Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

DAC-olás

shany
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 364

Re: DAC-olás

Hozzászólás Szerző: shany »

ANDS írta:
2021.08.08., vas. 17:29
...Az MQA képességről mit gondolsz?
Próbáltam Roon (PC) --> usb (dac) útvonalon, szerintem jól is működött, de igazság szerint kerülöm az MQA felvételeket, szerencsére mintha a Tidal is visszábblépett volna.
A másik ok, hogy a normál felállás 2 gépes ( PC+spec. usb-re kihegyezett SBC ), Tidal, Roon, HQPlayerrel és NAA-val, ezen nem jön át az MQA formátum, vagy csak én nem tudom, hogy kellene beállítani.

ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 847

Hozzászólás Szerző: ANDS »

shany írta:
2021.08.08., vas. 16:12
ANDS írta:
2021.08.08., vas. 13:59
...
A D90 - est is hallottad szólni?
Nem, de AK4499-es chippel vélhetően más márkájú chifi dacot választanék kísérleti alanynak.
( Mellesleg a D70S többjeles spektruma is tisztább valamivel, kisebb a jittere USB-n, talán még precízebb a tervezés. Ezek ugye alapvetően USB-re, esetleg I2S bemeneti jelre fejlesztett eszközök. )
Az MQA képességről mit gondolsz?

shany
Fórumlakó
Fórumlakó

ANDS írta:
2021.08.08., vas. 13:59
...
Nem, de AK4499-es chippel vélhetően más márkájú chifi dacot választanék kísérleti alanynak.
( Mellesleg a D70S többjeles spektruma is tisztább valamivel, kisebb a jittere USB-n, talán még precízebb a tervezés. Ezek ugye alapvetően USB-re, esetleg I2S bemeneti jelre fejlesztett eszközök. )

ANDS
V.I.P.
V.I.P.

shany írta:
2021.08.08., vas. 09:43

...
Eredetileg nem azért vettem ezt a chifi dacot, mert bármilyen érzelmi kapcsolódásom lenne a kínai termékek iránt.
Én diyerkedem is, alapvetően nem a gyári kész készülékek megvásárlása a cél, és szembeötlő, hogy gyakorlatilag egy ilyen - a termékpalettán - "csúcs" chifi dac alkatrészkészeltét nem lehet megvenni ennyiből ( egyszerű vásárlóként, nem 10-100 ezer db/ alkatrész megrendelésekkel ), nem beszélve a rengeteg munkaóráról, műszaki tudásról, a szükséges csúcs mérőparkról, amellyel ilyen szintű nyomtatott áramköröket lehet létrehozni. Tehát - számomra - logikusabb volt készen megvenni azt, amely a hardver szintjén tartalmazza az általam optimális/legjobbnak tartott megoldásokat, amelyeket én is használnék egy saját konstrukció esetén.
Tehát megvettem készen készen a D70-t. Amellett, hogy hozta a várt hangi tartalmat ( elképesztő felbontás, dinamika, stb ) az alap hangszíne, tónua kissé meleg, analógos, túl barátságos volt a saját rendszeremben, a saját ízlésem szerint, nem pont olyan, mint amit teljesen semlegesnek/tetszetősnek gondolnék, és amely a cél lenne számomra. ( ha hangi analógiát akarnék hozni, akkor nem az LP, hanem inkább valamilyen szalagos-, vagy komolyabb kazettás magnó jutna az eszembe, pl a Sony TC-K990ES-em tónusáról valami ilyesmi emlékfoszlányaim vannak )
A dac típus kiválasztásánál eleve szempont volt az is, hogy egy ilyen esetre felkészülve, legyen mozgásterem egy esetleges módosításra. a saját technikai felkészültségemmel is tudjak egy-két alkatrészt cserélni, hiszen itt gépsorokon beültetett modern, miniatűr ( SMD ) alkatrészekről van szó.
Tehát kipróbáltam egy-két alkatész cseréjét. Bár többek számára elképzelhetetlen, de a D70 eredeti márkás, precíziós ( itt konkrétan Vishay-Beyschlag ) alaktrészeket használ, így nem valamilyen minőségi cseréről volt szó, hanem műszakilag hasonlón jó, de másféle típus beépítéséről. Úgy érdemes elképzelni, hogy a hatás hasonló, mint pl. kábelek cseréje esetén A készülék jól hallhatóan reagált, sikerült a remélt irányba tolni a balanszot, bár még most is jelen van ez a kicsit túlzó "analógosság".
....
[/quote]

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1129

Hozzászólás Szerző: denesdr »

wittao írta:
2021.08.08., vas. 09:31
denesdr írta:
2021.08.08., vas. 09:01
ANDS írta:
2021.08.08., vas. 08:28
Akkor ma egy jó forrás kb. 5000 Euró, amihez még kell ugyanekkora összegért egy dac- ot is venni?
Objektíven nézve (mérések alapján) biztosan nem kell ennyit fizetni egy jó DAC-ért (lásd pl. Topping), aztán, hogy ez (a hang) valakinek mégsem elég jó, az már szinte magánügy. :)
Emlekszem, amikor kinezett apum 20 evvel ezelott egy 1.4 Opel Astrat es egy 1.4 Honda Civicet. Meresugyileg 90LE volt mind a ketto, nos, objektive mar nem :)
Amikor a Honda kereskedojet megkerdeztuk miert azt vegyuk es ne az Opelt, csak annyit csinalt egy poharba vizet toltott, beinditotta a Hondat, ratette a blokkra. Konkretan a Civicben alig tudtam eldonteni evekig, hogy allo helyzetben be van-e inditva az auto, vagy sem. Katalogusokban, meg meresi adatokban meg soha nem lattam erre vonatkozo informaciot, hogy egy motorblokk mennyire balanszolt, sima, csendes uzemu. Mondanom sem kell, soha semmi problemank nem volt az autoval motorikusan (sem).
Értem a hasonlatot, de mint minden hasonlattal, ezzel is az a probléma, hogy csak hasonlat. A nevében is benne van, hogy csak hasonlít, de nem ugyanaz.
Amúgy itt akkor a Topping melyik autó lenne? A Honda vagy az Opel? A blokk rezgése objektíven mérhető (még ha nem is szerepel ez az adat a katalógusban), a pohár víz is ezt hivatott vizualzálni, noha ez (feltételezhetően) nem lett végül számszerűsítve. :smile53:
Mi Opelt vettünk több mint 20 éve, ami akkor volt 5 éves, a motorja a mai napig kiválóan üzemelne, ha tavaly nem adtuk volna le bontóba a kaszni elporlása miatt, a japán autóknak szintén nem erősségük a rozsdásodásmentesség. :)

shany
Fórumlakó
Fórumlakó

ANDS írta:
2021.08.07., szomb. 23:23
shany írta:
2021.08.07., szomb. 17:11
....

( Ez a kínai/Toppingolás kicsit már fárasztó. Pl. nekem 2db ( D70,D70S ) is van, és majdnem 3 vagy 4 is, mert még AK4499-vel szereltet is kipróbálok talán, csak nincs időm, energiám foglalkozni vele egy ideje. Én első megközelítésben műszaki szemmel nézem ezeket, és akármennyire is fájdalmas tud lenni, sajnos ezen szerkezetek nyújtotta műszaki tartalmat sokkal drágábban lehet megvenni nem chifi gyártótól. Ugye én kizárólag "csúcs" chifi dacokról beszélek következetesen. Mivel egészen alkatrész szintjén ismerem őket, és tudom, hogy egészen primitív változtatásokkal is milyen széles spektrumban lehet hangolni, különféle hangtónust elérni, így tökéletesek számomra... mint az említett 2. hangi kategória hívőnek... )
Most a mennyiség pótolja a minőséget? Oke, hogy szereted hangolni, meg változtatni rajta, de miért
kell belőle többdarab, miért kell hangolni? Annyira nem jó, ahogy lejön a gyártósorról?
...
Eredetileg nem azért vettem ezt a chifi dacot, mert bármilyen érzelmi kapcsolódásom lenne a kínai termékek iránt.
Én diyerkedem is, alapvetően nem a gyári kész készülékek megvásárlása a cél, és szembeötlő, hogy gyakorlatilag egy ilyen - a termékpalettán - "csúcs" chifi dac alkatrészkészeltét nem lehet megvenni ennyiből ( egyszerű vásárlóként, nem 10-100 ezer db/ alkatrész megrendelésekkel ), nem beszélve a rengeteg munkaóráról, műszaki tudásról, a szükséges csúcs mérőparkról, amellyel ilyen szintű nyomtatott áramköröket lehet létrehozni. Tehát - számomra - logikusabb volt készen megvenni azt, amely a hardver szintjén tartalmazza az általam optimális/legjobbnak tartott megoldásokat, amelyeket én is használnék egy saját konstrukció esetén.
Tehát megvettem készen készen a D70-t. Amellett, hogy hozta a várt hangi tartalmat ( elképesztő felbontás, dinamika, stb ) az alap hangszíne, tónua kissé meleg, analógos, túl barátságos volt a saját rendszeremben, a saját ízlésem szerint, nem pont olyan, mint amit teljesen semlegesnek/tetszetősnek gondolnék, és amely a cél lenne számomra. ( ha hangi analógiát akarnék hozni, akkor nem az LP, hanem inkább valamilyen szalagos-, vagy komolyabb kazettás magnó jutna az eszembe, pl a Sony TC-K990ES-em tónusáról valami ilyesmi emlékfoszlányaim vannak )
A dac típus kiválasztásánál eleve szempont volt az is, hogy egy ilyen esetre felkészülve, legyen mozgásterem egy esetleges módosításra. a saját technikai felkészültségemmel is tudjak egy-két alkatrészt cserélni, hiszen itt gépsorokon beültetett modern, miniatűr ( SMD ) alkatrészekről van szó.
Tehát kipróbáltam egy-két alkatész cseréjét. Bár többek számára elképzelhetetlen, de a D70 eredeti márkás, precíziós ( itt konkrétan Vishay-Beyschlag ) alaktrészeket használ, így nem valamilyen minőségi cseréről volt szó, hanem műszakilag hasonlón jó, de másféle típus beépítéséről. Úgy érdemes elképzelni, hogy a hatás hasonló, mint pl. kábelek cseréje esetén A készülék jól hallhatóan reagált, sikerült a remélt irányba tolni a balanszot, bár még most is jelen van ez a kicsit túlzó "analógosság".
A D70S már teljesen semleges tónusú, itt talán már nem akarták egy adott-, népszerű hangi ízlésnek, elvárásnak alárendelni a végeredményt. Ebben az esetben fel sem merült, hogy bármit módosítsak...

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1129

Hozzászólás Szerző: denesdr »

ANDS írta:
2021.08.08., vas. 08:28
Akkor ma egy jó forrás kb. 5000 Euró, amihez még kell ugyanekkora összegért egy dac- ot is venni?
Objektíven nézve (mérések alapján) biztosan nem kell ennyit fizetni egy jó DAC-ért (lásd pl. Topping), aztán, hogy ez (a hang) valakinek mégsem elég jó, az már szinte magánügy. :)

ANDS
V.I.P.
V.I.P.

wittao írta:
2021.08.08., vas. 00:33
ANDS írta:
2021.08.07., szomb. 23:23
shany írta:
....

( Ez a kínai/Toppingolás kicsit már fárasztó. Pl. nekem 2db ( D70,D70S ) is van, és majdnem 3 vagy 4 is, mert még AK4499-vel szereltet is kipróbálok talán, csak nincs időm, energiám foglalkozni vele egy ideje. Én első megközelítésben műszaki szemmel nézem ezeket, és akármennyire is fájdalmas tud lenni, sajnos ezen szerkezetek nyújtotta műszaki tartalmat sokkal drágábban lehet megvenni nem chifi gyártótól. Ugye én kizárólag "csúcs" chifi dacokról beszélek következetesen. Mivel egészen alkatrész szintjén ismerem őket, és tudom, hogy egészen primitív változtatásokkal is milyen széles spektrumban lehet hangolni, különféle hangtónust elérni, így tökéletesek számomra... mint az említett 2. hangi kategória hívőnek... )
Most a mennyiség pótolja a minőséget? Oke, hogy szereted hangolni, meg változtatni rajta, de miért
kell belőle többdarab, miért kell hangolni? Annyira nem jó, ahogy lejön a gyártósorról?

1981- ben kaptam a 18. szülinapomra egy csúcs kazettás deck-et Édesapámtól,
400 márka volt. Minden nap órákig tudtam hallgatni, nem kellett tuningolni, nem kellett belőle 2-3-4 darab.
Ma mennyiből jön ki egy olyan digitális forrás + dac, amit minden nap órákig lehet hallgatni?
3 millió Ft?
A 400 márka akkor kb. 4 havi fizetésem volt, de legyen csak 2 havi. Hol keres ma egy 18 éves gyerek segédmunkával annyi pénzt, hogy vegyen belőle két hónap alatt egy jó számítógépet forrásnak meg egy jó dac-ot?
1981-1982-ben egy csucs deck 3500-5000 marka volt.
Ma egy csucs forraskeszulek mai ertekre atszamolva nagyjabol ugyanannyiba kerul.

ANDS
V.I.P.
V.I.P.

shany írta:
....

1981- ben kaptam a 18. szülinapomra egy csúcs kazettás deck-et Édesapámtól,
400 márka volt. Minden nap órákig tudtam hallgatni, nem kellett tuningolni, nem kellett belőle 2-3-4 darab.
Ma mennyiből jön ki egy olyan digitális forrás + dac, amit minden nap órákig lehet hallgatni?
3 millió Ft?
A 400 márka akkor kb. 4 havi fizetésem volt, de legyen csak 2 havi. Hol keres ma egy 18 éves gyerek segédmunkával annyi pénzt, hogy vegyen belőle két hónap alatt egy jó számítógépet forrásnak meg egy jó dac-ot?

ANDS
V.I.P.
V.I.P.

sutemenyx írta:
2021.08.07., szomb. 22:07
juliush írta:
2021.08.07., szomb. 21:53
ANDS írta:
2021.08.07., szomb. 21:29
Zimonyi Ati ezt úgy fogalmazta meg, hogy:
Ha veszel egy farönköt, és felvágod 300 részre, majd összeragasztod, és azt mondod rá, hogy ugyanolyan, mint volt....
....sajnos nem lesz ugyanolyan.
Nos ha ezt mondta, csak azt bizonyította, hogy halvány lila gőze sincs a digitális hangrögzítés alapjairól.
Arról talán nincs, de a zene -ahogy a farönk is- alapvetően analóg. Sajnos a digitalis jelben nincs minden rögzitve, ami egy analog felvetelen ottvan. Persze tudom, hogy nagyjabol igen.. nade a nagyjabol az még messze van a valobantol. Tudomasom szerint a Van Den Hul bácsi mondta egyszer egy kérdésre -hogy mi a véleménye a digitális zenéről-, hogy nagyon érdekes fejlesztések vannak.. a végén még feltalálják az analógot :D

Kicsit talán hasonló lehet erre, hogy ha van egy csajod, akivel csak 2 naponta találkozol, de mindig elmeséli mi történt vele, nem pont ugyanaz, mintha vele élsz folyamatosan.
Itt ebben a vitában szerepel az ízlés is, kinek mi tetszik.
Induljunk ki abból, hogy sokaknak az analóg hangja jobban tetszik, természetesebbnek tűnik.
Ebben a táborban vagyunk páran. ( a digi táborban is sokan vannak, szvsz ott vannak többen, + a kényelem faktor).
Azért reméljük, a digitális rögzítés meg remélhetőleg eléri egyszer a 60- as évek végén használt szalagos magnók szintjét:))

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2945
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

Robici írta:
2021.08.07., szomb. 22:52
sutemenyx írta:
2021.08.07., szomb. 22:33
Nemtudom, amikor szeretnéd..
Tűzzük műsorra?
Előbb heverjük ki ezt a mostanit. :-)
Rendben. Beszéljünk inkabb az ADC-kről..
Mondjuk mi van a D-osztalyu erositokkel? Hogyan lesz az analog bemenő jelből negyszogjel kitoltes a kimeneten?

Aztan beszelhetunk a powerDAC-okrol is, amik vegulis sigma-delta dac-ok, csak izmos kimenetukkel lehetővé teszik hangszóró meghajtását is.
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1316
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robici »

sutemenyx írta:
Tűzzük műsorra?
Előbb heverjük ki ezt a mostanit. :-)

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 8336

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

sutemenyx írta:
Robici írta:
2021.08.07., szomb. 22:25
Hej de rég is volt már egy jó kis analóg-digitális hitvita! :smile52:
Csöves-tranzisztoros előreláthatóan mikor lesz? :D
Tűzzük műsorra?
Mindegy mikor, csak az objektivitás semmiképp se szerepeljen benne, mondjuk ennek nagy veszélye nincs. :D
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Robici írta:
2021.08.07., szomb. 22:25
Tűzzük műsorra?
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

juliush írta:
2021.08.07., szomb. 21:53
ANDS írta:
Ha veszel egy farönköt, és felvágod 300 részre, majd összeragasztod, és azt mondod rá, hogy ugyanolyan, mint volt....
Nos ha ezt mondta, csak azt bizonyította, hogy halvány lila gőze sincs a digitális hangrögzítés alapjairól.
Arról talán nincs, de a zene -ahogy a farönk is- alapvetően analóg. Sajnos a digitalis jelben nincs minden rögzitve, ami egy analog felvetelen ottvan. Persze tudom, hogy nagyjabol igen.. nade a nagyjabol az még messze van a valobantol. Tudomasom szerint a Van Den Hul bácsi mondta egyszer egy kérdésre -hogy mi a véleménye a digitális zenéről-, hogy nagyon érdekes fejlesztések vannak.. a végén még feltalálják az analógot :D

Kicsit talán hasonló lehet erre, hogy ha van egy csajod, akivel csak 2 naponta találkozol, de mindig elmeséli mi történt vele, nem pont ugyanaz, mintha vele élsz folyamatosan.

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4385

Hozzászólás Szerző: juliush »

ANDS írta:
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

ANDS
V.I.P.
V.I.P.

juliush írta:
2021.08.07., szomb. 21:15
viri írta: Valóban igaz, ez a műszaki különbség, de nem, nem a torzítások miatt kapcsolódik a lemezjátszóhoz az "analóg természetesség", hanem a jel megszakítás nélküli folyamatosságának. Hogy nem 0 és 1-ekből áll össze.
sutemenyx írta:
2021.08.07., szomb. 16:11
Valóban -ahogy viri is leírta- nem a torzítások, a nyávogás és a zaj az, ami miatt jó az analóg, hanem a tökéletes folytonosság és az ezzel járó részletbeni és dinamika béli pontosság miatt. Még ha ez az emlitett dolgok miatt nem is tökéletes, emberként vizsgálva jobban tud hasonlítani az eredetire, mint egy olyan jel, amit felszeletelnek, ledarálnak, becsomagolnak, lefagyasztanak, kiolvasztanak, összegyúrnak, kisütnek...
:smile51:

ANDS
V.I.P.
V.I.P.

alto írta:
2021.08.07., szomb. 18:30
....
1.
Egy analóg rendszer hangzásbeli előnyt igazából akkor tud nyújtani, ha olyan felvétellel hallgatjuk , ami nem látott digitális technikát.

2.
A zeneszerző és az előadó művészi koncepciója érdekel, nem a hangmérnöké, és igen a hangszerek hangja legyen minél valósághűbb, adja meg nekem azt az illúziót, hogy ott vagyok a koncerten vagy a stúdióban, és ha ez megvan, akkor elnézőbb vagyok azzal szemben, hogy ha a lánc esetleg nem pontosan 100%-ban interpretálja azt ami felvételen van.
1.
Nagyon jól leírtad a lényeget. Nekem mondjuk ez teljesen egyértelműnek tűnt, meglepődtem, hogy nem mindenki ugyanazt érti analóg felvételen... gondolkodik.gif

2.
Ezzel is csak egyetérteni tudok. De ez már ízlés kérdése.

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4385

Hozzászólás Szerző: juliush »

viri írta: Valóban igaz, ez a műszaki különbség, de nem, nem a torzítások miatt kapcsolódik a lemezjátszóhoz az "analóg természetesség", hanem a jel megszakítás nélküli folyamatosságának. Hogy nem 0 és 1-ekből áll össze.
sutemenyx írta:
Valóban -ahogy viri is leírta- nem a torzítások, a nyávogás és a zaj az, ami miatt jó az analóg, hanem a tökéletes folytonosság és az ezzel járó részletbeni és dinamika béli pontosság miatt. Még ha ez az emlitett dolgok miatt nem is tökéletes, emberként vizsgálva jobban tud hasonlítani az eredetire, mint egy olyan jel, amit felszeletelnek, ledarálnak, becsomagolnak, lefagyasztanak, kiolvasztanak, összegyúrnak, kisütnek...
:smile51:
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Szegény hangmérnökök, már megint velük van a baj...

alto
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 3609
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

shany írta:
sutemenyx írta:
...De mondom aki sok-sok évet töltött és esetleg a lehetőségeihez mérten kimaxolt egy analóg rendszert, annak csalódás lesz egy parszaz dollaros kinai dac és egy pc.
Ez eddig sem volt kérdéses, nyilván így van...

Másrészt,
ez az analóg hanglemez folytonossága kontra digitális 0-1, lépcsőzetesség, stb elmélet - a most nem részletezett, de többször megemlített fizikai háttér mellett - ott is bukik ( ez is sokszor volt említve), hogy a gyakorlatban, a hanglemezek is digitális úton készült hangfelvételekről készülnek évtizedek óta. A lemezjátszás, a kívánt hangi jellegzetességeit viszont ezekkel a felvételekkel is tökéletesen tudja hozni.

Viszont van egy igazi vízválasztó a hangi elvárásaink közöt.
SZVSZ alapvetően kétféle megközelítés létezik a hifiben:
1. az a cél, hogy ha pl. hegedű szól egy jó felvételen, akkor a kapott élmény egy igazi hegedű hangjának a megélése legyen, maga a hangszer realisztikussá tétele, az illúzió erejének fokozása

2. az a cél, hogy a felvételen megörökített hegedű-hang szólaljon meg egy az egyben, amely tartalmazza a felvétel összes kompromisszumát: technikai-, akusztikai feltételek, műszaki berendezések okozta hibákat, hiányosságokat, amelyből a hangmérnök létrehoz egy nem tökéletes, szubjektív elemekkel, egyéni elképzeléssel megvalósított hangi lenyomatot.

Itt teljesen elválnak az igényeink. De nevezhetjük ezt egyszerűen csak szubjektív ízlések alapvető eltérésének is.

Csináltam korábban itt a bemutatóteremben analóg kontra digitális összehasonlító tesztet meghívott vendégekkel. Az analóg rendszer egy középkategóriás cucc volt, MoFi lemezjátszó, MoFi MM hangszedő, Heed Audo Quasar Phono, a digitális meg egy közel háromszor annyiba kerülő Lumin T2. Két felvételt hallgattunk, az egyik Diana Krall The Girl in the Other Room albuma, digitális stúdióban készült korrekt hangmérnöki munka, a másik Starker János Bach szóló cselló szonáta felvétele 1964-ből, Mercury Living Presence kiadás, az LP változat full analóg, digitális technikával nem érintkezett. Diana Krall esetén semmilyen előny nem jött elő az analóg rendszeren, a Lumin minden tekintetben szebben, jobban szólt. Ellenben Starker LP-ről szó szerint életteliben szólalt meg, mintha ott lett volna Starker és a csellója a szobában. Mindenki egyöntetűen sokkal jobbnak halotta az analóg rendszer. Egy analóg rendszer hangzásbeli előnyt igazából akkor tud nyújtani, ha olyan felvétellel hallgatjuk , ami nem látott digitális technikát. Ha pl. valaki modern elektronikus zenéket hallgat, ott én nem látom sok értelmét az analóg technika használatának.

Jó hogy leírtad ezt a kétféle megközelítést. Villamosmérnökként én elég jól ismerem a technikát, Mészáros Lölövel szólva tudom hogy mit, miért, hogyan és hova, és még ki is tudom számolni (matematikus-e ön?), de a hifit egyértelműen a zene felől közelítem. A zeneszerző és az előadó művészi koncepciója érdekel, nem a hangmérnöké, és igen a hangszerek hangja legyen minél valósághűbb, adja meg nekem azt az illúziót, hogy ott vagyok a koncerten vagy a stúdióban, és ha ez megvan, akkor elnézőbb vagyok azzal szemben, hogy ha a lánc esetleg nem pontosan 100%-ban interpretálja azt ami felvételen van.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

shany
Fórumlakó
Fórumlakó

sutemenyx írta:
...De mondom aki sok-sok évet töltött és esetleg a lehetőségeihez mérten kimaxolt egy analóg rendszert, annak csalódás lesz egy parszaz dollaros kinai dac és egy pc.
Ez eddig sem volt kérdéses, nyilván így van...

Másrészt,
ez az analóg hanglemez folytonossága kontra digitális 0-1, lépcsőzetesség, stb elmélet - a most nem részletezett, de többször megemlített fizikai háttér mellett - ott is bukik ( ez is sokszor volt említve), hogy a gyakorlatban, a hanglemezek is digitális úton készült hangfelvételekről készülnek évtizedek óta. A lemezjátszás, a kívánt hangi jellegzetességeit viszont ezekkel a felvételekkel is tökéletesen tudja hozni.

Viszont van egy igazi vízválasztó a hangi elvárásaink közöt.
SZVSZ alapvetően kétféle megközelítés létezik a hifiben:
1. az a cél, hogy ha pl. hegedű szól egy jó felvételen, akkor a kapott élmény egy igazi hegedű hangjának a megélése legyen, maga a hangszer realisztikussá tétele, az illúzió erejének fokozása

2. az a cél, hogy a felvételen megörökített hegedű-hang szólaljon meg egy az egyben, amely tartalmazza a felvétel összes kompromisszumát: technikai-, akusztikai feltételek, műszaki berendezések okozta hibákat, hiányosságokat, amelyből a hangmérnök létrehoz egy nem tökéletes, szubjektív elemekkel, egyéni elképzeléssel megvalósított hangi lenyomatot.

Itt teljesen elválnak az igényeink. De nevezhetjük ezt egyszerűen csak szubjektív ízlések alapvető eltérésének is.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

shany írta:
2021.08.07., szomb. 15:22
viri írta:
2021.08.07., szomb. 12:49
...Nem is tudom, hogy sírjak, vagy nevessek ezen a leereszkedő stíluson... Remélem a legtöbb fórumtársnak nem kell ezt megmagyaráznom.
Nem volt ilyesmi célom, még véletlenül sem...ha mégis így jön át, akkor elnézést.
viri írta:
2021.08.07., szomb. 12:49
Hogy valaki az analóg természetességét a torzítással azonosítsa. Vagy ez már a digitális kor szellem ? :D
Előre is bocsánat, mert amúgy semmi problémám veled, én sem analógozom vagy 6 éve, na de azért ne már...
Az, hogy a lemezjátszással szükségszerűen együtt jár különféle torzítások, zajok, nyávogás jelenléte, amelyek a digitális technikáénál nagyságrendekkel magasabbak, erről nem tehetek, teljesen független tőlem.
Mindenesetre érdekes, pusztán csak logikai szempontból is: ha a lemezjátszáshoz kapcsolódik az "analóg természetesség", a digitális lejátszáshoz viszont nem, akkor a műszaki különbség - amelynek okoznia kellene ezt a hangzást - az pont az említett torzításokban fogható meg, vagy nem ?
Sosem volt igazán értékes lemezjátszó berendezésem, de őrzök néhány kellemes/audio-katarzis jellegű élményt, pillanatot, amely hanglemez hallgatásához kapcsolódik. És nyilván, amikor még csak hanglemez és műsoros kazetta volt a hivatalosan beszerezhető hanghordozó, azok egészen más idők voltak...de ez már elmúlt...nevezhetjük digitális korszellemnek is akár :D

És valóban többen, gyártók, diyerek dolgoznak az "analóg természetesség" mint speciális torzítás előállításán ( én is próbálkoztam, és persze nem így nevezzük ezt :D ) digitális források esetén, pl. diy vonalon sutemenyx kolléga is...
Valóban -ahogy viri is leírta- nem a torzítások, a nyávogás és a zaj az, ami miatt jó az analóg, hanem a tökéletes folytonosság és az ezzel járó részletbeni és dinamika béli pontosság miatt. Még ha ez az emlitett dolgok miatt nem is tökéletes, emberként vizsgálva jobban tud hasonlítani az eredetire, mint egy olyan jel, amit felszeletelnek, ledarálnak, becsomagolnak, lefagyasztanak, kiolvasztanak, összegyúrnak, kisütnek. Hangsúlyos, hogy TUD, mert nem minden analog rendszer jobb szükségszerűen barmilyen digitálisnál. Sőt!
De mondom aki sok-sok évet töltött és esetleg a lehetőségeihez mérten kimaxolt egy analóg rendszert, annak csalódás lesz egy parszaz dollaros kinai dac és egy pc.

ANDS
V.I.P.
V.I.P.

szaki1001 írta:
2021.08.06., pén. 22:07
.....

A kínai termékről szóló vitához annyit tennék hozzá, hogy nekem Topping D70S+A90 kombóm van. Kitűnő termék, ár/érték arányban is megállja a helyét. Sokan mondanak úgy véleményt ezekről, hogy jóformán nem is láttak még ilyent, csak képeken. Biztosan van sok jobb DAC+erősítő sok esetben többszörös áron, de engem egy kicsit elkeserít a "Hi-fi rasszizmus" (ezt jól kitaláltam). Miért ne lehetne önálló gondolata egy kínai cégnek?....
Nincs semmi baj a véleményeddel, meg a kínai cuccokkal.
Nem az a baj, hogy valami kínai.
De egy rendszer felépítése során nem árt, ha a lánc részei egymáshoz passzolnak, vagy legalább nagyjából egy kategóriában vannak. De a Topping A90/D90 nem tartozik a 3000 eurós kategóriába, és az sem baj, ha nincs pénzed drágábbat venni. Tényleg ne értsd félre.
Ha valaki vesz egy 3 ezer eurós elemet a láncba, és a többi elem mondjuk a 700 eurós kategóriába tartozik, akkor az jó eséllyel csalódott lesz.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”