Kevered a szezont a fazonnal.revox írta: ↑2025.05.28., szer. 18:06Nem tudod, mikor kell kiszállnikaef2 írta: ↑2025.05.28., szer. 08:29
Azt írtad, hogy "A kompressziót mondtad, hogy punk és rockbandák kérik".
A klippelésnek semmi köze a kompresszióhoz.... így továbbra is kérem, hagyd abba a személyeskedést és valamiféle kulturált formában tedd fel a stúdióban használt technológiákkal kapcsolatos kérdéseidet. Ha lehetséges.
De megint csúsztatsz. Azt mondtam, a zenész és a hangmérnök összehoz valamit és ezt nehezményezted. Az ominózus beszélgetésben volt kompesszió is, de ebben a két mondatban nem ezt írtad (de máskor ezt is említetted, de nem fogok hetekig guglizni, főleg, esetlegesen, 20 évvel ezelőtti mondataid után). Bár ezek a beavatkozások a dinamikát is ölik szerintem, de nem érdekes,megkapod a montenbájkot és vélhetőleg kiengesztelődsz.![]()
És azt gondolom, akkor csak belátod, hogy azért csak benne van egy kiadványban a muzsikus is, másnem feljátsza.
De, hogy ON legyen, a stúdiókábelek ugyanúgy kompresszálnak és torzítanak egy home audio rendszerben. Lehet így vették fel, már ott volt egy minőségesés, ezt ne fokozzuk még otthon is tovább. Ennyi a nagy kérdés megfejtése. Már ne rontsuk tovább, ami megvan és olyan, amilyen. Persze, ez igaz készülékekre is, de ez drótos topic.
Maradjunk ennyiben.
Az egész MRC élő hangfelvételkészítés alaptétele, és azért is nincs utómunka az esetek többségében, hogy azt adjuk vissza, amit a zenész előadott élőben. Ne azt, amit az utómunkában kikevertek, masztereltek.
Ettől nagyobb befolyása a zenésznek nem nagyon lehet a felvétel minőségére (a saját felvételeinkről beszélek, nem a szokásos átlagról).
A hangfelvételkészítésnél használt mikrofon XLR kábelek sokszor 30-50-100 méter hosszúak is lehetnek. Sokszor kell le - és feltekerni őket, vagyis bírniuk kell a strapát, azt is, ha rálépnek a zenészek. A kábel és a csatlakozók megbízhatósága, kiszámítható viselkedése, hajlékonysága az egyik legfontosabb szempont a stúdióknál és persze a hordozható felvételi szetteknél. Nem szedhetnek össze zajt, nem recseghetnek. Ami otthon pár méter hosszban jó, az nem biztos, hogy 50m hosszban is jó lesz, főképpen ha bundra párszor fel is tekeri az ember egy-egy felvétel esetében.
Pár hónapja megosztottam egy pár percnyi felvételi mintát (egy kanadai kiadótól vannak), ahol ezüst az összes kábel, 300B triódás a mikrofon erősítő, ezüst belső kábelezéssel és a felvételhez használt Studer A80 magnó is csöves felvevő és lejátszó elektronikával lett átalakítva, ezüst belső kábelezéssel. Ezüst a Royer SF24 csöves sztereó mikrofon kábele is.
Kevés ettől audiofilebb eszközökkel felvett felvétellel találkoztam eddig.
Innen lehet letölteni ismét, ha valakit érdekelne.
https://we.tl/t-akBhmAs3M4
192kHz/24 bit flac és DSD128 .dsf a file formátum.