Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

DAC-olás

shany
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 364

Re: DAC-olás

Hozzászólás Szerző: shany »

ANDS írta:
2021.08.10., kedd 18:43
shany írta:
2021.08.10., kedd 15:08
ANDS írta:
2021.08.10., kedd 11:58

Nemcsak a spotify csal szerintem.
De tény, hogy a régi kazettáimat, ha hallgatom, azok ma sem zavarnak.
Egy könnyebb műfajú zenét én is simán meghallgatok bármin, akár telefonon.
A komolyzenéhez viszont már - nekem- lényegesen jobb minőségű lejátszóber3ndezés kell ahhoz, hogy nyugodtan tudjam hallgatni.
Ha ez a cél, akkor a kitalált 3 millióért kell venni valamit, mert egy olcsóbb esetén - függetlenül a kapott hangélménytől - mindig ott mocorogna a hifibogár: egy 3 milliós biztosan jobb lett volna, jobb lenne....
Épp ellenkezőleg.
Az a cél, hogy olyan legyen a hang, de csak párszázezer forintba kerüljön.
Gondolom, te is hasonló okokból módosítgatod a Toppingokat.
Én nem vagyok jó példa hifis szempontból: a hifista számára a készülék egy fekete doboz, a cél, olyat találni, amely a legjobban kielégíti az elvárásokat.
A számomra a Topping D70/D70S egy, a műszaki elvárásaimat teljesítő csomag, amely képes az AK4497 platform jellemzőit/korlátait reprezentálni, és amely szükség esetén módosítható az én, hangot illető elvárásaim szerint.
Ebben a konkrét esetben az én szempontjaim voltak:
- elsőrangú USB jelkezelés ( bónusz I2S bemenet )
- elsőrangú-, magasan szeparált tápegységek
- "femto clock" pontoságú órajelek
- elsőrangú "mixed signal pcb layout design" ( amely az ASR spektrum-méréseiből megállapítható )

Ezek a jellemzők alapvetően nem a szubjektív hangi végeredményt determinálják, hanem inkább egy hangi keretet, lehetőséget határoznak meg. Az, hogy a kimeneten végül egy színes, izgalmas, vérpezsdítő "zene", semleges-, forrásközeli hang avagy szürke, unalmas massza jelenik meg ( millió egyéb átmenet és jelző mellett ), azt a konstruktőr és a kitűzött hangi cél határozza meg.
Ugye, pl. az általam vizsgált 2 Topping dac is jó példa erre: bár gyakorlatilag ugyanolyan a belső tartalmuk, mégis teljesen másképp szólnak.
Tetszik ez a hang egy feketeöves hifistának, mármint valamelyik, hiszen csak jelen esetben is kétféle van ? Fogalmam sincs, nem is érdekel igázán, meg annyira eltérő az ízlés, annyira szubjektív az a keresett "valódi" hang. Csak azért szálltam bele ebbe a kínai dac dologba, mert zavart a totális félretájékoztatás.

ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 847

Hozzászólás Szerző: ANDS »

Robici írta:
2021.08.10., kedd 22:07
Érdekes dolog ez a hifi úgy látszik. A mérés semmit nem mond a hangról, ellenben az árcímke meghatározza azt... gondolkodik.gif
A mérések műszaki adatok. Volt egy autós hasonlat.
LE, fogyasztás, stb, nagyon sok adat alapján ki lehet jelenteni, hogy két autó tudása egyforma.
Veszik is a Dacia Dustereket, de attól azok még nem Honda minőséget adnak.
Gyorsulás, Co kibocsájtás, stb, eezekben lehet egyenlők.

Vagy egy Uaz is elmegy ott, ahol egy Landcruiser, csak kényelmetlenebb, zajosabb, többet fogyaszt, de sokkal olcsóbb autó.

Amik nem mérhetők, mennyi időt töltenek majd a tulajok szervizben, mennyit kórházban, (a megbízhatóság, és biztonságosság).

Szóval van, aki a mérések alapján választ, és elégedett.
Van aki gyártó és arcimke szerint választ.
Topping dac, 250 ezer. Ez az a ketegória, ami tudannyit, mint mondjuk egy másik márka 600 ezresdac- ja.
De annyit már nem tud, mint a másik márka 800 ezres dacja.

Mi határozza meg egy termék árát?
A műszaki tartalom, ez mérhető. A cég múltja, ismertsége, presztízse, elfogadottsága befolyásolja.
Mennyit költenek reklámra, ez mind megjelenik az árban.
Mennyire keresett a piacon? Ha nem ismerik, nem keresik. Akkor tud olcsóbb lenni. Ahogy elkezdenek költeni hirdetésre, úgy lesz a gép egyre drágább.

De van mondjuk egy Tannoy hangfal, meg egy itthon készûlt hasonló tudású. Csak az egyikne ott a Tannoy felirat, az többet ér. Lehet, a hangjuk kb. Egyforma.

A szolgáltatások, a felszereltség, garanciaidő- ez mind összehasonlítható.
Értékvesztés...na ez érdekes téma. Vannak cuccok, amikből használtan nincs eladó.
Design, szín. Szervízháttér, ügyfélszolgálat...ezekre nincs szükség? Amíg minden működik, addig nem érdekes. Utána azért számít.

Mennyi idő a szállítás, két nap vagy két hónap?

Szvsz a fentiek mind befolyásolják a döntést, a választást.

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1316
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robici »

Érdekes dolog ez a hifi úgy látszik. A mérés semmit nem mond a hangról, ellenben az árcímke meghatározza azt... gondolkodik.gif

ANDS
V.I.P.
V.I.P.

shany írta:
2021.08.10., kedd 15:08
ANDS írta:
mishow írta:
2021.08.10., kedd 08:33

Aki naponta órákig hallgat zenét, az igazi zenebarát, és nem hifista - tehát szinte bármilyen rendszeren elhallgat bármilyen muzsikát órákig.
Akinek meg az a lelki bánata, hogy milyen hifit vegyen 3mFt-ért, amitőt nem pis@l bele egyből a konnektorba, az max 5 perces trackekben gondolkodik, és sose lesz neki jó semmi.

De ha már konkrét kérdés volt, legyen konkrét válasz: a filléres Chromecast Audiot a nagy Heed DA-ba egy noname optikaival bedugva és Spotify-ról etetve órákon át tudtam élvezettel hallgatni. Most ugyanaz Tidalról egy nagy tápos Auralic Minivel NAGYSÁGRENDEKKEL jobb hang, és élvezem is nagyon, de valahogy mégsem ragaszt annyira a fotelba.
Tudom, hogy a Spotify csal, de ügyesen csinálja, ezért a hallgatása közben még sosem voltak "öngyilkos gondolataim" - ezzel CSAK annyit akarok mondani, hogy óvatosan azzal, hogy mivel mennyiért milyen hosszan élvezhető a zene.
A komolyzenéhez viszont már - nekem- lényegesen jobb minőségű lejátszóber3ndezés kell ahhoz, hogy nyugodtan tudjam hallgatni.
Ha ez a cél, akkor a kitalált 3 millióért kell venni valamit, mert egy olcsóbb esetén - függetlenül a kapott hangélménytől - mindig ott mocorogna a hifibogár: egy 3 milliós biztosan jobb lett volna, jobb lenne....
Épp ellenkezőleg.
Az a cél, hogy olyan legyen a hang, de csak párszázezer forintba kerüljön.
Gondolom, te is hasonló okokból módosítgatod a Toppingokat.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1128

Hozzászólás Szerző: denesdr »

mishow írta:
Tudom, hogy a Spotify csal...
Ez pontosan mit jelent, miben nyilvánul meg?

shany
Fórumlakó
Fórumlakó

ANDS írta:
mishow írta:
wittao írta:
2021.08.09., hétf. 21:52

Ugy ertette, hogy kozben nem keritik hatalmukba ongyilkos gondolatok
Aki naponta órákig hallgat zenét, az igazi zenebarát, és nem hifista - tehát szinte bármilyen rendszeren elhallgat bármilyen muzsikát órákig.
Akinek meg az a lelki bánata, hogy milyen hifit vegyen 3mFt-ért, amitőt nem pis@l bele egyből a konnektorba, az max 5 perces trackekben gondolkodik, és sose lesz neki jó semmi.

De ha már konkrét kérdés volt, legyen konkrét válasz: a filléres Chromecast Audiot a nagy Heed DA-ba egy noname optikaival bedugva és Spotify-ról etetve órákon át tudtam élvezettel hallgatni. Most ugyanaz Tidalról egy nagy tápos Auralic Minivel NAGYSÁGRENDEKKEL jobb hang, és élvezem is nagyon, de valahogy mégsem ragaszt annyira a fotelba.
Tudom, hogy a Spotify csal, de ügyesen csinálja, ezért a hallgatása közben még sosem voltak "öngyilkos gondolataim" - ezzel CSAK annyit akarok mondani, hogy óvatosan azzal, hogy mivel mennyiért milyen hosszan élvezhető a zene.

ANDS
V.I.P.
V.I.P.

mishow írta:
wittao írta:
Quetz írta:
2021.08.09., hétf. 21:41

Kb 40k huf. Ennyiböl jött ki a hifiberry amp2 és egy raspi.

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2744

Hozzászólás Szerző: mishow »

wittao írta:
Quetz írta:
2021.08.09., hétf. 21:41
ANDS írta:
2021.08.07., szomb. 23:23
Ma mennyiből jön ki egy olyan digitális forrás + dac, amit minden nap órákig lehet hallgatni?
3 millió Ft?

hifitibi
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 95

Hozzászólás Szerző: hifitibi »

shany írta:
2021.08.09., hétf. 08:22
...hogy egszerűen kedvelem a nagy vasakat.
Ez így van. Csak nézd meg az erősítőjét! :D :D :D

Quetz
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 741

Hozzászólás Szerző: Quetz »

ANDS írta:
2021.08.08., vas. 23:22
Nekem még szokatlan, hogy egy normális méretű (és tömegű) trafó nélküli készülék honnan veszi az áramot, hogy kiadjon egy jó minőségű hangot. A Chord Dave is 5 kg.
A konnektorból. Ahogy minden más elektromos eszköz is. :D
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

Quetz
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 741

Hozzászólás Szerző: Quetz »

ANDS írta:

Ma mennyiből jön ki egy olyan digitális forrás + dac, amit minden nap órákig lehet hallgatni?
3 millió Ft?
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5353

Hozzászólás Szerző: fülelek »

A kapszulás kávé olyan, mint ha mobil telefon füles kimenetéről hifiznénk. Ezen kár rugózni.

shany
Fórumlakó
Fórumlakó

wittao írta:
2021.08.09., hétf. 07:59
...Es jobb kavet foz, mint a 3-4kg tomegu kapszulasok? :)
Ez már azért bőven a szubjektivitás területe, de meg kell hajoljak, valóban jobbat, legalábbis számomra.
Másrészt, bár szeressük, és tényleg szórakoztatóak ezek az analógiák, ez kávés példa nem oda vezet, ahova "kellene", mivel én hőmérséklet-, és nyomáskarakterisztikákat mértem, állítottam be a cél érdekében. A szubjektivitás rész pedig az, hogy egszerűen kedvelem a nagy vasakat.

shany
Fórumlakó
Fórumlakó

ANDS írta:
2021.08.08., vas. 23:22
denesdr írta:
2021.08.08., vas. 22:54

Szerinted ezt a feladatot egy alacsony tömegű DAC nem tudja rendesen ellátni? A Topping ezt jól csinálja a mérések szerint és amelyiket én hallottam, az szerintem fülre is jól tette a dolgát. Persze lehet, hogy a hallásommal van gond és a különféle mérések sem reprezentatívak. :)

Amúgy ma ez már a második hozzászólás két különböző témában, miszerint "alacsony tömeg = mitől szólna jól?", szóval lehet, hogy ez egy alapkövetelménye az igazán jó hangnak, mármint a magas készüléktömeg, de azt hiszem én nem vagyok elég oldschool ehhez a nézőponthoz, mert nem érdekel egy hifi készülék tömege, amíg elbírja az állvány. :)
El tudja látni a feladatát mindegyik dac, azért dac és nem kávéfőző.
A kérdés csak a kapott hang minősége.

Nekem még szokatlan, hogy egy normális méretű (és tömegű) trafó nélküli készülék honnan veszi az áramot, hogy kiadjon egy jó minőségű hangot. A Chord Dave is 5 kg.
Az én kávéfőzőm kb. 40kg, és tényleg jó hangja van...az őrlő is lehet vagy 15kg, az is jó hangú....

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

wittao írta:
2021.08.08., vas. 23:48
denesdr írta:
ANDS írta:
2021.08.08., vas. 21:33

Szerintem eléggé találó a hasonlat. Vezettem 75 lóerős Lada Samarat is, meg Opest Astrat is. Az Opel komfortosabbnak, csendesebbnek tűnt.

A Toppping dac témához: lehet, hogy a mérések alapján minden szép és jó, de hogy lehet egy 1,9 kg tömegű dac-nak jó hangja?
Egy eszköz (legyen az bármilyen autó vagy épp DAC) működési zajszintje objektíven mérhető. Komfort címszó alatt hifinél például mondhatjuk, hogy legyen hozzá távirányító, amin kellemes tapintású, jól elkülönűlő gombok vannak, ez is nyilván mérhető lenne, de lehet, hogy valakinek a puha kerek, másnak meg a kemény szögletes gombok a komfortosak.

Igazából nem kell, hogy hangja legyen egy DAC-nak. Elég, ha a belétáplált digitális kódfolyamot minél pontosabban visszaalakítja az annak megfelelő analóg elektromos jelfolyammá (tudom tudom, a digitális jel is valójában analóg) olyan formában, amit a láncban utána következő készülék használhatóan fogadni tud. Szerinted ezt a feladatot egy alacsony tömegű DAC nem tudja rendesen ellátni? A Topping ezt jól csinálja a mérések szerint és amelyiket én hallottam, az szerintem fülre is jól tette a dolgát. Persze lehet, hogy a hallásommal van gond és a különféle mérések sem reprezentatívak. :)

Amúgy ma ez már a második hozzászólás két különböző témában, miszerint "alacsony tömeg = mitől szólna jól?", szóval lehet, hogy ez egy alapkövetelménye az igazán jó hangnak, mármint a magas készüléktömeg, de azt hiszem én nem vagyok elég oldschool ehhez a nézőponthoz, mert nem érdekel egy hifi készülék tömege, amíg elbírja az állvány. :)
Nem is ertem miert nem ez lett a befuto akkor Nalad? :)
Dac chip ugyanaz, tehat mindent ugyanugy csinal, a kapott hang ugyanaz, es 5-od akkora a tomege, merete minden. Ennel idealisabbat ez alapjan a szempontrendszer alapjan amit felvazoltal elkepzelni sem tudnek:

https://www.fiio.com/m11pro_parameters
Nem vásárlási szándékkal hallgattam meg, de ha csak a hangot vennénk alapul, akkor simán bevállalnám.
Funkcionalitásban, csatlakozási lehetőségekben ez a fiio is kevés lenne sajnos.

ANDS
V.I.P.
V.I.P.

denesdr írta:

Szerinted ezt a feladatot egy alacsony tömegű DAC nem tudja rendesen ellátni? A Topping ezt jól csinálja a mérések szerint és amelyiket én hallottam, az szerintem fülre is jól tette a dolgát. Persze lehet, hogy a hallásommal van gond és a különféle mérések sem reprezentatívak. :)

El tudja látni a feladatát mindegyik dac, azért dac és nem kávéfőző.
A kérdés csak a kapott hang minősége.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

ANDS írta:
2021.08.08., vas. 21:33
denesdr írta:
2021.08.08., vas. 10:14

Értem a hasonlatot, de mint minden hasonlattal, ezzel is az a probléma, hogy csak hasonlat. A nevében is benne van, hogy csak hasonlít, de nem ugyanaz.
Amúgy itt akkor a Topping melyik autó lenne? A Honda vagy az Opel? A blokk rezgése objektíven mérhető (még ha nem is szerepel ez az adat a katalógusban), a pohár víz is ezt hivatott vizualzálni, noha ez (feltételezhetően) nem lett végül számszerűsítve. :smile53:
Mi Opelt vettünk több mint 20 éve, ami akkor volt 5 éves, a motorja a mai napig kiválóan üzemelne, ha tavaly nem adtuk volna le bontóba a kaszni elporlása miatt, a japán autóknak szintén nem erősségük a rozsdásodásmentesség. :)
Szerintem eléggé találó a hasonlat. Vezettem 75 lóerős Lada Samarat is, meg Opest Astrat is. Az Opel komfortosabbnak, csendesebbnek tűnt.

A Toppping dac témához: lehet, hogy a mérések alapján minden szép és jó, de hogy lehet egy 1,9 kg tömegű dac-nak jó hangja?
Egy eszköz (legyen az bármilyen autó vagy épp DAC) működési zajszintje objektíven mérhető. Komfort címszó alatt hifinél például mondhatjuk, hogy legyen hozzá távirányító, amin kellemes tapintású, jól elkülönűlő gombok vannak, ez is nyilván mérhető lenne, de lehet, hogy valakinek a puha kerek, másnak meg a kemény szögletes gombok a komfortosak.

Igazából nem kell, hogy hangja legyen egy DAC-nak. Elég, ha a belétáplált digitális kódfolyamot minél pontosabban visszaalakítja az annak megfelelő analóg elektromos jelfolyammá (tudom tudom, a digitális jel is valójában analóg) olyan formában, amit a láncban utána következő készülék használhatóan fogadni tud. Szerinted ezt a feladatot egy alacsony tömegű DAC nem tudja rendesen ellátni? A Topping ezt jól csinálja a mérések szerint és amelyiket én hallottam, az szerintem fülre is jól tette a dolgát. Persze lehet, hogy a hallásommal van gond és a különféle mérések sem reprezentatívak. :)

ANDS
V.I.P.
V.I.P.

denesdr írta:
2021.08.08., vas. 10:14

Értem a hasonlatot, de mint minden hasonlattal, ezzel is az a probléma, hogy csak hasonlat. A nevében is benne van, hogy csak hasonlít, de nem ugyanaz.
Amúgy itt akkor a Topping melyik autó lenne? A Honda vagy az Opel? A blokk rezgése objektíven mérhető (még ha nem is szerepel ez az adat a katalógusban), a pohár víz is ezt hivatott vizualzálni, noha ez (feltételezhetően) nem lett végül számszerűsítve. :smile53:
Mi Opelt vettünk több mint 20 éve, ami akkor volt 5 éves, a motorja a mai napig kiválóan üzemelne, ha tavaly nem adtuk volna le bontóba a kaszni elporlása miatt, a japán autóknak szintén nem erősségük a rozsdásodásmentesség. :)

shany
Fórumlakó
Fórumlakó

ANDS írta:
2021.08.08., vas. 17:29
...Az MQA képességről mit gondolsz?
Próbáltam Roon (PC) --> usb (dac) útvonalon, szerintem jól is működött, de igazság szerint kerülöm az MQA felvételeket, szerencsére mintha a Tidal is visszábblépett volna.
A másik ok, hogy a normál felállás 2 gépes ( PC+spec. usb-re kihegyezett SBC ), Tidal, Roon, HQPlayerrel és NAA-val, ezen nem jön át az MQA formátum, vagy csak én nem tudom, hogy kellene beállítani.

ANDS
V.I.P.
V.I.P.

shany írta:
2021.08.08., vas. 16:12
ANDS írta:
2021.08.08., vas. 13:59
...
A D90 - est is hallottad szólni?
Nem, de AK4499-es chippel vélhetően más márkájú chifi dacot választanék kísérleti alanynak.
( Mellesleg a D70S többjeles spektruma is tisztább valamivel, kisebb a jittere USB-n, talán még precízebb a tervezés. Ezek ugye alapvetően USB-re, esetleg I2S bemeneti jelre fejlesztett eszközök. )
Az MQA képességről mit gondolsz?

shany
Fórumlakó
Fórumlakó

ANDS írta:
2021.08.08., vas. 13:59
...
Nem, de AK4499-es chippel vélhetően más márkájú chifi dacot választanék kísérleti alanynak.
( Mellesleg a D70S többjeles spektruma is tisztább valamivel, kisebb a jittere USB-n, talán még precízebb a tervezés. Ezek ugye alapvetően USB-re, esetleg I2S bemeneti jelre fejlesztett eszközök. )

ANDS
V.I.P.
V.I.P.

shany írta:
2021.08.08., vas. 09:43

...
Eredetileg nem azért vettem ezt a chifi dacot, mert bármilyen érzelmi kapcsolódásom lenne a kínai termékek iránt.
Én diyerkedem is, alapvetően nem a gyári kész készülékek megvásárlása a cél, és szembeötlő, hogy gyakorlatilag egy ilyen - a termékpalettán - "csúcs" chifi dac alkatrészkészeltét nem lehet megvenni ennyiből ( egyszerű vásárlóként, nem 10-100 ezer db/ alkatrész megrendelésekkel ), nem beszélve a rengeteg munkaóráról, műszaki tudásról, a szükséges csúcs mérőparkról, amellyel ilyen szintű nyomtatott áramköröket lehet létrehozni. Tehát - számomra - logikusabb volt készen megvenni azt, amely a hardver szintjén tartalmazza az általam optimális/legjobbnak tartott megoldásokat, amelyeket én is használnék egy saját konstrukció esetén.
Tehát megvettem készen készen a D70-t. Amellett, hogy hozta a várt hangi tartalmat ( elképesztő felbontás, dinamika, stb ) az alap hangszíne, tónua kissé meleg, analógos, túl barátságos volt a saját rendszeremben, a saját ízlésem szerint, nem pont olyan, mint amit teljesen semlegesnek/tetszetősnek gondolnék, és amely a cél lenne számomra. ( ha hangi analógiát akarnék hozni, akkor nem az LP, hanem inkább valamilyen szalagos-, vagy komolyabb kazettás magnó jutna az eszembe, pl a Sony TC-K990ES-em tónusáról valami ilyesmi emlékfoszlányaim vannak )
A dac típus kiválasztásánál eleve szempont volt az is, hogy egy ilyen esetre felkészülve, legyen mozgásterem egy esetleges módosításra. a saját technikai felkészültségemmel is tudjak egy-két alkatrészt cserélni, hiszen itt gépsorokon beültetett modern, miniatűr ( SMD ) alkatrészekről van szó.
Tehát kipróbáltam egy-két alkatész cseréjét. Bár többek számára elképzelhetetlen, de a D70 eredeti márkás, precíziós ( itt konkrétan Vishay-Beyschlag ) alaktrészeket használ, így nem valamilyen minőségi cseréről volt szó, hanem műszakilag hasonlón jó, de másféle típus beépítéséről. Úgy érdemes elképzelni, hogy a hatás hasonló, mint pl. kábelek cseréje esetén A készülék jól hallhatóan reagált, sikerült a remélt irányba tolni a balanszot, bár még most is jelen van ez a kicsit túlzó "analógosság".
....
[/quote]

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

wittao írta:
2021.08.08., vas. 09:31
denesdr írta:
2021.08.08., vas. 09:01
ANDS írta:
2021.08.08., vas. 08:28
Akkor ma egy jó forrás kb. 5000 Euró, amihez még kell ugyanekkora összegért egy dac- ot is venni?
Objektíven nézve (mérések alapján) biztosan nem kell ennyit fizetni egy jó DAC-ért (lásd pl. Topping), aztán, hogy ez (a hang) valakinek mégsem elég jó, az már szinte magánügy. :)
Emlekszem, amikor kinezett apum 20 evvel ezelott egy 1.4 Opel Astrat es egy 1.4 Honda Civicet. Meresugyileg 90LE volt mind a ketto, nos, objektive mar nem :)
Amikor a Honda kereskedojet megkerdeztuk miert azt vegyuk es ne az Opelt, csak annyit csinalt egy poharba vizet toltott, beinditotta a Hondat, ratette a blokkra. Konkretan a Civicben alig tudtam eldonteni evekig, hogy allo helyzetben be van-e inditva az auto, vagy sem. Katalogusokban, meg meresi adatokban meg soha nem lattam erre vonatkozo informaciot, hogy egy motorblokk mennyire balanszolt, sima, csendes uzemu. Mondanom sem kell, soha semmi problemank nem volt az autoval motorikusan (sem).

shany
Fórumlakó
Fórumlakó

ANDS írta:
shany írta:
2021.08.07., szomb. 17:11
....

( Ez a kínai/Toppingolás kicsit már fárasztó. Pl. nekem 2db ( D70,D70S ) is van, és majdnem 3 vagy 4 is, mert még AK4499-vel szereltet is kipróbálok talán, csak nincs időm, energiám foglalkozni vele egy ideje. Én első megközelítésben műszaki szemmel nézem ezeket, és akármennyire is fájdalmas tud lenni, sajnos ezen szerkezetek nyújtotta műszaki tartalmat sokkal drágábban lehet megvenni nem chifi gyártótól. Ugye én kizárólag "csúcs" chifi dacokról beszélek következetesen. Mivel egészen alkatrész szintjén ismerem őket, és tudom, hogy egészen primitív változtatásokkal is milyen széles spektrumban lehet hangolni, különféle hangtónust elérni, így tökéletesek számomra... mint az említett 2. hangi kategória hívőnek... )
Most a mennyiség pótolja a minőséget? Oke, hogy szereted hangolni, meg változtatni rajta, de miért
kell belőle többdarab, miért kell hangolni? Annyira nem jó, ahogy lejön a gyártósorról?
...
Eredetileg nem azért vettem ezt a chifi dacot, mert bármilyen érzelmi kapcsolódásom lenne a kínai termékek iránt.
Én diyerkedem is, alapvetően nem a gyári kész készülékek megvásárlása a cél, és szembeötlő, hogy gyakorlatilag egy ilyen - a termékpalettán - "csúcs" chifi dac alkatrészkészeltét nem lehet megvenni ennyiből ( egyszerű vásárlóként, nem 10-100 ezer db/ alkatrész megrendelésekkel ), nem beszélve a rengeteg munkaóráról, műszaki tudásról, a szükséges csúcs mérőparkról, amellyel ilyen szintű nyomtatott áramköröket lehet létrehozni. Tehát - számomra - logikusabb volt készen megvenni azt, amely a hardver szintjén tartalmazza az általam optimális/legjobbnak tartott megoldásokat, amelyeket én is használnék egy saját konstrukció esetén.
Tehát megvettem készen készen a D70-t. Amellett, hogy hozta a várt hangi tartalmat ( elképesztő felbontás, dinamika, stb ) az alap hangszíne, tónua kissé meleg, analógos, túl barátságos volt a saját rendszeremben, a saját ízlésem szerint, nem pont olyan, mint amit teljesen semlegesnek/tetszetősnek gondolnék, és amely a cél lenne számomra. ( ha hangi analógiát akarnék hozni, akkor nem az LP, hanem inkább valamilyen szalagos-, vagy komolyabb kazettás magnó jutna az eszembe, pl a Sony TC-K990ES-em tónusáról valami ilyesmi emlékfoszlányaim vannak )
A dac típus kiválasztásánál eleve szempont volt az is, hogy egy ilyen esetre felkészülve, legyen mozgásterem egy esetleges módosításra. a saját technikai felkészültségemmel is tudjak egy-két alkatrészt cserélni, hiszen itt gépsorokon beültetett modern, miniatűr ( SMD ) alkatrészekről van szó.
Tehát kipróbáltam egy-két alkatész cseréjét. Bár többek számára elképzelhetetlen, de a D70 eredeti márkás, precíziós ( itt konkrétan Vishay-Beyschlag ) alaktrészeket használ, így nem valamilyen minőségi cseréről volt szó, hanem műszakilag hasonlón jó, de másféle típus beépítéséről. Úgy érdemes elképzelni, hogy a hatás hasonló, mint pl. kábelek cseréje esetén A készülék jól hallhatóan reagált, sikerült a remélt irányba tolni a balanszot, bár még most is jelen van ez a kicsit túlzó "analógosság".
A D70S már teljesen semleges tónusú, itt talán már nem akarták egy adott-, népszerű hangi ízlésnek, elvárásnak alárendelni a végeredményt. Ebben az esetben fel sem merült, hogy bármit módosítsak...

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

ANDS írta:
2021.08.08., vas. 08:28
Akkor ma egy jó forrás kb. 5000 Euró, amihez még kell ugyanekkora összegért egy dac- ot is venni?
Objektíven nézve (mérések alapján) biztosan nem kell ennyit fizetni egy jó DAC-ért (lásd pl. Topping), aztán, hogy ez (a hang) valakinek mégsem elég jó, az már szinte magánügy. :)

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”