Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2302

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: cables »

Sziasztok!...... Ha én most kicserélném a pár ezer Ft-os tápkábelemet egy 50 ezer Ft-osra, megeszem a kalapom, ha kihallom, hogy ki lett cserélve, pedig megtanultam hallani. 

Szerintem rossz példát hoztál, mert a tápkábelek a hi-fi rendszerek legfontosabb kábelei, ezekkel lehet a legjobban hallható javulást elérni.

Ezért valószínűleg kalapevés lenne a dologból, ha a tápkábeledet egy olyanra cserélnéd ami a te rendszeredben, ahhoz a készülékhez illik.

chord
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2223

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: chord »

Régebben írtam a Naim -eseknek, ide illik.

...és így mindig lesz jobb kábel. Mindig-mindig.

Valahol, valakinél, még pont eladó is, a te kábelednél jóval olcsóbb, és a te rendszereden neked jóval jobban tetsző hangot produkálna, csak nem tudod, hogy hol, de érzed, és folyamatosan érzed, hogy létezik, és kergeted, mert miért is várnád, hogy más gondolkodjon/tegyen valamit helyetted, tehát keresgélsz, nézelődsz, próbálgatsz, a neten elsőre  minimum 500 ember véleménye 3000 drótról, össze-vissza rendszerekben, a permutáció egész csillagászati szám lenne, de nem végtelen, a keresett dolog ott van, elméletileg megtalálható, "...ez a nemes remény édesíti meg magányom " {Borges: A bábeli könyvtár} ez  a fajta nyugtalanság egy rendkívül bonyolult helyzet, a vágyott/vélt hangzás őrületes keveredése, a hangminőség időben totálisan inhomogén, érthetetlen viselkedése.

Másrészről egy finom, inspiráló stressz, agytorna, nyitott gondolkodás, koncentráció és rejtett gyönyörűség, amit itt mindannyian csinálunk.

ML 512 - Heed Nexus - Spendor SP1
blog: Komolyzenei ajánló

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2104

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Voyager »

"pusztán árak alapján nem lehet ítélni"

„A világban a csodák a legapróbb rezdülésekben rejtik maguk táncát.”

Roberto11
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 334

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Roberto11 »

Most kerülvén írás közelbe, a nap kérdéséhez már sajnos nem tudok mit hozzáfűzni, mivel véleményem kb. megegyezik Fapaci és Fülelek gondolataival.

Egy kis off-ot engedjetek meg, napközben nem tudtam reagálni...
Visszaolvasva azt érzékeltem, hogy jó volna egy "Moderátori és Tanácsadók tanácsadója" rangot is létre hozni, akkor nem kellene önkénteseknek vállalkoznia erre! 

Lehoako észosztása egy kicsit félre siklott és sajnos mondanivalóját vesztette szerintem. Emlékezzünk csak, hogy kérdező felebarátunk első kérdései után az első néhány segíteni próbáló (pl. Dorian, Kimber) válaszadása után - tán félre értve a gondolatokat, vagy enyhe kisebbségi érzéstől motiválva  - visszavonult sértődötten, ezzel elzárta magát a többi esetlegesen a témát kibővítő információtól. Nem csont rágásként, csupán a tisztánlátás kedvéért hozom szóba , aki másként emlékszik, olvasson vissza figyelmesen!

E mellett kikívánkozik belőlem, hogy szvsz jó volna nem beleszólni abba, hogy ki milyen jellegű tanácsot ad erősen szubjektívnek tekinthető hobbink - különösen a kábelezés kapcsán. A nem önjelölt, hanem ajánlott "Tanácsadók" nem végeztek el semmilyen "etalonhoz" mérhető/viszonyítható tanfolyamot, és főleg nem vizsgáztak abból, csupán néhány évet eltöltöttek jobb hang utáni kutatással/próbálkozással, és mert viszonylag aktívak a fórumon. Ebből eredően néhány - nyilván nem minden - felmerülő kérdéshez tudnak minden részletre kiterjedő atomfizika/molekuláris szintű okfejtésbe kezdeni. Csupán eddigi élményeikről, ismereteikről/tapasztalataikról tudnak nyilatkozni. Nem ezt kéne tennie mindenkinek egy nyilvános fórumon? Kiegészíteni egymás nézőpontját, a személyes ismeretek és tapasztalatok tárházából előhozni, amink van, ahelyett, hogy a tanácsokat és adóit minősítenénk? (Persze égbekiáltó baromságokat ne hagyjunk szó nélkül...) Ez jobban elősegítené a nyílt és őszinte eszmecserét és nem mennénk el abba az irányba, hogy az ember azon tűnődik, hozzászóljon e egyáltalán vagy "hűűű ezt leírhatom, vagy sem? Köveznek majd érte?" 

Elnézést a kitérőért!
Mindenkinek szép estét! 

Kép:LG 65"C3,Média:DUNE MAX VISION 4K
Proc:??:Amp:Parasound Halo A51
Front:Focal Electra1038BE,Center:Focal Electra CC1008BE,Surr.:Focal Electra SR30
Sub:JL Audio F112
Hfk.:Neotech NES-3003II,Audioqusest DB14/4
Hdmi:Audioquest Diamond,Furutech HF-X-NCF
Audioquest Wolf subkábel
Stb:IsoACOUSTICS

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3188

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: audioline »

Most kerülvén írás közelbe, a nap kérdéséhez már sajnos nem tudok mit hozzáfűzni, mivel véleményem kb. megegyezik Fapaci és Fülelek gondolataival.

Egy kis off-ot engedjetek meg, napközben nem tudtam reagálni...
Visszaolvasva azt érzékeltem, hogy jó volna egy "Moderátori és Tanácsadók tanácsadója" rangot is létre hozni, akkor nem kellene önkénteseknek vállalkoznia erre! 

Lehoako észosztása egy kicsit félre siklott és sajnos mondanivalóját vesztette szerintem. Emlékezzünk csak, hogy kérdező felebarátunk első kérdései után az első néhány segíteni próbáló (pl. Dorian, Kimber) válaszadása után - tán félre értve a gondolatokat, vagy enyhe kisebbségi érzéstől motiválva  - visszavonult sértődötten, ezzel elzárta magát a többi esetlegesen a témát kibővítő információtól. Nem csont rágásként, csupán a tisztánlátás kedvéért hozom szóba , aki másként emlékszik, olvasson vissza figyelmesen!

E mellett kikívánkozik belőlem, hogy szvsz jó volna nem beleszólni abba, hogy ki milyen jellegű tanácsot ad erősen szubjektívnek tekinthető hobbink - különösen a kábelezés kapcsán. A nem önjelölt, hanem ajánlott "Tanácsadók" nem végeztek el semmilyen "etalonhoz" mérhető/viszonyítható tanfolyamot, és főleg nem vizsgáztak abból, csupán néhány évet eltöltöttek jobb hang utáni kutatással/próbálkozással, és mert viszonylag aktívak a fórumon. Ebből eredően néhány - nyilván nem minden - felmerülő kérdéshez tudnak minden részletre kiterjedő atomfizika/molekuláris szintű okfejtésbe kezdeni. Csupán eddigi élményeikről, ismereteikről/tapasztalataikról tudnak nyilatkozni. Nem ezt kéne tennie mindenkinek egy nyilvános fórumon? Kiegészíteni egymás nézőpontját, a személyes ismeretek és tapasztalatok tárházából előhozni, amink van, ahelyett, hogy a tanácsokat és adóit minősítenénk? (Persze égbekiáltó baromságokat ne hagyjunk szó nélkül...) Ez jobban elősegítené a nyílt és őszinte eszmecserét és nem mennénk el abba az irányba, hogy az ember azon tűnődik, hozzászóljon e egyáltalán vagy "hűűű ezt leírhatom, vagy sem? Köveznek majd érte?" 

Elnézést a kitérőért!
Mindenkinek szép estét! 

.

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 1023

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: lehoako »

Jogos az elvárásod, mindenki szeretné e kérdésekre tudni a választ, de sajnos nincs egyértelmű összefüggés a hangzás és a sokak által emlegetett, de meg nem fejtett műszaki tartalom között. Jó (és rossz) kábelt ugyanúgy lehet készíteni hagyományos és egzotikus anyagokból is. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy amelyik összekötő A készülékkel szépen domborít, B masinával esetleg kevésbé szerethető. A kegyelemdöfést pedig az adja, hogy amelyik madzag Pistinek lesz kedvence, Marcinál akár el is vérezhet ugyanazon a láncon. Ahogy Chord kolléga leírta pár perccel korábban, a kábelek világában nem lehet tuti tippeket adni, minden körülmények között érvényes szabályokat felállítani. Ne érts félre, nem hárítani, vagy misztifikálni akarom a kérdést, pláne nem elriasztani Téged, de én és talán sokan mások is erre jutottunk néhány év kísérletezés után.
...

A legvége mindenképpen az a történetnek, hogy saját élményeket, benyomásokat kell szerezned a döntéseid előtt, mert igen kicsi a valószínűsége annak, hogy találsz a fórumon olyan kollégát, akinek az ízlése, a felszerelése, a zenei világa és az anyagi lehetőségei is megegyeznek a Tieddel, no és még hajlandó is tanácsokat adni Neked.

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎

Kábelezzünk

Leho. Tippmix46 nem arra világított rá,hogy vannak kábelek, amik olcsók és vannak kábelek, amik drágák ( már - már irreálisan és csak sznobok veszik ). Az volt a felvetése, hogy nem lehet hallani különbséget. Még csak nem is azt állította, hogy nem hallható akkora különbség, mint az "elvárható" lenne egy 2x - 3x -sokx drágább kábeltől, hanem kijelentette, hogy nincs hallható különbség, csak a sznobok akarják önigazolni magukat ezzel.

De teljesen mindegy, ha Neked ez ennyire fontos, megtehetted volna, hogy amit nekünk javasolsz ( pontokba szedve a dolgokat ), akkor Te is leírhattad volna segítség képpen. ( Mint ahogy nekem is leírtad, hogy az írásjelek után SPEACE - t kell tenni. Bár ez nem helyesírásí szabály, pusztán esztétikum, de tessék, végig odafigyeltem és eszerint írtam Neked. )

Ui: Kérlek hagyjuk is ezeket a helyesírási dolgokat, inkább foglalkozzunk a hifivel és próbáljuk meg elfogadni sértődés nélkül, hogy léteznek dolgok, amiket van aki észrevesz és van, aki nem.

Analóg példa: Be akarsz hajtani egy csavart, de a csavarhúzót, mert nem láttál még olyat, fordítva veszed a kezedbe, nem a nyelét fogod, hanem a végét. Fél óra múlva, mikor még mindig nem tudtad vele behajtani a csavart, közlöd, hogy xar az egész, ezzel NEM LEHET. Erre jön valaki, megfordítja a kezedben a szerszámot, ezután Te 8 másodperc alatt becsavarod a csavart, és ezentúl egész életedben tisztában leszel a csavarhúzó használatával.  

Azt hiszem, valami kb. hasonló hozzáállás kéne mindenkinek, nem feltétlenül moderátori jogosultság előfeltétele/következménye ez. 

Van olyan rendszer, amelynek a hangján nem hallható a tápkábelcsere, de van, amelyiken javít, van, amelyiken ront. A régi fórumozóknak, akik már voltak ilyen helyzetben, tudniuk kell, hogy a kezdők szelesek, ehhez képest kell kezelni őket. 

Köszönöm szépen, h ütöd a SPACE-t, látod, én is tanítalak, Neked se fáj, okosabb, ügyesebb leszel tőle, és meg is tanulod. És, ha Magadra érvényes helyesírási szabályként fogod fel, sokat léphetsz felfelé az áttekinthető gépelt szövegek elkészítésében.

OK, hifizzünk, csak gondoljunk néha bele, hogy valamit mi miatt nem vesznek észre, és hogy hasonló környezetben mi is lehetnénk, mi se vennénk észre, és mi se tehetnénk róla, h nem vesszük észre. És, h nekünk is rossz lenne, ha azt hinnék, hogy nem akarjuk észrevenni, pedig nem a mi hibánk, h nem vesszük észre. :-))))))

(Mellesleg 12:13-kor leírtam 6 pontot, ami sztem fontos, nem azonnal, de elsőként.) 

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5160

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Én egyébként tényleg kíváncsi lennék, hogy egy ilyen tápkábel (melynek 2 métere kb. 150 ezer Ft ):

http://www.av-online.hu/pictures/galler ... iginal.jpg

és egy ilyen (melynek 2 métere kb. 1500 Ft )

https://www.pcx.hu/pcx_upload/termek-ke ... pkabel.jpg

között mi okozza ezt az irgalmatlan árkülönbséget?

Előállítás és anyaghasználat miatt feltételezem nem kerülne 100x annyiba.

Illetve hogy hangzásban ez mit jelenthet, miért jobb, milyen anyagok benne mit okoznak, miért lesz jobb a hangzás, dinamika.

Köszönöm!

Egy kábelnél nemcsak az anyagköltség és előállítás van, hanem szellemi munka is (ki kellett találni, kísérletezni, hogy jól szóljon, tartós legyen, stb.), amit sokan  nem értékelnek megfelelően.
Második kérdésed meglehetősen összetett, a komolyabb lehetséges válaszokat nagy valószínűséggel nem értenéd meg, vagy élből nem fogadnád el, és emiatt senki nem fogja miattad itt koptatni a billentyűzetét. Ráadásul a különböző koncepciók több ponton is ellenkezhetnek egymással, és a tutit még akkor se mondaná el senki sem, ha esetleg tudná.

Ja és a fent jelzett két kábel közötti különbség igenis indokolja az árdifferenciát, csak nálunk igen vékony az a réteg, aki olyan jövedelemmel rendelkezik, hogy nem csuklik az árak láttán. (easy come, easy go)
Nagyobb disznóságnak érzem az autók közötti árdifferenciát, mert az erősebb, kényelmesebb autó nem jelent semmivel sem nagyobb megbízhatóságot, ami elég sok bosszúságot tud okozni, arról nem beszélve, hogy miért is drágább háromszor egy Merci szerviz óradíja, mint egy Suzukié?? A fékbetét vagy olaj cseréje pont akkora munkával jár mindkettőnél...

chord
Beköltözött
Beköltözött

Kábelezzünk

Egyetértünk.
És ez egyben azt is jelenti, hogy nem lehet semmit mondani? Nem lehet elmondani, hogy melyek ezek a rendszerek? Hogy van-e ebben az egészben valami, ami az egyes komponensek, mit ad isten, a rendszerek minőségére, valós értékére enged következtetni?

Egy rendszer meghallgatásával a komponensek (kábelek!!!) minőségére és valós értékére következtetni nagyon merész mutatvány.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11017
Kapcsolat:

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Én egyébként tényleg kíváncsi lennék, hogy egy ilyen tápkábel (melynek 2 métere kb. 150 ezer Ft ):

Illetve hogy hangzásban ez mit jelenthet, miért jobb, milyen anyagok benne mit okoznak, miért lesz jobb a hangzás, dinamika.

Köszönöm!

Jogos az elvárásod, mindenki szeretné e kérdésekre tudni a választ, de sajnos nincs egyértelmű összefüggés a hangzás és a sokak által emlegetett, de meg nem fejtett műszaki tartalom között. Jó (és rossz) kábelt ugyanúgy lehet készíteni hagyományos és egzotikus anyagokból is. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy amelyik összekötő A készülékkel szépen domborít, B masinával esetleg kevésbé szerethető. A kegyelemdöfést pedig az adja, hogy amelyik madzag Pistinek lesz kedvence, Marcinál akár el is vérezhet ugyanazon a láncon. Ahogy Chord kolléga leírta pár perccel korábban, a kábelek világában nem lehet tuti tippeket adni, minden körülmények között érvényes szabályokat felállítani. Ne érts félre, nem hárítani, vagy misztifikálni akarom a kérdést, pláne nem elriasztani Téged, de én és talán sokan mások is erre jutottunk néhány év kísérletezés után.

Az ár egy jóval reálisabb, megfoghatóbb terület. A piaci árat a HiFi-ben leginkább az határozza meg, mennyiért lehet valamit eladni (mennyire vastag a bőr az áralkotó arcán) és ez nem feltétlenül áll arányban a befektetett összeg, anyag és munka mértékével. A kábelpiacot tágabban nézve bekerülnek látóterünkbe a nagyipari termékek is (amiket a hifisták stúdiós kábeleknek hívnak valamiért), ahol már szoros összefüggés van az anyaghasználat és az eladási ár között. Ezt a nagy gyártási volumen teszi lehetővé, a fejlesztési, marketing, cégfenntartási és minden egyéb költség eloszlik a sok száz kilométernyi kábelen. Ellenben egy HiFi gyártónál, aki sokkal kisebb mennyiséget készít, ezek az indirekt költségek komoly hányadot képviselnek az eladási egységre (mondjuk egy 1 méteres tápkábelre) számolt kalkulációban. Egy Belden, ami a világ egyik legnagyobb kábelgyártója egyetlen nap alatt többet készít, mint a legnagyobb HiFi kábelgyár 10 év alatt, így lehetséges, hogy náluk egy középkategóriás összekötőt megkapsz 2e forintért, míg a HiFis cégnél, ez 40 ezernél kezdődik. De ne kezdj el örülni, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ezek az ipari kábelek ugyanazt nyújtják, mint a spéci HiFi kábelek!

Ráadásul a HiFis cégek kényszeresen hozzák ki 1-2 évente az új típusokat, az ipari gyártók meg néha 10-20 évig is nyomják ugyanazt a típust változtatás nélkül. Könnyen belátható, hogy a fejlesztési költség is teljesen másként oszlik el a két esetben.

A legvége mindenképpen az a történetnek, hogy saját élményeket, benyomásokat kell szerezned a döntéseid előtt, mert igen kicsi a valószínűsége annak, hogy találsz a fórumon olyan kollégát, akinek az ízlése, a felszerelése, a zenei világa és az anyagi lehetőségei is megegyeznek a Tieddel, no és még hajlandó is tanácsokat adni Neked.

chord
Beköltözött
Beköltözött

Kábelezzünk

Én egyébként tényleg kíváncsi lennék, hogy egy ilyen tápkábel (melynek 2 métere kb. 150 ezer Ft     ):

http://www.av-online...PC_Original.jpg

és egy ilyen (melynek 2 métere kb. 1500 Ft   )

https://www.pcx.hu/p...ti_tapkabel.jpg

Köszönöm!

Bármelyik nagy kábelgyártó cápa oldalakat ír az anyagminőségről, a hatkilences rézről meg a dielektrikumokról meg egy csomó műszaki dologról, hogy alátámassza magát, ill. az árait.
Nem feltétlen hazudnak, a nagy tisztaságú anyagok nagyon drágák, a csatik még drágábbak, és ahol fülre megy a fejlesztés, az keserves és drága mutatvány, tehát az ár esetleg érthető is lehet.

De az ő lehallgatóberendezésük és a tied (bármelyikőtöké) között legtöbbször semmilyen egyezés nincs.
És ha mást szeretnek?

Vagyis rendszerbe helyezés nélkül nincs 'jó kábel' meg 'rossz kábel' - ezt nagyon sokan leírták már.

Ezzel az egésszel az az igazi gond, hogy túl sokszor előfordul, hogy a 'jó kábel' rosszabb hangot, vagy csak egy 'oldalösvényt' eredményez.

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎

Kábelezzünk

Egyetértünk.
És ez egyben azt is jelenti, hogy nem lehet semmit mondani? Nem lehet elmondani, hogy melyek ezek a rendszerek? Hogy van-e ebben az egészben valami, ami az egyes komponensek, mit ad isten, a rendszerek minőségére, valós értékére enged következtetni?
Az sem következik ebből, hogy a DP nem (annyira) érzékeny a konstrukció és megépítettség okán a kábelezésre? Ismerős 211-ese a "tescós" elosztón? Soroljam?
Már ezek is tanácsok, és részben bizony relativizálás (jobb híján).
És hogy ne csak meta legyen: most kötöttem be egy a rendszeremhez kb. 10X szorzóval viszonyuló tápkábelt az erősítőbe. Ismerős kért meg, kölcsönkapta, járassam, játsszak vele, kíváncsi mit szólok hozzá, mert én egészen más zenéket hallgatok, más felfogású a rendszerem, stb. És ugyan soha nem fizetnék/nem tudnék fizetni a kábelért annyi pénzt, igen: nálam van még hová (és miért) előre lépni kábelezés ügyben, mint ahogy oldalra is lehet nagyon sokat: kb. 4-5 tápkábel van itthon szanaszét, és egyik sem rossz a maga módján, de olyannal, amelyik mindegyik erényét tudná az én rendszeremben, és számomra elérhető áron lenne, nem találkoztam még.

Nyilván nem megoldást kell adni, mert az nincs általános. Kutatási szempontokat, viszonyítási pontokat, logikai összefüggéseket (ok-okozat, rész-egész) lehet javasolni megfontolásra, amelyek áttekintése, kipróbálása során ÖNÁLLÓ FELISMERÉSEKET fog tenni a delikvens. 

Egyébiránt ajánlom jó szívvel René Descartes: Értekezés a módszerről c. örökbecsűjét, aki elolvassa, okos ember lesz, nem fogja megbánni. Igen, a kábelei is sokkal jobban fognak szólni, és tudni is fogja, miért :-))))))) Salaca már olvasta, nem neki ajánlom most elsősorban, hanem mindenkinek.

http://hu.wikiquote.org/wiki/Értekezés_a_módszerről

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎

Kábelezzünk

Érdekes felvetés. Mostantól tényleg az lesz, hogy csak a hivatalos tanácsadók javasolhatnak bármit, a többiek meg őket fikázzák? Remélem, nem. Jómagam napokig próbáltam megfúrni az új rendszert, ott akkor nem nagyon állt mellém senki. Most viszont, hogy be lett vezetve és megvannak a felplecsnizett tanácsadók, szerintem inkább támogatnunk kellene őket. És megbocsáss, Ákos, de azok az infók, melyeknek közlését elvárod Audioline kollégától, sem a Te, sem más fórumtárs fiókjában sincsenek ott hiánytalanul, tehát kicsit irreálisnak tűnik a kérésed.

u.i.: Lassan tényleg át kellene nevezni ezt a topikot, pl. lelki foglalkoztatóra.

Bocsánat, nem voltam tisztában a moderátorok létezésének okával, aszittem, őket is céllal teremtette az Úr a hatodik napon. :-))))

Nyilván nem a hiánytalan prezentációt hiányolom, hanem simán írhatott volna bárki pl erről a 6 pontról, nyomban kapott volna valami kutatási segédletet az érdeklődő, és nem frusztrálta volna, hogy nem kap segítséget. Talán ezt a 6 témát nemcsak én ismerem, másnak is volt már a fülében kábel :-))))

Az irreális pedig az szerintem, amikor melldöngetve vagyunk az ország legnagyobb hifis fóruma, és innen irányítják a gyakorikerdesek.hu-ra az érdeklődőket. Nekem pl. moderátorként ettől égne az arcom.

Vendég

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Köszönöm!

Vendég

Kábelezzünk

Tényleg nem akarom szétrobbantani a tanácsadói rendszert, de pont a kábel-téma az, ahol minden lehetséges, meg mindennek az ellenkezője is.
Egyetértünk.

Már ott elvérzünk, hogy hányad X legyen a kábel ára. Meg hogy komponensértékű-e, vagy sem. Ne is kezdjük el, mert nem lesz egyetértés.
Mert van nem-kábelezős drága rendszer, ami jól is szól. Meg van drága kábeles, ami jól szól, meg olyan is van, hogy kiszeded belőle a drága kábeleket, és jobb lesz a hang.

Most pl. komponensértékű kábeleim vannak. Hogy jók-e?, szerintem inkább drágák, máshol nem akkora ászok, de nálam véletlenül pont szinergia-középpontba esnek, annyira, hogy a zenehallgatás-késztetést eszméletlenül megemelik. Sajnos csak nálam.
Itt amúgy a 'véletlen' szó a kulcs; mert aki azt állítja, hogy Robert Lee (Acoustic Zen) DP erősítőkkel fejlesztette ki a kábeleit, az jó eséllyel téved.
Ebből mi következik Tippmix -nek vagy bármelyikőtöknek? Az égvilágon semmi. Rajtatok ez nem segít, ha meg kell ítélni egy kábelt, sőt, akkor sem, ha egy AZ kábelről kell véleményt mondani. 
Óriási az össze-visszaság.
Ja, és tápkábel ügyben úgy tűnik, lehetetlen feljebb lépni nálam. Miért?, fogalmam sincs.

Az sem következik ebből, hogy a DP nem (annyira) érzékeny a konstrukció és megépítettség okán a kábelezésre? Ismerős 211-ese a "tescós" elosztón? Soroljam?

Vagyis. Ezek után. Miféle tanácsokat adhatnék én bárkinek is kábel-ügyben...?
Bármelyikőtök itt miféle tanácsot adhat....? A saját köreinket rójuk.
És ez nem relativizálás, hanem inkább matematika; egy túl sok változós függvény egyes elemeire akarunk általános szabályszerűségeket keresni; ez a matekban nem fog menni, a hifiben sem, szerintem.
Akkor meg mit is csinálunk itt? Különböző véleményeket mutatunk Tippmix -nek; remélem, egyszer majd különböző hangokat/zenéket is; ő meg ebből a nagy főzelékből ki fogja a saját rendszerét építeni, nem kell félteni.

Már ezek is tanácsok, és részben bizony relativizálás (jobb híján).
És hogy ne csak meta legyen: most kötöttem be egy a rendszeremhez kb. 10X szorzóval viszonyuló tápkábelt az erősítőbe. Ismerős kért meg, kölcsönkapta, járassam, játsszak vele, kíváncsi mit szólok hozzá, mert én egészen más zenéket hallgatok, más felfogású a rendszerem, stb. És ugyan soha nem fizetnék/nem tudnék fizetni a kábelért annyi pénzt, igen: nálam van még hová (és miért) előre lépni kábelezés ügyben, mint ahogy oldalra is lehet nagyon sokat: kb. 4-5 tápkábel van itthon szanaszét, és egyik sem rossz a maga módján, de olyannal, amelyik mindegyik erényét tudná az én rendszeremben, és számomra elérhető áron lenne, nem találkoztam még.

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 9011

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Érdekes felvetés. Mostantól tényleg az lesz, hogy csak a hivatalos tanácsadók javasolhatnak bármit, a többiek meg őket fikázzák? Remélem, nem. Jómagam napokig próbáltam megfúrni az új rendszert, ott akkor nem nagyon állt mellém senki. Most viszont, hogy be lett vezetve és megvannak a felplecsnizett tanácsadók, szerintem inkább támogatnunk kellene őket. És megbocsáss, Ákos, de azok az infók, melyeknek közlését elvárod Audioline kollégától, sem a Te, sem más fórumtárs fiókjában sincsenek ott hiánytalanul, tehát kicsit irreálisnak tűnik a kérésed.

u.i.: Lassan tényleg át kellene nevezni ezt a topikot, pl. lelki foglalkoztatóra.

Úgy látom kicsit kezd elkanyarodni a beszélgetés az eredeti témától.
A mutogatásokat szerintem be kellene fejezni és a továbbiakban sem kellene rágódni a semmin.

A tanácsadókon kívül természetesen bárki segíthet és adhat is tanácsot, legyen az gyalogos júzer, gyártó, vagy Jedi lovag. Bár ezt is ezerszer átrágtuk a megfelelő helyen.

Kábelezzünk a továbbiakban, ha kérhetném...
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

AAttila
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3561

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: AAttila »

Leho. Tippmix46 nem arra világított rá,hogy vannak kábelek, amik olcsók és vannak kábelek, amik drágák ( már - már irreálisan és csak sznobok veszik ). Az volt a felvetése, hogy nem lehet hallani különbséget. Még csak nem is azt állította, hogy nem hallható akkora különbség, mint az "elvárható" lenne egy 2x - 3x -sokx drágább kábeltől, hanem kijelentette, hogy nincs hallható különbség, csak a sznobok akarják önigazolni magukat ezzel.

De teljesen mindegy, ha Neked ez ennyire fontos, megtehetted volna, hogy amit nekünk javasolsz ( pontokba szedve a dolgokat ), akkor Te is leírhattad volna segítség képpen. ( Mint ahogy nekem is leírtad, hogy az írásjelek után SPEACE - t kell tenni. Bár ez nem helyesírásí szabály, pusztán esztétikum, de tessék, végig odafigyeltem és eszerint írtam Neked. )

Ui: Kérlek hagyjuk is ezeket a helyesírási dolgokat, inkább foglalkozzunk a hifivel és próbáljuk meg elfogadni sértődés nélkül, hogy léteznek dolgok, amiket van aki észrevesz és van, aki nem.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Kábelezzünk

Mondjuk leír6tad volna ...

...  akármelyik szolgálatos moderátor megtehette volna. 

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎

Kábelezzünk

A tanulni vágyók könnyen felismerhetők. Vannak kérdéseik. Amikor válaszokat kapnak, valószínűleg tovább kérdeznek. A válaszokat (még ha vannak is ellenérveik, tapasztalatlanságból/hitetlenségből vagy józan eszükből eredően) megköszönik. Ezúttal úgy vélem nem ilyen személlyel volt dolgunk. Erőltetni pedig semmit sem lehet, ill. lehet, csak nincs értelme. A "gyakorikérdések.hu"-n lehet, hogy számára bejövőbb válaszokat kap majd... 

Mondjuk leír6tad volna neki, hogy pl miért drágább 1 ilyen kábel. Vagy linkelhettél volna neki oldalakat, ahol ezek a szempontok vannak megvilágítva. Ha EZEKET valaki elmagyarázza, nyilván híd teremtődik az ezoterikus-ismeretlen kábelcsoda és a valóság műszaki szempontjai között és kiviláglik, hogy biza, ez nemcsak drága, hanem MÁS és TÖBB. Nyilván azért "rág be" valaki a Louis Vuitton táskásokra, mert KIZÁRÓLAG magamutgatás, és ha ez az attitűd elkezd terjedni a hifiben, ok-okozati viszonyokat fognak az emberek hitvitának tekinteni, és buta manipulációnak jobban fognak hinni, mint a valóságnak.

1.) Kutatás-fejlesztés
2.) Anyaghasználat
3.) Gyártástechnológia
4.) Műszaki tartalom
5.) Hallható sajátosságok
6.) Ár

Ezeken túl írhattál volna még okos dolgokat, sztem így utólag széttárni a kezedet nem fair.

Bocs, nem személyesen Neked szól a kritika, akármelyik szolgálatos moderátor megtehette volna. 

chord
Beköltözött
Beköltözött

Kábelezzünk

Tényleg nem akarom szétrobbantani a tanácsadói rendszert, de pont a kábel-téma az, ahol minden lehetséges, meg mindennek az ellenkezője is.
Már ott elvérzünk, hogy hányad X legyen a kábel ára. Meg hogy komponensértékű-e, vagy sem. Ne is kezdjük el, mert nem lesz egyetértés.
Mert van nem-kábelezős drága rendszer, ami jól is szól. Meg van drága kábeles, ami jól szól, meg olyan is van, hogy kiszeded belőle a drága kábeleket, és jobb lesz a hang.
Most pl. komponensértékű kábeleim vannak. Hogy jók-e?, szerintem inkább drágák, máshol nem akkora ászok, de nálam véletlenül pont szinergia-középpontba esnek, annyira, hogy a zenehallgatás-késztetést eszméletlenül megemelik. Sajnos csak nálam.
Itt amúgy a 'véletlen' szó a kulcs; mert aki azt állítja, hogy Robert Lee (Acoustic Zen) DP erősítőkkel fejlesztette ki a kábeleit, az jó eséllyel téved.
Ebből mi következik Tippmix -nek vagy bármelyikőtöknek? Az égvilágon semmi. Rajtatok ez nem segít, ha meg kell ítélni egy kábelt, sőt, akkor sem, ha egy AZ kábelről kell véleményt mondani.

Óriási az össze-visszaság.

Ja, és tápkábel ügyben úgy tűnik, lehetetlen feljebb lépni nálam. Miért?, fogalmam sincs.

Vagyis. Ezek után. Miféle tanácsokat adhatnék én bárkinek is kábel-ügyben...?

Bármelyikőtök itt miféle tanácsot adhat....? A saját köreinket rójuk.

És ez nem relativizálás, hanem inkább matematika; egy túl sok változós függvény egyes elemeire akarunk általános szabályszerűségeket keresni; ez a matekban nem fog menni, a hifiben sem, szerintem.

Akkor meg mit is csinálunk itt? Különböző véleményeket mutatunk Tippmix -nek; remélem, egyszer majd különböző hangokat/zenéket is; ő meg ebből a nagy főzelékből ki fogja a saját rendszerét építeni, nem kell félteni.

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3188

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: audioline »

Tippmix!

Szerintem kicsit túl reagáltad a dolgot. Meglepődnél, ha tubnád, hogy az ide írógatók egy része hány forintos DIY kábeleket használ. És elégedettek velük. Mások drágább gyári vezetékeket használnak. Ők is boldogok. Mi a gond? A drága kábelezés hisztériája szvsz tőled pattant ki, aztán ki így, ki úgy reagálta le. Szerintem beszélgessünk inkább, nincs értelme előítéletből minősíteni, vagy az ismeretlent feszegetni. A rendszeredet sem nézi le senki, nyugi - legalább is többségünk biztosan nem.
.

Dorian
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 899

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Dorian »

Amit én eddigi tapasztalataimból érzek az az , hogy ezek hangra gyakorolt hatása érezhető, de messze nem olyan mértékű, hogy teszem azt egy 50 ezer FT tápkábel ár/értékben adhat. Főleg nem akkor, ha egy rendszer egyéb elemei nem olyan kvalitásúak. És még azt is hozzátenném, hogy lehet egyes zenei műfajoknál szinte felesleges. Ha én most kicserélném a pár ezer Ft-os tápkábelemet egy 50 ezer Ft-osra, megeszem a kalapom, ha kihallom, hogy ki lett cserélve, pedig megtanultam hallani.   (rendszerem 300 ezer Ft környéki áron van kábelek nélkül)

Azt gondolom abban egyet lehet érteni, hogy ha egy erősítő + cd lejátszó+hangfal összesen ára 300-350 ezer Ft, akkor a 150 ezer Ft kábelokra nem lehet hangban "kifizetődő". De talán az elfogadható, hogy butaság annyit rá költeni. Magyarán én a rendszer ára:kábelek ára arányban a 2:1es arányt túlzónak érezném. (Persze lehet megcáfoltok majd)

Ha ezt a példát nézzük és legyen emberünknek 500 ezer Ft-ja az egész hifi történtre, akkor azt gondolom még mindig jobban jár hangban akkor, ha a 300-350 ezer 400-450 ezer Ft lesz, míg a kábelok a 150 ezer Ft-ról 50-100 ezer Ft.

Ezzel teljesen egyet tudok érteni. Magam is azt gondolom, hogy - itt is - sokan esnek túlzásba kábelekkel - és azok hangra gyakorolt hatásával - a rendszerükhöz képest, ugyanakkor a másik véglet sem célravezető.
(Ill. pusztán árak alapján nem lehet ítélni. Korábbinál jóval drágább és jobb minőségű hangfalaimhoz viszonylag olcsó, nagyon jó ár/érték arányú hangfalkábelt találtam, subomhoz meg simán megérte árának kb. 1/3-át kitevő kábelezés)

Gyakorlatban, ha röviden kell véleményt mondanom, a rendszeredhez a néhány ezres IC kábel kategória már megfelelő, tápkábellel sem játszadoznék túl sokat.

Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda

Vendég

Kábelezzünk

Szia! Mielőtt itt nagyon félremegy a történet és alapjaiban megrengeted az új tanácsadói rendszert, Tőled kérdezném meg, hogy lesajnálva, elhajtva érezted-e magad az itteni eszmecsere során.
Elhajtva nem, lesajnálva azért igen....lásd. hosszú levelem.
Persze amikor az emberben a lesajnálás érzése támad, akkor picit elhajtva kezdi érezni magát....

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Kábelezzünk

Sziasztok!
Szia! Mielőtt itt nagyon félremegy a történet és alapjaiban megrengeted az új tanácsadói rendszert, Tőled kérdezném meg, hogy lesajnálva, elhajtva érezted-e magad az itteni eszmecsere során.

Vendég

Kábelezzünk

Jómagam azt látom, hogy ösztönből nagyon okosakat is kérdezett, hiába nyomtátok ('nyomódott') le.Ezért mondtam, hogy "naiv".

Pl.  a berendezés/szoba/akusztika/stb.. különbségek kontra kábelek vélt vagy valóságos hangja...teljesen helyesen megérezte a sznobériánkat és a hit mindent elsöprő erejét.

Nagy pénzekkel itt már sokan rengeteg baromságot csináltunk kábelügyileg.
Ismerős helyen, ahol több kábel/készülék járt már a rendszerben, ezeket jó eséllyel el lehet különíteni egymástól. Ezért írtam, hogy teljesen nem lehet relativizálni a hallgatás élményét. Pláne ha van referenciapont.

Vagyis a tanácsadás ebben a témakörben teljesen felesleges; pl. ha engem kérdezne, merre tovább, azt mondnám, inkább igyunk meg valamit, vagy mutatok egy zenét, annak több értelme van. szóval az utak erősen különböznek, ha szereti a zenehallgatást, majd kitalál magának valamit, a fórumokat hiába olvasgatja, ill. arra pl. jó, hogy majd a drága kábelt alátámassza majd, hit-ügyileg... ...én olykor csinálom......és ti....? Ha pedig a tanácsadás felesleges - furcsa ezt egy hifi tanácsadótól hallani? az se jó tanács, hogy hallgasson több zenét? rendszert? - akkor mit is csinálunk most itt?
A tanulópénzt meg nyilván megfizette mindenki, kérdés: mekkora volumenben?

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”