Néhány gondolat a shellekről.
Az apropója, hogy vettem pár hete egy Technics SL-120 lemezjátszót, ami SME 3009 SII improved verziójú hangkarral van szerelve. Cserélhető shelles kivitel, ami külön jó, mert több hangszedőm is van, amiket szeretek cserélgetni.
Sajnos az eredeti SME shell elég könnyű (kb 6.1-6.2 gr) és bár van kb 8-10 egyéb shell itthon, szinte mindegyik lényegesen nehezebb, így a cserék után a hangkar és hangszedő beállítása nem túl egyszerű... Bár az SME anno a "világ legjobb hangkarjaként" hirdette magát, a lehetőségek a hangszedők és shellek kiválasztásában némileg korlátozottak.
Találtam viszont az Analogis nevű cég kínálatában szinte tized grammra megegyező Shellt, a HS-13-at, ami formailag is hasonlít az eredeti SME-re. Bizonyos tekintetben még jobb is, az eredetihez képest nemcsak két fix furat van a hangszedő rögzítéséhez, hanem azt lehet előre-hátra tologatni az ideális pozícióig.
Az Analogis gyárt egyéb, jó minőségű shell replikákat is Technicshez, Lenco L75/78-hoz, valamint fa testű is szerepel a kínálatukban, színekben és formákban is jó a választék.
Árban, amit vettem és a képeken is szerepel, kimondottan olcsó (5-6000Ft), a kidolgozásában nem látok kivetni valót, a többi shell sincs túlárazva.
https://www.analogis.eu/en/category/hea ... ables/?cst
Nos röviden, ha valaki SME karhoz szeretne (megfelelő) shellt pluszban és nem prioritás a rajta lévő SME logo (40-65.000Ft külföldön, plusz a szállítás...), akkor adott a megoldás.