Alex_Aston írta: ↑2020.12.27., vas. 17:28
sutemenyx írta: ↑2020.12.27., vas. 14:41
Alex_Aston írta: ↑2020.12.27., vas. 13:23
Sziasztok!
Véleményekre, tapasztalatokra lennék kíváncsi Marantz PM-14 és PM-16 típusokkal kapcsolatban. Releváns különbség van a kettő között? Felépítésben ha minden igaz, igen hasonlóak.
Nincs. Kicsit másak, de ugyanaz a rendszer. Tudom szépek, komolyak, értékesek, tartják is az értéküket, ráadásul ha valaki Marantz rajongó, akkor erősen ködös szemmel lehet tekinteni rájuk. De az igazság az az, hogy ezek pontosan ezért készültek, a zene közvetítő képességük vagy sokadlagos szempont volt, vagy nem értenek hozzá. Utóbbira tippelek, mert minden készülékük ilyen, elég sokat kipróbáltam. Általànos tendencia a Marantznál és egyébként sok más gyártónál is, hogy a legegyszerűbb erősítőik a legelfogadhatóbbak, csak esetleg némi piszkálásra szorulnak. A nagyvasaikat megpróbàlják mindennel teletolni, amivel egyenes aranyossagban csökken a hangminőségük. Egy Marantz PM30-cal, vagy abbol egy SE-vel és egy gyors tápkábel cserével mérföldekkel jobban jársz.
Egy időben én is szerettem a Marantzokat a nevük és kinézetük miatt, de aztán elég hamar nyilvanvalóvá vált az egésznek a mézesmadzag jellege.
Ahogy másnak is itt korábban, neked is azt tudom javasolni, hogy tegyél egy próbát a TMP erősítőkkel. Egy magyar ember gyártja, a forgalmazótól letét ellenében elhozható kipróbálni. A zene reprodukáló képessége egy teljesen másik galaxisban van, mint 90-es vagy 2000-es évek Marantzai.
PM30 karcsú.
Most PM68-am van, az alá teljesítményben nem adnám, kell nekem az erő. Ma cseréltem le a CD67MKII-t 20 év után egy CD17MKIII-ra. Mivel már így is jobb, vagy legalább is tisztább a hangzása a rendszeremnek, ezért gondoltam, hogy a PM1x széria erősítővel esetleg tovább javulhat a hangzás. Bár talán akkora lépés talán nem lenne, mint a lejátszó csere volt, de azért kipróbálnám, mert ki tudja. A hangfalam Mission 783, az bőven kiszolgál high end cuccot is akár, az nem szűk kereszt metszet.
De már most is bőven elégedett vagyok, szóval nem létszükség, csak a bugi kicsit beindult bennem. Ezért is gondolkodtam, hogy PM16, vagy, ha merek nagyot álmodni akkor PM14 "végállomás" lehetne nekem.
De mivel már ezzel (az amúgy szerintem egyáltalán nem rossz, dual mono blokk) PM68-al sincs hiány érzetem, lehet nem is kell már más erősítő.
Csak hát ugye, az a kisördög ott motoszkál bennem, mert formailag is jobb lenne
Amúgy nem tudom, miért vagy ilyen rossz véleménnyel a Marantz-ról. A saját árkategóriájában nem rosszabb, mint a többiek, sőt elég sok terméknél SZERINTEM jobb, vagy legalább is nekem jobban tetszik a hangja. De amúgy szerintem tök mindegy, hogy Marantz, Denon, NAD, Yamaha, stb., itt már inkább szubjektív a döntés.
Való igaz, a többi sem jobb.
Vannak ezek, ahogy irod.. Marantz, Denon, Rotel, Sony, Yamaha, Onkyo, Technics. Egyik kutya, másik eb. Apróbb eltérések vannak köztük, de kb mind ugyanaz a szint. Ha ebben a körben 100ezer helyett masfel millioert vasarolsz, akkor sem kapsz semmit, maximum nagyobb teljesitmenyt, es joesellyel rosszabb hangot. De ugyanez van a Parasounddal is és egy rakás gyártóval. Ezek mind demókészülékek, a vásárló elcsábítására jók, meg jol mutatnak a polcon, aztán ennyi.
Én nem vagyok rossz véleménnyel, csak gondoltam zenét akarsz hallgatni, és akkor más irányba érdemes nézelődni.
Egyébként nem sok múlik a teljesítményen. Dupla hangerő érzethez 10x-es teljesítmény kell. Tehat egy 100W-os erősítőhöz képest egy 10W-os még mindig félhangerő. Egy 1W-os még mindig negyedhangerő. Hacsak valaki épp nem metalt, technot vagy drum’n’bass-t akar veretni, akkor altalaban 0,2-3W közti teljesitmenyen hallgat zenet normal szobahangerőn.
Az a Mission az 1,33W-on tud 90dB-t, szoval siman tökjo lenne szerintem egy 10W-os erősítő, amibôl viszont részletes, teres, folyékony és zenei hangok jönnek ki, nem a tranzisztoros krahácsolás, mint a japó integráltakbol.
De nekem mindegy ki mit csinal, csak velemenyt kerdeztel, a velemenyem meg ez.