Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3191
Kapcsolat:

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: alto »

revox írta:
2024.03.03., vas. 15:17
alto írta:
2024.03.03., vas. 15:09
revox írta:
2024.03.03., vas. 15:00

Hát,hogy bentebb forgatod, hogy előtted kereszteződjön az előlapi merőldges
Létezik olyan módszer is, hogy extrém módon beforgatod, és beülsz a metszéspontba, egészen közel a hangfalakhoz, lényegében közeltéri lehallgatást megvalósítva. Ezzel a szobaakusztika hatásait jelentősen lehet csillapítani, de persze behoz más problémákat. Nekem sosem jött be.
uno_agyas.jpg
:smile29:
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4472
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: revox »

alto írta:
2024.03.03., vas. 15:09
revox írta:
supravox írta:
2024.03.03., vas. 14:56

Ennek a hsz-nak az értelmét még keresem...
Vagy ez valami jópofaság?
Akkor nevetek kicsit.
Létezik olyan módszer is, hogy extrém módon beforgatod, és beülsz a metszéspontba, egészen közel a hangfalakhoz, lényegében közeltéri lehallgatást megvalósítva. Ezzel a szobaakusztika hatásait jelentősen lehet csillapítani, de persze behoz más problémákat. Nekem sosem jött be.
uno_agyas.jpg
uno_agyas.jpg (42.55 KiB) Megtekintve 957 alkalommal
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3191
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

revox írta:
supravox írta:
Rock60 írta:
2024.03.03., vas. 12:49

Úgy nem próbáltad egyáltalán, hogy annyira összeforgatod, hogy 40 - 50 centire eléd nézzenek a hangszórók ?
Bátorság ! :smile49: :D
Akkor nevetek kicsit.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Aszpirin írta:
2024.03.03., vas. 14:38
supravox írta:
2024.03.03., vas. 12:11
Én is az ATC ajánlása alapján állítottam be a dobozokat.
Szinte mm-re.
Tűpontos precíz színpad.Csak minden kicsit a 2 hangfal közé szorult.
Aztán vettem a bátorságot és én is kifele forgattam mindaddig míg nem esett szét a hang.
Na ettől picit visszább sokkal élvezetesebb a zenehallgatás.
Amit írtok, hogy a színpad kinyílik és közelebb kerül, ha nyitod a szöget, majd egy adott pont an szétesik, szinte hajszálpontosan úgy írja le az Audio Physic Classic sorozat útmutatója is (katt a képre, remélhetőleg sikerül majd olvashatóra nagyítani). Nekem Classic 20-aim vannak.

Egy idézetet azért kiemelnék, mert szerintem ez teszi korrekté a leírást, ráadásul fontos annak megértésében, hogy a hangfalak befelé forgatásának mértékében is nagy szerepet játszik az egyéni ízlés, illetve érdemes mono felvétellel csinálni, amiben van egy énekhang és csak néhány (kevés) hangszer (tehát lehetőleg ne egy nagyzenekari művel állítsd be a hangfalaid pozícióját), legalábbis ez az AP ajánlása:
When it comes to positioning your loudspeakers, your listening taste plays an important role. To find the ideal position, mono recordings are extremely useful, particularly those with a singing voice and few instruments.
IMG_5969.jpeg
Az emberi hang jó kezdésnek, s kédzrehúzáshoz kell a bonyolultabb zene. Sok installnàl jártunk úgy, már mindrn jónak tüng és egy -kéretik megkapaszkodni- Shamen lemez mutatta meg, hogy még baj van :D
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

supravox írta:
Rock60 írta:
supravox írta:

Szinte mm-re.
Aztán vettem a bátorságot és én is kifele forgattam mindaddig míg nem esett szét a hang.
Úgy nem próbáltad egyáltalán, hogy annyira összeforgatod, hogy 40 - 50 centire eléd nézzenek a hangszórók ?
Akkor nevetek kicsit.
halfnote.hu

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2600

Hozzászólás Szerző: supravox »

Rock60 írta:
supravox írta:

Szinte mm-re.
Akkor nevetek kicsit.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6075

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

supravox írta:
Szinte mm-re.
Amit írtok, hogy a színpad kinyílik és közelebb kerül, ha nyitod a szöget, majd egy adott szögnél szétesik, szinte hajszálpontosan úgy írja le az Audio Physic Classic sorozat útmutatója is (katt a képre, remélhetőleg sikerül majd olvashatóra nagyítani). Nekem Classic 20-aim vannak.

Egy idézetet azért kiemelnék, mert szerintem ez teszi korrekté a leírást, ráadásul fontos annak megértésében, hogy a hangfalak befelé forgatásának mértékében is nagy szerepet játszik az egyéni ízlés, illetve érdemes mono felvétellel csinálni, amiben van egy énekhang és csak néhány (kevés) hangszer (tehát lehetőleg ne egy nagyzenekari művel állítsd be a hangfalaid pozícióját), legalábbis ez az AP ajánlása:
When it comes to positioning your loudspeakers, your listening taste plays an important role. To find the ideal position, mono recordings are extremely useful, particularly those with a singing voice and few instruments.
IMG_5969.jpeg
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

fapaci írta:
2024.03.03., vas. 10:28
pärt írta:
2024.03.03., vas. 09:15
Minél inkább közelít a sugárzók pozíciója a párhuzamoshoz, annál inkább kell számolni az oldalfalak reflexiójával. Szóval nagyon szobafüggő, hogy hol működnek az ökölszabályok, gyártói ajánlások.
Valami ilyesmire akartam kilyukadni tegnapi kérdésemmel, de nem haraptatok rá. Nagyon helyszínfüggő, hol mi lesz a megfelelő elhelyezés. Az erre vonatkozó gyári ajánlások nagy része csak azért születik meg, mert valamit mondani kell, sok esetben szinte szóról szóra ugyanazt írják, amit a gyakorlatban nem nehéz megcáfolni.

A régebbi 55m2-es szobámban, ahol 6m volt a két oldalfal távolsága, forgathattam szabadon bármelyik dobozomat, 10 fokos módosítás sem okozott nagy változást, a színpad végig stabil maradt, nem közlekedtek a muzsikusok. Ehhez persze hozzátartozik, hogy nagyon régóta nincs gyári hangdobozom, saját építésnél meg figyelni szoktam a diszperzióra (amiről nagyon ritkán esik szó, a legtöbben csak tengelyben vizsgálódnak).

Pár hete egy hobbitárs szobájában arról beszélgettünk zenehallgatás közben, hogy elég fura a színpadkép, középről szinte semmi nem szól, minden ki van tolva a szélekre. Nem volt csoda, a viszonylag keskeny szobában majdnem párhuzamos volt a hangdobozok sugárzási tengelye, bőven a hallgató mögé néztek. De ez inkább engem zavart, a tulajdonosnak tetszett, mert így kapott nagyobb színpadot, ami manapság ugye sokaknál a legfőbb cél lett (sajnos). Csak hát néha a kevesebb a több. Miután befelé forgattam a dobozokat, helyükre kerültek a zenészek a térben és bár a színpad szélessége csökkent kissé, jóval stabilabbá vált a térhatás. Nem tudom, úgy maradtak-e. Ízlések...

A jelenség fizikai háttere szerintem bonyolultabb, mint amikkel magyarázni szokták. A mély- és középsugárzók irányítottsága nem indokolja, hogy érdemi eltérést okozzon pár fokos forgatás, de még a magassugárzók is csak a legfelső oktávban szórnak olyan szűk nyalábban, hogy lényeges mennyiségi következménye legyen az 5-10 fokos elmozdulásnak. Inkább a reflexiók eloszlása okozhatja a különbségeket, főleg akusztikailag kevésbé szerencsés környezetben, mint amit pl. Revox fotóin láthatunk. Ott garantáltan változni fog valami, bármihez is nyúlunk. Egy akusztikailag stabilabb, kiegyensúlyozottabb helyszínen nincs ilyen nagy ingás. Meg a hangdoboz kialakítása, az előlap mérete, a hangszórók elrendezése sem lényegtelen. Itt megint elő lehet hozni a régen minden jobb volt kártyát, mivel a békebeli hangdobozok széles előlapja igencsak más diszperziót eredményezett, mint a mai filigrán tornyok.

Még a HFM korában közkedvelt vizsgálati módszer volt a diszperzió és térhatás ellenőrzésére, hogy zenehallgatás közben forgattuk a fejünket és figyeltük, ettől mennyire változnak az arányok és a térhatás. Egy jó rendszernél csak kis változás érzékelhető, a problémás helyzeteknél viszont borul szinte minden, ha elforgatom a fejem. A módszert ma is használom, esetleg próbáljátok ki!

Egy tipikus hangsugárzó irányítottság:

Dispersion.jpg
valsz a miatt, amit írsz a magasak kényessége miatt, még nem láttam olyan dobozt, ami tolerálna 10fokos forgatást. a nagyon tuti sztereó egy pontban jön létre, bármekorra a tér és bármennyire kezelt az akusztika. egyébként a tölcsérek nemkérnek nagy bűvészetet akusztika szempontjából. a sarkokba érdemes valami apróságot letenni, hogy ne legyen üres, de az lehet bármi. nekem pl a jobb oldalon van egy piros-fekete kis dobozka. az ezt a célt szolgálja.

nagy térre példa lehet, a Műcsarnok előtere a bejárat után. az nemtom mekkora, de van egy kézilabdapálya kb, csak itt-ott megtörik. az avantgarde triot tettük oda ki egy Music Fórum Expon és ott is miliméterezni kellett.

lehet a jó sztereó alatt nem ugyanazt értjük, de amire én gondolok. az egy beforgatásnál létezik, aminek miliméterpontosnak kell kenni, ha nem tizedekkel kel játszani, akkor van olyan érzése a usernek, hogy benyomtak egy gombot és minden életre kelt. a steril konzervzene helyett hús-vér előadók jelennek meg és árad a muzsika. a rossz ebben, nagyon kevesen találják meg és e nélkül a rendszerük kb 30%-át hozza a tudásának. Van akinek van hozzá érzéke, van akinek nincs.

nemrég betettem azt a nick cave videót. hááát, nemigazán lehet ezeket telefonnal megörökíteni, így nem tudom. nekem az agyam teszi mellé az ithoni élményt, vagy ott is hallható, de amikor megvan ez a pont, ahogy azon a videón kb el volt találva... Ahogy Nicki mondja a verset, minden száját elhagyott hang által meginduló levegőmozgás is érzékelhető. Orgonával szoktak ilyet mutogatni, de ott nagy mozgó levegő, erre kevésbé háklis.. Egy balladisztikus lassú émelygésnél kevesebb, de ugyanarról beszélek, amit orgonazenéken mutogatnak. Ezeknek a torzítatlan tolmácsolásához nagyon pontosan be kell állítani a dobozokat.

egyébként VoidX jól szúrta ki. jó füle van, csak Ő úgy aposzteofálta ezt, hogy a viszhangok jobbak voltak (akkor csak ott van a vidijón is). Ezt inkább atmoszférának nevezném, giccsesen a zene lelkének.

ami ezzel kapcsolatban a rossz hír, nincs recept. szerintem csak rengeteg tapasztalattal lehet elsajátítani, vagy született adottsággal :smile53:
halfnote.hu

GTomi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 670

Hozzászólás Szerző: GTomi »

Fél éve beköltöztem egy lakásba pár évre, ahol a nagyszoba 25 nm. Próbálgattam a "hifit" elhelyezni minden irányba, szobában hosszban, és keresztben is. Keresztben jött be a legjobban.

Nyilván részben akusztikai kérdés is, amennyire tudtam a visszhangos szobát csillapítani (sajnos a plafon csupasz, van visszhang), azt megtettem amit tudtam, de azon még dolgoznom kell még valamennyire, és a hangfal elhelyezéssel is sokat vacakoltam, és ami jó tett neki, az, hogy befelé fordítottam őket egymáshoz képest, néha jobban vagy kevésbé, ezzel játszottam, ahogy Vinkler is írta csak pár centit nála is, és változott a tér, elöl, hátul, fent, a széleken, (filmnézés közben meg onnan is jönnek az effektek, ahonnan nem gondolnám és néha kapkodom a fejem, hogy mi van, de ez nem biztos hogy összefüggésben van).

Persze az lenne a legjobb ha így maradna és nem kezdem el majd valamikor megint fordítgatni kicsit, így vagy úgy, mert ki tudja ugye :D
Mennyire lehet fontos a hangzásra, ez egy viszonylag párás régi belvárosi kecó Sopronban, rohadt vastag (több száz éves) falakkal, ami nyilván bejátszhat mindenbe is. (Nyilván az elektronikának sem tesz jót)

A két magas közepe között 220 cm a távolság, oldal 90 cm, hátulról 1 m a táv. A hevenyészett fotót kb. a hallgatói távolságból lőttem.
Csatolmányok
hf_1.jpg
Rega / DacMagic200M / TMP táp / Revox B226 / Pc / Hivox zárt 3 utas / HiDiamond, Hivox, Oyaide, DIY, AQ

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Rock60 írta:
supravox írta:

Szinte mm-re.
rátronfolok :)
megnéztem a hálóban a FAL dobozokat... hiába szögebn áll az előlapja, még így is kicsit be van forgatva. rámértem a merőlegest saccra, a hallgatási pozíció előtt kb 2méterrel keresztezik egymást :D
halfnote.hu

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Vinkler írta:
2024.03.03., vas. 09:50

Ez a gyári ajánlás, amit a lenti képen látsz. Ezen nyitottam valamennyit anno és most még egy keveset.

.
IMG_9958.jpeg

.
A faltól való távolság más tészta. Azt jól belőttem még az elején, meg azt számolgattuk is, amikor a nappalit terveztük. A hangsugárzó mögött 180 cm van az oldalfaltól pedig 80.
szerintem ez a klasszik ajánlás. emlékeim szerint a tölcsérnél is ez a rajz volt és a párhuzamos, lehet választani. kb minden gyártó ezt adja meg. ha nyitsz rajta, általában beülsz a zenekar arcába, akár írhatnám. hogy közé, ha zársz, tisztes távolságból nézed a színpadot.
de az 1,8as hátsó faltávot irígylem :D nekem az lakhatatlanná tenné a szobát (5x5m), de jó dolog,, még kisdobozoknak is.
halfnote.hu

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1426

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Tctronic írta:
2024.03.03., vas. 11:12
Ok, de mi van a nem hagyományos hangsugárzókkal. Pl körsugárzókkal? Lásd MBL és barátai. Ezek ugye minden irányba sugároznak, de egy szobába behelyezve a reflexiójuk jóval nagyobb, előnyük mellett talán ugyanannyi ha nem nagyobb problémát tudnak okozni. (Kapásból a hátsó falról lényegesen nagyobb reflexió van mint csak előre sugárzó dobozok esetében) gondolkodik.gif Itt lehet az elhelyezés még problémásabb, főleg ha nem kellően nagy térbe helyezzük őket...
Mint bármelyik sztatikus, vagy a Megneplanar, vagy az Apogie.
Ugyan annyit sugároznak hátra, mint előre. Közel nem okoz annyi problémát, mint elsőre gondolnánk, de az a bizonyos 90 - 100 centi távolság jó, ha meg van a hátsó faltól.
ML CLS - t hallgattam egy ismerősömnél, nála van vagy 2 méter mögötte, az valami csoda, de nem valók mindenkinek az ismert kompromisszumok miatt.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

supravox írta:

Szinte mm-re.

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 9070

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

supravox írta:

Szinte mm-re.
Igen, ezt csinálom én is.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2600

Hozzászólás Szerző: supravox »

Vinkler írta:
Rock60 írta:
2024.03.03., vas. 07:57
Érdekes... gondolkodik.gif
Nem volt túl sok dobozom, hifizésem során - Oriom, Videoton - hegyek, Pioneer HPM 60, valami benga nagy AKAI, Heybrook Hb1, Infinity Kappa 7, egy "morernebb" Altec Lansing, Mission 707, Celestion DIY szett 30 - as méllyel és egy állványpos Celestion monitorsugárzó.
Nálam valamiért szinte mindig úgy állt össze legjobban a sztereo tér, ha vagy pont rám nézett a magas, vagy inkább kicsit beljebb forgatva.
Az utóbbi beállítás más szempontokat is figyelembe vesz az egyszemélyes zenehallgatáshoz képest. Korábban is volt hasonló bútor elrendezés a szobában, most egy U alakú ülőgarnitúra van a nappaliban. Ha egy kisebb társaság pár tagja az oldalsó pozícióba kényszerűl, onnan hallgatva sem borul fel a szinpad, ha beljebb vannak fordítva a dobozok kicsit.
/ Nem dominál a hallgatóhoz sokkal közelebb lévő sugárzó. /
Jó ideje már a Quad - ot hallgatom.
Ha van alkalmam előre húzni a faltól 90 - 100 centire - most ippeg hogy 80 - az előbb leírt beforgatással /is/ szinte bárhonnan hallgatva összeáll a holografikus - szerű tér.
Néha a nappalival egybenyitott konyhából hallgatva is konstatálom, hogy na, igen, most ok...
/ Onnan hallgatva szúrta ki a nejem a Quad tápkábel - cserét egyesek hitetlenkedésére. :D /
Mi érdekes?
Ez a gyári ajánlás, amit a lenti képen látsz. Ezen nyitottam valamennyit anno és most még egy keveset.

.
IMG_9958.jpeg

.
A faltól való távolság más tészta. Azt jól belőttem még az elején, meg azt számolgattuk is, amikor a nappalit terveztük. A hangsugárzó mögött 180 cm van az oldalfaltól pedig 80.
Szinte mm-re.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Rock60 írta:
2024.03.03., vas. 11:40
Vinkler írta:
Rock60 írta:

Nálam valamiért szinte mindig úgy állt össze legjobban a sztereo tér, ha vagy pont rám nézett a magas, vagy inkább kicsit beljebb forgatva.
Mi érdekes?
Amit írtam. Hogy a gyári ajánláshoz és a Te gyakorlatodhoz képest nálam mennyire máshogy működik jól.
Gondolom ez azzal is összefügghet - valami módon - hogy nálam sosem volt annyi hely a hangsugárzók mögött, mint Nálad.
/ A korábban birtokolt dobozaimról nincsen infóm, mit ajánlott a gyár, amúgy is tökmindegy lett volna. :D .../
Ezt az ajánlást az ATC adta, más gyártó ettől simán eltérhet.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

revox írta:
2024.03.03., vas. 09:27
Rock60 írta:
2024.03.03., vas. 09:21
Azért akad arra példa bőven, hogy a gyakorlat mást igazol, mint a gyári ajánlás...
Pl. AN -E , ugye, revox ? :D
ja, de abban én a gyárit preferálom. István volt lázadó a régi dobozokkal. de a 2000után gyártottaknál már érdemes a gyári ukászt követni
Nem is feltétlen a beforgatásra gondoltam, hanem a falra tolás - témakör vert hullámokat - emlékeim szerint.
A Rádayban is elrángattuk az E - ket a faltól, és a High - End showkon is hagytunk elég helyet hátul és oldalt is.
Kondo és P. Quortrup is ott téblábolt, nem mondták, hogy ne tetszene Nekik az installáció...

Na, ja... 2000 utáni dobozokat nem ismerem.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

zoli73 írta:
2024.03.03., vas. 10:24
pärt írta:
2024.03.03., vas. 10:20
zoli73 írta:
2024.03.03., vas. 09:41

Miért van vége, publikus?
Már írt róla, sajnos nem jókedvében. sad.gif
Akkor ez nekem kimaradt, az utóbbi 1-2 hétben csak felületesen olvasom a fórumot, ezért kerülhette el a figyelmem. Megkeresem.
Van egy olyan sanda gyanúm, hogy nem az elmúlt 1 - 2 hétben írt róla. gondolkodik.gif

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Vinkler írta:
Rock60 írta:

Mi érdekes?
Amit írtam. Hogy a gyári ajánláshoz és a Te gyakorlatodhoz képest nálam mennyire máshogy működik jól.
Gondolom ez azzal is összefügghet - valami módon - hogy nálam sosem volt annyi hely a hangsugárzók mögött, mint Nálad.
/ A korábban birtokolt dobozaimról nincsen infóm, mit ajánlott a gyár, amúgy is tökmindegy lett volna. :D .../

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2738

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

Ok, de mi van a nem hagyományos hangsugárzókkal. Pl körsugárzókkal? Lásd MBL és barátai. Ezek ugye minden irányba sugároznak, de egy szobába behelyezve a reflexiójuk jóval nagyobb, előnyük mellett talán ugyanannyi ha nem nagyobb problémát tudnak okozni. (Kapásból a hátsó falról lényegesen nagyobb reflexió van mint csak előre sugárzó dobozok esetében) gondolkodik.gif Itt lehet az elhelyezés még problémásabb, főleg ha nem kellően nagy térbe helyezzük őket...
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11020
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

pärt írta:
2024.03.03., vas. 09:15
Minél inkább közelít a sugárzók pozíciója a párhuzamoshoz, annál inkább kell számolni az oldalfalak reflexiójával. Szóval nagyon szobafüggő, hogy hol működnek az ökölszabályok, gyártói ajánlások.
Valami ilyesmire akartam kilyukadni tegnapi kérdésemmel, de nem haraptatok rá. Nagyon helyszínfüggő, hol mi lesz a megfelelő elhelyezés. Az erre vonatkozó gyári ajánlások nagy része csak azért születik meg, mert valamit mondani kell, sok esetben szinte szóról szóra ugyanazt írják, amit a gyakorlatban nem nehéz megcáfolni.

A régebbi 55m2-es szobámban, ahol 6m volt a két oldalfal távolsága, forgathattam szabadon bármelyik dobozomat, 10 fokos módosítás sem okozott nagy változást, a színpad végig stabil maradt, nem közlekedtek a muzsikusok. Ehhez persze hozzátartozik, hogy nagyon régóta nincs gyári hangdobozom, saját építésnél meg figyelni szoktam a diszperzióra (amiről nagyon ritkán esik szó, a legtöbben csak tengelyben vizsgálódnak).

Pár hete egy hobbitárs szobájában arról beszélgettünk zenehallgatás közben, hogy elég fura a színpadkép, középről szinte semmi nem szól, minden ki van tolva a szélekre. Nem volt csoda, a viszonylag keskeny szobában majdnem párhuzamos volt a hangdobozok sugárzási tengelye, bőven a hallgató mögé néztek. De ez inkább engem zavart, a tulajdonosnak tetszett, mert így kapott nagyobb színpadot, ami manapság ugye sokaknál a legfőbb cél lett (sajnos). Csak hát néha a kevesebb a több. Miután befelé forgattam a dobozokat, helyükre kerültek a zenészek a térben és bár a színpad szélessége csökkent kissé, jóval stabilabbá vált a térhatás. Nem tudom, úgy maradtak-e. Ízlések...

A jelenség fizikai háttere szerintem bonyolultabb, mint amikkel magyarázni szokták. A mély- és középsugárzók irányítottsága nem indokolja, hogy érdemi eltérést okozzon pár fokos forgatás, de még a magassugárzók is csak a legfelső oktávban szórnak olyan szűk nyalábban, hogy lényeges mennyiségi következménye legyen az 5-10 fokos elmozdulásnak. Inkább a reflexiók eloszlása okozhatja a különbségeket, főleg akusztikailag kevésbé szerencsés környezetben, mint amit pl. Revox fotóin láthatunk. Ott garantáltan változni fog valami, bármihez is nyúlunk. Egy akusztikailag stabilabb, kiegyensúlyozottabb helyszínen nincs ilyen nagy ingás. Meg a hangdoboz kialakítása, az előlap mérete, a hangszórók elrendezése sem lényegtelen. Itt megint elő lehet hozni a régen minden jobb volt kártyát, mivel a békebeli hangdobozok széles előlapja igencsak más diszperziót eredményezett, mint a mai filigrán tornyok.

Még a HFM korában közkedvelt vizsgálati módszer volt a diszperzió és térhatás ellenőrzésére, hogy zenehallgatás közben forgattuk a fejünket és figyeltük, ettől mennyire változnak az arányok és a térhatás. Egy jó rendszernél csak kis változás érzékelhető, a problémás helyzeteknél viszont borul szinte minden, ha elforgatom a fejem. A módszert ma is használom, esetleg próbáljátok ki!

Egy tipikus hangsugárzó irányítottság:

Dispersion.jpg
Dispersion.jpg (61.76 KiB) Megtekintve 942 alkalommal

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3234

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

pärt írta:
2024.03.03., vas. 10:20
zoli73 írta:

Akkor ez nekem kimaradt, az utóbbi 1-2 hétben csak felületesen olvasom a fórumot, ezért kerülhette el a figyelmem. Megkeresem.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára zoli73 2024.03.03., vas. 10:40-kor.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

pärt
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 5063

Hozzászólás Szerző: pärt »

zoli73 írta:

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Rock60 írta:
Nem volt túl sok dobozom, hifizésem során - Oriom, Videoton - hegyek, Pioneer HPM 60, valami benga nagy AKAI, Heybrook Hb1, Infinity Kappa 7, egy "morernebb" Altec Lansing, Mission 707, Celestion DIY szett 30 - as méllyel és egy állványpos Celestion monitorsugárzó.
Az utóbbi beállítás más szempontokat is figyelembe vesz az egyszemélyes zenehallgatáshoz képest. Korábban is volt hasonló bútor elrendezés a szobában, most egy U alakú ülőgarnitúra van a nappaliban. Ha egy kisebb társaság pár tagja az oldalsó pozícióba kényszerűl, onnan hallgatva sem borul fel a szinpad, ha beljebb vannak fordítva a dobozok kicsit.
/ Nem dominál a hallgatóhoz sokkal közelebb lévő sugárzó. /
Jó ideje már a Quad - ot hallgatom.
Ha van alkalmam előre húzni a faltól 90 - 100 centire - most ippeg hogy 80 - az előbb leírt beforgatással /is/ szinte bárhonnan hallgatva összeáll a holografikus - szerű tér.
Néha a nappalival egybenyitott konyhából hallgatva is konstatálom, hogy na, igen, most ok...
/ Onnan hallgatva szúrta ki a nejem a Quad tápkábel - cserét egyesek hitetlenkedésére. :D /
Mi érdekes?

.
IMG_9958.jpeg
IMG_9958.jpeg (27.37 KiB) Megtekintve 938 alkalommal
.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3234

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Aszpirin írta:
2024.03.03., vas. 08:31
revox írta:
2024.03.02., szomb. 15:19
szokták. de pl axem az avantagarde manuálban van, hogy javasolt a totál párhuzamos felállítás is. nem idegen a dolog. ha melletted lő el,elég áttetsző a térpozíció.
Daliknál is a totál párhuzamos felállítást javasolják.
Az Audio Physic Classic-ok manuáljában még rajz is van, róla, hogy úgy forgasd be, hogy a háromszög a szokásos hallgatási pozíció mögött "zárjon" (azt hiszem, ezt nevezte Vinkler "nyitottabb"-nak). Én beatartottam a falaktól előírt minimum távoltágokat (oldalirányban még túl is mentam azokon rendesen), de a beforgatásnál rengeteget kellett kísérleteznem, amíg eltaláltam a "jó" pozíciót, amivel mindenhol a lehető legjobban szólt, de még így sem lett tökéletes, a szoba adottsáagi miatt (és már nem is lesz, mert a volt zeneszobámban lebontottam a teljes rendszert, vége).
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”