Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

hosszu
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1278

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: hosszu »

Nem kell ám minden beírást személyes támadásnak venni. Csupán arra gondoltam, hogy egy lakószobában biztosan nem járatod csúcsra az erősítődet, szóval nem a 800 Wattot kell alapul venni a kábel méretezésénél.

Az említett gyártók műszaki filozófiáját én nem venném annyira komolyan, sokkal inkább a piaci igények és rések diktálnak ott.

...ha jobban ismernél, eszedbe sem jutna, hogy bármi személyeset láttam a dologban  
longkft.hu/audioblog/

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11370
Kapcsolat:

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

... - az erősítőmnek pedig örömére szolgál, hogy meglepetést okozhat Fapacinak, jól van, aminek ki kell jönnie belőle az ki is jön, nem szenved szorulásban
Nem kell ám minden beírást személyes támadásnak venni. Csupán arra gondoltam, hogy egy lakószobában biztosan nem járatod csúcsra az erősítődet, szóval nem a 800 Wattot kell alapul venni a kábel méretezésénél.

Az említett gyártók műszaki filozófiáját én nem venném annyira komolyan, sokkal inkább a piaci igények és rések diktálnak ott.

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3213

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: audioline »

Ezen az extrém teljesítményen, már óriási áramerősség van jelen a hangsugárzó vezetékekben. Ez nem túl biztonságos, de lehet jó hangja...

Nálam 0,3-as (lehet szörnyülködni) tömör huzal viszi a kraftot a 2x160Wattos végfoktól az 'áraméhes' Dyno-ig. Nincs füstszag.  
Mac Mini I Audirvana I RME adi-2 V2 I NAD I Dynaudio I BK XLS I LG Oled I DIY

hosszu
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Ezen az extrém teljesítményen, már óriási áramerősség van jelen a hangsugárzó vezetékekben. Ez nem túl biztonságos, de lehet jó hangja...
Meglepne, ha a csúcsteljesítmény negyede kijutott volna valaha is abból az erősítőből, szóval én nem aggódnék annyira.
Csak hogy a legismertebb gyártót említsem, amelyik "vékony" filozófiával készíti összes kábelét (a hálózatiakat is): Crystal Cable
A család másik vállalkozásában (Siltech) készült néhány Signature hangszórókábelt is a figyelmetekbe ajánlok.  

Gaby van der Kley sem aggódik, Edwin van der Kley sem, akkor én miért aggódnék - az erősítőmnek pedig örömére szolgál, hogy meglepetést okozhat Fapacinak, jól van, aminek ki kell jönnie belőle az ki is jön, nem szenved szorulásban
longkft.hu/audioblog/

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11370
Kapcsolat:

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Meglepne, ha a csúcsteljesítmény negyede kijutott volna valaha is abból az erősítőből, szóval én nem aggódnék annyira.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2168

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Voyager »

A házimoziban 1,5 mm átmérőjű kábelt használok (lusta vagyok vékonyabbra cserélni), a sztereohoz pedig csak kb. 0,6 mm-est pedig erősítőm 800 W/4 ohm teljesítményű.

„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”

prando
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 160

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: prando »

Ugyanolyan vezetőanyag esetén az átmérő inkább ízlés, mint teljesítményfüggő.

A vastagabbaknak erőteljesebb, "rámenősebb", hifibb hangjuk van, a vékonyabbaknak jobb a jelenlétérzete, egyenletesebb az átvitele, emberibb a hangja. Minél vastagabb, annál nagyobb "csinn-bumm", minél vékonyabb, annál több nyugalom.
A házimoziban 1,5 mm átmérőjű kábelt használok (lusta vagyok vékonyabbra cserélni), a sztereohoz pedig csak kb. 0,6 mm-est pedig erősítőm 800 W/4 ohm teljesítményű.

Természetesen elfogadom, hogy vannak más "iskolák" is, melyekben azt vallják, minél vastagabb a kábel, minél több anyag van benne, annál jobb.

Azért is kérdeztem a hozzá nem értésen kívül, mert megfogott az a dolog, hogy - és most már olvasom az átmérőt - mekkora az a tekercs, amiből másfél mm átmérőjű drót ilyen mennyiségben lejön?
Vincent cd, Revox magnó, TEAC dac, Rotel RA985BX erősítő, diy phono, Vandersteen 1C hangfal, Vibavoice Omega500 tápkondi, ezek Béres János fórumtárs felújításában. Linn lp-játszó Oppo bluray, Heed táp, Fapaci, ACR, AudioNote, VdH, ZuAudio Event, Soner, Furutech kábelek, Triangle Antal hangfal.

hosszu
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Szia! És milyen átmérőről beszélünk, mert gondolom az erősítő teljesítménye befolyásolja a kábelek szükséges átmérőjét. Köszi!
Ugyanolyan vezetőanyag esetén az átmérő inkább ízlés, mint teljesítményfüggő.

A vastagabbaknak erőteljesebb, "rámenősebb", hifibb hangjuk van, a vékonyabbaknak jobb a jelenlétérzete, egyenletesebb az átvitele, emberibb a hangja. Minél vastagabb, annál nagyobb "csinn-bumm", minél vékonyabb, annál több nyugalom.

Természetesen elfogadom, hogy vannak más "iskolák" is, melyekben azt vallják, minél vastagabb a kábel, minél több anyag van benne, annál jobb.
longkft.hu/audioblog/

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2168

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Voyager »

The Chord Company

Elég szomorú, hogy a kábelcsupaszításhoz szikét használnak.    Iszonyat sufni műhely az egész, ettől még az itteni DIY-erek is sokkal profibb szerszámokkal vannak felfegyverkezve.
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”

prando
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 160

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: prando »

Szigetelés van a kábelen, hisz anélkül nem készülhetett volna induktivitás belőle  ...és ha jó hangú tekercsként ez a bizonyos szigetelés sok-sok milliós hangú hangsugárzókban "nem vágta tönkre a hangot", akkor hidd el, hangsugárzókábelként sem fogja.

Szia! És milyen átmérőről beszélünk, mert gondolom az erősítő teljesítménye befolyásolja a kábelek szükséges átmérőjét. Köszi!
Vincent cd, Revox magnó, TEAC dac, Rotel RA985BX erősítő, diy phono, Vandersteen 1C hangfal, Vibavoice Omega500 tápkondi, ezek Béres János fórumtárs felújításában. Linn lp-játszó Oppo bluray, Heed táp, Fapaci, ACR, AudioNote, VdH, ZuAudio Event, Soner, Furutech kábelek, Triangle Antal hangfal.

hosszu
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

ez  így jól hangzik, de valamilyen szigetelés csak kell a tekercsre... és ahogy hallom nem megfelelő szigeteléssel tönkre lehet vágni az amúgy jó hangú kábelt..
Szigetelés van a kábelen, hisz anélkül nem készülhetett volna induktivitás belőle  ...és ha jó hangú tekercsként ez a bizonyos szigetelés sok-sok milliós hangú hangsugárzókban "nem vágta tönkre a hangot", akkor hidd el, hangsugárzókábelként sem fogja.

A kérdés tárgytalan.
Ismert a tekercs tömege, a drót átmérője és a réz sürüsége.
Ebből kiszámítható a hossz, ha légmagos.

longkft.hu/audioblog/

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1723

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: -KP- »

A házimozim teljes kábelezése (bi-kábelezett center és rear csatornák, bi-amplifikált frontok), valamint az összes hangdoboz belső átkábelezése 2 db 2,2 mH Jantzen tekercsből kijött - nem panaszkodom a hangképre, tökéletes egység, tér, jelenlétérzet, finomságok, részletek!
Ez kb. 10 éve történt, azóta sem hangfalakat, sem hangszórókábelt nem cseréltem - talán nem véletlenül  

ez  így jól hangzik, de valamilyen szigetelés csak kell a tekercsre... és ahogy hallom nem megfelelő szigeteléssel tönkre lehet vágni az amúgy jó hangú kábelt..

6c33c
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 455

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: 6c33c »

A kérdés tárgytalan.
Ismert a tekercs tömege, a drót átmérője és a réz sürüsége.
Ebből kiszámítható a hossz, ha légmagos.
Thorens 320 MK3 - Jelco 750 D - Denon DL103R
Naim Uniti Atom
AN-E/Snell Type E/III hibrid

hosszu
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Jól hangzik. Próbáltad már, vagy csak "elmélet"?
A házimozim teljes kábelezése (bi-kábelezett center és rear csatornák, bi-amplifikált frontok), valamint az összes hangdoboz belső átkábelezése 2 db 2,2 mH Jantzen tekercsből kijött - nem panaszkodom a hangképre, tökéletes egység, tér, jelenlétérzet, finomságok, részletek!
Ez kb. 10 éve történt, azóta sem hangfalakat, sem hangszórókábelt nem cseréltem - talán nem véletlenül  

Van olyan "megfertőzött" ismerősöm, aki a Magneplanáromból kivett gyári (noname) tekercsekből kábelezte be házimoziját, van, aki Jantzen ribbon-tekercsből készített hangszórókábelt audio-rendszeréhez.

Sőt,van fórumtársunk, aki kábeleire a földelt árnyékolást is ribbon-induktivitásból készítette.

longkft.hu/audioblog/

6c33c
Törzsvendég
Törzsvendég

Kábelezzünk

Honnan lehet tudni,hogy hány méter drót van a tekercsen ?
Ezt ráírják valahol ?
Naim Uniti Atom

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2864

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

Ajánlat 2

Érdemes ezen elgondolkodni másoknak is.

A kábelek legfontosabb része, maga a vezető anyag. A többi (szigetelés, borítás, csatlakozók, feliratozás) nem (mindig) javít a vezető meghatározó minőségén, viszont ezek nélkül - főleg a "jól csengő" név nélkül - eladhatatlan.

Hol található garantáltan jó minőségű vezetőanyag (akár ezüst is, vagy ribbon is) a legvékonyabb, szükséges szigetelőréteggel, ráadásul ugyanazon gyár (vagy ugyanazon kábelanyagot felhasználó egyéb gyártók) konfekcionált hangszórókábeleihez képest viccesen olcsó?

Tekercs (induktivitás).

Veszel egy szimpatikus tekercset (Jantzen, Mundorf, Visaton) néhány ezer forintért, letekered róla a drótot, méretre vágod, a végeit megpucolod (pl. lecsiszolod) a szigeteléstől, bekötöd - zenehallgatás közben a "széles vigyor" garantált!

Ha "márkahű" akarsz maradni, megnézed, mit használ a Monitor Audio a keresztváltójában, s ugyanazt választod, így tovább erősítve az MA által meghatározott hangzásvilágot.

Jól hangzik. Próbáltad már, vagy csak "elmélet"?
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

hosszu
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Milyen hangfal kábelt tudnátok ajánlani egy Monitor Audio br5 és egy Yamaha ax-570 közé?
Én valami megfizethető természetesen nem high-end kábelre gondoltam!
Érdekelne még a vastagság (keresztmetszet) és a bi-wire is érdemes odafigyelni ezekre?

Ajánlat 2

Érdemes ezen elgondolkodni másoknak is.

A kábelek legfontosabb része, maga a vezető anyag. A többi (szigetelés, borítás, csatlakozók, feliratozás) nem (mindig) javít a vezető meghatározó minőségén, viszont ezek nélkül - főleg a "jól csengő" név nélkül - eladhatatlan.

Hol található garantáltan jó minőségű vezetőanyag (akár ezüst is, vagy ribbon is) a legvékonyabb, szükséges szigetelőréteggel, ráadásul ugyanazon gyár (vagy ugyanazon kábelanyagot felhasználó egyéb gyártók) konfekcionált hangszórókábeleihez képest viccesen olcsó?

Tekercs (induktivitás).

Veszel egy szimpatikus tekercset (Jantzen, Mundorf, Visaton) néhány ezer forintért, letekered róla a drótot, méretre vágod, a végeit megpucolod (pl. lecsiszolod) a szigeteléstől, bekötöd - zenehallgatás közben a "széles vigyor" garantált!

Ha "márkahű" akarsz maradni, megnézed, mit használ a Monitor Audio a keresztváltójában, s ugyanazt választod, így tovább erősítve az MA által meghatározott hangzásvilágot.

longkft.hu/audioblog/

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1723

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: -KP- »

Ez mind ok,de van értelme a bi-kábelezésnek?Minden félét olvastam jót is meg,hogy sok értelme nincs!Vagy csak egyszerűen tapasztaljam ki,hogy a bi-kábel ezés a jobb vagy a "sima" kábelezés?

cseréld le a hangfalad a jumpereit. általában egy vacak lemez köti össze a terminálokat. cseréld le egy normális jumperre fapaci,néhai, valhalla mind csinálnak ilyesmit. Aztán egy normális kábel,jobb lesz, mint két gyengébb.

6c33c
Törzsvendég
Törzsvendég

Kábelezzünk

Ez mind ok,de van értelme a bi-kábelezésnek?Minden félét olvastam jót is meg,hogy sok értelme nincs!Vagy csak egyszerűen tapasztaljam ki,hogy a bi-kábel ezés a jobb vagy a "sima" kábelezés?Próbáld ki olcsó villanydróttal. Ha neked bejön,akkor csináld meg.Van aki esküszik rá,van aki szerint parasztvakítás és marketing fogás (több kábelt lehet eladni)
Nekem nem jött be,de lehet,hogy a te rendszeredbe neked bejön. A te rendszered,a te füled és a te izlésed. Az a lényeg,hogy neked tetszem. A többi nem számít.
Van aki különböző hosszúságú kábelet használ a magashoz és a mélyhez és pozitív hatást tapasztal.
Ezt is kipróbálhatod olcsó dróttal.
Naim Uniti Atom

voges
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 39

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: voges »

Ez mind ok,de van értelme a bi-kábelezésnek?Minden félét olvastam jót is meg,hogy sok értelme nincs!Vagy csak egyszerűen tapasztaljam ki,hogy a bi-kábel ezés a jobb vagy a "sima" kábelezés?

hosszu
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Sziasztok!
Milyen hangfal kábelt tudnátok ajánlani egy Monitor Audio br5 és egy Yamaha ax-570 közé?
Érdekelne még a vastagság (keresztmetszet) és a bi-wire is érdemes odafigyelni ezekre?

Időnként leírom, van, aki kipróbálja és boldogan használja "nagy" rendszerekben is, van, aki átsiklik felette, s vannak, akik röhögve legyintenek...

Veszel a helyi villanyboltban 1 mm-es tömör villanykábelt (mcu 1). A kék legyen a mínusz, a fekete a plusz. A kékből oldalanként 1-1 szálat vegyél a megfelelő hosszban, a feketéből pedig 2-2 szálat. Készítesz oldalanként 1-1 laza hármasfonást (nőrokonaid segítenek). Amennyiben bi-wire módban szeretnéd a hangfalaidat bekötni, úgy oldalanként 2-2 "fonatot" készítesz.

Bekötöd és néhány napi bejáródás után, vigyorogva zenét hallgatsz.
longkft.hu/audioblog/

voges
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 39

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: voges »

Sziasztok!

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Köszönöm.
Ha már itt tartunk, mit tartotok jobbnak a hangfalnál? Csupaszon összesodorva a drótot, vagy befuttatva ónnal?

Régebben 'meztelenül' használtam. Kb. fél évig jó, aztán lehet blankolni, mivel az oxidálódástól 'fakul' a hang. Megunva a kábel vágdosást/blankolást, áttértem egy olcsó ám - számomra - egyszerű megoldásra. Többféle ónt és banánt kipróbálva ennél az égbekiáltóan komoly 'minimal' dugónál tettem le a voksom: 
http://kacsa-audio.hu/webshop/home_audi ... 240g.p.566
Semleges. Nem hallom a létét. Létezik többféle fogadó átmérővel. (anakondához kevés ) Sima ezüstmentes ónnal vékonyan forrasztva nekem bevált. Egy évben egyszer csak kontakt tisztító/javító ápolás és a zene szól tovább. Persze se szeri se száma a 'bevált recepteknek'. Vannak más irányú tapasztalatok és ajánlások...én javaslom a személyes próbát minél több területen - már amennyire a buxa engedi - és fogod tudni, hogy számodra mi a jó.

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Nekem csövesnél egyik se. Inkább a tömör UP-OCC rézdrót.

http://kacsa-audio.hu/webshop/home_audi ... uw21.p.839

Az 1.3-as teflonos is megér egy misét...csak sajna kúszik felfelé az ára.

>

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1292

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: pali923 »

Persze valójáben fogalmam sincs milyen paraméterektől függ a jó hangzás, de gondolom a vezetők közötti kapacitás, a dielektrikum anyaga, a vezető anyaga, esetleg bevonata mind-mind szerepet játszhat.
Csak hangosan gondolkodok, bocsánat..

Na, ha erre a kérdésedre megtalálod a választ, oszd meg feltétlenül. Akkor végre be lehetne zárni ezt a topicot.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”