Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

DAC-olás

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 8335

Re: DAC-olás

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

denesdr írta:
2022.01.02., vas. 09:49

Annyival kiegészíteném, hogy egy sharp szűrésnek nem feltétlenül van pre-ringingje, ez attól függ, hogy minimum vagy lineáris fázisú-e a szűrés. Ha minimum fázisú, akkor nincs pre-ringing viszont a post-ringing annál több, de ez elvileg természetesebb, mivel ringing csak az fő impulzus után történik és ez a természetben is így zajlik le, magyarán a hangimpulzusunkat nem előzi meg semmi más hang ami vele kapcsolatos, utólagosan viszont mindig van ringing pl visszaverődésekből.
Amit te is használsz NOS (super slow, nagyon lankás) szűrést, az is minimumfázisú és a választható szűrések közül valóban ez adja a legjobb impulzusválaszt, gyakorlatilag nincs sem pre-, sem post-ringing, cserébe ez engedi át a legtöbb ultraszonikus zajt.
Nálam az ehhez leginkább hasonlító minimumfázisú slow (short delay slow roll-off) filter működik, de majd ráfülelek megint a NOS-ra, rég hallottam már.
Igaz nálam nem RME DAC van, de én is ki tudom egyengetni a magasak lekonyulását, amit a super slow szűrés okoz. Jó kis RME, igazi svájcibicska!
Igen, valóban a short delay sharp-nak nincs pre-ringingje, viszont a post-ringing se sokkal jobb, csak máshogy rossz.
Nem Neked írom, hanem úgy általában, akit érdekel a különbség a hangban, érdemes olyan felvételt választani, ahol az ének elég sziszegős, azaz az "sz", "c", "s" hangok elég hangsúlyosak - most tekintsünk el attól, hogy hangképzésből fagad vagy felvételi/utómunka hatása - és ezeknek a változását figyeljük a szűrők váltogatásánál. Sajnos ha egy éneksávon, főleg női, kicsit megemelik a magasait, hogy levegősebb legyen, kap egy kis reverbet, ezt-azt, akkor ezekkel a post-ringing is érdekes dolgokat tud csinálni.
Perzse a NOS-nak is megvannak a maga hibái... ez is csak egy kompromisszum, ami valakinek jó, van akinek rossz lesz.
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1128

Hozzászólás Szerző: denesdr »

asebestyen írta:
2022.01.02., vas. 09:24
...míg a szép egyenes átvitelért elég randa impulzusválasszal fizetünk pl egy sharp szűrőnél. Falra tudok mászni a pre-ringingtől.
Annyival kiegészíteném, hogy egy sharp szűrésnek nem feltétlenül van pre-ringingje, ez attól függ, hogy minimum vagy lineáris fázisú-e a szűrés. Ha minimum fázisú, akkor nincs pre-ringing viszont a post-ringing annál több, de ez elvileg természetesebb, mivel ringing csak az fő impulzus után történik és ez a természetben is így zajlik le, magyarán a hangimpulzusunkat nem előzi meg semmi más hang ami vele kapcsolatos, utólagosan viszont mindig van ringing pl visszaverődésekből.
Amit te is használsz NOS (super slow, nagyon lankás) szűrést, az is minimumfázisú és a választható szűrések közül valóban ez adja a legjobb impulzusválaszt, gyakorlatilag nincs sem pre-, sem post-ringing, cserébe ez engedi át a legtöbb ultraszonikus zajt.
Nálam az ehhez leginkább hasonlító minimumfázisú slow (short delay slow roll-off) filter működik, de majd ráfülelek megint a NOS-ra, rég hallottam már.
Igaz nálam nem RME DAC van, de én is ki tudom egyengetni a magasak lekonyulását, amit a super slow szűrés okoz. Jó kis RME, igazi svájcibicska!

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11507
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

asebestyen írta:
2022.01.02., vas. 09:24
Érdekesebb talán a 16/44.1 viselkedése a szűrőknek, pláne ha CD futómű van a konverter elé kötve, vagy a szolgáltatók normál CD minőségű streamjét hallgatjuk döntően. Sajnos vagy sem, de itt jobban kijönnek a különbségek, a jobb impulzusválasz mellett nagyobb lesz a roll-off, míg a szép egyenes átvitelért elég randa impulzusválasszal fizetünk pl egy sharp szűrőnél. Falra tudok mászni a pre-ringingtől.
Én az RME AKM4493-as verzióját használom NOS módban, a roll-off pedig kis jóságú EQ-val "vissza van húzva" egyenesre. Számomra ez adja a legélvezhetőbb hangot, magas veszteség nélkül.
A Sharp beállításnál több (virtuális) részlet hallható, ezért szerintem igencsak népszerű, számomra túl szőrös, mint egy túl közeli mikrofonozás. A NOS a régebbi felvételeknél jó választás lehet, de a modernebb hangzásnál számomra néha bántó volt. A Slow egy jó középút, mindig ehhez tértem vissza, még vakteszten is, de az emlékeim már megkoptak. Az új eszközöknél már több opció van, csodásan el lehet veszni köztük.

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 8335

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

fapaci írta:
2022.01.02., vas. 00:34
gomolalaci írta:
2022.01.01., szomb. 20:12
Volt ilyen szűrő az NT-503-asomban, de én szinte semmit sem vettem észre kapcsolgatásukkor az én rendszeremben. Lehet ez is olyan, mint az MQA?
A különbség kicsi volt, de néhány zenénél határozottan mutatkozott, másoknál idő kellett a felismeréshez, hosszú távon jól lehetett hangolni vele a megszólalást, leginkább az impulzus viselkedésre hatott. Egy mostani lejátszómnál is megvan ugyanez az opció (meg minden készüléknél, ahol hozzáférést adtak a chip beállításához), itt még nagyobb a különbség, mint a TEAC-nél volt.

Kép

Bővebb infó itt.
Érdekesebb talán a 16/44.1 viselkedése a szűrőknek, pláne ha CD futómű van a konverter elé kötve, vagy a szolgáltatók normál CD minőségű streamjét hallgatjuk döntően. Sajnos vagy sem, de itt jobban kijönnek a különbségek, a jobb impulzusválasz mellett nagyobb lesz a roll-off, míg a szép egyenes átvitelért elég randa impulzusválasszal fizetünk pl egy sharp szűrőnél. Falra tudok mászni a pre-ringingtől.
Én az RME AKM4493-as verzióját használom NOS módban, a roll-off pedig kis jóságú EQ-val "vissza van húzva" egyenesre. Számomra ez adja a legélvezhetőbb hangot, magas veszteség nélkül.
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11507
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

gomolalaci írta:
Volt ilyen szűrő az NT-503-asomban, de én szinte semmit sem vettem észre kapcsolgatásukkor az én rendszeremben. Lehet ez is olyan, mint az MQA?
A különbség kicsi volt, de néhány zenénél határozottan mutatkozott, másoknál idő kellett a felismeréshez, hosszú távon jól lehetett hangolni vele a megszólalást, leginkább az impulzus viselkedésre hatott. Egy mostani lejátszómnál is megvan ugyanez az opció (meg minden készüléknél, ahol hozzáférést adtak a chip beállításához), itt még nagyobb a különbség, mint a TEAC-nél volt.

Kép

Bővebb infó itt.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

gomolalaci írta:
denesdr írta:
2022.01.01., szomb. 13:39
fülelek írta:
2022.01.01., szomb. 12:27

A dual csip totál felesleges, az mqa úgyszintén.
Mitől jó pont ez a csip? Pl. attól, hogy a digitális szűrője lényegesen, azaz nagyságrendekkel meredekebb, azaz a maradék nagyfrekvenciás komponensek sokkal kevésbé nehezítik az analóg fokozat működését.
Már csak az a kérdés, hogy mihez képest.
A legtöbb csipet ellátják különféle meredekségű szűrőkkel, amikből gyakran mi magunk is válogathatunk.
Amúgy, ha jól emlékszem pont Te írtad valamikor, hogy a kedvenc szűrőd, ami fülre leginkább tetszeni szokott neked, az a slow roll-off (ezek közül is talán a minimum fázisút, másnéven short-delay említetted), azaz nem nem annyira meredek és minimális késleltetéssel járó.
Ha rosszul emlékszem vagy azóta változott a helyzet, kérlek javíts ki!
Igazából mérhető különbségek egyértelműen vannak a különféle szűrők között, aztán, hogy hallhatóak-e ezek a különbségek vagy nem az már más kérdés. De ellenben az MQA-val, ezekről a szűrőkről lehet tudni, hogy mit csinálnak, a DAC csipek adatlapján is fel szokták tüntetni őket, alátámasztva átviteli ábrákkal és különféle adatokkal.
A pár hozzászólással előbb feltöltött képeken is ilyen különböző digitális szűrők valós implementációjú frekvenciaátvitelei láthatóak. Sajnos ami pont nem látszik rajtuk (a skála alsó határa miatt) az a D300-as DAC ROhm csipjének a maximális out-of-band csillapítása, ami a gyári adatlap szerint elég kimagasló, ezt említette fülelek is, mint jó tulajdonság. A Topping D30Pro-nak ez az értéke -107dB körül van, mérten.

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 371

Hozzászólás Szerző: gomolalaci »

denesdr írta:
fülelek írta:
robi-k írta:
2021.12.31., pén. 14:50
SMSL képviselője adott válasz alapján lesz dual chipes, és MQA támogatással is rendelkező DAC is a ROHM BD34301EKV chipekre épülve 2022-ben.
Feltételezem, hogy más kínai gyártók is csatlakoznak (Topping, Gustard, stb.) a ROHM chipet használókhoz.
Mitől jó pont ez a csip? Pl. attól, hogy a digitális szűrője lényegesen, azaz nagyságrendekkel meredekebb, azaz a maradék nagyfrekvenciás komponensek sokkal kevésbé nehezítik az analóg fokozat működését.
A legtöbb csipet ellátják különféle meredekségű szűrőkkel, amikből gyakran mi magunk is válogathatunk.
Amúgy, ha jól emlékszem pont Te írtad valamikor, hogy a kedvenc szűrőd, ami fülre leginkább tetszeni szokott neked, az a slow roll-off (ezek közül is talán a minimum fázisút, másnéven short-delay említetted), azaz nem nem annyira meredek és minimális késleltetéssel járó.
A gondolkodás nem megerőltető...

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

Nem a görbék vizuális meredekségeit kell nézni, mert az tényleg félreveztő tud lenni, épp ezért írtam konkrét csillapítás értéket 24kHz-nél mindkét esetre. Igen, sajnos a D300 esetében vége van a skálának -100dB-nél, szóval nem tudjuk mi van ezalatt, kérdés, hogy ennek mennyi jelentősége lehet valójában.
Nem tudom hogy jön ide a minidsp által használt két csip (ezek minőségi DAC-ok lennének?), de ha azt mondod, hogy ezektől kétségkívül jobb a ROhm, én elhiszem. Vagy ha esetleg arra céloztál, hogy én ezeket használom, akkor ki kell ábrándítsalak, nem rendelkezem olyan készülékekkel, amikben az említett csipek vannak.

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4375

Hozzászólás Szerző: juliush »

fülelek írta:
2022.01.01., szomb. 14:49
juliush írta:
2022.01.01., szomb. 13:22
Ugyanakkor az időtartománybeli viselkedése sokkal rosszabb...szóval quid pro quo.
ezt honnan veszed gondolkodik.gif
Ez a digitális tartományban működő szűrők frekvencia- és időtartománybeli viselkedésének alapvető tulajdonsága. Persze lehet törekedni valamelyik tulajdonságot preferálva a kompromisszum "minimalizására", de az igazán jó megoldások nagyon sok mintára támaszkodó, komoly számításigénnyel bíró és mint ilyen, persze költségesen kivitelezhető szűrő algoritmusokkal operálnak. Bevallom, nem nézem ki a ROhm chip FIR szűrőiből ezt a teljesítményt és kifinomultságot.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5356

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Tessék szíves lenni megnézni a koordináták méretezését, mind függőleges, mind vízszintes irányban elég jelentősen eltér a két mérés, semmi sem arányos, nem tudom, ezt hogy sikerült... az viszont látszik, hogy bár 25kHz-en 10dB-lel kisebb a csillapítás mértéke, mint a gyári adatlapon, viszont -100dB-nél nem áll meg, mint a Toppingnál. Ezt szerettem volna hangsúlyozni, nem a meredekség mértékét, hanem a maradék nagyfrekis zaj igen alacsony szintjét, csak rosszul fogalmaztam.
Az ADAU1701-nél vagy a CS42548-nál (ezeket használja a minidsp) mindenesetre lényegesen jobb. :smile29:

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

fülelek írta:
2022.01.01., szomb. 15:11
Ha megnézted volna az adatlapját és összevetetted volna más dac csipekkel, akkor nem kérdezted volna meg, hogy mihez képest, mert egyértelmű, hogy a többi minőségi dac csiphez képest. De egyszerűbb a félkövér kekeckedés.
Igaz, valóban megnézhettem volna, viszont nem volt kekeckedési szándék a kérdésemben. De a gyári adatlapok helyett nézzük inkább az említett két DAC (D300 vs D30Pro) mérését a szűrési meredekségekről.
A D300 szűrése (24kHz-nél -40dB) egyáltalán nem meredekebb a D30Pro-énál (24kHz-nél -95dB), sőt sokkal lankásabb, ez bőven az átlag alatti meredekség, ha más sharp szűrőátvitelekkel vetjük össze.
A kérdéseidre nem tudok válaszolni, csupán az volt furcsa, hogy úgy ámblokk írtad a meredekebb szűrést, ami mint láthatjuk, nem is biztos, hogy igaz. Ettől még nyilván lehet nagyon jó készülék a D300.
SMSL D300 Measurements Filter Response Balanced Stereo USB DAC.jpg
SMSL D300 Measurements Filter Response Balanced Stereo USB DAC.jpg (45.78 KiB) Megtekintve 2674 alkalommal
Topping D30Pro Measurements USB Balanced DAC Filter.jpg
Topping D30Pro Measurements USB Balanced DAC Filter.jpg (53.22 KiB) Megtekintve 2674 alkalommal
https://www.audiosciencereview.com/foru ... dac.28919/
https://www.audiosciencereview.com/foru ... dac.20259/

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

denesdr írta:
fülelek írta:
robi-k írta:
SMSL képviselője adott válasz alapján lesz dual chipes, és MQA támogatással is rendelkező DAC is a ROHM BD34301EKV chipekre épülve 2022-ben.
Feltételezem, hogy más kínai gyártók is csatlakoznak (Topping, Gustard, stb.) a ROHM chipet használókhoz.
Ha megnézted volna az adatlapját és összevetetted volna más dac csipekkel, akkor nem kérdezted volna meg, hogy mihez képest, mert egyértelmű, hogy a többi minőségi dac csiphez képest. De egyszerűbb a félkövér kekeckedés.
A slow roll off nagyon gondos analóg áramkört (+ táp, panel, stb.) kér, és akkor a jó felvételeken picit tetszetősebb lesz az előadás. Egyébként meg ennél a chipnél van lehetőség egyéni beállításra is, nem csak a fast és slow van.
Kérdezem, a nagyérdemű szerint mi a digitál-analóg konverterek jelenlegi 1.műszaki 2. hangminőségi csúcsa, és miért?

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

juliush írta:
2022.01.01., szomb. 13:22
fülelek írta:
Ugyanakkor az időtartománybeli viselkedése sokkal rosszabb...szóval quid pro quo.
ezt honnan veszed gondolkodik.gif

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

fülelek írta:
robi-k írta:

juliush
V.I.P.
V.I.P.

fülelek írta:
Gyula 

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

robi-k írta:

juliush
V.I.P.
V.I.P.

migabi24 írta:
2021.12.31., pén. 21:31
Valaki elmondja nekem miért ilyen nagy szám ez a csipp?
Mer' az AKM Rohmokban hever...(bocsika).
BUÉK Mindenkinek!
Gyula 

migabi24
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 30

Hozzászólás Szerző: migabi24 »

Valaki elmondja nekem miért ilyen nagy szám ez a csipp?

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 741

Hozzászólás Szerző: La_Valse »

Azért bennem van a kisördög, vagy a patás krampusz, ha nem füstöl le az AKM gyár, akkor is találkoztunk
volna a ROhm dac csipekkel? :smile46:
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 371

Hozzászólás Szerző: gomolalaci »

fülelek írta:
2021.12.30., csüt. 19:55
egyértelmű: SMSL D300 az audiophonicson: https://www.audiophonics.fr/en/dac-with ... 15798.html
Januárban én is ilyet veszek, hallgattam, qrvajó és kész, főleg ennyiért nincs semmilyen konkurens...
ROhm dac csip ami a többieket lekörözi múszakilag és hallgatásra is.
Kell hozzá Linux, egy szimmetrikus bemenetű végfok, némi jó hangszórókábel és eljön a Nirvána...
És ebben sincs 5 kilós toroid, és mégis jó :D
A gondolkodás nem megerőltető...

robi-k
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 174

Hozzászólás Szerző: robi-k »

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

egyértelmű: SMSL D300 az audiophonicson: https://www.audiophonics.fr/en/dac-with ... 15798.html
Januárban én is ilyet veszek, hallgattam, qrvajó és kész, főleg ennyiért nincs semmilyen konkurens...
ROhm dac csip ami a többieket lekörözi múszakilag és hallgatásra is.
Kell hozzá Linux, egy szimmetrikus bemenetű végfok, némi jó hangszórókábel és eljön a Nirvána...

kalmi22
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 12

Hozzászólás Szerző: kalmi22 »

Sziasztok!

Dac beszerzése előtt állok,szeretnèk véleményeket kérni,hogy melyik a jobb választás?
Topping d30pro új,akciós 135.000
Smsl su-9 használt 150.000
Segítségeket előre is köszönöm!

Elmo
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 332

Hozzászólás Szerző: Elmo »

Vincsó írta:
2021.12.28., kedd 20:40
USB-SPDIF átalakítóban kélrnék kis segítséget, mit érdems venni mondjuk 100 ezeríg? Igény nem sok lenne dsd stb-re nincs szükségem, 24/192 nekem bőven elég.
https://de.aliexpress.com/item/40002371 ... mainSearch

https://www.audiophonics.fr/en/digital- ... 11709.html

https://ifi-audio.com/products/spdif-ipurifier/

A fenti három eszközt használom, miután kipróbáltam egy csomó interfészt, USB kártyát, USB kábelt. A különbség óriási a fentiek javára. Nálam.
www.chiliout.hu

Hegel-Usher-Puritan

alto
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 3607
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

Vincsó írta:
2021.12.28., kedd 20:58
Köszi!

Az oldalt ismerem én is nézegettem cak épp nem tudom mit kellene venni de jobban ránézek.
Mondjuk az érdekes, hogy a coax az nincs a output felirat alatt, de lehet cak én voltam félreérthető? :)
Ott van az, a leírásban is benne van, csak fura mód az output körön kivűlre helyezték el. Az SPDIF szabványban a 24/192 a maximum, ha nem lenne elég akkor sem találhatnál ebben a műfajban (USB/SPDIF konverter) olyat ami többre képes.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”