér. Én úgy mérem, hogy felteszem a leszorító súlyt, és annak a közepére helyezem a telefont, minimalizálandó ezt a hatást.

Egyébként a korábban említett számolós módszerrel is mértem, mérési hibahatáron belül hozza ugyanazt, mint a telefonos mérés. Most pedig épp pörög egy lemez, amire szépen fel van írva, hogy a felvétel hossza 24'36" és stopperrel mérem. Nem kételkedek benne, hogy ez is jó lesz. És hogy miért csinálom mindezt? Mert egy marha vagyok, de így érzem jól magam :)
Nekem az a meglátásom, hogy itt a kütyüzés volt lényegesebb, mint az , hogy pl keress embert aki legyárt egy ilyen szíjtárcsát a jó méretre, bronzból, polírozva stb..... No , de mindegy is....

b4xter
Nincs visszaút
Nincs visszaút

marconi írta:
2021.05.10., hétf. 22:26
Ha ez a mérés egy telefonos aplikációval történt akkor azért javaslom hogy többféle telefonnal ismételd meg!
Én megtettem ezt iphone 5, 8plus, 11pro max al mindegyik más eredményt hozott, csak úgy mondom. 😉
Természetesen egy időben, és nem a telefonok esetleg eltérő súlya okozta a különbséget. 8plus 11pro max súly pl egyforma.
És ha nem középre, a tengely fölé teszed a telefont, akkor az ingadozás is SOKKAL nagyobb lesz, vélhetően mert nincs balanszban a tányér. Én úgy mérem, hogy felteszem a leszorító súlyt, és annak a közepére helyezem a telefont, minimalizálandó ezt a hatást.

Egyébként a korábban említett számolós módszerrel is mértem, mérési hibahatáron belül hozza ugyanazt, mint a telefonos mérés. Most pedig épp pörög egy lemez, amire szépen fel van írva, hogy a felvétel hossza 24'36" és stopperrel mérem. Nem kételkedek benne, hogy ez is jó lesz. És hogy miért csinálom mindezt? Mert egy marha vagyok, de így érzem jól magam :)

marconi
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 371

Hozzászólás Szerző: marconi »

b4xter írta:
2021.05.10., hétf. 22:06
Nos, ez a körömlakkos módszer úgy néz ki hogy bevált. Nem mondom, hogy nem kellett vele megkínlódni, de a telefonos és a számolós mérés alapján is sikerült elég jól belőni a fordulatot, én ezzel már tökéletesen elégedett vagyok. Szerintem egy ilyen korú géptől ez nagyon szép:

Screenshot_2021-05-10-21-58-26-178_com.AM.AM.RPMSpeed.jpg

IMG_20210510_191819.jpg
Audiomeca J1,Airtangent2b,SupexSD900SuperII,Krell KSP-7B(Kaisei recap), Philips cd304mkII fullBGrecap, Marantz CDA94 Vfet mod/BG recap), Philips CD100 Demo Vfet mod/BG recap, Townshend Allegri Reference mkII, Tunerman OTL twin servo, vFET srpp, Lowther Acousta (P6M square)

b4xter
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Nos, ez a körömlakkos módszer úgy néz ki hogy bevált. Nem mondom, hogy nem kellett vele megkínlódni, de a telefonos és a számolós mérés alapján is sikerült elég jól belőni a fordulatot, én ezzel már tökéletesen elégedett vagyok. Szerintem egy ilyen korú géptől ez nagyon szép:
Screenshot_2021-05-10-21-58-26-178_com.AM.AM.RPMSpeed.jpg
Screenshot_2021-05-10-21-58-26-178_com.AM.AM.RPMSpeed.jpg (191.41 KiB) Megtekintve 2388 alkalommal
IMG_20210510_191819.jpg
IMG_20210510_191819.jpg (777.98 KiB) Megtekintve 2388 alkalommal

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

b4xter írta:
2021.05.10., hétf. 19:12
SoundMania írta:
2021.05.10., hétf. 19:05
Csinálj hozzá így tápot frekiszabályozással. Ott be lehet állítani pontosra
Hálózati feszültségről jár a motor, ráadásul 45-ön perfekt, én ennek nem látnám értelmét. Most elkezdtem felrakni a rétegeket szép fekete körömlakkból, minden száradás után mérek. Beszámolok a fejleményekről, és köszi hogy velem izgultok :D
Én nem izgulok. Nincs bajom az enyémmel.
A külső tápnak meg lenne értelme. A szíjat sem kellene átrakni fordulatszám váltáskor.
Továbbá, ha jó kapcsolást csinálsz, még a hang is javulna.

b4xter
Nincs visszaút
Nincs visszaút

SoundMania írta:
2021.05.10., hétf. 19:05
Hálózati feszültségről jár a motor, ráadásul 45-ön perfekt, én ennek nem látnám értelmét. Most elkezdtem felrakni a rétegeket szép fekete körömlakkból, minden száradás után mérek. Beszámolok a fejleményekről, és köszi hogy velem izgultok :D

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

SoundMania írta:
2021.05.10., hétf. 18:48
b4xter írta:
2021.05.10., hétf. 18:18
SoundMania írta:
2021.05.10., hétf. 12:52
Még 1 módszerrel mérjed le! Akkor én legalább már megnyugszom! :)
A jelenleg feltekert teflonszalaggal végezve a mérést, száz fordulatot 3'1" alatt tesz meg. Tehát még mindig igazoltnak látom a hizlalás szükségességét.
Mondjuk jó lett volna tudni a rátekerés nélkül.... Ja még elég sok így is

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

b4xter írta:
2021.05.10., hétf. 18:18
SoundMania írta:
A jelenleg feltekert teflonszalaggal végezve a mérést, száz fordulatot 3'1" alatt tesz meg. Tehát még mindig igazoltnak látom a hizlalás szükségességét.
Mondjuk jó lett volna tudni a rátekerés nélkül.... Ja még elég sok így is

b4xter
Nincs visszaút
Nincs visszaút

SoundMania írta:
2021.05.10., hétf. 12:51
A szíjtárcsa = motoron levő szíjtárcsa . Azt lehet cserélni, vagy pontosítani az átmérőt, ha nagyobb lenne, de nálad pont lassabb. Azért én lemérném a helyedben az előbb leírt módon!!!!!! Az a legbiztosabb! A kéznél levő módszereid közül.
Közel ötven éves, meglehetősen ritka gépről van szó, a csere nem igazán játszik. Az alkatrész precíziós megmunkálású, ezt legyártatni nem egyszerű, marad a vastagítás. Szerintem meg fogom próbálni valami gyorsan száradó műanyagbázisú dologgal. Leginkább tényleg a körömlakk látszik kézenfekvőnek.

b4xter
Nincs visszaút
Nincs visszaút

SoundMania írta:

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”