chord_ írta: ↑2023.10.24., kedd 18:48
Alex_Aston írta: ↑2023.10.24., kedd 18:36
Baryll írta: ↑2023.10.24., kedd 15:12
Szent meggyőződésemmé vált mostanra, mióta már így X éve komolyabban is foglalkozom a hifizéssel - hogy én azért nem lettem 3X évvel ezelőtt jazz és klasszikus zene rajongó, mert nem volt ezen zenei műfajok élvezetes megszólaltatásához megfelelő minőségű - magas szinten produkáló - hifi berendezésem.
Ez szerintem inkább sznobizmus lenne, ha ezen múlna.
Nálam a jó zene, mindegy, hogy anno a mono Orion TV-n szólt, Videoton rádión (amikről a mono Grundig magnóra vettünk fel), vagy apukám Tesla orsós magnóján, a mini piros gömb Beag hangsugárzóval, vagy később a Philips music centeren. Nem ezen múlt, hogy megszerettem valamit. Ugyanúgy hallgattam ezeket TDK D, és Sony HF kazettán a Tensai kétkazettás magnóval, vagy ceruzával visszatekerve walkmannal.
És talán nem gondomom rosszul, hogy a többség is hasonlóan lehet ezzel.
Nem tudom a többség mit gondol; én azt, amit a Baryll mondott.
Nagyon sok olyan embert ismerek, akit a jó hifi rángatott bele a komolyzenébe. És rángatott ki az egyebekből.
Konkrét példa?, nagy kedvencem a régi billentyűsök. Talán a leg-felhangérzékenyebb instrumentum a csembaló / virginál / stb... Ha kicsit is rossz a hifi, vagy akár a drága HighEnd rendszer, az eredmény nem főleg a rossz hang lesz, hanem az, hogy nem lesz hallgatva ez a hangszer, sehogyan, semmilyen formában sem.
És itt nem a politika, meg az Orbán Viktor, meg a 'kultúra mélyrepülése', meg a világtendenciák, stb... a felelős, hanem a rossz hifi, a rossz hang.
Ha ez sznobizmus, én elfogadom: akkor sznob vagyok.
Szerintem a jó rendszer(hifi/high-end) műfajfüggetlen, és nem rángat senkit, sehová. A válasz sokkal inkább az egyénben keresendő, mint a rendszerben. Egy rendszer a hangminőségénél fogva, nem lehet ízlésformáló.
Ahhoz, hogy megismerjünk, megszeressünk eddig számunkra ismeretlen műfajokat, azon belül előadókat, ahhoz erősebb inger kell, mint egy jó hangminőségű rendszer. A zenei ízlésre, tájékozottságra, igényességre, nem tud egy rendszer nevelni, legyen is az bármilyen nívós.
A magam példájából kiindulva, és a Te logikádat követve, még bőven van mit gyúrnom a rendszerem hangminőségén, mert nekem még nem akaródzik komolyzenét hallgatni. Szerintem nincs is a világon az a rendszer, ami meg tudná velem szerettetni a komolyzenét. Nem tud tetszeni, nem tud hatni rám, pedig az életben legalább ugyanannyit találkozom vele, mint más-más műfajokkal, így akár felkelthette volna már az érdeklődésem úgy, mint más műfajok, de nem, tőlem nagyon távol áll.
Ma már teljesen másmilyen zenéket hallgatok, mint fiatalon, azokat valahogy kinőttem, a ma kedvelt stílusokra meg akkor még talán nem voltam érett, nem értettem, de a kolyzene cseppet sem vonz. Sőt, vannak olyan hangszerek, amik a komolyzenében szinte alap hangszernek számítanak, amiknek ki nem állhatom a hangját. Ilyen az általad nagyra tartott csemballó, de méginkább a hegedű. Kis túlzással, a hegedű hangjával engem ki letne üldőzni a világból, legyen az bármilyen műfaj, amiben hegedülnek.
A zenei érdeklődésemet úgy 60%-ban a Jazz teszi ki, de az olyan Jazz felvételeket amiben hegedű is szerepel, szintén ki nem állom. Az én ízlésem szerint a hegedű nem összeegyeztethető a Jazz-el. Nem, a fent említett hangszereket élőben sem szívesen halgatom, halgatnám.
Tehát én úgy gondolom, hogy a hangminőségnél vannak fontosabb tényezők, amik formálni tudják a zenei ízlésünket. Elvégre egy kiváló hangminőségű rendszeren, minden zenei műfaj, ugyan olyan kiválóan kell, hogy megszólaljon, és nem csak az felé vonzódunk, azt halgatunk, ami a rendszerünkön jól szól.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech