Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1501

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Aszpirin írta:
2023.10.27., pén. 20:26

Olvasd el még egyszer, amit írtam, és amire írtam. Elejétől végéig.
Ok, tartsd magadban. :cheers1:

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3038

Hozzászólás Szerző: tunerman »

Pár hete leírtam itt egy szakmai híroldalt idézve, hogy a mai zenehallgatók 92 százaléka kizárólag streaming forrást használ, az összes többi formátum a maradék 8 százalékon osztozik.
Az a maradék 8% a higend zenehallgatók kitartó tábora :smile29:
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11204
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

cables írta:
2023.10.27., pén. 19:26
Kedves fapaci László! Nem lehet az életet úgy leélni, ahogy te itt csinálod: kibújni minden alól, ezt se mondtam, azt se. Régen se jó most se jó. Néha színt kell vallani, nem csavarni a szót. Én rühellem a mai világot, ha másért nem azért, mert ki--szott hirdetéseket nyomnak mindenhova és az üzlet irányít mindent. Hogy értelmes emberek szavai helyett nyomorult celebek oktalanságait kell hallgatni stb.
A jelenlegi világgal sok baj(om) van, például hogy egyre többen gondolják, hogy kizárólag nekik lehet igazuk, mindenki más tévúton jár.
Rock60 írta:
2023.10.27., pén. 19:50
Ez a félreértés talán abból adódhat, hogy az emberek többnyire a véleményüknek adnak hangot.
Pár hete leírtam itt egy szakmai híroldalt idézve, hogy a mai zenehallgatók 92 százaléka kizárólag streaming forrást használ, az összes többi formátum a maradék 8 százalékon osztozik. Erre néhányan nekem estek, hogy miért tartom mindezt helyesnek, pedig a saját véleményem le sem írtam a kérdésben, hiszen lényegtelen.

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6249

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Rock60 írta:
2023.10.27., pén. 20:19
Mondjuk adott egy CD játszó, egy DAC, egy erősítő, két hangsugárzó.
Ha a DAC előtt kicseréljük a CD játszót bármire, akkor megtudjuk, hogy a CD játszónak, vagy a bárminek jobb - e a hangja, nem ?
Miért nincsen ennek értelme ?
Olvasd el még egyszer, amit írtam, és amire írtam. Elejétől végéig.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Aszpirin írta:
2023.10.27., pén. 19:31

Ilyen "jobb a CD mint a streming" megállapításoknak nincs semmi értelme mindeddig, amig nem PONTOSAN ugyanaz a lejátszólánc a bitektől a megszólaló hangig - márpedig ez a dolog jellegáből adódóan nem lehet pontosan uganaz, ezért egyszerűen csak nincs semmi értelme.
Nem vagyok különösen járatos a digitális világban, de miért nincsen értelme ?
/ Tételezzük fel, hogy van akit érdekel./
Mondjuk adott egy CD játszó, egy DAC, egy erősítő, két hangsugárzó.
Ha a DAC előtt kicseréljük a CD játszót bármire, akkor megtudjuk, hogy a CD játszónak, vagy a bárminek jobb - e a hangja, nem ?
Miért nincsen ennek értelme ?

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Alex_Aston írta:
2023.10.27., pén. 19:42

Csak megsúgom, hogy 50-60, sőt 100 éve is ilyen volt a világ. Legalább is ott, ahol nem volt diktatúra abban az időben.

Amúgy meg semmit sem "kell", mert elég sok minden közül lehet választani, nem úgy mint pl. 40 éve (legalabb is mifelénk), hogy van ez, meg a semmi.
Nem, nem ilyen volt.
Ennyi értéktelen fo...al nem szembesültél nap mint nap, ott sem, ahol nem volt diktatúra.
És valóban nem kell, de nem kis tornázás szükséges hozzá, hogy elkerüld...

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3344

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

fapaci írta:
2023.10.27., pén. 19:10
cables írta:
2023.10.27., pén. 17:10
Ezt a példát én nagyon jellemzőnek tartom. Csak épp nem arra példának, amire te szántad. Jó szerént az ellenkezőjére. Ugyanis azt mutatja, hogy a CD hang, ha nem is analóg, de jobb a számítógépes forrás hangjánál, ezért tetszett a két embernek. Ez így is van. Akivel eddig én beszéltem, és akinek volt lehetősége adott felvételt streamelten és CDn hallgatva összehasonlítani az azt mondta, hogy jobb a CD hang.
Drága Rudibá, nem voltál ott, így nem hallhattad, ahogy az említett hobbitársaink szép bővített mondatokban kifejtették, milyen gyönyörű folyékonyan, minden digitális szörnyűség nélkül szól (így mondták) az analóg magnó, miközben a digitális rögzítésű zenei anyagot hallgatták digitális audio CD lejátszóról egy meglehetősen digitális rendszeren.

Ez az eset számomra nem arról szól, amit bele akarsz erőltetni, hogy mi a JOBB (a kérdés semennyire sem érdekel már jó ideje). Mikor médiumokat próbálsz erőszakosan rangsorolni hangzás szerint, csak a különböző szintű lejátszó berendezéseket tudod összevetni, a hordozót önmagában nem. Ismert fotós anekdota szerint mikor megkérdezték a világhírű fotóművészt, melyik a legjobb fényképezőgép, azt válaszolta, hogy az, amelyik éppen a kezemben van. Hát én is pont így gondolom és az audio világra is igaznak érzem.

Az általam elregélt eset számomra sokkal inkább szól arról, hogy az elfogultság micsoda erőket képes megmozgatni. Az elmúlt napok beszélgetésében többször is felmerült ez a téma.
Ezzel együtt nyugodtan elengedhetnéd az analóg hang és az ezt kedvelők leszólását és a ma minden jobb szemléleted terjesztését!
Igazad van, elengedhetném, ha kapaszkodnék bele. Ha egyszer esetleg megkérdeznéd, mit gondolok a felvetett kérdésekről, akkor talán megtudnád a véleményem, addig csak feltevéseid vannak. Pl. azt sem tudod, hogy hetek óta több zenét hallgatok analóg hanglemezről, mint bármilyen más forrásból. Számomra most ez a legjobb, holnap meg majd az autóm hangrendszere lesz a legjobb, mert sokat fogok vezetni.

Hogy ma minden jobb, pont annyira (nem) igaz, mint hogy régen minden jobb volt. Pl ma sokat esett, tegnap kevesebbet.
Ha kérhetem, fejezd már be a történetet! Milyen szemek meredtek rád, mikor kiderült, hogy a bemenetválasztó kapcsoló nem ott állt, ahol gondoltad, és a hallgatóság nem is azt hallotta, amit tudott?
Goldolom utána mehgallgattattad velül a szalagos magnóról is, ezek után azt hogyan jellemezték? Volt magyarázkodás, vagy inkább mindenkibe belesűlt a szó? Fotókat készítettél a bamba tekintetekről? :D

Véleményem szerint, a formátumok között ma már nagyon keskeny a határvonal, mindegyik tud olyan megszólalást produkálni, ami zavarbaejtő, és nem igazán felismerhető, azonosítható egyértelműen.
Tudom, sokan felhúzzák rá a szemöldöküket, de én az idei Show-n pár szobában beleszaladtam(nálad is), hogy nem tudtam megmondani, milyen forrás szól. Ugye a legtöbb streameren nem látszik, ha éppen lejátszik, viszont több szobában tanúja voltam, hogy a demózó, csak szimplán bemenetet váltott analógról digitálisra, de a kart nem amelte fel a lemezről, kvázi hagyta "kifutni". Ha pont ilyenkor toppantam be 1-1 szobába, hát bizony vakartam a fülem, hogy akkor most mi is szól?
Szerintem teljesen felesleges versenyeztetni a formátumokat, vagy ellenszenvet gerjeszteni bármelyik iránt. Még jó, hogy mindenkinek szabad a választás, kényszer senkin nincs.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

fapaci írta:
2023.10.27., pén. 19:10

Ha egyszer esetleg megkérdeznéd, mit gondolok a felvetett kérdésekről, akkor talán megtudnád a véleményem, addig csak feltevéseid vannak.
Ez a félreértés talán abból adódhat, hogy az emberek többnyire a véleményüknek adnak hangot.
Talán emiatt azt szoktuk meg, hogy a véleményüket a felvetett kérdésről külön megkérdezés nélkül is kifejtik hogy ne csak feltevéseink legyenek. :D

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3812

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

cables írta:
2023.10.27., pén. 19:26
---

Én rühellem a mai világot, ha másért nem azért, mert ki--szott hirdetéseket nyomnak mindenhova és az üzlet irányít mindent. Hogy értelmes emberek szavai helyett nyomorult celebek oktalanságait kell hallgatni stb.
Csak megsúgom, hogy 50-60, sőt 100 éve is ilyen volt a világ. Legalább is ott, ahol nem volt diktatúra abban az időben.

Amúgy meg semmit sem "kell", mert elég sok minden közül lehet választani, nem úgy mint pl. 40 éve (legalabb is mifelénk), hogy van ez, meg a semmi.
Csak a Marantz! :-D

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6249

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

cables írta:
Ez így is van. Akivel eddig én beszéltem, és akinek volt lehetősége adott felvételt streamelten és CDn hallgatva összehasonlítani az azt mondta, hogy jobb a CD hang.
Ennek a dolognak egyszer már nekimentem, most nem bírom ki megint.... honnan tudod, vagy mi bizonyírtja, hogy nem az összevetett CD-lejátszó+DAC hangja volt jobb az összevetett streamer+DAC vagy számítógép+lejátszóprogram+DAC hangjánál?

Ilyen "jobb a CD mint a streming" megállapításoknak nincs semmi értelme mindeddig, amig nem PONTOSAN ugyanaz a lejátszólánc a bitektől a megszólaló hangig - márpedig ez a dolog jellegáből adódóan nem lehet pontosan uganaz, ezért egyszerűen csak nincs semmi értelme.

Arról nem is szólva, hogy a JOBB mennyire szubjektív....
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2390

Hozzászólás Szerző: cables »

---

Kedves fapaci László! Nem lehet az életet úgy leélni, ahogy te itt csinálod: kibújni minden alól, ezt se mondtam, azt se. Régen se jó most se jó. Néha színt kell vallani, nem csavarni a szót.

Én rühellem a mai világot, ha másért nem azért, mert ki--szott hirdetéseket nyomnak mindenhova és az üzlet irányít mindent. Hogy értelmes emberek szavai helyett nyomorult celebek oktalanságait kell hallgatni stb.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11204
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

cables írta:
Ezt a példát én nagyon jellemzőnek tartom. Csak épp nem arra példának, amire te szántad. Jó szerént az ellenkezőjére. Ugyanis azt mutatja, hogy a CD hang, ha nem is analóg, de jobb a számítógépes forrás hangjánál, ezért tetszett a két embernek. Ez így is van. Akivel eddig én beszéltem, és akinek volt lehetősége adott felvételt streamelten és CDn hallgatva összehasonlítani az azt mondta, hogy jobb a CD hang.
Drága Rudibá, nem voltál ott, így nem hallhattad, ahogy az említett hobbitársaink szép bővített mondatokban kifejtették, milyen gyönyörű folyékonyan, minden digitális szörnyűség nélkül szól (így mondták) az analóg magnó, miközben a digitális rögzítésű zenei anyagot hallgatták digitális audio CD lejátszóról egy meglehetősen digitális rendszeren.

Ez az eset számomra nem arról szól, amit bele akarsz erőltetni, hogy mi a JOBB (a kérdés semennyire sem érdekel már jó ideje). Mikor médiumokat próbálsz erőszakosan rangsorolni hangzás szerint, csak a különböző szintű lejátszó berendezéseket tudod összevetni, a hordozót önmagában nem. Ismert fotós anekdota szerint mikor megkérdezték a világhírű fotóművészt, melyik a legjobb fényképezőgép, azt válaszolta, hogy az, amelyik éppen a kezemben van. Hát én is pont így gondolom és az audio világra is igaznak érzem.

Az általam elregélt eset számomra sokkal inkább szól arról, hogy az elfogultság micsoda erőket képes megmozgatni. Az elmúlt napok beszélgetésében többször is felmerült ez a téma.
Ezzel együtt nyugodtan elengedhetnéd az analóg hang és az ezt kedvelők leszólását és a ma minden jobb szemléleted terjesztését!
Igazad van, elengedhetném, ha kapaszkodnék bele. Ha egyszer esetleg megkérdeznéd, mit gondolok a felvetett kérdésekről, akkor talán megtudnád a véleményem, addig csak feltevéseid vannak. Pl. azt sem tudod, hogy hetek óta több zenét hallgatok analóg hanglemezről, mint bármilyen más forrásból. Számomra most ez a legjobb, holnap meg majd az autóm hangrendszere lesz a legjobb, mert sokat fogok vezetni.

Hogy ma minden jobb, pont annyira (nem) igaz, mint hogy régen minden jobb volt. Pl ma sokat esett, tegnap kevesebbet.

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 912

Hozzászólás Szerző: fererencz »

asebestyen írta:
2023.10.27., pén. 17:53
[

Nem biztos, hogy ennek számonkérése tőled a leghitelesebb... :rolleyes:
Stream hang ... :smile51:
Nagyobb gond ettől a (sajnos igen gyakori, mástól is) félreértelmezés...
Nem szotkam hibázni.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

asebestyen írta:
2023.10.27., pén. 17:53
cables írta:

.....
Ezt kifejtenéd bővebben ?

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2911
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

Rock60 írta:
2023.10.27., pén. 18:15
sutemenyx írta:
2023.10.27., pén. 17:23

Ha ráérsz, gyere el meghallgatni a CD100-at más környezetben.
Bocsika, ehhez hogy kapcsolódik a három ideidézett hozzászólás ? gondolkodik.gif
Tudod, világbéke, tárhelyek, meg ilyenek... :smile53:
Általában hifi
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

sutemenyx írta:
2023.10.27., pén. 17:23

Ha ráérsz, gyere el meghallgatni a CD100-at más környezetben.
Bocsika, ehhez hogy kapcsolódik a három ideidézett hozzászólás ? gondolkodik.gif
Tudod, világbéke, tárhelyek, meg ilyenek... :smile53:

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2839

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

fapaci írta:
2023.10.27., pén. 11:20
.....
Egy tavalyi lemezbemutató rendezvényen volt lehetőségünk a zenei anyagot többféle hordozóról is lejátszani, számítógépről, CD-ről és analóg szalagról is. Aki ott volt, talán emlékszik rá, hogy néhány vendég nagyon várta az analóg verziót, kimondottan amiatt jöttek el. Forgott is a szalag, de a bemenetválasztót (tényleg véletlenül) rossz helyre állítottam, így a számítógépes forrás után a CD-t hallottuk, nem a bemondott analóg verziót. És láss csodát, a két analóg rajongó szinte felkiáltott, hogy na ugye, ez az igazi! Ennyire erősek az előítéleteink. Az már csak hab a tortán, hogy a lejátszó rendszerben egy komoly DSP szolgálta ki az aktív Danley Signature hangsugárzókat, tehát a lejátszott analóg műsor is átment egy A/D és D/A átalakításon, mire megszólalt a teremben. Kínos, de nagyon tanulságos eset volt, aminek súlyát jellemzi, hogy még a szokásos beszólások, poénkodások is elmaradtak.
Ehhhh... Tanulságos történet :rolleyes: Véletlen (vagy sem ;) ), de nagyon jó kis kísérlet lett. :smile32: Én is hasonlóképpen vélekedek mint juliush. Az LP, CD, Streamer között eléggé lecsökkent a különbség. Mindegyikkel el lehet érni nagyon jó eredményeket. Hogy éppen kinek melyik kerül ki győztesként, az függ a velük eltöltött " fejlesztéstől" (értsd időtől és pénztől), rendszertől, no meg a hittől. Az eltérés már szinte hibahatáron belül tud lenni.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Tctronic 2023.10.27., pén. 18:15-kor.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4178

Hozzászólás Szerző: juliush »

Egyébként most cseréltem le a Roon Controller szerepét betöltő iPad-em foszladozó tokját egy szuper Spigen Urban Fit-re, elképesztő a változás, minden szólam sokkal pontosabban követhető, csakúgy mint a basszus, amely definiáltabb, a hangszerek a térben sokkal pontosabban elhelyezhetők, a tér előre-hátra kinyílt...mert közben nem a lefoszlott műanyagdarabokat vadászom a kanapén és alatta... ;)
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7871

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

cables írta:

.....
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

pali923 írta:
2023.10.27., pén. 15:29

Ezt hogyan kell érteni?
Szerinted ?

Cs. Istvánról elmondtam már kb.mindent, amit tudok, H. Zsoltról is elmondtam már minden jót, amit tudtam.
Hasonlítsd össze.

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4178

Hozzászólás Szerző: juliush »

Aki a rigó vagy épp a cselló hangját jószerivel csak LP-ről ismeri, annak az LP-n fog hűségesen szólni. Annak, aki az előbbit kertben hallotta vagy az utóbbit koncertteremben, ne adj'Isten a stúdióban, már egyáltalán nem ennyire egyértelmű a helyzet.
Egyébként meg nem érdemes ezeken rugózni, minden médium tud nagy örömet okozni és különben sincs akkora drámai különbség közöttük, mint amekkorára szeretik azt felnagyítani! Máshogy fogalmazva, abban a rendszerben, ahol tényleg ekkora a különbségek mutatkoznak, valamelyik oldalon komoly problémák/hiányosságok lehetnek.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2911
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

chord_ írta:
2023.10.27., pén. 16:07
Rock60 írta:
2023.10.27., pén. 14:41
chord_ írta:
2023.10.24., kedd 23:06

Egy cselló, az egyszerűen elkezdett igazából zenélni, egy gamba, az meg hirtelen megmutatta, hogy hány ezer felhang-szálra ki tud bomlani egy húr. A csembalón az eredeti hangszerek elkezdték kidiffundálni a százévek berakódott hangjait; az énekesek, dívák hangja teli lett ilyen-olyan enyhe akcentussal, reszeléssel, mikro-megcsuklással.
Erre gondoltam.

Mi ez, ha nem a hangzáshűség maga ?
Akkor most ez kell, vagy nem ? Kívánatos, vagy fölösleges számodra ?
Nem, ez pont nem a hangzáshűség.
Mert voltam eleget koncerten, ilyesmiket én az első sorból sem hallottam, sosem...
A 'százévek alatt beivódott hangok' egy metafizikai fogalom, ha úgy tetszik; amikor egy rendszer képes arra, hogy ilyenekre gondolj, úgymond célzottan, hogy egyszerűen halljad, ami nem is hallható, akkor az bizony nem a hangzáshűséget adja, hanem valami sokkal-sokkal bonyolultabb és komplexebb mezőbe nyit utat.
A Csontváry képnél is messze nem a realista vonásai ragadnak meg, hanem az a többlet, amely pl. festészet-technikai szempontból megmagyarázhatatlan. És ez annyival több, hogy amit nyilvánvalóan veszít a nem-realisztikus megjelenítésével, emitt lazán visszapótolja egy másik aspektusból.
Ha ráérsz, gyere el meghallgatni a CD100-at más környezetben. 3utcára van onnan, ahol multkor hallottad. Aztán nyomhatunk lp-t is, vagy streamet. :napsut:
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

chord_ írta:
2023.10.27., pén. 16:07

Nem, ez pont nem a hangzáshűség.
Mert voltam eleget koncerten, ilyesmiket én az első sorból sem hallottam, sosem...
A nagyterem az valóban elég nagy ahhoz, hogy az első sorból se halljunk finomságokat.
De egy kamarateremben hat méterről ? Mi az hogy !

Ok, a " száz évek alatt beívódott hangok " - ra még mondhatjuk, hogy nem azért gondolunk rá, mert halljuk, de ezt is cáfolnám.
Azért gondolunk rá, mert hallunk valamit, amitől asszociálunk a száz éves hangszerre, hallunk valamit, amit gyengébb felbontás, vagy tónus helytelenség esetén nem hallanánk.
A többi, a gamba több ezer felhangja, a dívák akcentusa és megcsuklásai, azok már meglehetősen kézzelfogható és realisztikus megnyilvánulásai a hang hűséges megjelenítésének.

Most hirtelen a " Pályaudvar " jut elsőre eszembe Csontváry kedvenc képei közül.
A kissé ködös félhomályba burkolódzó épület, előtte a kandalláberek hajnali párás levegőn megcsillanó fénysugaraival, az valami elképesztő... :smile53:
Emlékszem, legalább fél órát ültem a kép előtt, egyszerűen nem eresztett.
Biztosan van metafizikai aspektusai is a hatásnak - ezt nem vitatom - de hogy ne lenne realisztikus, amennyire egy festmény csak lehet, azt egyáltalán nem mondanám.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Rock60 2023.10.27., pén. 17:32-kor.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2390

Hozzászólás Szerző: cables »

fapaci írta:
2023.10.27., pén. 11:20

Egy tavalyi lemezbemutató rendezvényen volt lehetőségünk a zenei anyagot többféle hordozóról is lejátszani, számítógépről, CD-ről és analóg szalagról is. Aki ott volt, talán emlékszik rá, hogy néhány vendég nagyon várta az analóg verziót, kimondottan amiatt jöttek el. Forgott is a szalag, de a bemenetválasztót (tényleg véletlenül) rossz helyre állítottam, így a számítógépes forrás után a CD-t hallottuk, nem a bemondott analóg verziót. És láss csodát, a két analóg rajongó szinte felkiáltott, hogy na ugye, ez az igazi! Ennyire erősek az előítéleteink...
Ezt a példát én nagyon jellemzőnek tartom. Csak épp nem arra példának, amire te szántad. Jó szerént az ellenkezőjére.
Ugyanis azt mutatja, hogy a CD hang, ha nem is analóg, de jobb a számítógépes forrás hangjánál, ezért tetszett a két embernek.
Ez így is van. Akivel eddig én beszéltem, és akinek volt lehetősége adott felvételt streamelten és CDn hallgatva összehasonlítani az azt mondta, hogy jobb a CD hang.

CD és LP hang összehasonlításra viszont egyszer nálam került sor, amikor valaki elhozta hozzám az egyik féltve őrzött DECCA lemezem CD változatát, ugyancsak DECCA kiadásban. Egyértelműen, mindkettőnk szerint az LP szólt jobban.

Persze te stream/analóg összehasonlításról beszéltél. Arra is volt egyszer lehetőségem mégpedig Tonya jóvoltából. Nála hallgattunk meg egy komoly LP lemezemet stream változathoz képest. Mindkettőnk szerint az LP hang volt jobb.

Persze ezek egyéni vélemények, de érthetően engem ezek befolyásoltak. Tudom azt is, hogy ilyenkor a lejátszók eltérő minősége is beleszól az eredménybe, meg az aztán durván, hogy a meghallgatott fájlok, ill. a lemezek milyen minőségűek.

LPk.jpg
LPk.jpg (68.22 KiB) Megtekintve 1116 alkalommal

.....
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára cables 2023.10.27., pén. 17:21-kor.

PgSpa
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 446

Hozzászólás Szerző: PgSpa »

Chord gondolatmenetéhez: egy ajánlása nyomán kezdtem keresni a Falconieri lemezt. Megörültem, mert Tidal-on megtaláltam. Elkezdtem hallgatni, hát húztam a számat, a varázslat elmaradt, ami pl. a frescobaldi lemezüknél egyből átjön. Gondoltam azért megszerzem CD verzióban. Megérkezett, betettem, és jött a hűha, mintha nem ugyanaz a felvétel lenne... persze itt most lehetne elmélkedni a stream és Cd közti különbségről, de az a pici kis nüansznyi hiány? teljesen meg tudja vezetni a szubjektumot.
Akvaparknak: amikor egy hideg templomban hallgatok egy zenekart novemberben, a hátsóm és a lábam lefagy, későn érkeztem, ezért hátulról csak azért tudom, hogy van lant a zenekarban, mert látom, ha becsukom a szemem nem hallom, akkor arra gondolok, hogy milyen jó lenne a lemezüket hallgatni a meleg szobában, egy tea mellett. :D

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”