Persze.
Az okok listája hosszabb is lehet, csak féltem, hogy mire összeszedem, kifutok az időből.
Persze.
Szerintem sokkal-sokkal bonyolultabb a kérdés.Rock60 írta: ↑2023.10.27., pén. 12:45Ezt annyiszor láttam már leírva így - úgy, hogy ezt a kérdést boncolgatnám kicsit.
...
A zeneszeretők, hifisták legnagyobb részének a hangzáshűség, a valóság van a célkeresztjében, bármilyen messze is legyenek tőle.
Véleményem szerint egy hifi rendszer hangjának a különböző megítélése a kompromisszum - tűrő képességünk fokából és eltéréséből fakad.
Minden cucc hangja száz kompromisszummal küszködik. Viszont mindenki más - más hibára, hiányosságra érzékenyebb.
Ennek lehetnek hangulati, ízlésbeli, vagy ahogy chord írta, megszokásból adódó okai.

Először is tisztázzuk, Electrocompaiet+Marten rendszer nem volt, e két márkának más-más a forgalmazója.pali923 írta: ↑2023.10.27., pén. 11:57Ezekre nem nehéz válaszolni, szerintem erősen konvergál a nullához. Leállni meg nyilván nem lehet, akkor már rég bezárt volna ez a fórum is.![]()
Attól tartok, én igazi kocahifista vagyok, de biztosan nem vagyok ezzel egyedül, csak én vállalom is.
Ahány hifisón jártam, mindig volt 1 vagy 2 hely és rendszer, ahol sok időt töltöttem, mert nagyon tetszett. Volt amikor (tudom, hogy ez itt manapság szégyen)az AN, volt amikor Electrocompaniet+Marten, meg volt amikor egészen más.
Most akkor én milyen hangot keresek? Nem vagyok benne biztos, hogy tudom, de az biztos, hogy megfogalmazni nem tudom, még magamnak sem. Azt meg tudom mondani, hogy ez tetszik, ez meg nem annyira, van rendszer, ami egyszerűen unalmas - ezt viszont el tudom dönteni. Olyat keresek itthonra, amit szeretek hallgatni. Akkor ez most baj?![]()
![]()
![]()
És akkor még hozzájön (ami előkerült itt már párszor) a piszkos anyagiak által adódó korlátos lehetőségek problémája. Ez tényleg nem mindegy - no meg lehet azzal áltatni magunkat, hogy sokkal jobb lenne a hang itthon, ha végtelen mennyiségű pénzünk lenne rá.
Szerencsére ilyenkor megnyugtatnak azok a fanyalgók, akik leszólták a hifisón a 150 millás rendszert is.![]()

Mindenki ugyanazt hallja, csak más a véleménye rólaViszont mindenki más - más hibára, hiányosságra érzékenyebb.
Ennek lehetnek hangulati, ízlésbeli, vagy ahogy chord írta, megszokásból adódó okai.

Na végre, komplett!Rock60 írta: ↑2023.10.27., pén. 12:45Ezt annyiszor láttam már leírva így - úgy, hogy ezt a kérdést boncolgatnám kicsit.
Ha ez még igaz is, a reprodukál hang megítélésében nem kellene, hogy szerepet játszon, pedig ez a kijelentés azt igazolná. Tudniillik, hogy azért ítélünk meg különböző képen egy lejátszó rendszert, mert másképp hallunk.
A fülünk, vagy a fejformánk miatt.
Én ezt nagyon másképp gondolom, megpróbálom érthetően levezetni.
Vennünk kell egy stabil pontot, hogy mi, mihez képest.
Mivel hangzáshűségről beszélünk, a stabil pont, a kiindulási alap legyen például a valóságos hangzás.
Ha a kertünkben fütyül a rigó a fán, azt mindenki elfogadja mint kiindulási alapot - mindegy milyen formájú a füle, vagy az orra - elfogadja hogy igen, ez természetes hangzás.
Nem tudhatjuk persze, hogy a tíz különböző ember milyennek hallja a rigót, hiszen mindenki, csak maga nevében beszélhet.
De, bármilyen különbözően is halljanak, mindenkinek az lesz a kindulási alap.
Tételezzük fel - az egyszerűség kedvéért - hogy van egy olyan felvevő készülékünk, amelyik 100 % - ban képes visszaadni a felvett hangot.
Felvesszük a rigó hangját, majd visszajátszuk a felvételt mind a tíz embernek. Azok bármennyire is különbözőképen halljanak, egyöntetűen olyannak fogják hallani, mint az eredetit, hiszen ugyanazzal a fülükkel hallgatták mindkettőt.
Tehát, a valósághoz - vagy bármi más kiinduló ponthoz - képest a felvételt tök egyformán fogja hallani a tíz ember, függetlenül a fülétől.
A zeneszeretők, hifisták legnagyobb részének a hangzáshűség, a valóság van a célkeresztjében, bármilyen messze is legyenek tőle.
Véleményem szerint egy hifi rendszer hangjának a különböző megítélése a kompromisszum - tűrő képességünk fokából és eltéréséből fakad.
Minden cucc hangja száz kompromisszummal küszködik. Viszont mindenki más - más hibára, hiányosságra érzékenyebb.
Az még gyerekcipő,
Ezt annyiszor láttam már leírva így - úgy, hogy ezt a kérdést boncolgatnám kicsit.
Ezekre nem nehéz válaszolni, szerintem erősen konvergál a nullához. Leállni meg nyilván nem lehet, akkor már rég bezárt volna ez a fórum is.

A beszéd közbeni érzelmek nem a felharmonikusokban jelennek meg. A felső sávot lekaszáló, gyenge minőségű készüléken lejátszva, de még a szomszéd helyiségből hallgatva is stabilan átjön a beszélő hangulata és érzelmei a ritmus, ütem, artikuláció, hangsúly, hangmagasság, hanglejtés, hangerő által. Ezek nem hangminőségi paraméterek, de a jó minőségű lejátszó berendezés természetesen több réteget megmutat ezekből a jellemzőkből.cables írta: ↑2023.10.26., csüt. 20:49Emberként, társas lényként beszéddel kommunikálunk másokkal. Ennek során nagyon fontos, hogy ne csak a szöveget értsük, hanem a másik fél érzelmi állapotát, ami a hangjának legfinomabb felharmonikusaiban jelenik meg. És ezt sikeresen érzékeljük. Telefonon keresztül is megérezzük, ha beszélő partner szomorú, vagy éppen vidám. Ezt ösztönösen érzékeljük, mindenki egyformán. Tehát valamilyen szinten nagyon hasonló a hallásunk.

Az otthoni zenehallgatás illúziókra épül, hiszen egy olyan eseményt próbál virtuálisan a szobánkba vinni, ami nem ott zajlik. Szerintem sokan tudják, vagy tudni vélik, milyen hangot keresnek (a magam részéről ezt tévútnak tartom, de ez most mindegy), csak nagyon kevesen tudják megfogalmazni, konkretizálni. A hallásunk és a hangélmények feldolgozása nagy mértékben befolyásolható, nem tud tartósan stabil alapot adni az ítélkezéshez. Hangstúdiókban rendszeresen lehet találkozni azzal, hogy az ott dolgozók munka előtt "behangolják" a fülüket, "átöblítik" a hallásukat, de az is bevált gyakorlat, hogy nem ugyanazon a napon készítjük a felvételt és a masteringet. Hifisták is tapasztalják, hogy ugyanazon a rendszeren ugyanazt a muzsikát hallgatva különböző időpontokban az aktuális lelki és fizikai állapotunktól, meg a pár perccel/órával korábbi történésektől függően eltérően éljük meg az elvileg változatlan hangzást. Ez is jelzi, hogy a zenehallgatás részben fizikai/testi, de részben érzelmi/lelki tevékenység is.

Persze olcsón is lehet jót találni, említettem hogy volt kb 150E Ft-ért olyan mini másod rendszerem, ami előtt megemeltem a kalapom, de ami hangzás nekem nagyon bejön na azt azért olcsóból nem lehet megúszni. Én is azt vallom, hogy az ár önmagában nem mérvadó, de azért a jobb hangok valahogy mégis csak a drágább rendszerekből jönnek ki.akvapark írta: ↑2023.10.27., pén. 09:18....
Személyes okokból vagy 2 éve downgradelni voltam kénytelen a rendszert. Féltem, nagyon nagy visszalépés lesz, de nem. Magyarán: Jól összeválogatva olcsón is lehet jót találni. Egyedüli félelmem, hogy mivel korosak a készülékek, mi lesz, ha megadják magukat.![]()

Én ezt nem jelentettem ki határozottan, még érzek bizonytalanságot magamban, de ilyen keveset még sohasem, mint mostanában. A részletek ismerete nélkül, ismeretlenűl én nem itélek meg senkit, és a helyzetét, érzéseit sem, de a tisztán látás végett megosztok néhány részletet.new_dualcs5000 írta: ↑2023.10.26., csüt. 23:25Tapasztalt, használt cuccokkal (is) kereskedő barátom ha azt hallja: "ok. Megérkeztem! Kész!" , már kezdi kicsomagolni a következő cuccost... ( zoli73-nak/Tctronic-nak )

Amikor az ember saját mércéje szerint nem ,vagy csak iszonyatos pénzszórás és utánajárás árán tud esetleg minimálisat előre lépni. De még ez sem biztos, jóval nagyobb eséllyel jobb esetben oldalra de inkább vissza lép, na akkor ott sok értelme nincs a készűlék cseréknek.new_dualcs5000 írta: ↑2023.10.26., csüt. 23:25Tapasztalt, használt cuccokkal (is) kereskedő barátom ha azt hallja: "ok. Megérkeztem! Kész!" , már kezdi kicsomagolni a következő cuccost... ( zoli73-nak/Tctronic-nak )
Nagyon nem értünk egyet.cables írta: ↑2023.10.26., csüt. 20:49
Én nem hiszek abban, hogy mindenkinek más a jobb hangzás. Kis eltérések lehetnek csak, azt is elmondom, hogy miért gondolom ezt.
Emberként, társas lényként beszéddel kommunikálunk másokkal. Ennek során nagyon fontos, hogy ne csak a szöveget értsük, hanem a másik fél érzelmi állapotát, ami a hangjának legfinomabb felharmonikusaiban jelenik meg. És ezt sikeresen érzékeljük. Telefonon keresztül is megérezzük, ha beszélő partner szomorú, vagy éppen vidám. Ezt ösztönösen érzékeljük, mindenki egyformán. Tehát valamilyen szinten nagyon hasonló a hallásunk.
….

Sok sikert! :)new_dualcs5000 írta: ↑2023.10.26., csüt. 23:25Tapasztalt, használt cuccokkal (is) kereskedő barátom ha azt hallja: "ok. Megérkeztem! Kész!" , már kezdi kicsomagolni a következő cuccost... ( zoli73-nak/Tctronic-nak )

Pont ezt írtam én is, csak nem mertem kábel cserét írni... :)

Ezt az alapanyagot képzeld el úgy, mintha főzni kellene. Mindenkinek ugyanaz van a kosarában, ugyanazt az ételsort kell elkészítenie, de a technológia és az eszközök szabadon választhatók hozzá.Vinkler írta: ↑2023.10.26., csüt. 21:42Komolyan úgy gondolod, hogy egy hifista rendszerének kialakítására csak az említett kiadók anyagai alkalmasak?Sosztakovics írta: ↑2023.10.26., csüt. 21:39A saját hangzásvilág kialakítása akkor lenne lehetséges, ha az alapanyag, a felvétel, mindenkinél ugyanaz volna és egyazon magas minőségi szintet képviselne. Pl ha kizárólag Signor Ricci vagy a prof Reference Recordings anyagait hallgatnánk. Akkor tényleg volna értelme áthívni a szakikat átbeszélni a hallott különbségek okait. De ahány kiadó, annyi mikrofonozás, annyi utómunka, annyi belenyúlás.mishow írta: ↑2023.10.26., csüt. 20:31Olvasgatva a legutóbbi gondolat futamokat - amelyekhez már nem nagyon tudok kapcsolódni, mert mintha kissé kezdenének szerteágazni a szálak - megfogalmazódott bennem egy kérdés (főleg egyik kedvenc zeneszerzőm, Sosztakovics “jó hang” témájú kommentje megerősítésével).
Valójában nem most először és nem is egy kérdés, de szorosan egymásra épülnek.
Szóval:
- szerintetek hány hifista tudja pontosan, illetve hány hifista tudja úgy általában, hogy milyen hangot keres?
- ha valahogy mégis megtalálja, vajon észreveszi-e, hogy ez már az?
- ha észreveszi, le tud-e állni?
![]()
![]()

Pedig szerintem sokan hallhattuk ugyanazt a zenét 1-1 rendszerből. Sajnos több szobában is hallottam ugyanaztan a zenét többször is, és azt sem tudhatod, hogy éppen Ki, menyik fórumtársad ült melletted, hallgatta veled közösen az adott zeneszámot. Nem mellesleg, sok közismert zenét hallhattunk, mint közös nevező, ennek ellenére ahogy olvashattad, nagyon megoszlanak a vélemények.cables írta: ↑2023.10.26., csüt. 21:44Audióban nem kell mérget venni semmire, csak találgatunk, kapargatjuk az igazság falát.
A vélemény különbségekről: Hát nem mindenki ugyanazt a zenét hallotta, másrészt mindenki a saját rendszere hangjából ítél.
Én nem is erre gondoltam, hanem arra, hogy az adott szobában, adott zenét hallgatók egyértelműen észlelnék a javulást. Tehát, ha ugyanazt a számot hallanák egy jobb CD vagy LP játszón mondjuk egy forrás váltó kapcsolással.

Rudi bácsi! Picit frissítsd fel kérlek azokat az emlékeket, amikor az egyik fórumtárshoz együtt mentünk a kábeleiddel és akkor egyből világos lesz, miről írnak a többiek, hisz Te magad is megtapasztaltad azt.cables írta: ↑2023.10.26., csüt. 21:44Audióban nem kell mérget venni semmire, csak találgatunk, kapargatjuk az igazság falát.
A vélemény különbségekről: Hát nem mindenki ugyanazt a zenét hallotta, másrészt mindenki a saját rendszere hangjából ítél.
Én nem is erre gondoltam, hanem arra, hogy az adott szobában, adott zenét hallgatók egyértelműen észlelnék a javulást. Tehát, ha ugyanazt a számot hallanák egy jobb CD vagy LP játszón mondjuk egy forrás váltó kapcsolással.