Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

SoXxX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 342

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: SoXxX »

Ez így konkrétan nem igaz (számla, garancia), olvass nyugodtan utána az új doboz topikjában Ha belinkeled akkor elnézést kérek.A számla szóra keresve a topicban csak smiley-k, kérdések vannak.

Te mint Tüű sugárzó tulajdonos biztosan jobban tudod. Egyébként te mikor vásároltad a monitort, ha nem indiszkrét a kérdésem?

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1534

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: dbrnsk »

Látom egyesek már engem is megtaláltak a témával kapcsolatban... Semmi gond. Én egy egyszerű kérdést tettem fel kíváncsiságból, amire nem kaptam választ azóta sem. Pontosabban kaptam, de nem egyenesen... Rosszindulatból tettem-e? Azt azért nem mondanám, de nekem is nagyon bántotta a szemem ez az egész hájpolás, hogy méregdrágán adnának gagyi cuccokból összerakott, tuningolt hangsugárzókat, amelyek minden gyári hangsugárzó felett állónak lettek kikiáltva. Azért nem kicsit lóg ki az a bizonyos, ha jól átgondolja az ember...

Egyébként tanczi megkeresett privátban és többé-kevésbé megbeszéltük a dolgot. Úgy felnőttek módjára.

Azt viszont sajnálom, hogy fórumon ennyire elfajult a dolog és  kilépett a normális vitatkozás keretéből nem kicsit. 

Ez van.

kozolov
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 27

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: kozolov »

Szerintem ez az egész adok/kapok vita nem más jelenleg mint amikor e gyerekek tengeri ütközetet vívnak a fürdőkádban.
Ha majd Tű úr eladja a termékét akkor arról például e fórum közönsége is tudni fog. Nem olyan nagy a hazai hifis társadalom, hogy titokban maradna. Azt meg szerintem hagyjuk a NAV-ra, hogy mit gondol a számlanélküli értékesítésről. Na meg a vevőre, hogy ő miként bízik meg az eladóban. De az megint az ő dolga, mindenki szabadon lehet  .... !

De mindaddig amíg Tű úr nem ad el, ahogy eddig nyilvánvalóan csak egy-két közeli jóbarátja hájpolja itt a dolgot, addig az egész üres lufi. "Le...sod a bokád", meg "übeóriásölő", meg 10x áros sincs semmi versenyben kijelentések nem mások mint idétlen és gyerekes viselkedés. Ez van. Majd ha veszik a portékát, akkor lehet sejteni, hogy van benne valami.

Azt hiszem valami TV sorozatban hallottam egyszer, lehet nem is pontos az idézet, de nagyjából fedi azt amiről itt szó van:
"- Mester, mi fog történni?
- Figyeld a szél zúgását..! -
- De Mester, milyen válasz ez? -
- Olyan, amilyet a kérdésre felelni lehet. Értelmes választ ugyanis csak értelmes kérdésre lehet adni."

tanczi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 804

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: tanczi »

Ja, ha tényleg skippelték a dolgot (annyira nem követtem) az télleg fura, bár lehet, hogy csak érzékelték a kérdés mögött rejlő jó szándékot. ...

Nem skippeltük a választ, a jó szándék pedig természetesen elvitathatatlan az álérdeklődők részéről
2.0: PIONEER SC-LX90 DBX BX-3 PHILIPS CD614 VIBAVOICE GEMINI 1000
TÜŰ Bendegúz

5.2: PIONEER SC-LX90 + BDP-440 + N 50AE + DV-717 - OPPO BDP-103EU
PANASONIC DP-UB 9004 - DUNE HD ULTRA 4K + HD DUO
SHERWOOD AM-9080 - LG 86UN85006LA UHD 4K
TÜŰ 3.0, ARCUS AS EFFECT DIPOLE CANTON AS50SC SONY SA-WM500

tanczi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 804

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: tanczi »

Sajnos valószínűleg van igazság abban amit írsz a számla/garancia felmerülése kapcsán.
Viszont furcsa kissé, hogy nem jött rá egy "természetesen mindkettő van" egyszerű reakció sem..inkább skippelték a gondolatot. De lehet, hogy ez megint csak a hozzáállás/marketing tolakodó/kifogásolható minősége miatt van ismét és nem azért, mert nincs a gyártónak szándékában ilyen papirosokat adni. 

Ez így konkrétan nem igaz (számla, garancia), olvass nyugodtan utána az új doboz topikjában
2.0: PIONEER SC-LX90 DBX BX-3 PHILIPS CD614 VIBAVOICE GEMINI 1000
TÜŰ Bendegúz

5.2: PIONEER SC-LX90 + BDP-440 + N 50AE + DV-717 - OPPO BDP-103EU
PANASONIC DP-UB 9004 - DUNE HD ULTRA 4K + HD DUO
SHERWOOD AM-9080 - LG 86UN85006LA UHD 4K
TÜŰ 3.0, ARCUS AS EFFECT DIPOLE CANTON AS50SC SONY SA-WM500

SoXxX
V.I.P.
V.I.P.

Általában a hifiről

Ja, ha tényleg skippelték a dolgot (annyira nem követtem) az télleg fura, bár lehet, hogy csak érzékelték a kérdés mögött rejlő jó szándékot. Amúgy biztos van nekik minden, hiszen, ha jól értem, valami hivatalos kiállításon is szerepeltek most.
Nem tudom mennyire volt hivatalos a kiállításon lévő szereplés.
Többen összefogva bérelték a szobát - Bodor, Ethosz, Hydra, Tüű. Illetve lehet volt még más is.

Klaca
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 581

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: Klaca »

Sajnos valószínűleg van igazság abban amit írsz a számla/garancia felmerülése kapcsán.

Viszont furcsa kissé, hogy nem jött rá egy "természetesen mindkettő van" egyszerű reakció sem..inkább skippelték a gondolatot. De lehet, hogy ez megint csak a hozzáállás/marketing tolakodó/kifogásolható minősége miatt van ismét és nem azért, mert nincs a gyártónak szándékában ilyen papirosokat adni.
Ja, ha tényleg skippelték a dolgot (annyira nem követtem) az télleg fura, bár lehet, hogy csak érzékelték a kérdés mögött rejlő jó szándékot. Amúgy biztos van nekik minden, hiszen, ha jól értem, valami hivatalos kiállításon is szerepeltek most.

SoXxX
V.I.P.
V.I.P.

Általában a hifiről

Ezeket nem tudtam, de ha így is van, akkor sem ezért tartottam álságosnak a dolgot. Ha egy Nav ellenőr vagy egy aggódó vevő veti fel a dolgot, akkor abban nincs is semmi álságos. (Az ilyenek mondjuk közvetlenül Tüű úrnak vetnék fel, és nem ezen a fórumon kekeckednének) Itt azonban érzésem szerint anno nem ezért merült fel a dolog (nem a te felvetésedre gondolok), és nem is azért vetették fel, mert aggódtak az "esetleges gyanútlan vásárlók" miatt (na haggyá már...),

Klaca
V.I.P.
V.I.P.

Általában a hifiről

Szerintem baromira nem álságos ez a dolog.

A két leg relevánsabb esetet megjegyezném:

- leendő vevő tovább szeretné értékesíteni (akkor ugye ha nincs papír, nincs jogi értelemben vett garancia)

- baleset(tűz), lopás..hasonló káreset történik - ebben az esetben biztosító felé esélytelenné válik az illető

...azt, hogy a gyártáshoz szükséges szabványok betartása, bevizsgálások, stb nem történnek meg..inkább nem is hozom fel mélyebben. ("tákolás", diy-erkedés nagyon nem egyenlő a gyártási tevékenységgel)
Ezeket nem tudtam, de ha így is van, akkor sem ezért tartottam álságosnak a dolgot. Ha egy Nav ellenőr vagy egy aggódó vevő veti fel a dolgot, akkor abban nincs is semmi álságos. (Az ilyenek mondjuk közvetlenül Tüű úrnak vetnék fel, és nem ezen a fórumon kekeckednének) Itt azonban érzésem szerint anno nem ezért merült fel a dolog (nem a te felvetésedre gondolok), és nem is azért vetették fel, mert aggódtak az "esetleges gyanútlan vásárlók" miatt (na haggyá már...), hanem sztem része volt a 'ki tud jobban/viccesebben belekötni' c. kampánynak. Tehát igaz a dolog, amit írsz, de itt teljesen kifordult a maga valójából, és sztem ez elég nyilvánvaló. (Ugyanez van már a 'lefosom a bokámat' c. dologgal. Ez is valóban egy elég szerencsétlen bejelentés volt, annyit meg is ért, hogy egy-két beszólás elcsattanjon, de hogy most már Jancsi és Juliska ezredszer is lefossa a bokáját, csak hogy szerezzen magának egy képzelt közönség előtt valamiféle jó pontot, az sztem már cikibb az eredeti beírásnál. Az meg még komikusabb, ha valaki a rosszindulatot paradox módon valamiféle félreértelmezett korrektség mögé kívánja csúsztatni, és a 'fos'-ból kicsillagozza az 'ost', vagy a kisiskolásan igyekvő tahóságot valamiféle magázós, maníros udvariasság formájában adja elő. Komikus, de persze teljesen általános vagy inkább átlagos.)

SoXxX
V.I.P.
V.I.P.

Általában a hifiről

Ja, azzal sem értek egyet, hogy itt a számlával, garanciával stb kellene Tüű urat cseszetetni. Számomra ez is csak álproblémának tűnik. Sokan adnak-vesznek itt üzletszerűen a fórumon, és senki nem cseszeteti őket, például pusztán azért, mert nem úgy adják elő magukat, mint Tüű úr, de ez a dolog lényegén valójában nem változtat. Aztán van olyan, akit kitiltanak innen ezért (pedig szerényen csinálja), van olyan kit nem (pedig még a szája is nagy.) Sztem ezen ne rágódjunk. Ha jól értettem egy régebben belinkelt cikket az adózásról, eladhat akár ilyen DIY dolgokat egy ember akkor is, ha nincs adószáma, de az adóbevallásán le kell adóznia a 16 %-ot. Ezt nyilván majd Tüű úr is megteszi, ez nem a mi dolgunk. A garanciát meg nyilván vállalja azzal szemben, aki vesz tőle. Nem ismerem pontosan a jogi hátteret, de ezt a szálat is álságosnak tartom, és nem hiszem, hogy akik felvetették jól ismerik.

Igen, valóban üzletelgetnek néhányan - bár sokan adnak közülük számlát is!
Csak nem mindegy, hogy egy 20 ezres kábelről beszélünk vagy egy 800 ezres hangsugárzóról.

Garancia azért egy ilyen termék esetén nagyon nem irreleváns. (egyébként mivel bevalottan nem használt kereskedés, hanem új terméket értékesítő "gyártó", így halmozottan a fogyasztóvédelmi törvény alá esik - a használt esetében is vannak ugye kitételek, de kevésbé szigorúak)
A 800 ezres kategória már nem fér bele az szja-ba. Ez már kereskedésnek számít..ha jól rémlik 2-300 ezer felett már az. Például a vatera-nak is jelentési kötelessége van ezekre vonatkozóan.

Szerintem baromira nem álságos ez a dolog.
A két leg relevánsabb esetet megjegyezném:
- leendő vevő tovább szeretné értékesíteni (akkor ugye ha nincs papír, nincs jogi értelemben vett garancia)
- baleset(tűz), lopás..hasonló káreset történik - ebben az esetben biztosító felé esélytelenné válik az illető

...azt, hogy a gyártáshoz szükséges szabványok betartása, bevizsgálások, stb nem történnek meg..inkább nem is hozom fel mélyebben. ("tákolás", diy-erkedés nagyon nem egyenlő a gyártási tevékenységgel)

Klaca
V.I.P.
V.I.P.

Általában a hifiről

Ja, azzal sem értek egyet, hogy itt a számlával, garanciával stb kellene Tüű urat cseszetetni. Számomra ez is csak álproblémának tűnik. Sokan adnak-vesznek itt üzletszerűen a fórumon, és senki nem cseszeteti őket, például pusztán azért, mert nem úgy adják elő magukat, mint Tüű úr, de ez a dolog lényegén valójában nem változtat. Aztán van olyan, akit kitiltanak innen ezért (pedig szerényen csinálja), van olyan kit nem (pedig még a szája is nagy.) Sztem ezen ne rágódjunk. Ha jól értettem egy régebben belinkelt cikket az adózásról, eladhat akár ilyen DIY dolgokat egy ember akkor is, ha nincs adószáma, de az adóbevallásán le kell adóznia a 16 %-ot. Ezt nyilván majd Tüű úr is megteszi, ez nem a mi dolgunk. A garanciát meg nyilván vállalja azzal szemben, aki vesz tőle. Nem ismerem pontosan a jogi hátteret, de ezt a szálat is álságosnak tartom, és nem hiszem, hogy akik felvetették jól ismerik.

Klaca
V.I.P.
V.I.P.

Általában a hifiről

Lehet, hogy csak én látom furcsán, de szerintem egyáltalában nem ilyen vészes a helyzet. Illetve nagyon is nem a magyar rivalizálásról, diy-erek, gyártók ellen szól, ahogy a szavaidból nekem lejön a mondanivalód. Egyszerűen csak néhányan nem szeretik a hasba akasztós dumákat, irreális árakat (egyébként hasonló volt a történet a human audio esetében - ami bizonyított már az első alkalom után, viszont a túl árazottsága szerintem például még mindig probléma hosszú távon, mert nincs nevük..ennek ellenére ott fordult a kocka és elfogadottá váltak).

Ha messziről nézzük

- adva egy/több elsőre nézve erősen túlárazott noname (nem pejoratív értelemben, de semmi előélete, elismerése nincs a Carlos sugárzóknak) hangsugárzó

(- előzménynek még ott van egy kifogásolható előéletet megélt sugárzó is)

- van egy erőteljes marketing, ami nem túl elegánsan más márkák elnyomását sugalja

- volt egy meghallgatás ahol elvérzett (show), tekintsünk el az okoktól (érthetőek viszont egy vásárló/érdeklődő szempontjából nem mérvadóak)

- ezt követően jön az értetlenség, hogy miért rossz a vélemény

- hozzátesz a dologhoz, hogy látszólag nincs mögötte cég/számla/garancia (lehet, hogy van, de erre sem jött reakció - csendben megjegyzem ez az ár alapján már nem lehet adómentes magánkereskedelmi kategória), de még egy árva weboldal sem..mi lesz itt ha a vásárló megszorul?!

..ezután már csak off topic folyt a vaktesztről és egyéb hasznos diskurzusok

Szerintem ebben semmi inkorrekt nincs, egyszerüen csak érteni (vérmérséklettől függöen méréseket, bizonyítékot kapni kívannak egyesek) akarják az emberek mi ez a hype és hatalmas ár (valjuk be nem olcsó..ez azért már erősen felső kategória, amiben igen nagy nevek játszanak).

Ha végig lett volna gondolva a termékek bevezetése, akkor ezek teljesen érthető és várható reakciók voltak a vásárlóktól/érdeklődőktől és ez nem konkrétan Tüű Úrnak szóló támadás, csupán a vásárlók/érdeklődők "érdekszövetségének" manifesztuma.
Sztem a Tüű topicban összekeveredett két dolog. Az egyik - ha jól értem (lehet, hogy nem) Bodoraudió arra reagált elég élesen, és teljesen jogosan - hogy ott most már bódog-bódogtalan nekiesett Tüű és Tánczi uraknak, pusztán azért, mert páran normális hangon kritizálták a marketingjüket. No ezen felbuzdulva, megérezve a vérszagot, és a csorda melegét, ők is elkezdtek csaholni, gondolván, hogy egy döglött kutyát nagyon elegáns még értelmetlenül rugdosni. Ezt már én is unom, és ha moralizáló ember lennék, visszataszítónak is tartanám. Sztem ami kivehető az objektív hangú hozzászólásokból meghallgatás nélkül, azt már néhányan elmondták: a marketing általában nem tetszik, az ár nagyon és reménytelenül magas, a dobozok hangjáról hallottunk sok jót, és már sok rosszat is azoktól, akik hallották (most a normális hangvételű kommentekre gondolok). Ezek alapján én azt gondolnám, hogy se nem rosszabbak, se nem jobbak, mint az itt hirdetett dobozok 99,99 százaléka (eleinte azt gondoltam, hogy biztos valamilyen szempontból nagyon jók, mert sokáig gyakorlatilag mindenki, aki hallotta, nagyon jónak mondta őket), aztán ha meghallgatnám döntenék, hogy sztem melyik. Én nem vagyok annyira jó kiscserkész, hogy azt gondoljam: ne lehetne pl a marketinggel kapcsolatba akár éles kritikákat is megfogalmazni, de a gusztustalan csaholást, amit beindított a dolog, én sem tartom jónak, és inkább azt törölném, bármennyire kapcsolódik a Tüű topikhoz. (Bár, ha jobban belegondolok, lehet, azt sem törölném.)
- A másik: részben a Tüű dobozok shown való szereplésének megítéléséhez kapcsolódva kialakult sztem egy érdekes vita, ami ide át lett mozgatva (bár a fentiek miatt sztem ott sem volt teljesen off). Ha jól értem, Bodoraudió nem ezt kifogásolta (remélem). Ez a vita sztem érdekes volt, én magam legalább egy új dolgot tanultam is belőle, és volt pl egy olyan fórumozó (Charlie) aki nagy megdöbbenésemre több fordulón át abszolút releváns észrevételeket és ellenvetéseket tett, nem kezdett el anyázni, ha esetleg nem volt igaza (innen már csak egy lépés, hogy valaki esetleg be is lássa, hogy nincs igaza,), és azt kell mondjam, ilyennel még itt nem találkoztam, úgyhogy nekem mindenképpen érdekes volt a vita, jó, hogy nem törölték. Amúgy én is egyetértek sokikszel.

SoXxX
V.I.P.
V.I.P.

Általában a hifiről

Azért Tüű Karcsi nem az ismeretlenség homályából lépett elő hirtelen hangfalguruként, mert jelentős szakmai múlt áll a háta mögött. A régi motorosok mind ismerik, ismerték személyesen is, de legalábbis hallhattak róla, csak a nagyközönség elöl volt jó sokáig elrejtőzve, mert nem fórumozott. Múltja sok-sok évig összefonódott a Bese Attila által fémjelzett Alisca Orange céggel, tehát ha valaki nagyon akarja, tekintheti a Carlos sound egyfajta jogelődeinek az Alisca hangfalakat.

A kis pontosításom ellenére a mondandód nagy részével egyetértek, szimpátiám ellenére is úgy gondolom, hogy a hangfalak "bevezetése" a piacra elég szerencsétlen marketinggel történt... De innen szép felállni.

Egyetértek veled. Az ismeretlen, noname márkát nem Tüű-re vonatkoztatva írtam, hallottam már én is a munkásságáról. Viszont egy márka (Carlos) sosem egyenlő egy emberrel. Ahogyan például Tüű Úr sem egyenlő az Alisca-val - még ha oly sokat is tett érte.
A termék márkája viszont innentől noname, a készítője nem az természetesen. Egy "kívülállónak" semmit sem mond egy név..és például az eladáskor nagy gondban lesz majd.

Sajnos/nem sajnos igen fontos a márka értéke, az eladhatósága, az egyéb garanciális, megbízhatósági (és sorolhatnám még a hasonló feltételeket) tulajdonsága egy ilyen terméknek a vásárlás esetén. A hang ugyan nagyon fontos, de nem az egyetlen szempont - főleg ilyen érték esetén.

Vendég

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Úgy látom, hogy lassan előtérbe kerülnek azok a helyzetek, amikor semmilyen információ - elvi működést, kivitelezést, bemérést bemutató adat - nem áll rendelkezésre egy termékről.
A mai magyar hifi piacán vannak olyan esetek, hogy egyetlen vonalat nem húzó emberek osztják az észt, ahelyett, hogy részletes leírással bizonyítanák a termékük minőségét.

Üdv: TJ.

De hát a magyar Hi-Fi piac ezen szereplő is részletesen leírták, leírják, és még sokszor le is fogják írni hogy nagyon jó. Gondoljunk csak pl. a Lizard Wizard Audio szép alu házba tett trafódrótjára. Vagy, ha még ennél is jobbnak tartja valaki a saját termékét, akkor akár azt is, hogy idézzem: mindenki "lef...a tőle a bokáját". Ez miért nem elég?

.

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3497

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: tunerman »

Úgy látom, hogy lassan előtérbe kerülnek azok a helyzetek, amikor semmilyen információ - elvi működést, kivitelezést, bemérést bemutató adat - nem áll rendelkezésre egy termékről.
A mai magyar hifi piacán vannak olyan esetek, hogy egyetlen vonalat nem húzó emberek osztják az észt, ahelyett, hogy részletes leírással bizonyítanák a termékük minőségét.

Üdv: TJ.

LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

SoXxX
V.I.P.
V.I.P.

Általában a hifiről

Aki véleményt akart mondani az megtette,de ami itt folyik azt nem is tudom hova tenni.
Minden esetre elszomorító, régi hificity hangulat ütötte fel a fejét.
Lehet, hogy csak én látom furcsán, de szerintem egyáltalában nem ilyen vészes a helyzet. Illetve nagyon is nem a magyar rivalizálásról, diy-erek, gyártók ellen szól, ahogy a szavaidból nekem lejön a mondanivalód. Egyszerűen csak néhányan nem szeretik a hasba akasztós dumákat, irreális árakat (egyébként hasonló volt a történet a human audio esetében - ami bizonyított már az első alkalom után, viszont a túl árazottsága szerintem például még mindig probléma hosszú távon, mert nincs nevük..ennek ellenére ott fordult a kocka és elfogadottá váltak). 
Ha messziről nézzük
- adva egy/több elsőre nézve erősen túlárazott noname (nem pejoratív értelemben, de semmi előélete, elismerése nincs a Carlos sugárzóknak) hangsugárzó
(- előzménynek még ott van egy kifogásolható előéletet megélt sugárzó is)
- van egy erőteljes marketing, ami nem túl elegánsan más márkák elnyomását sugalja
- volt egy meghallgatás ahol elvérzett (show), tekintsünk el az okoktól (érthetőek viszont egy vásárló/érdeklődő szempontjából nem mérvadóak)
- ezt követően jön az értetlenség, hogy miért rossz a vélemény
- hozzátesz a dologhoz, hogy látszólag nincs mögötte cég/számla/garancia (lehet, hogy van, de erre sem jött reakció - csendben megjegyzem ez az ár alapján már nem lehet adómentes magánkereskedelmi kategória), de még egy árva weboldal sem..mi lesz itt ha a vásárló megszorul?!
..ezután már csak off topic folyt a vaktesztről és egyéb hasznos diskurzusok

Szerintem ebben semmi inkorrekt nincs, egyszerüen csak érteni (vérmérséklettől függöen méréseket, bizonyítékot kapni kívannak egyesek) akarják az emberek mi ez a hype és hatalmas ár (valjuk be nem olcsó..ez azért már erősen felső kategória, amiben igen nagy nevek játszanak).
Ha végig lett volna gondolva a termékek bevezetése, akkor ezek teljesen érthető és várható reakciók voltak a vásárlóktól/érdeklődőktől és ez nem konkrétan Tüű Úrnak szóló támadás, csupán a vásárlók/érdeklődők "érdekszövetségének" manifesztuma.

SoXxX
V.I.P.
V.I.P.

Általában a hifiről

Sajnos a hangerőt belőni nehéz...Telefonokra is van decibel mérő..azonos forrással könnyen beállítható.Én így szoktam.

muvimi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 449

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: muvimi »

Azt, aki néhány évtizede zenét hallgat hifi készülékeken, nehéz lesz meggyőzni, bármiféle csoportos teszt, legyen az vak, vagy nem, perdöntő mivoltáról. Ezek a tesztek csak nagyon durva különbségek kimutatására jók megbízhatóan, de ez rajtunk nem segít. Én nem hiszek ezekben a tesztekben, nem tudhatjuk, mi volt a teszt lebonyolítójának a célja, ez az egyik leglényegesebb dolog, a végeredmény megítélése szempontjából. 

otlm
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 119

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: otlm »

Ebben részben igazad van, és én vagyok a ludas abban, hogy elment a dolog igaz, de a zenehallgatás szempontjából elhanyagolható dolgok felé. A vaktesztet éppen azért szeretik mind a mérnökök, mind a zeneszeretők, mert a szerintük lényeges dolgokra irányítja rá a figyelmet. Abban azonban már nincs igazad, hogy ezek a lényeges dolgok nem pszichoakusztukaiak, a lényegtelenek viszont azok (vagy szubjektívek-objektíve stb) Ezt még hadd próbáljam megvilágítani (bár nyilván mát ezt is itt sokszor sokan megvitatták).
Vegyünk egy 'mérnököt' és egy 'zenészt' és két készüléket. Simán lehet, és ha jól tudom ténylegesen meg is történt, azt hiszem a BC1-el és valamiféle drága sztatikussal, hogy mindenféle kontextusban, látó, egyszeres és tízszeres vaktesztek alapján is a mérnök az A-t hallotta jobbnak, a zenész pedig a B-t. (azt hisze zenész részről Rolla J. volt a kísérleti alany) Ezt te hogyan magyaráznád? Sztem két lehetőség van
1: Mivel ugyanazok a hatások érték a (tegyük fel) ugyanolyan állapotban levő hallószerveiket, ezért ugyanazt hallották, csak más volt az (szubjektív) ízlésük. (ie.e valamiféle pszichológiai, de nem objektív eltérés van közöttük.)
2: Bár ugyanazok a fizikai hatások érték az ugyanolyan hallószerveiket NEM UGYANAZT hallják, mert a hallás nem csupán a fül révén történik. A hallás ugyanis maga is pszicológiailag is meghatározott.

Sztem egyértelműen a 2. ról van szó. Egyszerűen mást hall az, aki a zenehallgatás felől közelít a hifihez, és mást aki mérnökként sok mérőműszeres tesztet hallgatva közelít hozzá. Amikor zenét hallgatnak a másféle kulturális háttér miatt mást hallnak, mást tartanak fontosnak, és ez akárhányszoros vakteszt révén bizonyítják is. És a zenész szerintem hall valami olyat, amit ma még nem tudunk mérni.
Szten a hifis viták sajátosságait is talán leginkább ez magyarázza. Van két tábor, midegyiknek igaza van, hiszen objektíve (vakteszt alapján bizonyíthatóan) mindegyik jobbnak hallja azt, amit a másik rosszabbnak hall. Az egyik azt mondja a másiknak, hogy valamiféle pszichoakusztikai voodooban hisz, és ha a másik bizonyítja, hogy ez a voodoo vakteszten is működik, akkor abból ilyen viták lesznek mint itt. A másik meg kockafejűnek tartja az egyiket, és hajlik arra, hogy valami misztikus dolognak tartsa, amit hall, holott lehet, hogy az is ugyanolyan elvek alapján magyarázhtaó, mit az, amit a másik hall, és némi kis gyakorlással a másik is meg tudja, tudná azt hallani, ha akarná vagy érdekelné. A probléma az, hogy itt valójában két eltérő érdeklődési kör próbál egyazon csatamezőn megütközni.
(Ezért érdekes pl Huszti Zsolt leírása a 'pálfordulásáról'. Simán lehetséges, hogy valakiben mindkét érdeklődési kör megvan, (szereti a hifit mint technikai dolgot, és sokat járt koncertre) csak a kettőn valamiért nem ér össze. Ekkor egy reveláció szerű esemény lehet annak felismerése, hogy "de hiszen a hifin is csak zenét hallgatunk.")

Aki a műszaki tartalmat fontosnak tartja az miért ne közelíthetne egyenesen a zenei reprodukció felől, amikor értékeli a végeredményt? Ez a nézőpont teljesen irreális és igaztalan, ráadásul nem menti fel a konstruktőrt az el nem végzett mérnöki feladatok alól. Az nem kibúvó, hogy valakit mint konstruktőrt nem érdekli a műszaki tartalom, így a mérések sem, mondván, hogy őt csak a hang érdekli. Azt aki mér és műszaki szempontokat is figyelembe vesz a konstruálás során(másképpen nem is tehetne), szintén a hang érdekli, ezt milyen alapon vitatja el tőle bárki?
Ahhoz pedig senkinek nem kell semmit konstruálnia, hogy ízlése, preferenciája legyen a hangzást illetően! Előre borítékolható, hogy mindenki azt fogja jobbnak hallani, ami a legközelebb áll ahhoz a hanghoz, amit az a rendszer produkál, amit jelenleg otthon birtokol és hallgat. Egyrészt az érzelmi kötődése miatt, másrészt pedig azért mert arra hangolt az agya, annak a rendszernek a hibáihoz van beállítva az agyában a "szoftveres korrekció". Ez ennyire végtelenül egyszerű.
Ettől az előre programozott prejudikációtól csak akkor van eltérés, ha az illető valóban képes objektív értékítéletre, tehát képes mindettől elvonatkoztatni(iszonyú ritka), vagy annyival jobb hangot hall, hogy elemeire omlik az addig felépített ideál.

charlie-obrian
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 366

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: charlie-obrian »

Rövidesen vakteszt nálam, egy haverommal csináljuk. Két erősítőt szeretnénk összehasonlítani, egy Maranzt-ot és egy Rotelt. Már egy órája melegszenek a készülékek, csatlakozók forrasztva, megtisztítva. 5 ismétlést tartok reálisnak, kb 4 perces zeneanyaggal. Majd esetleg egy másik zeneanyaggal. Sajnos 10 ismétlés már nagyon fárasztó, ezt már próbáltam. Nem vakon egyébként hallani vélek különbséget a két készülék között. Sajnos a hangerőt belőni nehéz...

"Igazán jót sajnos még nem hallottam. A mi hangszóróinknak (a Rádióban is) érdes, kemény hangjuk van. Nem adják vissza a Hi-Fi lényegét." (Varga Ferenc)

"...Hiszen ha a hangot természetes hűségében akarjuk továbbítani, akkor nem csak az alaprezgést kell továbbjuttatni, hanem az összes felhangokat is, mégpedig azzal a viszonylagos erősséggel, amivel az eredeti hangban előfordulnak. Ez roppant nehéz feladat." (Öveges József: Érdekes fizika)

SoXxX
V.I.P.
V.I.P.

Általában a hifiről

A Hobby HIFI magazinban hosszú ideig volt vakteszt,de ma már megszünt. Nagyon sok kritika érte a hallgató zsűri összetételét.Ha emlékeim nem csalnak volt benne egy karmester,zeneszerző,hangmérnök stb-de nem volt benne "átlagos "fogyasztó igy az értékeléseket sem fogadták el.Sajnos nem csak ez a probléma. Legtöbbször komponenseket szeretnénk tesztelni..akkor meg ugye a többi darab valami féle etalon kellene legyen, ami mindegyik számára hasonló feltételt biztosít..na ezt elérni szerintem lehetetlen.Így gyakorlatilag csak rendszerek összehasonlítására lehetne jó ez az egész:(

Klang
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 90

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: Klang »

A Hobby HIFI magazinban hosszú ideig volt vakteszt,de ma már megszünt. Nagyon sok kritika érte a hallgató zsűri összetételét.Ha emlékeim nem csalnak volt benne egy karmester,zeneszerző,hangmérnök stb-de nem volt benne "átlagos "fogyasztó igy az értékeléseket sem fogadták el.

Klaca
V.I.P.
V.I.P.

Általában a hifiről

Én magam ebbe beleegyszerűsítek. A pszichoakusztika az én olvasatomban nem dolga a mérnököknek.Ebben részben igazad van, és én vagyok a ludas abban, hogy elment a dolog igaz, de a zenehallgatás szempontjából elhanyagolható dolgok felé. A vaktesztet éppen azért szeretik mind a mérnökök, mind a zeneszeretők, mert a szerintük lényeges dolgokra irányítja rá a figyelmet. Abban azonban már nincs igazad, hogy ezek a lényeges dolgok nem pszichoakusztukaiak, a lényegtelenek viszont azok (vagy szubjektívek-objektíve stb) Ezt még hadd próbáljam megvilágítani (bár nyilván mát ezt is itt sokszor sokan megvitatták).
Vegyünk egy 'mérnököt' és egy 'zenészt' és két készüléket. Simán lehet, és ha jól tudom ténylegesen meg is történt, azt hiszem a BC1-el és valamiféle drága sztatikussal, hogy mindenféle kontextusban, látó, egyszeres és tízszeres vaktesztek alapján is a mérnök az A-t hallotta jobbnak, a zenész pedig a B-t. (azt hisze zenész részről Rolla J. volt a kísérleti alany) Ezt te hogyan magyaráznád? Sztem két lehetőség van

1: Mivel ugyanazok a hatások érték a (tegyük fel) ugyanolyan állapotban levő hallószerveiket, ezért ugyanazt hallották, csak más volt az (szubjektív) ízlésük. (ie.e valamiféle pszichológiai, de nem objektív eltérés van közöttük.)

2: Bár ugyanazok a fizikai hatások érték az ugyanolyan hallószerveiket NEM UGYANAZT hallják, mert a hallás nem csupán a fül révén történik. A hallás ugyanis maga is pszicológiailag is meghatározott.

Sztem egyértelműen a 2. ról van szó. Egyszerűen mást hall az, aki a zenehallgatás felől közelít a hifihez, és mást aki mérnökként sok mérőműszeres tesztet hallgatva közelít hozzá. Amikor zenét hallgatnak a másféle kulturális háttér miatt mást hallnak, mást tartanak fontosnak, és ez akárhányszoros vakteszt révén bizonyítják is. És a zenész szerintem hall valami olyat, amit ma még nem tudunk mérni.

Szten a hifis viták sajátosságait is talán leginkább ez magyarázza. Van két tábor, midegyiknek igaza van, hiszen objektíve (vakteszt alapján bizonyíthatóan) mindegyik jobbnak hallja azt, amit a másik rosszabbnak hall. Az egyik azt mondja a másiknak, hogy valamiféle pszichoakusztikai voodooban hisz, és ha a másik bizonyítja, hogy ez a voodoo vakteszten is működik, akkor abból ilyen viták lesznek mint itt. A másik meg kockafejűnek tartja az egyiket, és hajlik arra, hogy valami misztikus dolognak tartsa, amit hall, holott lehet, hogy az is ugyanolyan elvek alapján magyarázhtaó, mit az, amit a másik hall, és némi kis gyakorlással a másik is meg tudja, tudná azt hallani, ha akarná vagy érdekelné. A probléma az, hogy itt valójában két eltérő érdeklődési kör próbál egyazon csatamezőn megütközni.

(Ezért érdekes pl Huszti Zsolt leírása a 'pálfordulásáról'. Simán lehetséges, hogy valakiben mindkét érdeklődési kör megvan, (szereti a hifit mint technikai dolgot, és sokat járt koncertre) csak a kettőn valamiért nem ér össze. Ekkor egy reveláció szerű esemény lehet annak felismerése, hogy "de hiszen a hifin is csak zenét hallgatunk.")

otlm
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 119

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: otlm »

Nem gondoltam ezt igazán végig, csupán szerettem volna némiképpen kedvezni a vakteszt ellenzőinek is
Azt viszont fenntartom, hogy némi kapaszkodót nem árt meghagyni, ahogy te is írod, teljes szám, vagy ugyanúgy lekevert részlet mindenképpen indokolt lenne.
De ez egyébként egy másik topic témája, ami a vakteszt metódusáról szólhatna.
Ebben nem értünk egyet.
Ha nincs releváns különbség, amit a lámpák nélkül hallanák, akkor nincs igazi különbség a rendszerek között (vagy süketek:)).
Nyilván nem 5mp-ként kellene váltani. 1 szám lemegy, majd utána ugyanaz a másikon. Az első rendszer sorrendjét körülbelül ugyanolyan arányban tartanád. Ennyi az egész.

Az 5számot statisztikailag keveslem. Lehet érdemesebb több alkalomra bontani a kisérletet, ha ez valóban gondot okoz.

SoXxX
V.I.P.
V.I.P.

Általában a hifiről

Nem kell ezt ennyire bonyolítani. Én úgy csinálnám hogy a publikum ne lássa a tesztelt készülékeket, de azt tudja hogy most A vagy B szól éppen. Ennek hiányában egy totál értelmetlen és értelmezhetetlen katyvasz lesz csak az egészből. Hogy melyik szól azt lámpa jelezhetné, és egy teljes zeneszám menne végig, majd váltás és a másik készüléken is végigmenne a szám. A fél percen belüli 15 váltás is értelmetlen, totál semmit nem lehetne egy ilyen összevisszaságból kiértékelni. Egy alakalommal akkor is A szólna ha épp a B világítana Ez is a teszt része lenne, de erre előre figyelmeztetném a közönséget hogy lesz egy ilyen, de nem tudnák hogy mikor, viszont a tesztlapon megjelölnék hogy szerintük mikor követtem el ezt a cselt. 4-5 számnál nem lenne hosszabb a teszt, mert a koncentrálóképesség véges!
A dupla vaktesztből tényleg csak az jöhet ki, amilyen a teszt maga, egy nagy dupla nulla.
Ebben nem értünk egyet.Ha nincs releváns különbség, amit a lámpák nélkül hallanák, akkor nincs igazi különbség a rendszerek között (vagy süketek:)).
Nyilván nem 5mp-ként kellene váltani. 1 szám lemegy, majd utána ugyanaz a másikon. Az első rendszer sorrendjét körülbelül ugyanolyan arányban tartanád. Ennyi az egész.

Az 5számot statisztikailag keveslem. Lehet érdemesebb több alkalomra bontani a kisérletet, ha ez valóban gondot okoz.

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”