ANDS írta: ↑2021.08.07., szomb. 23:23
shany írta: ↑2021.08.07., szomb. 17:11
....
( Ez a kínai/Toppingolás kicsit már fárasztó. Pl. nekem 2db ( D70,D70S ) is van, és majdnem 3 vagy 4 is, mert még AK4499-vel szereltet is kipróbálok talán, csak nincs időm, energiám foglalkozni vele egy ideje. Én első megközelítésben műszaki szemmel nézem ezeket, és akármennyire is fájdalmas tud lenni, sajnos ezen szerkezetek nyújtotta műszaki tartalmat sokkal drágábban lehet megvenni nem chifi gyártótól. Ugye én kizárólag "csúcs" chifi dacokról beszélek következetesen. Mivel egészen alkatrész szintjén ismerem őket, és tudom, hogy egészen primitív változtatásokkal is milyen széles spektrumban lehet hangolni, különféle hangtónust elérni, így tökéletesek számomra... mint az említett 2. hangi kategória hívőnek... )
Most a mennyiség pótolja a minőséget? Oke, hogy szereted hangolni, meg változtatni rajta, de miért
kell belőle többdarab, miért kell hangolni? Annyira nem jó, ahogy lejön a gyártósorról?
...
Eredetileg nem azért vettem ezt a chifi dacot, mert bármilyen érzelmi kapcsolódásom lenne a kínai termékek iránt.
Én diyerkedem is, alapvetően nem a gyári kész készülékek megvásárlása a cél, és szembeötlő, hogy gyakorlatilag egy ilyen - a termékpalettán - "csúcs" chifi dac alkatrészkészeltét nem lehet megvenni ennyiből ( egyszerű vásárlóként, nem 10-100 ezer db/ alkatrész megrendelésekkel ), nem beszélve a rengeteg munkaóráról, műszaki tudásról, a szükséges csúcs mérőparkról, amellyel ilyen szintű nyomtatott áramköröket lehet létrehozni. Tehát - számomra - logikusabb volt készen megvenni azt, amely a hardver szintjén tartalmazza az általam optimális/legjobbnak tartott megoldásokat, amelyeket én is használnék egy saját konstrukció esetén.
Tehát megvettem készen készen a D70-t. Amellett, hogy hozta a várt hangi tartalmat ( elképesztő felbontás, dinamika, stb ) az alap hangszíne, tónua kissé meleg, analógos, túl barátságos volt a saját rendszeremben, a saját ízlésem szerint, nem pont olyan, mint amit teljesen semlegesnek/tetszetősnek gondolnék, és amely a cél lenne számomra. ( ha hangi analógiát akarnék hozni, akkor nem az LP, hanem inkább valamilyen szalagos-, vagy komolyabb kazettás magnó jutna az eszembe, pl a Sony TC-K990ES-em tónusáról valami ilyesmi emlékfoszlányaim vannak )
A dac típus kiválasztásánál eleve szempont volt az is, hogy egy ilyen esetre felkészülve, legyen mozgásterem egy esetleges módosításra. a saját technikai felkészültségemmel is tudjak egy-két alkatrészt cserélni, hiszen itt gépsorokon beültetett modern, miniatűr ( SMD ) alkatrészekről van szó.
Tehát kipróbáltam egy-két alkatész cseréjét. Bár többek számára elképzelhetetlen, de a D70 eredeti márkás, precíziós ( itt konkrétan Vishay-Beyschlag ) alaktrészeket használ, így nem valamilyen minőségi cseréről volt szó, hanem műszakilag hasonlón jó, de másféle típus beépítéséről. Úgy érdemes elképzelni, hogy a hatás hasonló, mint pl. kábelek cseréje esetén A készülék jól hallhatóan reagált, sikerült a remélt irányba tolni a balanszot, bár még most is jelen van ez a kicsit túlzó "analógosság".
A D70S már teljesen semleges tónusú, itt talán már nem akarták egy adott-, népszerű hangi ízlésnek, elvárásnak alárendelni a végeredményt. Ebben az esetben fel sem merült, hogy bármit módosítsak...