Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1328

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Ok, értem...
Bármi, vagy annak az ellenkezője.
Olyan, mint az életben bármi, ahol lehet dönteni megvalósítások között.
A hifiben az a szerencse, hogy a kísérletesésekből - ami remélhetőleg előre visz és pont abból lesz a varázslat - legtöbbször van visszaút, nincsen semmi betonba öntve.

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 976

Hozzászólás Szerző: chord_ »

Rock60 írta:
2024.08.06., kedd 20:02
chord_ írta:
2024.08.06., kedd 18:11

Kábelileg pedig elég egy meggondolatlan manőver, (amit pl. a fórumokról szívunk fel:)), és odalesz a varázslat.
Kifejtenéd, pl. mire gondolsz ?
/ Már hogy milyen manővert szívunk fel a Fórumról meggondolatlanul... :rolleyes: /
- vastag vezetékre cseréljük a meglévőt
- vékony vezetékre cseréljük a meglévőt
- árnyékolunk
- leszedjük az árnyékolást
- belső vezetéket cserélünk
- hagyjuk bent a meglévő belső vezetéket
- AN Vz-re cseréljük a meglévőt
- kirakjuk az AN Vz-t pl. egy szigeteletlen verzióért
- belehelyezkedünk egy olyan rendszer tulajdonosának lelkesedésébe, aki annyira más zenéket hallgat, hogy az a furcsa, hogy kb. szót értünk nagy ritkán
- elképzeljük azt, hogy ami másnak nagyon tetszik, az akkor biztosan nekem is fog tetszeni
- bízunk a jól bevált, sokak által szeretett márkákban, hiszen ezek már bizonyítottak
- nem bízunk a jól bevált, sokak által szeretett márkákban, hiszen ezek csak azt bizonyították, hogy mennyire birkanépség a hifis, ezért a forradalmi új megoldásokkal szimpatizálunk
- ... stb. ...
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2103

Hozzászólás Szerző: Voyager »

Rock60 írta:
2024.08.06., kedd 20:02
chord_ írta:

Kábelileg pedig elég egy meggondolatlan manőver, (amit pl. a fórumokról szívunk fel:)), és odalesz a varázslat.
/ Már hogy milyen manővert szívunk fel a Fórumról meggondolatlanul... :rolleyes: /
Mindenki magából indul ki. :smile29:
„A világban a csodák a legapróbb rezdülésekben rejtik maguk táncát.”

Rock60
Őslakos
Őslakos

chord_ írta:

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

fererencz írta:
2024.08.06., kedd 16:53
Voyager írta:
2024.08.06., kedd 16:47

Látod mit csináltál? És és a spoiler sem sikerült! :D
[spoiler]Próbáltam javítani, de feladtam. Kijelöltem a szöveget, majd szpojler gomb. [/spoiler]
[SPOILER] működik
Vidd a "spoiler" gomb fölé az pointert (egeret) és akkor látod, hogyan kell!

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 976

Hozzászólás Szerző: chord_ »

kaef2 írta:
2024.08.05., hétf. 22:31

A hétvégén beszélgettünk Kishonti Istvánnal, hogy kellene egy un lantcsemballó felvételt csinálni, és hogy a marimba milyen jól illene hozzá. Szaniszló Ricsi, a híres magyar vibrafonos nagyon jól marimbázik is, a héten terveztem vele beszélni. Talán még Mogyoró Kornél is ütősözhetne mellettük. Nagyon izgalmas zene lenne. :smile53:
Nagyon-nagyon nehéz hifis kihívás a lantcsembaló; 100× annyi sérülékeny felhang van, mint pl. egy zongorán. Drukkolok nektek.

Itthon bizonyos szálak Romanek Tihamérhoz vezetnek.

Lemezeknél a lehető legnagyobb összevisszaság van. Itt van pl. ez a Naxos lemez, ez úgy szól, mint az álom. Pedig egy olcsó, és sokszor igénytelen kiadó.

youtu.be/7wxplK-w5pY
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

fülelek írta:
2024.08.06., kedd 15:48
Ugyanis muszáj figyelembe venni a felvétel minőségét, amit a felvétel készítés eszközei és mikéntje határoz meg elsősorban.
Nem igaz, hogy csak elvenni tud a lejátszó rendszer meg a kábelezés, hiszen a torzítás pont hogy hozzáad, az elfedés, ami miatt a halkabb részletek tisztasága szenved csorbát, inkább a zaj, különféle zavarok, és főleg a különféle kombinációs torzítások következménye.
A kábelek által okozott torzítás kérdése rendkívül érdekes és összetett téma. Véleményem szerint az ilyen típusú torzításokat a zenei reprodukcióban pontosan detektálni és kvantifikálni igen nehéz (néhány, magát szakértőnek tartó egyéntől eltekintve). Inkább az a jelenség figyelhető meg, hogy szubjektív érzékelésünk alapján valami nem tűnik megfelelőnek a hangzásban, vagy éppen ellenkezőleg, minden harmonikusnak és tisztának hangzik.

A kábel csupán egy szükséges rossz, de minél jobb minőségű, annál kevésbé okoz problémát.

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 874

Hozzászólás Szerző: fererencz »

Voyager írta:
2024.08.06., kedd 16:47

[spoiler]Próbáltam javítani, de feladtam. Kijelöltem a szöveget, majd szpojler gomb. [/spoiler]
Nem szotkam hibázni.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

fererencz írta:
2024.08.06., kedd 10:03
[spoiler]Lyézus! De rosszak a vicceim, mi lett belőle??? :D :smile53: [/spoiler]

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5131

Hozzászólás Szerző: fülelek »

cables írta:
2024.08.06., kedd 13:13

A valóságnál, a felvételkor elhangzott hangzásnál szerintem nincs izgalmasabb. Az a kábel, amely a legkevesebbet torzítja a hangjelen az én tapasztalataim szerint mindig izgalmasabb, mint a kevésbe jók. A kábelek és a lejátszó rendszer többi eleme csak elvenni tud a részletekből, új izgalmas részlet nem keletkezik ezekben. Ezért van az, hogy egy jobb kábel bekerülése esetén nehéz befejezni a teszt hallgatást, az ember szinte belefeledkezik a zene hallgatásba.
Az első mondattal egyetértek, a többivel meg nem.
Ugyanis muszáj figyelembe venni a felvétel minőségét, amit a felvétel készítés eszközei és mikéntje határoz meg elsősorban.
Nem igaz, hogy csak elvenni tud a lejátszó rendszer meg a kábelezés, hiszen a torzítás pont hogy hozzáad, az elfedés, ami miatt a halkabb részletek tisztasága szenved csorbát, inkább a zaj, különféle zavarok, és főleg a különféle kombinációs torzítások következménye.
Hiába próbálod állandóan arra helyezni a hangsúlyt, ami te kendácsolsz, attól nem lesz a kábelezés semmivel sem fontosabb, hogy fontoskodsz. :D
Cables mostanában erősen provokatív bejegyzései, valamint a tolt önreklámjai miatt figyelmeztetésben részesült. Ettől függetlenül szeretnék mindenkit, beleértve téged is megkérni, hogy a sértegető hosszászólást mellőzze a fórumon! /Admin/

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2732

Hozzászólás Szerző: tunerman »

cables írta:
2024.08.06., kedd 13:13
Tctronic írta:
2024.08.05., hétf. 20:49
Sajnos (vagy szerencsére) mindenki mást keres a zenében, az otthoni hifizés keretei között.. Egy-két kábel meghallgatáson túl vagyok már én is, de amit észrevettem magamon, hogy volt olyan kábelem amiről tudtam, hogy hitelesebb, sokkal közelebb álló volt talán a valósághoz, de ennek ellenére unalmas is volt. Egy minimális sziporkázás, fény, csillámpor nekem kell. (A túl sokat viszont nem szeretem) Arra a pár órára varázsoljon el, nem vagyok én lemezkiadó. :D Én nem az eredeti másolatát keresem, hanem attól szebbet. ;)
A valóságnál, a felvételkor elhangzott hangzásnál szerintem nincs izgalmasabb. Az a kábel, amely a legkevesebbet torzítja a hangjelen az én tapasztalataim szerint mindig izgalmasabb, mint a kevésbe jók. A kábelek és a lejátszó rendszer többi eleme csak elvenni tud a részletekből, új izgalmas részlet nem keletkezik ezekben. Ezért van az, hogy egy jobb kábel bekerülése esetén nehéz befejezni a teszt hallgatást, az ember szinte belefeledkezik a zene hallgatásba.

Inkább úgy módosítanám - nem kábel csinálja a zenét, ez a passzív elem ami inkább csak így-úgy továbbítja az elektromos jeleket.
Objektíven nézve a vezetéket/kábelt (némely tervezési filozófia szerint) esetleg el is lehet hagyni, de a feszültségerősítéshez szükséges - akár csak a minimálisan szükséges egyetlen! aktív elemet - nem lehetséges.
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-X MK3

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2278

Hozzászólás Szerző: cables »

Tctronic írta:
Sajnos (vagy szerencsére) mindenki mást keres a zenében, az otthoni hifizés keretei között.. Egy-két kábel meghallgatáson túl vagyok már én is, de amit észrevettem magamon, hogy volt olyan kábelem amiről tudtam, hogy hitelesebb, sokkal közelebb álló volt talán a valósághoz, de ennek ellenére unalmas is volt. Egy minimális sziporkázás, fény, csillámpor nekem kell. (A túl sokat viszont nem szeretem) Arra a pár órára varázsoljon el, nem vagyok én lemezkiadó. :D Én nem az eredeti másolatát keresem, hanem attól szebbet. ;)

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

fererencz írta:
2024.08.06., kedd 10:03
[spoiler]Lyézus! De rosszak a vicceim, mi lett belőle??? :D :smile53: [/spoiler]
Ugyan mi? Tiszta víz a pohárban. :D

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 874

Hozzászólás Szerző: fererencz »

Nem szotkam hibázni.

Rock60
Őslakos
Őslakos

fülelek írta:
2024.08.06., kedd 09:51

És hogy ne legyen itt off, még kábel alátétet is készítenek belőle.
Nem tudom, abban a szerepkörben milyen, nálam készülékalátétnek nagyon nem jött be.
Lehet, hogy csak az egzotikussága miatt olyan kapós, mennyivel jobban hangzik az hogy " bambusz ", mint a borovi fenyő, vagy a bükk... :D
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Rock60 2024.08.06., kedd 10:07-kor.

Rock60
Őslakos
Őslakos

tunerman írta:
2024.08.06., kedd 09:30
Úgy tudom a bambusz is egy faféle - itt csak ilyen hangszereken játszanak :smile53:
Majdnem... A fűfélék családjába tartozik, mint pl. a nád, a sás és a pitypang. :D

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5131

Hozzászólás Szerző: fülelek »

A bambusz nem fa, hanem fű, a perjefélék családba tartozik. Nagyon sok mindenre használják, zoknitól a hangszerekig.
És hogy ne legyen itt off, még kábel alátétet is készítenek belőle.
Csatolmányok
bambusz alátét.png
bambusz alátét.png (236.88 KiB) Megtekintve 1820 alkalommal

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2732

Hozzászólás Szerző: tunerman »

Úgy tudom a bambusz is egy faféle - itt csak ilyen hangszereken játszanak :smile53:

youtu.be/W6dhiTjn670
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-X MK3

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6183

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

Rock60 írta:
2024.08.06., kedd 07:53

Cables tegnapi, 19:17 - es a Mark Duggan Touch wood című lemezét bemutató linkjét tartalmazó hozzászólását valaki fontosnak találta törölni. / Gyufás kép./
Vagy nem törölte senki, de nincs ott, valószínűleg elvitte a macska. gondolkodik.gif
Nem törölte senki. A (nem kicsi) marketingszag miatt ákerült a saját topikjába, ott megtalálod.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

Rock60
Őslakos
Őslakos

Nem jut eszembe a srác neve, kb 2 éve volt a Virtuózok - ban egy fiú, aki zseniálisan játszott marimbán, jól zongorázik, saját szerzeményét adta elő, tényleg egy őstehetség. A felvételt megőriztem, a marimba előadását többször meghallgattam, tényleg sajátságos hangú hangszer, hallatszik, hogy nagyon kemény fa.
Voyager linkjét élvezetes volt hallgatni, a zenészek valóban zseniálisak, hang szempontjából persze semmire sem bizonyíték, természetesen nem laptopon hallgatva kell eldönteni, hogy a marimba hangja a fához, vagy a műanyaghoz áll - e közelebb. / A fához./

Cables tegnapi, 19:17 - es a Mark Duggan Touch wood című lemezét bemutató linkjét tartalmazó hozzászólását valaki fontosnak találta törölni. / Gyufás kép./
Vagy nem törölte senki, de nincs ott, valószínűleg elvitte a macska. gondolkodik.gif

b4xter
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 104

Hozzászólás Szerző: b4xter »

Kissé fájdalmas volt végigolvasni ezt a threadet, gondoltam szokásos kardcsörtetés, de a végére szerencsére lett értelme, mert ez itt, végszónak, na ez valami zseniális, a danse macabre-t sose hallottam még így. És öröm volt nézni a zenészeket közben. Köszi Voyager :D

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3574

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

Voyager írta:
2024.08.05., hétf. 22:10
kaef2 írta:
2024.08.05., hétf. 20:18
cables írta:
2024.08.05., hétf. 19:17

Nem könnyű a zenei hang természetességét megítélni, de nem lehetetlen. Jó pár éve kaptam az alábbi CDt, Mark Duggan ütőhangszeres művész Touch wood című lemezét, amelyen fa hangszereken játszik.

Touch Wood CD.png

Elvittem ezt a lemezt magammal egy ismerőshöz pár másik CD-vel és kábelekkel együtt...
Megkérdezhetem a valaha meglátogatott marimba és egyéb fa ütős hangszer koncertek számát?
Hány ilyen koncerten sikerült ott lenni?
Én hallottam már élőben, sőt meg is ütöttem pár hangot rajta. > leginkább üveghangja van.
ui: az egyik kedvenc hangszerem

Sajnos csak így lehet betenni a linket.
https://www.youtube.com/watch?v=qNMzBnuBC6Y
A hétvégén beszélgettünk Kishonti Istvánnal, hogy kellene egy un lantcsemballó felvételt csinálni, és hogy a marimba milyen jól illene hozzá. Szaniszló Ricsi, a híres magyar vibrafonos nagyon jól marimbázik is, a héten terveztem vele beszélni. Talán még Mogyoró Kornél is ütősözhetne mellettük. Nagyon izgalmas zene lenne. :smile53:

Kép

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

kaef2 írta:
2024.08.05., hétf. 20:18
cables írta:
2024.08.05., hétf. 19:17
kaef2 írta:
2024.08.05., hétf. 08:44

A " kapott hang nagyon elkerül a természetestől" állítást nagy csodálkozással szoktam figyelni.
Nem könnyű a zenei hang természetességét megítélni, de nem lehetetlen. Jó pár éve kaptam az alábbi CDt, Mark Duggan ütőhangszeres művész Touch wood című lemezét, amelyen fa hangszereken játszik.

Touch Wood CD.png

Elvittem ezt a lemezt magammal egy ismerőshöz pár másik CD-vel és kábelekkel együtt...
Megkérdezhetem a valaha meglátogatott marimba és egyéb fa ütős hangszer koncertek számát?
Hány ilyen koncerten sikerült ott lenni?
Én hallottam már élőben, sőt meg is ütöttem pár hangot rajta. > leginkább üveghangja van.
ui: az egyik kedvenc hangszerem

Sajnos csak így lehet betenni a linket.
https://www.youtube.com/watch?v=qNMzBnuBC6Y

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2711

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

Rock60 írta:
2024.08.05., hétf. 21:20
Tctronic írta:

Egy-két kábel meghallgatáson túl vagyok már én is, de amit észrevettem magamon, hogy volt olyan kábelem amiről tudtam, hogy hitelesebb, sokkal közelebb álló volt talán a valósághoz, de ennek ellenére unalmas is volt. Egy minimális sziporkázás, fény, csillámpor nekem kell. Arra a pár órára varázsoljon el, nem vagyok én lemezkiadó. :D
Lehet, hogy az a kábel, ami hitelesebbnek tünt, de mégis hiányérzetet keltett, mert unalmas volt, mégsem volt annyira jó.
A természetesség nem egyenlő az unalmassággal ezt sokan félreértik - tisztelet a kivételnek.
Biztosan létezik olyan kábel, ami minden szempontból természetesnek mondható és mégsem tartanád unalmasnak. Lehet, hogy ahhoz képest a mostani és az összes többi kábel színezettsége már zavarna.
Mindenkinél máshol vannak(lehetnek) a határok. Írhattam volna azt is, hogy a jelenlegiek a leghitelesebb kábeleim mert ezek tetszenek a legjobban. De szerintem nem így van.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 434

Hozzászólás Szerző: MrCollector »

Rock60 írta:
2024.08.05., hétf. 20:57
fererencz írta:
2024.08.05., hétf. 19:35

Nem inkább bambusz????
BAMBOOzled-meme-4.jpg
A wood emlékeim szerint fát jelent és a linkelt oldalon a leégett gyufa mögött fa erezete látható...
Véleményem szerint nem árt, de egy koncertet sem kell meglátogatni ahhoz, hogy fogalmunk legyen a megütött fa hangjáról és ne keverjük össze a műanyaggal.
Ez egy afrikai hangszer, ami, nem fenyőből készül. Alapanyagai olyan keményfák, melyeknek a hanga szinte fémesen kopogós tud lenni.
Másrészt érdemes olvasni róla, az igazi meg az, ha élőben meg is tudod hallgatni.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”