Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1428

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

SoundMania írta:
2024.11.24., vas. 07:21

Számoljuk az időt, vajon ki bírnánk-e fél lábon míg megfonod a következőt, vagy bármit cserélsz /variálsz? :)
Ja, gondoltam, hogy a végén még kötbért kell fizessek, hogy nem fejlesztek elég gyorsan... gondolkodik.gif :D

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 147

Hozzászólás Szerző: wasiliy888 »

Érdekes, amit Chord ír a rezgésekről. Arra nem is gondoltam, hogy a lelógó kábel súlya befolyásolhatja a hangzást. Ki fogom próbálni, hogy gyorskötözővel rögzítem. Nekem monitor sugárzóim vannak, bár inkább közepes méretűnek mondható (kb 20 liter), és nem rezgő, hanem éppen, erősen csillapított dobozok, de hátha működik.
Dynavox X4000
ValhallA Raindrops(SRC/PWR/DAC), CuAgSSmk8/3(SRC)
2xTPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC2015(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-ValhallA AgPtRXFv2usb-AudioGD M11-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed Sign.Rev.-DIY 2WVB20Lmk3

Block
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 125

Hozzászólás Szerző: Block »

....Szerintem biztos sikerül egyszer majd beletalálnia. Nézzük a tényeket.... Egyre sokasodnak a kábelkészítők itt az országon belül,és mind jó hírekkel szolgál. Az olcsótól a milliósig van bőven választék. A "régiek" lassan egyre szerényebb tényezőkké válnak,..Rudi bácsi és Józsi kábelei is megkapták a konkurenciát..Szeged felől "nagyon komoly" kábelek érkeznek,...és nagyon drága kábeleket hagynak ott beszámításra. A Nordost,..Shunyata.. Siltech... Entrec ..TaraLabs is megkapta az óriásölőit (3-4-et biztos tudnék kapásból),...sorban hagyják ott beszámításra ezeket a termékeket. A marketing meg olyan,hogy a legjobb fogyasztószernél vagy potencianövelőnél ,sem olvasni jobbat. Az lehetetlen,hogy pont neki nem sikerülne....

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

chord_ írta:
2024.11.23., szomb. 23:00
wasiliy888 írta:
2024.11.23., szomb. 12:23

A másik, hogy bár tudom, Rudi bá' ezeknek a híve, a nagyon vékony keresztmetszetű kábelek hangsugárzókhoz nem jók, legfeljebb csak ha a kábelhossz rendkívül rövid. Igaz, hogy feltisztul a hangzás tőlük, de az olyan zenéknél, ahol nagy testesség, dinamika szükséges a hihető megjelenítéshez, ott kevés lehet. A te kedvenceid, úgy tudom, nem ezek közül valók, és ezért nálad beválik a vékony, csupasz hangfal kábel.
Azt kellene legalább elképzelni, hogy pontosan a testesség és konkrétan egy komoly basszustöbblet jelentkezik.
Volt olyan nálam, aki felállt a fotelből, és közelről nézte (vagy próbálta nézni) a vékony szálakat, és sehogyan tudta összerakni, hogy mi ez a szemfényvesztés, hol megy át itt a basszus...
Mert én sem mindig csembalót hallgatok...

Szóval, az bizonyos, hogy egyes rendszerekre egyszerűen nem igaz az, hogy locsolócsőnyi átmérő kell hangszóróvezetéknek. Ez az egész analógia a csőben áramló folyadékkal, egyszerűen téves.

Részemről, inkább nagyobb hangsúllyal tapogatóznék a különböző rezgések / rezonanciák területe környékén. Amikor most belinkeltem a cikket, ránéztem, persze, és megakadt a szemem megint az Odin képén.

Kép

Itt is sejthető, hogy nagyon is figyeltek a rezgés-dolgokra.

Meg jól emlékszem arra, hogy amikor annó kicsi monitort hallgattam, ott a vastag, átlag jó hifis kábel egészen komolyan húzta volna lefelé a dobozt a csatlakozóinál fogva. Egy rezgőfalú LS3/5a volt, aminek a hátfala tényleg rezeg, mindenféle csillapítás nélkül, itt jelentős hangi javulás volt már csak az, hogy a kábel hozzá lett rögzítve az állványhoz.

A készülékoldalon sem egészséges a monstrumok súlya.

Még a Naim korszak egyik használható tanulsága nekem, hogy a kábeleket célszerű 'lógni hagyni', ne érjenek hozzá lehetőleg semmihez. Hogy rezegjenek kedvükre. De ez a vastagoknál a fentiek miatt nem jó. (meg mondjuk ők a hosszú lapos kábeleiket lazán beajánlották akár a szőnyeg alá.)
Akkor?
Én pl. a kilós Zen-eket középtájt fellógattam egy kendermadzagon, és némi ügyeskedéssel be lehetett állítani úgy az egészet, hogy minimálist sem húzta a csatlakozókat. Nyilván, főleg pszichésen, jobb is lett a hang.
Igaz, nem keresztmetszet. Rosszul fogalmaztam meg, helyesebben felület. Mert a lapos, nagy felülettel rendelkező kábelek is jól teljesítenek a hangsugárzók előtt. Vagy talán azt is lehetne mondani, hogy a legjobban?
De nem egyformán minden kábelfajtában, tehát összekötőnél lehet, hogy a ruhátlan a király.
Dynavox X4000
2xTPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC2015(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-ValhallA AgPtRXFv2usb-AudioGD M11-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed Sign.Rev.-DIY 2WVB20Lmk3

arzachel
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 749

Hozzászólás Szerző: arzachel »

Rock60 írta:
2024.11.23., szomb. 19:30

Mi változott ?
9000 Eurós végfok - Klimo OTL - és 6000 Eurós előfok - Pink Pip MC -
A Klimo-t sikerült rendbehozatni?
Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft

LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1258

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Rock60 írta:
2024.11.24., vas. 07:04
SoundMania írta:
2024.11.23., szomb. 21:22
Rock60 írta:

Nekem most sincsen hiányérzetem, hogy ez így is maradjon, egyelőre nem is próbálok ki félmillás tápkanócokat. :D
Ehhez hogy ezt mondhasd, végre meg kellene hallgatnod egy jó kábelt...
Ellenkezőleg.
Nekem jó, hogy most nincsen hiányérzetem, ha másnak nem jó, azt sajnálom, az nem az én bajom. :ohnoohnoohno:
Semmire nem megyek, ha meghallgatok egy olyan kábelt, ami után hiányérzetem lenne.
Hiába veszek egy kiemelkedően jó drótot, ha a többire kb. semmi esélyem nincsen.
Nem megyek bele ebbe az utcába. :ohnoohnoohno:
Majd, ha lesz felesleges 1 - 2 millióm, akkor majd megveszem azt a 4 - 5 tápkábelt, ami kell a rendszerembe.
Addig meg fonogatok, mint a pók... :D
Számoljuk az időt, vajon ki bírnánk-e fél lábon míg megfonod a következőt, vagy bármit cserélsz /variálsz? :) Időnként meg közben számolj utána, nem fontál-e már el egy jó kábel árát ami bent van a fiókban. :) A többiekkel együtt.... :) És már csak annyit, hogy ne 4-5 kábelre gondolj 1-2 millióért, hanem csak 2 vagy 1-re! :)

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

SoundMania írta:
2024.11.23., szomb. 21:22
Rock60 írta:

Nekem most sincsen hiányérzetem, hogy ez így is maradjon, egyelőre nem is próbálok ki félmillás tápkanócokat. :D
Ehhez hogy ezt mondhasd, végre meg kellene hallgatnod egy jó kábelt...
Ellenkezőleg.
Nekem jó, hogy most nincsen hiányérzetem, ha másnak nem jó, azt sajnálom, az nem az én bajom. :ohnoohnoohno:
Semmire nem megyek, ha meghallgatok egy olyan kábelt, ami után hiányérzetem lenne.
Hiába veszek egy kiemelkedően jó drótot, ha a többire kb. semmi esélyem nincsen.
Nem megyek bele ebbe az utcába. :ohnoohnoohno:
Majd, ha lesz felesleges 1 - 2 millióm, akkor majd megveszem azt a 4 - 5 tápkábelt, ami kell a rendszerembe.
Addig meg fonogatok, mint a pók... :D

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 1038

Hozzászólás Szerző: chord_ »

wasiliy888 írta:

A másik, hogy bár tudom, Rudi bá' ezeknek a híve, a nagyon vékony keresztmetszetű kábelek hangsugárzókhoz nem jók, legfeljebb csak ha a kábelhossz rendkívül rövid. Igaz, hogy feltisztul a hangzás tőlük, de az olyan zenéknél, ahol nagy testesség, dinamika szükséges a hihető megjelenítéshez, ott kevés lehet. A te kedvenceid, úgy tudom, nem ezek közül valók, és ezért nálad beválik a vékony, csupasz hangfal kábel.
Azt kellene legalább elképzelni, hogy pontosan a testesség és konkrétan egy komoly basszustöbblet jelentkezik.
Volt olyan nálam, aki felállt a fotelből, és közelről nézte (vagy próbálta nézni) a vékony szálakat, és sehogyan tudta összerakni, hogy mi ez a szemfényvesztés, hol megy át itt a basszus...
Mert én sem mindig csembalót hallgatok...

Szóval, az bizonyos, hogy egyes rendszerekre egyszerűen nem igaz az, hogy locsolócsőnyi átmérő kell hangszóróvezetéknek. Ez az egész analógia a csőben áramló folyadékkal, egyszerűen téves.

Részemről, inkább nagyobb hangsúllyal tapogatóznék a különböző rezgések / rezonanciák területe környékén. Amikor most belinkeltem a cikket, ránéztem, persze, és megakadt a szemem megint az Odin képén.

Kép

Itt is sejthető, hogy nagyon is figyeltek a rezgés-dolgokra.

Meg jól emlékszem arra, hogy amikor annó kicsi monitort hallgattam, ott a vastag, átlag jó hifis kábel egészen komolyan húzta volna lefelé a dobozt a csatlakozóinál fogva. Egy rezgőfalú LS3/5a volt, aminek a hátfala tényleg rezeg, mindenféle csillapítás nélkül, itt jelentős hangi javulás volt már csak az, hogy a kábel hozzá lett rögzítve az állványhoz.

A készülékoldalon sem egészséges a monstrumok súlya.

Még a Naim korszak egyik használható tanulsága nekem, hogy a kábeleket célszerű 'lógni hagyni', ne érjenek hozzá lehetőleg semmihez. Hogy rezegjenek kedvükre. De ez a vastagoknál a fentiek miatt nem jó. (meg mondjuk ők a hosszú lapos kábeleiket lazán beajánlották akár a szőnyeg alá.)
Akkor?
Én pl. a kilós Zen-eket középtájt fellógattam egy kendermadzagon, és némi ügyeskedéssel be lehetett állítani úgy az egészet, hogy minimálist sem húzta a csatlakozókat. Nyilván, főleg pszichésen, jobb is lett a hang.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1258

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Rock60 írta:
zoli73 írta:
2024.11.23., szomb. 17:56
Jónéhány hazai kábelfaragó diy kábelét kipróbáltam(igen, azért nem mindet), sőt, én is készítettem többet is, és azt hittem jó úton járok, ez a valóság, ezt tudja a rendszerem, de valójában csak helybetopi volt, jobbra-balra lépkedés, de a várt áttörés nem igazán akart eljönni.
Na, én még nem adom be a derekam - egyelőre - szerét ejtettem egy szatyornyi Duelund drótnak.
Nevezetesen a DGA 12GA, DGA 16GA, DGA 20GA olaj-vászon szigetelésüekről van szó. Már megkapták az extra pamutcső szigetelésüket, még az összefonás és az Oyaide - dugózás vár rájuk.
Elkészítem a Duelundokat, és ha csak egy kicsit is jobb lesz, mint a mostani DIY drótjaim, akkor már nagyon elégedett leszek.

A (nagyon) régi rendszerem a Rock lemezjátszó, a Quad ESL hangfal tekintetében valamint az AN IC kábelekben egyezett meg a mostanival.
Minden tápkábel gagyi számítógép drót volt, a hangfalkábel is rosszabb volt a mostaninál. A hang mégis jobb/sokkal jobb volt, mint most.
Mi változott ?
9000 Eurós végfok - Klimo OTL - és 6000 Eurós előfok - Pink Pip MC - helyett egy 3500 Eurós integráltam és 800 Eurós phonóm van.

Tehát a (táp)kábel sem minden.
Ehhez hogy ezt mondhasd, végre meg kellene hallgatnod egy jó kábelt, nem csak mint a pók, elfonni a világ drótkészleteit pocsékba. :)

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3237

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

gomolalaci írta:
2024.11.23., szomb. 20:28
zoli73 írta:
2024.11.23., szomb. 10:52
cables írta:
2024.11.23., szomb. 09:24

A kábel ár és a minőség nincs közvetlen kapcsolatban. A minőség szó egyébként nem idevaló jelző, mert a jól megcsinált termékre vonatkozik. Itt az audióban más is kell. Nagyon gyakran el kell vetni az általános elveket a legjobb eredményhez.
Szerintem Chord is erre gondolt
Nekem eddig csak olyan tapasztalatom volt, hogy a drágább kábel mindig jobb is volt. Az óriásölő kábelekben már nem hiszek. Volt szerencsém 1-2-t kipróbálni, de egyiknek sem nagyon sikerült ölnie az óriást, pedig még csak nem is óriasokhoz mértem. Az ingyen ebédben már nem hiszek.
,,Nekem eddig csak olyan tapasztalatom volt, hogy a drágább kábel mindig jobb is volt."
Nekem ellenkező tapasztalataim vannak és nem csak kábelekkel, hanem minden összetevővel :napsut:
Akkor neked szerencséd van! Bár kérdés, hogy ezt meddig lehet fokozni?
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 367

Hozzászólás Szerző: gomolalaci »

zoli73 írta:
2024.11.23., szomb. 10:52
cables írta:
2024.11.23., szomb. 09:24
zoli73 írta:
2024.11.23., szomb. 08:52

Nem beszélve arról, hogy ugyanazért a pénzért a rövidebb kábelből magasabb minőségűt kaphatnék.
A kábel ár és a minőség nincs közvetlen kapcsolatban. A minőség szó egyébként nem idevaló jelző, mert a jól megcsinált termékre vonatkozik. Itt az audióban más is kell. Nagyon gyakran el kell vetni az általános elveket a legjobb eredményhez.
Szerintem Chord is erre gondolt
Nekem eddig csak olyan tapasztalatom volt, hogy a drágább kábel mindig jobb is volt. Az óriásölő kábelekben már nem hiszek. Volt szerencsém 1-2-t kipróbálni, de egyiknek sem nagyon sikerült ölnie az óriást, pedig még csak nem is óriasokhoz mértem. Az ingyen ebédben már nem hiszek.
,,Nekem eddig csak olyan tapasztalatom volt, hogy a drágább kábel mindig jobb is volt."
Nekem ellenkező tapasztalataim vannak és nem csak kábelekkel, hanem minden összetevővel :napsut:
A gondolkodás nem megerőltető...

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

zoli73 írta:
Jónéhány hazai kábelfaragó diy kábelét kipróbáltam(igen, azért nem mindet), sőt, én is készítettem többet is, és azt hittem jó úton járok, ez a valóság, ezt tudja a rendszerem, de valójában csak helybetopi volt, jobbra-balra lépkedés, de a várt áttörés nem igazán akart eljönni.
Na, én még nem adom be a derekam - egyelőre - szerét ejtettem egy szatyornyi Duelund drótnak.
Nevezetesen a DGA 12GA, DGA 16GA, DGA 20GA olaj-vászon szigetelésüekről van szó. Már megkapták az extra pamutcső szigetelésüket, még az összefonás és az Oyaide - dugózás vár rájuk.
Elkészítem a Duelundokat, és ha csak egy kicsit is jobb lesz, mint a mostani DIY drótjaim, akkor már nagyon elégedett leszek.

A (nagyon) régi rendszerem a Rock lemezjátszó, a Quad ESL hangfal tekintetében valamint az AN IC kábelekben egyezett meg a mostanival.
Minden tápkábel gagyi számítógép drót volt, a hangfalkábel is rosszabb volt a mostaninál. A hang mégis jobb/sokkal jobb volt, mint most.
Mi változott ?
9000 Eurós végfok - Klimo OTL - és 6000 Eurós előfok - Pink Pip MC - helyett egy 3500 Eurós integráltam és 800 Eurós phonóm van.

Tehát a (táp)kábel sem minden.

GTomi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 671

Hozzászólás Szerző: GTomi »

zoli73 írta:
chord_ írta:
2024.11.23., szomb. 12:01
zoli73 írta:
2024.11.23., szomb. 09:22

Aztán gondoltam egy merészet, és meghallgattam néhány "jobb"(nekem drágább) kábelt, hátha tényleg ebben rejlik, és be kellett ismerjem, hogy igen, az hiányzott eddig, amit ezek a kábelek megmutattak, elhoztak.
Igy zsebbe kellett nyúljak, és szép lassan, egyesével(mert csak így fért bele), felfejlesztettem a kábelezésemet, ami 1db hálózati kábel kivételével, már be is fejeződött.
Evolúcióra emlékszel? Márkákra, gyártókra gondolok.

(Nyilván ha leírod az nem "fikázás", hanem Neked nem vált be.)
Rega / DacMagic200M / TMP táp / Revox B226 / Pc / Hivox zárt 3 utas / HiDiamond, Hivox, Oyaide, DIY, AQ

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2024.11.23., szomb. 15:29
zoli73 írta:
2024.11.23., szomb. 08:42

A kábelek esetében nem az foglalkoztat, hogy ugyanazon kábelből a rövidebb méretektől, jobb hangot kapnék-e. Hanem hogy ugyanazon az áron, a rövidebb kábelből magasabb minőség férhetne bele.
A gyárilag dugózott kábelek árának jó részét maga a konfekcionálás teszi ki.
Egy 2.4 m -es kábel ára nem arányosan olcsóbb a 3 méteresnél.
Például 300 ezer helyett nem 240 - ért kapod meg, hanem minimum 270-280 - ért. Tehát jó esetben 6-10 % - ot nyersz árban a rövidítéssel.
A 3 méteres drót árából 6-10 % - al drágább drótból tudnál venni 2.4 m - est, az meg egyáltalán nem biztos, hogy hangminőségben is jelentkezik. gondolkodik.gif
Akkor vegyük át mégegyszer.
A jelenlegi felállásban kell a 2x3m, de sikerült "levadásznom" egy külön kérésre, gyárilag szerelt 2x2,8m-es kábelpárt. Amit méretprobára, és meghallgatásra elhoztam, de minden tekintetben bevált. Ez a 2,8m az alsó határ, nem feszül, de éppen elér a hangsugárzóig. Korábban járt nálam egy 2x2,5m-es kábelpár, ami a valóságban 255cm, de az rövid volt.
Ha megvalósulna a szimmetrikus elhelyezés(ami jelenleg nem lehetséges), tehát a végerősítő pont középre kerülne a két hangsugárzó közé, akkor még a 2x2m is bőségesen elég lenne. Sőt még ennél némileg rövidebb is.
Tehát a "szabványos" méreteket figyelembe véve, a 2x3m helyett elég volna 2x2m is.
Folyóméterben számolt egységárú kábelekből számítva, jelentős árelőnyt jelenthet a rövidebb méret.
A gyárilag szerelt kábelek között is megvan az árkülönbözet, de szűkebben, a mértéke megfigyeléseim szerint, gyártónként eltérő lehet.
Ha új kábelről beszélünk, egyik gyártónál alig van árkülönbség a méretek között, másiknál szinte ugyanazért az árért a rövidebb hosszból, már az egyel drágább kábelt választhatjuk.
A használtpiac már kissé árnyalja a képet, mert ott abból választhatunk amit kínálnak, és a rövidebb méretekből(2x2m) általaban sokkal nagyobb a kínálat, mint a hosszabbakból(2x3m), és az árakban is sokszor jelentős a kilengés.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

chord_ írta:
zoli73 írta:

Ugyan még ilyet nem tapasztaltam, de el tudok képzelni olyat, hogy megtalálod a leginkább szinergikus, a leginkább rendszeredbe illő kábelt, ami nem is feltétlen anyagiak kérdése, de ehhez szerintem hihetetlen szerencse kell. Ez majdhogynem a lehetetlen küldetés kategóriája, talán csak nagyon keveseknek jön össze.
A legfőbb gond itt pszichés eredetű.
Annyira mélyen be van ültetve ez a drágakábel-jóhang teória, hogy konkrétan gátat szab pl. a diyer megoldások megkóstolásának.
Nem a pénzi átb@szásról van itt szó, amelyben a középkategóriás kábelek különösen jeleskednek, hanem a szabadság sérül itt, és az sokkal nagyobb gond.

Saját tapasztalat itt:
https://komolyzeneiajanlo.blogspot.com/ ... esete.html

Nem a konkrét típus a lényeg, mert azt én nem tudhatom tényleg, hogy amott mi lenne, hanem az utolsó bekezdés.
Hogy 'létezhet' a fenti eset.
Ez a "drága kábel - jóhang", nálam kb. 2 éve jött, nagyjából eddig tudtam ellenállni, eddigre tudtam elfogadni, megtapasztalni, hogy nincs mit tennem, ha jó hangot akarok, áttörést akarok elérni, akkor "be kell adjam a derekamat", és rá kell áldozzam a pénzt a jobb kábelezésre.
Tényleg nagyon sokáig ellenáltam, az volt a jelszavam, hogy "majd én megmutatom, hogy nem kell nagy pénzt kifizetni a kábelekért, akkor is jó lesz a hang!"
Aztán gondoltam egy merészet, és meghallgattam néhány "jobb"(nekem drágább) kábelt, hátha tényleg ebben rejlik, és be kellett ismerjem, hogy igen, az hiányzott eddig, amit ezek a kábelek megmutattak, elhoztak.
Igy zsebbe kellett nyúljak, és szép lassan, egyesével(mert csak így fért bele), felfejlesztettem a kábelezésemet, ami 1db hálózati kábel kivételével, már be is fejeződött.
Évek óta nem cseréltem sem hangsugárzót, sem készüléket, sem készülékállványt(mert minddel elégedett voltam), mégis olyan komoly előrelépést értem el, amit nem is reméltem! Csak a kábelek miatt egy másik dimenzióba került a rendszerem. Már konkrétan kialakult, hogy hová, milyen kábelt, így kábelkérdés már nincs nálam. Motivációm sincs kábeleket próbálgatni, mert nincs rá szükségem.
A lentebb taglalt, a nappali átrendezéséből, másik bútorozással való elrendezésből adódó, rövidebb hangfalkábel fejlesztés, csak elméleti fejtegetés, ilyen terv sincs.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

fülelek írta:
2024.11.23., szomb. 15:56
Rock60 írta:
2024.11.23., szomb. 14:57

Van rajta zománc. :smile29:
Csakhogy a zománc messze nem ideális szigetelő.

A kis keresztmetszetű hangszórókábel pedig nem a damping faktor csökkenése miatt nem jó, hanem a nagy áramsűrűség miatti torzítás növekedés miatt, amit persze lehet pozitívan is értékelni, lásd Chord fültárs.
Persze tudom, ráadásul nyaggatásra repedezhet is... :D

Nem tudom, én nem hallottam a szóban forgó drótot és szakmailag sem tudok hozzászólni, de Chord fültárs hang-megítélő képességéről többet feltételezek, mint hogy összekeverné a torzítást a húrok analitikusságával és a szoprán természetességével, stb...
Azon túl, ha jól emlékszem, a szóban forgó, legjobb hangú verzió már a kicsit vastagabb szálakból álló változat volt, lecsupaszítva. gondolkodik.gif

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2316

Hozzászólás Szerző: cables »

fülelek írta:
2024.11.23., szomb. 15:56
és Rudibácsi is talán valamivel kevésbé agresszív kismalac... :smile29:
De te viszont nem változtál semmit, ugyanaz az okoskodó, másokat lekezelő, magadat mindentudónak képzelő tag maradtál.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

wasiliy888 írta:
2024.11.23., szomb. 15:52
zoli73 írta:

...Hanem hogy ugyanazon az áron, a rövidebb kábelből magasabb minőség férhetne bele.
Bocs, hogy belevau, de Zoli úgy értette ezt szerintem, hogy jóval drágább kész kábelszettet is hajlandó lenne megvenni, a mostani 2×3m helyett, ha létezne azokból ez a hossz. De jellemzően 2,5m-2,6m léteznek ilyenek, amire ő gondol, nagyon ritkán bukkan fel belőlük 3m vagy hosszabb. Az meg kb 5 perc múlva elkel.
Szerintem úgy értette - leírta vagy háromszor :D - hogy a mostani kábel árából jobb minőségit tudna venni, ha az fél méterrel rövidebb lenne.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5226

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Rock60 írta:
2024.11.23., szomb. 14:57
wasiliy888 írta:

De ez a mindenétől megfosztott, csupasz kábel egy kicsit erős.
Csakhogy a zománc messze nem ideális szigetelő. Az erős kábelsodrás meg komoly mechanikai stressznek teszi ki a drótot, amitől az jobban fog torzítani, cserébe valamelyest nagyobb zavarmentességet biztosít, no nem a teljes zavar spektrumban. A kis keresztmetszetű hangszórókábel pedig nem a damping faktor csökkenése miatt nem jó, hanem a nagy áramsűrűség miatti torzítás növekedés miatt, amit persze lehet pozitívan is értékelni, lásd Chord fültárs.
Amúgy Rudibácsi még tartozik az avx közönségének a saját drót analízisének közlésével, amikor Fapaci drótját elemeztette és gágogta, akkor evvel a feltétellel nem tiltották ki egy hosszabb időre...Persze azóta sok minden változott, más a fórum tulaj, és Rudibácsi is talán valamivel kevésbé agresszív kismalac... :smile29:

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Rock60 írta:
2024.11.23., szomb. 15:29
zoli73 írta:

A kábelek esetében nem az foglalkoztat, hogy ugyanazon kábelből a rövidebb méretektől, jobb hangot kapnék-e. Hanem hogy ugyanazon az áron, a rövidebb kábelből magasabb minőség férhetne bele.
Például 300 ezer helyett nem 240 - ért kapod meg, hanem minimum 270-280 - ért. Tehát jó esetben 6-10 % - ot nyersz árban a rövidítéssel.
A 3 méteres drót árából 6-10 % - al drágább drótból tudnál venni 2.4 m - est, az meg egyáltalán nem biztos, hogy hangminőségben is jelentkezik. gondolkodik.gif
Bocs, hogy belevau, de Zoli úgy értette ezt szerintem, hogy jóval drágább kész kábelszettet is hajlandó lenne megvenni, a mostani 2×3m helyett, ha létezne azokból ez a hossz. De jellemzően 2,5m-2,6m léteznek ilyenek, amire ő gondol, nagyon ritkán bukkan fel belőlük 3m vagy hosszabb. Az meg kb 5 perc múlva elkel.
Dynavox X4000

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

zoli73 írta:

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

wasiliy888 írta:

De ez a mindenétől megfosztott, csupasz kábel egy kicsit erős.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2112

Hozzászólás Szerző: Voyager »

zoli73 írta:
2024.11.23., szomb. 10:55
Hangsugárzó áthelyezés? Annak helyének megtalálása?
Ilyenről szó sem volt, nem is értem, hogy jön ez ide? gondolkodik.gif
Félreértettem az írásodat a jelenlegi elhelyezésről.
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

chord_ írta:
zoli73 írta:

Ugyan még ilyet nem tapasztaltam, de el tudok képzelni olyat, hogy megtalálod a leginkább szinergikus, a leginkább rendszeredbe illő kábelt, ami nem is feltétlen anyagiak kérdése, de ehhez szerintem hihetetlen szerencse kell. Ez majdhogynem a lehetetlen küldetés kategóriája, talán csak nagyon keveseknek jön össze.
Annyira mélyen be van ültetve ez a drágakábel-jóhang teória, hogy konkrétan gátat szab pl. a diyer megoldások megkóstolásának.
Nem a pénzi átb@szásról van itt szó, amelyben a középkategóriás kábelek különösen jeleskednek, hanem a szabadság sérül itt, és az sokkal nagyobb gond.

Saját tapasztalat itt:

Nem a konkrét típus a lényeg, mert azt én nem tudhatom tényleg, hogy amott mi lenne, hanem az utolsó bekezdés.
Olvastam ezt a kis értekezésedet (is), és mint már másik topicban megjegyeztem, kiválóan írsz.
De ez a mindenétől megfosztott, csupasz kábel egy kicsit erős. Nehezen kivitelezhető a legtöbbünk számára, ahol gyerek, feleség, háziállat és egyéb hifit erősen zavaró tényezők vannak.
Dynavox X4000

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 1038

Hozzászólás Szerző: chord_ »

zoli73 írta:

Saját tapasztalat itt:

Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”