Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Lemezjátszó
Lemezjátszó
Antiskate Force (pivoting arms only)
This applies an opposing, balancing force to the natural inward drag of a pivoting arm while playing. Left uncontrolled, the stylus would push up against the inner groove wall, causing distortion both from mistracking and a cantilever skewed in relation to the cartridge generator. To set, lower the stylus down near the label of a record with a wide run-out to it. Increase antiskate until the arm starts to slowly drift outward, away from the label. Again, this should be finalized by ear as you listen to music. If image placement is a little off-center, or if things don’t seem to be locked in solidly, experiment with antiskate. Also, watch the stylus when you set it into a groove. Does it move to the right or left relative to the cartridge body? This indicates too much or too little antiskating.
(© Copyright The Absolute Sound)
Lemezjátszó
[...]
A hangszedő adataiban nem szokott szerepelni, az antiskatig beállításának mértéke, de nem is nagyon lehetne, mert az ajánlott tűnyomást is bizonyos határok között állapítják meg, a tűnyomás, és a skating hatás, szoros összefüggésben van egymással.
Minden nappal egyre okosodom...
Köszönöm a hasznos hozzászólásokat!
Már csak egy kérdés van hátra: honnan szerezhetek ilyen mérőlemezt, egyáltalán mi van akkor ha csak úgy találomra 1,5-re állítom a tekerőt... Mennyire károsodnak a lemezeim? (Akai AP-100C + Pickering V15 amit hamarosan Ortfofon OM5-re cserélek.)
Üdv,
Biagio
Namármost pont az Ortofonoknál meg szokták adni ezeket a paramétereket, legalábbis az én (sajna jó régen váésároltaimhoz volt ilyen) de általánosan elfogadott az, hogy ahány gramm a tűerő, kb ugyanannyira kell állítani az antiskating-et is, pl. ha 2 gr a tűnyomás, akkor állíts 2-re az antit is.
Ismerem ezt a teóriát, régen, mivel eszköz nem igen volt, ezt ajánlották...
De ez már azért sem pontos, mert a skating erő a - többek között -, a tű profiltól is függ, magyarul, más érték kell egy kúpos tűhöz, más egy elliptikushoz, a különleges metszésű tűkről nem is beszélve! Mérőlemezt nem könnyű szerezni, a jobbak igen drágák, volt egy Hungaroton kiadású is, az olcsó volt, de nem nagyon látni belőle.
Biagio, ha a kis ortofont veszed, és annyit állítasz mint azt Lacy mondja, nagy bajt nem csinálsz, de a tűnyomásnál, a megengedett maximumot állítsd be, mert a kelleténél kisebb tűnyomás károsítja leginkább a lemezt!
Tesla HC 07 futómű, MW 2002 pick-up, Orister erősítő, RFT hangdobozok...
Lemezjátszó
[...]
A hangszedő adataiban nem szokott szerepelni, az antiskatig beállításának mértéke, de nem is nagyon lehetne, mert az ajánlott tűnyomást is bizonyos határok között állapítják meg, a tűnyomás, és a skating hatás, szoros összefüggésben van egymással.
Már csak egy kérdés van hátra: honnan szerezhetek ilyen mérőlemezt, egyáltalán mi van akkor ha csak úgy találomra 1,5-re állítom a tekerőt... Mennyire károsodnak a lemezeim? (Akai AP-100C + Pickering V15 amit hamarosan Ortfofon OM5-re cserélek.)
Üdv,
Biagio
Namármost pont az Ortofonoknál meg szokták adni ezeket a paramétereket, legalábbis az én (sajna jó régen váésároltaimhoz volt ilyen) de általánosan elfogadott az, hogy ahány gramm a tűerő, kb ugyanannyira kell állítani az antiskating-et is, pl. ha 2 gr a tűnyomás, akkor állíts 2-re az antit is.
Lemezjátszó
[...]
Üdv,
Biagio
Lemezjátszó
Tanulmányozva a lejátszómat felmerült bennem egy újabb kérdés:
Mi az az "antiskating"?
0-3 skálán mi az ideális érték?
A tű a forgás miatt a barázda egyik falára jobban nyomódik, ez az ellensúly ezt hivatott kiegyenlíteni. Optimális érték megállapítása fül által
Súlyos tévedés
Az antiskating arra való, hogy a barázda belső falára erőteljesebben nyomódó tű miatti hangerő, és lemezkopás a helyére kerüljön, de ezt a legritkább esetben kell fülre állítani.
Sőt. A hangszedő és hangkar adatai általában tartalmazzák az ajánlott értéket. Ezt még műszerrel is csak komoly méréssel lehet megoldani, nemhogy fülre...
Lacy,
Be lehet állítani, elég jól fülre is, csak mérőlemez kell hozzá. Az erre szolgáló lemezeken van egy fix frekvenciájú, de emelkedő kivezérlésű jelsorozat, ez általában 20-100 mikronig megy 10 mikronos lépésekben. akkor van jól beállítva az antiskating, ha a jobb és bal csatorna - a hangszedő követési képességének a határánál- egyszerre kezd el torzítani. az kétségtelen, hogy műszerrel pontosabban lehet, de a gyakorlatban, ez is kielégítő!
Lemezjátszó
Noés mit csinálsz, ha ezek az adatok nem állnak rendelkezésre? Pl fejet cserélsz a lejátszóban, a lejátszónak, vagy a fejnek nincs meg a leírása. A tűnyomás állítása is befolyásolja.
Én maradok a fülnél..
Lemezjátszó
Mi az az "antiskating"?
A tű a forgás miatt a barázda egyik falára jobban nyomódik, ez az ellensúly ezt hivatott kiegyenlíteni. Optimális érték megállapítása fül által
Súlyos tévedés
Az antiskating arra való, hogy a barázda belső falára erőteljesebben nyomódó tű miatti hangerő, és lemezkopás a helyére kerüljön, de ezt a legritkább esetben kell fülre állítani.
Sőt. A hangszedő és hangkar adatai általában tartalmazzák az ajánlott értéket. Ezt még műszerrel is csak komoly méréssel lehet megoldani, nemhogy fülre...
Lemezjátszó
Mi az az "antiskating"?
Lemezjátszó
Mi az az "antiskating"?
Lemezjátszó
PIONEER SA-706 erősítő ! ez a drab volt azt hiszem az egyik nagy kedvencem. ebben ugyanis két monoblock üzemelt stereoként. külön trafóval, táppal csatornánként!
tv:LG flatron 100hz digit 72cm, erölködő: Pioneer vsx-ax3, hangfalak: Quadral qlx 210 front, qlx 160 srr, Acent base center, Klipsch rb25 háttér, mély: Klipsch Rw 10. Dvd: Pioneer DVR-530H, kábelek neotech.
Lemezjátszó
de jó, regisztráltál ha gondolod, elárulhatod az aláírásban, milyen felszerelésed van, kíváncsi vagyok
a hozzászólásaid alapján
Még gondolkodom rajta...
Lemezjátszó
Nézd meg ittÜdv: DDL
már régen is nézegettem ezt az oldalt.
ez Te vagy?
Isten ments. Nem vagyok kereskedő.
Üdv: DDL
Analóg:
Technics SL-151MKII/Dynavector Karat Rubi RS-23MKII/Ortofon MCA-76/maszek csöves RIAA Lp játszó
Digitális:
Blaupunt CP-2990 cd játszó
Pioneer N50A hálózati zene
Cayin MT-35 erősítő.
ProAc Response 2.5 hangdoboz.
Ortofon AC3800, Arzahel, Straight Wire Rhapsody-S, Kimber 8TC, AN-L (hálózati) kábelek. maszek készülékállvány.
Lemezjátszó
de jó, regisztráltál
ha gondolod, elárulhatod az aláírásban, milyen felszerelésed van, kíváncsi vagyok
a hozzászólásaid alapján
system
Lemezjátszó
Nézd meg ittÜdv: DDL
már régen is nézegettem ezt az oldalt.
ez Te vagy?
Azért vannak ott meglepő dolgok is, pl. a Philips orsós magnó... Ennyiért egy jó állapotú Revox A77-et is lehet venni, pedig ha a különbséget zongorázni lehetne...
Lemezjátszó
Lp Guruktől kérnék tanácsot!Drága hőn szeretett lemezjátszóm Pioneer pl 750 kezd kciist haldokolni ....kezd meghalni a motorja ésmrá a sokadik tűnél tartok, nagyon sokat ahzsnálom napi több órát.Érdemes ebbe a gépbe pénzt fektettni és rendberakatni vagy inkább vegyek egy újat/hazsnáltat .Ez a NAD jól hangzik, egy komolyabb pick up mennyibe lenne hozzá?Hol lehet beszerezni.Vagy érdekelne hasonlóárú gép is, de lehetőleg direkt hajtású legyen....valhogy most az a szimpatikus, pio márnem gyárt jónak mondható lemezjátszókat emberi kategóriába?
A segtséget előreis köszönöm
üdv.:
Sanyi
Nézd meg itt
Üdv: DDL
Analóg:
Technics SL-151MKII/Dynavector Karat Rubi RS-23MKII/Ortofon MCA-76/maszek csöves RIAA Lp játszó
Digitális:
Blaupunt CP-2990 cd játszó
Pioneer N50A hálózati zene
Cayin MT-35 erősítő.
ProAc Response 2.5 hangdoboz.
Ortofon AC3800, Arzahel, Straight Wire Rhapsody-S, Kimber 8TC, AN-L (hálózati) kábelek. maszek készülékállvány.
Lemezjátszó
Bocsánat hogy ennyiszer jelenet meg...még most abrátkozom ezzel a fórumal.
Sanyi
Lemezjátszó
Lp Guruktől kérnék tanácsot!
Drága hőn szeretett lemezjátszóm Pioneer pl 750 kezd kciist haldokolni ....kezd meghalni a motorja ésmrá a sokadik tűnél tartok, nagyon sokat ahzsnálom napi több órát.Érdemes ebbe a gépbe pénzt fektettni és rendberakatni vagy inkább vegyek egy újat/hazsnáltat .Ez a NAD jól hangzik, egy komolyabb pick up mennyibe lenne hozzá?Hol lehet beszerezni.Vagy érdekelne hasonlóárú gép is, de lehetőleg direkt hajtású legyen....valhogy most az a szimpatikus, pio márnem gyárt jónak mondható lemezjátszókat emberi kategóriába?
A segtséget előreis köszönöm
üdv.:
Sanyi
Lemezjátszó
Drága hőn szeretett lemezjátszóm Pioneer pl 750 kezd kciist haldokolni ....kezd meghalni a motorja ésmrá a sokadik tűnél tartok, nagyon sokat ahzsnálom napi több órát.Érdemes ebbe a gépbe pénzt fektettni és rendberakatni vagy inkább vegyek egy újat/hazsnáltat .Ez a NAD jól hangzik, egy komolyabb pick up mennyibe lenne hozzá?Hol lehet beszerezni.Vagy érdekelne hasonlóárú gép is, de lehetőleg direkt hajtású legyen....valhogy most az a szimpatikus, pio márnem gyárt jónak mondható lemezjátszókat emberi kategóriába?
Lemezjátszó
Lemezjátszó
witchmaster: nekem is Denonom van már vagy két éve. Akkoriban "hirtelen felindilásból" vettem meg. A hangja kb olyan, mint amit egy 30 e Ft-s lejátszó nyújthat. Kicsit mélybe húz és nem elég részletgadag szerintem. Pár lemez meghallgatására tökéletes, de amúgy nem egy nagy durranás. Viszont már 3x volt vele gondom. Amiután megvettem kiderült, hogy tű kontakthibás volt (első kibontás utántól ), csak mivel elötte nem volt lemezgyalum, így erre csak pár hét alatt jöttem rá. A kontakthiba abban nyílvánult meg, hogy jól fel kellett tekerni a hangerőt, hogy halljam a zenét. Másodszor leégett a trafója és most meg az automata karfelrakó mechanika vacakol. Start gomb megnyomása után felteszi a kart, majd abban a pillanatban le is veszi. Így most manuálisan rakom a lemezre a kart.
Összeségén nem rossz készülék annak, aki pár régi lemezt szeretne meghallgatni, de mindeféleképpen ajánlott egy jobb vétele, ráadásul az áráért - Lacy tanácsát megfogadva - a használt piacon sokkal-sokal jobbat lehet kapni. Én azt mondom nézelődj a használtak között.
Lemezjátszó
witchmaster!
Először is a RIAA korrektor: a lemezeket nemlineárisan vágják, mert a barázdák kitérésének nagyon nagyoknak kéne a mélyhangok esetén lenni, ezért egy bizonyos karakterisztika szerint átalakítva írják fel a lemezre, amit a RIAA korrektor pont ellenkezőleg vissza alakít, így lesz a frekimenet lineáris.
A másik dolog, szerintem ha nem rettensz el a használt dolgoktól, akkor én a helyedben megnézném pl. a NAD 5120-at, az olyan 15-25 ezer körül megvehető (ha elgondolom, én a boltban 5800-ért vettem annó ) és a maradék pénzből még egy igen jó hangszedő is kijön.
A beépített korrektorban én annyira nem bíznék, egy jó külső vagy egy (jó sztereo) erősítőbe épített szerintem simán veri.
"ha elgondolom, én a boltban 5800-ért vettem annó"
És mennyi volt a fizetésed?
Egyébként annyiért kapni Dual 505-t is, az korrektebb, jobb gép mint a NAD, legfőképp, a karja!
Lemezjátszó
...Tűerő: 1,25 g (nem állítható)....
Ez nekem elég lenne ahhoz, hogy ne vegyem meg. A pickupok eléggé eltérő súlyúak és nagyon kihallatszik, ha nincs jól beállítva. Amikor én lecseréltem a mostanira a csupaműanyag eredetit szanaszét dübörgöttt mindent, annyira rányomult a lemezre.
Azért nem állítható, mert ezekbe csak egy bizonyos rendszerű /T4P/ hangszedő rakható, és azok uniformizálva vannak. Egyébként nem csak ezért nem szabad megvenni ezeket, hanem mert úgy vackok, ahogy vannak!
Lemezjátszó
...Tűerő: 1,25 g (nem állítható)....
Ez nekem elég lenne ahhoz, hogy ne vegyem meg. A pickupok eléggé eltérő súlyúak és nagyon kihallatszik, ha nincs jól beállítva. Amikor én lecseréltem a mostanira a csupaműanyag eredetit szanaszét dübörgöttt mindent, annyira rányomult a lemezre.
Lemezjátszó
witchmaster!
Először is a RIAA korrektor: a lemezeket nemlineárisan vágják, mert a barázdák kitérésének nagyon nagyoknak kéne a mélyhangok esetén lenni, ezért egy bizonyos karakterisztika szerint átalakítva írják fel a lemezre, amit a RIAA korrektor pont ellenkezőleg vissza alakít, így lesz a frekimenet lineáris.
A másik dolog, szerintem ha nem rettensz el a használt dolgoktól, akkor én a helyedben megnézném pl. a NAD 5120-at, az olyan 15-25 ezer körül megvehető (ha elgondolom, én a boltban 5800-ért vettem annó ) és a maradék pénzből még egy igen jó hangszedő is kijön.
A beépített korrektorban én annyira nem bíznék, egy jó külső vagy egy (jó sztereo) erősítőbe épített szerintem simán veri.