Ja, gondoltam, hogy a végén még kötbért kell fizessek, hogy nem fejlesztek elég gyorsan...SoundMania írta: ↑2024.11.24., vas. 07:21
Számoljuk az időt, vajon ki bírnánk-e fél lábon míg megfonod a következőt, vagy bármit cserélsz /variálsz? :)

Ja, gondoltam, hogy a végén még kötbért kell fizessek, hogy nem fejlesztek elég gyorsan...SoundMania írta: ↑2024.11.24., vas. 07:21
Számoljuk az időt, vajon ki bírnánk-e fél lábon míg megfonod a következőt, vagy bármit cserélsz /variálsz? :)
Igaz, nem keresztmetszet. Rosszul fogalmaztam meg, helyesebben felület. Mert a lapos, nagy felülettel rendelkező kábelek is jól teljesítenek a hangsugárzók előtt. Vagy talán azt is lehetne mondani, hogy a legjobban?chord_ írta: ↑2024.11.23., szomb. 23:00Azt kellene legalább elképzelni, hogy pontosan a testesség és konkrétan egy komoly basszustöbblet jelentkezik.wasiliy888 írta: ↑2024.11.23., szomb. 12:23
A másik, hogy bár tudom, Rudi bá' ezeknek a híve, a nagyon vékony keresztmetszetű kábelek hangsugárzókhoz nem jók, legfeljebb csak ha a kábelhossz rendkívül rövid. Igaz, hogy feltisztul a hangzás tőlük, de az olyan zenéknél, ahol nagy testesség, dinamika szükséges a hihető megjelenítéshez, ott kevés lehet. A te kedvenceid, úgy tudom, nem ezek közül valók, és ezért nálad beválik a vékony, csupasz hangfal kábel.
Volt olyan nálam, aki felállt a fotelből, és közelről nézte (vagy próbálta nézni) a vékony szálakat, és sehogyan tudta összerakni, hogy mi ez a szemfényvesztés, hol megy át itt a basszus...
Mert én sem mindig csembalót hallgatok...
Szóval, az bizonyos, hogy egyes rendszerekre egyszerűen nem igaz az, hogy locsolócsőnyi átmérő kell hangszóróvezetéknek. Ez az egész analógia a csőben áramló folyadékkal, egyszerűen téves.
Részemről, inkább nagyobb hangsúllyal tapogatóznék a különböző rezgések / rezonanciák területe környékén. Amikor most belinkeltem a cikket, ránéztem, persze, és megakadt a szemem megint az Odin képén.
Itt is sejthető, hogy nagyon is figyeltek a rezgés-dolgokra.
Meg jól emlékszem arra, hogy amikor annó kicsi monitort hallgattam, ott a vastag, átlag jó hifis kábel egészen komolyan húzta volna lefelé a dobozt a csatlakozóinál fogva. Egy rezgőfalú LS3/5a volt, aminek a hátfala tényleg rezeg, mindenféle csillapítás nélkül, itt jelentős hangi javulás volt már csak az, hogy a kábel hozzá lett rögzítve az állványhoz.
A készülékoldalon sem egészséges a monstrumok súlya.
Még a Naim korszak egyik használható tanulsága nekem, hogy a kábeleket célszerű 'lógni hagyni', ne érjenek hozzá lehetőleg semmihez. Hogy rezegjenek kedvükre. De ez a vastagoknál a fentiek miatt nem jó. (meg mondjuk ők a hosszú lapos kábeleiket lazán beajánlották akár a szőnyeg alá.)
Akkor?
Én pl. a kilós Zen-eket középtájt fellógattam egy kendermadzagon, és némi ügyeskedéssel be lehetett állítani úgy az egészet, hogy minimálist sem húzta a csatlakozókat. Nyilván, főleg pszichésen, jobb is lett a hang.
A Klimo-t sikerült rendbehozatni?
Számoljuk az időt, vajon ki bírnánk-e fél lábon míg megfonod a következőt, vagy bármit cserélsz /variálsz? :) Időnként meg közben számolj utána, nem fontál-e már el egy jó kábel árát ami bent van a fiókban. :) A többiekkel együtt.... :) És már csak annyit, hogy ne 4-5 kábelre gondolj 1-2 millióért, hanem csak 2 vagy 1-re! :)Rock60 írta: ↑2024.11.24., vas. 07:04Ellenkezőleg.SoundMania írta: ↑2024.11.23., szomb. 21:22Ehhez hogy ezt mondhasd, végre meg kellene hallgatnod egy jó kábelt...
Nekem jó, hogy most nincsen hiányérzetem, ha másnak nem jó, azt sajnálom, az nem az én bajom.![]()
Semmire nem megyek, ha meghallgatok egy olyan kábelt, ami után hiányérzetem lenne.
Hiába veszek egy kiemelkedően jó drótot, ha a többire kb. semmi esélyem nincsen.
Nem megyek bele ebbe az utcába.![]()
Majd, ha lesz felesleges 1 - 2 millióm, akkor majd megveszem azt a 4 - 5 tápkábelt, ami kell a rendszerembe.
Addig meg fonogatok, mint a pók...![]()
Ellenkezőleg.SoundMania írta: ↑2024.11.23., szomb. 21:22Ehhez hogy ezt mondhasd, végre meg kellene hallgatnod egy jó kábelt...
Azt kellene legalább elképzelni, hogy pontosan a testesség és konkrétan egy komoly basszustöbblet jelentkezik.wasiliy888 írta: ↑2024.11.23., szomb. 12:23
A másik, hogy bár tudom, Rudi bá' ezeknek a híve, a nagyon vékony keresztmetszetű kábelek hangsugárzókhoz nem jók, legfeljebb csak ha a kábelhossz rendkívül rövid. Igaz, hogy feltisztul a hangzás tőlük, de az olyan zenéknél, ahol nagy testesség, dinamika szükséges a hihető megjelenítéshez, ott kevés lehet. A te kedvenceid, úgy tudom, nem ezek közül valók, és ezért nálad beválik a vékony, csupasz hangfal kábel.
Ehhez hogy ezt mondhasd, végre meg kellene hallgatnod egy jó kábelt, nem csak mint a pók, elfonni a világ drótkészleteit pocsékba. :)Rock60 írta: ↑2024.11.23., szomb. 19:30Na, én még nem adom be a derekam - egyelőre - szerét ejtettem egy szatyornyi Duelund drótnak.zoli73 írta: ↑2024.11.23., szomb. 17:56Jónéhány hazai kábelfaragó diy kábelét kipróbáltam(igen, azért nem mindet), sőt, én is készítettem többet is, és azt hittem jó úton járok, ez a valóság, ezt tudja a rendszerem, de valójában csak helybetopi volt, jobbra-balra lépkedés, de a várt áttörés nem igazán akart eljönni.
Nevezetesen a DGA 12GA, DGA 16GA, DGA 20GA olaj-vászon szigetelésüekről van szó. Már megkapták az extra pamutcső szigetelésüket, még az összefonás és az Oyaide - dugózás vár rájuk.
Nekem most sincsen hiányérzetem, hogy ez így is maradjon, egyelőre nem is próbálok ki félmillás tápkanócokat.![]()
Elkészítem a Duelundokat, és ha csak egy kicsit is jobb lesz, mint a mostani DIY drótjaim, akkor már nagyon elégedett leszek.
A (nagyon) régi rendszerem a Rock lemezjátszó, a Quad ESL hangfal tekintetében valamint az AN IC kábelekben egyezett meg a mostanival.
Minden tápkábel gagyi számítógép drót volt, a hangfalkábel is rosszabb volt a mostaninál. A hang mégis jobb/sokkal jobb volt, mint most.
Mi változott ?
9000 Eurós végfok - Klimo OTL - és 6000 Eurós előfok - Pink Pip MC - helyett egy 3500 Eurós integráltam és 800 Eurós phonóm van.
Tehát a (táp)kábel sem minden.
Akkor neked szerencséd van! Bár kérdés, hogy ezt meddig lehet fokozni?gomolalaci írta: ↑2024.11.23., szomb. 20:28,,Nekem eddig csak olyan tapasztalatom volt, hogy a drágább kábel mindig jobb is volt."zoli73 írta: ↑2024.11.23., szomb. 10:52Nekem eddig csak olyan tapasztalatom volt, hogy a drágább kábel mindig jobb is volt. Az óriásölő kábelekben már nem hiszek. Volt szerencsém 1-2-t kipróbálni, de egyiknek sem nagyon sikerült ölnie az óriást, pedig még csak nem is óriasokhoz mértem. Az ingyen ebédben már nem hiszek.cables írta: ↑2024.11.23., szomb. 09:24
A kábel ár és a minőség nincs közvetlen kapcsolatban. A minőség szó egyébként nem idevaló jelző, mert a jól megcsinált termékre vonatkozik. Itt az audióban más is kell. Nagyon gyakran el kell vetni az általános elveket a legjobb eredményhez.
Szerintem Chord is erre gondolt
Nekem ellenkező tapasztalataim vannak és nem csak kábelekkel, hanem minden összetevővel![]()
,,Nekem eddig csak olyan tapasztalatom volt, hogy a drágább kábel mindig jobb is volt."zoli73 írta: ↑2024.11.23., szomb. 10:52Nekem eddig csak olyan tapasztalatom volt, hogy a drágább kábel mindig jobb is volt. Az óriásölő kábelekben már nem hiszek. Volt szerencsém 1-2-t kipróbálni, de egyiknek sem nagyon sikerült ölnie az óriást, pedig még csak nem is óriasokhoz mértem. Az ingyen ebédben már nem hiszek.cables írta: ↑2024.11.23., szomb. 09:24A kábel ár és a minőség nincs közvetlen kapcsolatban. A minőség szó egyébként nem idevaló jelző, mert a jól megcsinált termékre vonatkozik. Itt az audióban más is kell. Nagyon gyakran el kell vetni az általános elveket a legjobb eredményhez.
Szerintem Chord is erre gondolt
Na, én még nem adom be a derekam - egyelőre - szerét ejtettem egy szatyornyi Duelund drótnak.zoli73 írta: ↑2024.11.23., szomb. 17:56Jónéhány hazai kábelfaragó diy kábelét kipróbáltam(igen, azért nem mindet), sőt, én is készítettem többet is, és azt hittem jó úton járok, ez a valóság, ezt tudja a rendszerem, de valójában csak helybetopi volt, jobbra-balra lépkedés, de a várt áttörés nem igazán akart eljönni.
Evolúcióra emlékszel? Márkákra, gyártókra gondolok.zoli73 írta: ↑2024.11.23., szomb. 17:56
Jónéhány hazai kábelfaragó diy kábelét kipróbáltam(igen, azért nem mindet), sőt, én is készítettem többet is, és azt hittem jó úton járok, ez a valóság, ezt tudja a rendszerem, de valójában csak helybetopi volt, jobbra-balra lépkedés, de a várt áttörés nem igazán akart eljönni.
Aztán gondoltam egy merészet, és meghallgattam néhány "jobb"(nekem drágább) kábelt, hátha tényleg ebben rejlik, és be kellett ismerjem, hogy igen, az hiányzott eddig, amit ezek a kábelek megmutattak, elhoztak.
Igy zsebbe kellett nyúljak, és szép lassan, egyesével(mert csak így fért bele), felfejlesztettem a kábelezésemet, ami 1db hálózati kábel kivételével, már be is fejeződött.
Akkor vegyük át mégegyszer.Rock60 írta: ↑2024.11.23., szomb. 15:29A gyárilag dugózott kábelek árának jó részét maga a konfekcionálás teszi ki.
Egy 2.4 m -es kábel ára nem arányosan olcsóbb a 3 méteresnél.
Például 300 ezer helyett nem 240 - ért kapod meg, hanem minimum 270-280 - ért. Tehát jó esetben 6-10 % - ot nyersz árban a rövidítéssel.
A 3 méteres drót árából 6-10 % - al drágább drótból tudnál venni 2.4 m - est, az meg egyáltalán nem biztos, hogy hangminőségben is jelentkezik.![]()
Ez a "drága kábel - jóhang", nálam kb. 2 éve jött, nagyjából eddig tudtam ellenállni, eddigre tudtam elfogadni, megtapasztalni, hogy nincs mit tennem, ha jó hangot akarok, áttörést akarok elérni, akkor "be kell adjam a derekamat", és rá kell áldozzam a pénzt a jobb kábelezésre.chord_ írta: ↑2024.11.23., szomb. 12:01A legfőbb gond itt pszichés eredetű.zoli73 írta: ↑2024.11.23., szomb. 09:22
Ugyan még ilyet nem tapasztaltam, de el tudok képzelni olyat, hogy megtalálod a leginkább szinergikus, a leginkább rendszeredbe illő kábelt, ami nem is feltétlen anyagiak kérdése, de ehhez szerintem hihetetlen szerencse kell. Ez majdhogynem a lehetetlen küldetés kategóriája, talán csak nagyon keveseknek jön össze.
Annyira mélyen be van ültetve ez a drágakábel-jóhang teória, hogy konkrétan gátat szab pl. a diyer megoldások megkóstolásának.
Nem a pénzi átb@szásról van itt szó, amelyben a középkategóriás kábelek különösen jeleskednek, hanem a szabadság sérül itt, és az sokkal nagyobb gond.
Saját tapasztalat itt:
https://komolyzeneiajanlo.blogspot.com/ ... esete.html
Nem a konkrét típus a lényeg, mert azt én nem tudhatom tényleg, hogy amott mi lenne, hanem az utolsó bekezdés.
Hogy 'létezhet' a fenti eset.
Persze tudom, ráadásul nyaggatásra repedezhet is...
De te viszont nem változtál semmit, ugyanaz az okoskodó, másokat lekezelő, magadat mindentudónak képzelő tag maradtál.
Szerintem úgy értette - leírta vagy háromszorwasiliy888 írta: ↑2024.11.23., szomb. 15:52Bocs, hogy belevau, de Zoli úgy értette ezt szerintem, hogy jóval drágább kész kábelszettet is hajlandó lenne megvenni, a mostani 2×3m helyett, ha létezne azokból ez a hossz. De jellemzően 2,5m-2,6m léteznek ilyenek, amire ő gondol, nagyon ritkán bukkan fel belőlük 3m vagy hosszabb. Az meg kb 5 perc múlva elkel.
Csakhogy a zománc messze nem ideális szigetelő. Az erős kábelsodrás meg komoly mechanikai stressznek teszi ki a drótot, amitől az jobban fog torzítani, cserébe valamelyest nagyobb zavarmentességet biztosít, no nem a teljes zavar spektrumban. A kis keresztmetszetű hangszórókábel pedig nem a damping faktor csökkenése miatt nem jó, hanem a nagy áramsűrűség miatti torzítás növekedés miatt, amit persze lehet pozitívan is értékelni, lásd Chord fültárs.Rock60 írta: ↑2024.11.23., szomb. 14:57Van rajta zománc.wasiliy888 írta: ↑2024.11.23., szomb. 12:23
De ez a mindenétől megfosztott, csupasz kábel egy kicsit erős.![]()
Bocs, hogy belevau, de Zoli úgy értette ezt szerintem, hogy jóval drágább kész kábelszettet is hajlandó lenne megvenni, a mostani 2×3m helyett, ha létezne azokból ez a hossz. De jellemzően 2,5m-2,6m léteznek ilyenek, amire ő gondol, nagyon ritkán bukkan fel belőlük 3m vagy hosszabb. Az meg kb 5 perc múlva elkel.Rock60 írta: ↑2024.11.23., szomb. 15:29A gyárilag dugózott kábelek árának jó részét maga a konfekcionálás teszi ki.
Egy 2.4 m -es kábel ára nem arányosan olcsóbb a 3 méteresnél.
Például 300 ezer helyett nem 240 - ért kapod meg, hanem minimum 270-280 - ért. Tehát jó esetben 6-10 % - ot nyersz árban a rövidítéssel.
A 3 méteres drót árából 6-10 % - al drágább drótból tudnál venni 2.4 m - est, az meg egyáltalán nem biztos, hogy hangminőségben is jelentkezik.![]()
A gyárilag dugózott kábelek árának jó részét maga a konfekcionálás teszi ki.
Van rajta zománc.wasiliy888 írta: ↑2024.11.23., szomb. 12:23
De ez a mindenétől megfosztott, csupasz kábel egy kicsit erős.
Félreértettem az írásodat a jelenlegi elhelyezésről.
Olvastam ezt a kis értekezésedet (is), és mint már másik topicban megjegyeztem, kiválóan írsz.chord_ írta: ↑2024.11.23., szomb. 12:01A legfőbb gond itt pszichés eredetű.zoli73 írta: ↑2024.11.23., szomb. 09:22
Ugyan még ilyet nem tapasztaltam, de el tudok képzelni olyat, hogy megtalálod a leginkább szinergikus, a leginkább rendszeredbe illő kábelt, ami nem is feltétlen anyagiak kérdése, de ehhez szerintem hihetetlen szerencse kell. Ez majdhogynem a lehetetlen küldetés kategóriája, talán csak nagyon keveseknek jön össze.
Annyira mélyen be van ültetve ez a drágakábel-jóhang teória, hogy konkrétan gátat szab pl. a diyer megoldások megkóstolásának.
Nem a pénzi átb@szásról van itt szó, amelyben a középkategóriás kábelek különösen jeleskednek, hanem a szabadság sérül itt, és az sokkal nagyobb gond.
Saját tapasztalat itt:
https://komolyzeneiajanlo.blogspot.com/ ... esete.html
Nem a konkrét típus a lényeg, mert azt én nem tudhatom tényleg, hogy amott mi lenne, hanem az utolsó bekezdés.
Hogy 'létezhet' a fenti eset.
A legfőbb gond itt pszichés eredetű.zoli73 írta: ↑2024.11.23., szomb. 09:22