Ahhoz, hogy a leírtakat maradéktalanul teljesíteni tudjuk hardvert is kellene fejleszteni sajnos. A DAC-ok többsége nem ad lehetőséget csak szoftveres alapon arra, hogy közvetlenül a beépített pufferekkel kommunikáljunk. Ha valaki megfinanszírozza, meg lenne hozzá a hazai tervezői tehetség, lehetne valószínűleg ilyen lejátszó/ DAC kombót csinálni.juliush írta: ↑2026.06.23., kedd 15:17Fura dolog ez a "bithelyesség"! Ha szigorúan architektúrálisan nézzük, akkor arról beszélünk, hogy van egy digitális távközlési csatornánk, amelynek a végén a "Vevő" bitről-bitre pontosan helyesen helyre tudja állítani az "Adó" oldalán bekerült információt.Aszpirin írta: ↑2026.06.23., kedd 14:24...Ha nem megfelelő a leátszási lánc további eleme - és akkor tegyük hozzá: ahhoz, amit kap a stúdióból - akkor a lejátszó általi konvertálgatás még férjen bele a bithelyességbe. A probléma ezzel épp csak az, hogy bármilyen konverziót alkalmazol, a bithelyességet már nem tudod értelmezni.
Tehát ha valóban purista elveket vall valaki, akkor nem nyűl hozzá a forráshoz, kivéve ami feltétlenül szükséges. Vannak dolgok, amiket én nem számolnék bithelyesség-elrontónak, ezek közös tulajdonsága, hogy az eredeti bitfolyam bitre pontosan rvisszaállítható belőlük:
- FLAC-ból az "eredeti" PCM visszaállítása
- a DSD bitfolyam DoP transzportcsomagokba pakolása
- PCM bizfolyam S/PDIF vagy AEU/EBU transzportcsomagokba pakolása
- 16 bites PCM 24-bitessé konvertálása a DAC számára nyolc darab alacsony helyiértékű NULLA bit hozzáadásával
- HATÁRESET, de már NAGYON rezeg a léc: a mintavételezési frekvencia az eredeti egész számú többszörösére való konvertálása oly módon, hogy az eredeti minták közé interpolált mintákat szúrnak be (de az eredeti bitfolyam jól azonosíthatóan és visszaállíthatóan megmarad)
Minden egyéb, pl PVM-DSD konverzió vagy pl 44.0 - 96 KHz konverzió semmilyen módon nem számít az én felfogásomban bithelyesnek.
De azt hiszem ez kissé filozófiai kérdés is, és figyeld meg, hogy én nálad is tovább mentem eredetileg...
A kérdés, hogy az audio lejátszó rendszereink melyik pontjára mutatunk, hogy "Adó", és melyikre, hogy "Vevő".
Ha a "puritánságot" akarnánk kimaxolni, akkor az "Adónak" a zenei információ tárolását végző médiumból kiolvasó és továbbító elemet kellene tekinteni, "Vevőnek" pedig a chip belsejében, vagy diszkrét elemekből felépített digitális/analóg átalakítást fizikailag kivitelező áramkört tápláló puffer kimenetét.
Már a mostani filozófia is sántít a puritanizmus szemszögéből, mikor a "Vevőként" a DAC eszköz bemeneti portját azonosítjuk, és figyelmen kívül hagyjuk a belsejében végrehajtandó transzformációkat a bpplay által addig a pontig bithelyesen továbbított információn.
Azokat az átalakításokat, amelyeket adott esetben épp a bpplay előtt is kivitelezhetnénk, sokkal hatékonyabban, kevesebb káros környezetei hatással, így váltva ki a DAC-ban végrehajtandó transzformáció szükségességét, vagy legalábbis csökkentve annak negatív hatását.
Vegyük észre, hogy a "bithelyesség" pusztán nómenklatúra, mint fizikai alapelv a gyakorlatban korlátozott a kivitelezése! Ugyanakkor sokan a jóság biztosítékaként tekintenek rá.
Amitől egyébként tartok Feri kísérletével kapcsolatban az, hogy annak ellenére, hogy Ő rendkívül konzekvensen kommunikálja az egész kísérlet edukációs jellegét, elutasítja a feltétlen "jobb hangra" törekvést, ezt a hobbit mélyen átitatja a bizonyos technológiai megoldások köré épített "kultusz", és nem adok sok időt annak, hogy megjelenjenek a "megtért" hívők, akik a bpplay puritanizmusában a tökéletesség biztosítékát, vagy legalábbis a jobb ígéretét látják, és az "audiofil" közösségen belül egyfajta "titkos tippként" fog terjedni, anélkül, hogy a megfelelő kontextusban kezelnék.
Ami az én olvasatomban az, hogy a puritanizmus az információ digitális formában történő tárolása, továbbítása, feldolgozása, és végül konverziója szempontjából óhatatlanul kompromisszumokkal jár. Ennek a folyamatnak és rendszernek egy bizonyos szakaszára készített Feri egy remek kis eszközt, amellyel a hatások tetten érhetők, de attól, hogy ezen a szakaszon a puritanizmusra törekedünk, a teljes kép még sokkal árnyaltabb lehet, és az eredmény sem feltétlenül javulás.
De lehet, hogy csak kiábrándult vagyok már, és tévedek.
Az egész kísérletnek az is célja volt, hogy közben mikroszkópikus léptékben analizálva az útvonalakat, megismerjük, hogy mi történik lejátszáskor. Ha csak annyit elértem, hogy páran elgondolkoznak ezen, már az is valami.
Ha ráadásul az alkalmazás még jól is szól, az sem olyan nagy baj.