chord_ írta: ↑2024.11.03., vas. 09:03
Az én tapasztalatom az, hogy az 'alátétezés', igen, működik, de valahogy a nem-természetes irányba tereli a hangot; és minél több van egymáson, annál erősebb az a feeling, hogy a hifis paraméterek (mintha) jobbak lennének, de a hallgatási élmény sérül.
Bizonyos torzításokat, vagy analóg/digitális szerencsétlenkedésedet, amelyeket eszközeink elkövetnek, nem túl valószínű, hogy bármiféle cseles rezgés-csatolással meg lehessen javítani.
Egy talán tanulságos példa.
Aki kisebb-nagyobb monitor hangdobozt hallgat, az hamar szembe kerül az állvány-elkerülhetetlenség miatti 'csatolás-kényszerrel'. Nevezetesen a hangdoboz-állvány közötti játékterületre gondolok.
Óriási a választék, én is nem kevés dolgot kipróbáltam, ill. próbáltam okosodni mások lelkesedéséből vagy tapasztalataiból. A 'gyári' csatolóeszközökön kívül, sok dolog van, amit ide be lehet tenni:
Kúp, gömbsüveg, beton, csempe, kő, üveg, dió/mandulahéj, 8-as anya, 10-es alátét, vídiahegy, bitumen, szénelektróda-darab, vásznak, parafa, keményfa, stb....
Valamiféle ritka konszenzus alakult ki a csipetnyi Blu-Tack alkalmazásával.
Sok évig én is így hallgattam.
Aztán, egyszer, valami kölcsön csodadolgot akartam betenni a BluTack helyére, kiszedtem és lepucoltam mindent, és mielőtt betettem volna, (amúgy valami golyó/keményfém körbe ólombetét cucc volt), véletlenül ráléptem a távirányítóra és elindult a zene.
És jobb volt, így, mezítláb, semmi nélkül.
Hogy picit billeg a doboz? És akkor mi van.
Most is így hallgatom.