Engem speciel érdekelt, köszönöm a kiigazítást.ELEX írta: ↑2025.10.06., hétf. 16:35Bocsánat, hogy beleszólok a beszélgetésbe, de a tévinformációk láthatóan örömet váltottak ki néhány tájékozatlan fórumtársban, így megakadályoznám annak további terjedését a köztudatban (már ha érdekel ez egyáltalán valakit is).DeProtector írta: ↑2025.09.10., szer. 20:22A Linn Classic-ot konkrétan nem ismerem, de volt 2250-es végfokom, az is korai D osztályos Linn termék. Azoknak azért tud műanyag hangja lenni, ott még komoly hátrány volt szerintem a D osztály.
A LINN 2250-es két csatornás teljesítmény erősítő NEM D-OSZTÁLYÚ!
Sosem volt az, ahogy a Linn egyéb végfokai sem voltak azok. AB osztályú analóg erősítő.
Nem keverendő a D-osztályú kifejezés a kapcsoló üzemű tápegységekkel, amit a Linn már nagyon régóta használ.
A 2250-es végfokban is ilyen tápegység található.
A Linn Chakra erősítői mind ilyenek kettőtől hat csatornáig bezárólag.
A Chakra egy Linn szabadalom analóg AB osztályú teljesítmény erősítők kivitelezésére. Ennek részletezésébe most nem mennék bele.
A Linn végerősítők kis mérete nem a "D-osztály"-ból fakad, hanem a Slimline PSU-ból (kapcsoló üzemű táp), amit alkalmaztak, majd ezeknek tovább fejlesztett változata volt a Dynamik táp, ami a későbbi típusokban (Akurate, Majik, Klimax) már alap volt, de a régebbi típusokba upgrade-ként rendelni lehetett. Használták a forrásokban, erősítőkben egyaránt különböző teljesítménnyel.
A Linn PSU-knak azért vannak még speciális trükkjeik, hogy a hatásfokot növeljék és az AB osztályú végfokok hőtermelését csökkentsék. Zajtermelésük egészen minimális, a hálózati ingadozásokra érzéketlenek.
A Linn végfokok hangminőségének okát nem a "D-osztály"-ban kell keresni, mert nem azok.
Mint minden elektronika hangi megítélése teljesen szubjektív. Sokaknak tetszik, másoknak meg nem.
Feltehetően a Linn saját hangkaraktere elég széles körben tetszést okozott a felhasználókban, különben a Linn cég nem vált volna Európa egyik legmeghatározóbb gyártójává.
Bevallom őszintén, én naívan azt hittem, hogy ami kapcsitápos, az D osztály. De ez hűen prezentálja is az elektronikai ismereteimet. Ezért sem nagyon szoktam kb soha műszaki dolgokban állástfoglalni (láthatóan ezúttal sem kellett volna).
Azt remélm viszont, hogy nem rám céloztál azzal, hogy örömet váltott ki ez valahogy nálam.
Pusztán arra próbáltam utalni, hogy bár akkori teljes Linn rendszerem szívének hittem, de utólag belátva épp a 2250 adta meg azt a hangi karaktert ami miatt megváltam akkor a komplett lánctól. Ettől mondjuk pont minden voltam, csak boldog nem, de muszáj volt, mert nem tudtam hosszú távon sajnos örömmel hallgatni.