Igen, valóban a short delay sharp-nak nincs pre-ringingje, viszont a post-ringing se sokkal jobb, csak máshogy rossz.denesdr írta: ↑2022.01.02., vas. 09:49
Annyival kiegészíteném, hogy egy sharp szűrésnek nem feltétlenül van pre-ringingje, ez attól függ, hogy minimum vagy lineáris fázisú-e a szűrés. Ha minimum fázisú, akkor nincs pre-ringing viszont a post-ringing annál több, de ez elvileg természetesebb, mivel ringing csak az fő impulzus után történik és ez a természetben is így zajlik le, magyarán a hangimpulzusunkat nem előzi meg semmi más hang ami vele kapcsolatos, utólagosan viszont mindig van ringing pl visszaverődésekből.
Amit te is használsz NOS (super slow, nagyon lankás) szűrést, az is minimumfázisú és a választható szűrések közül valóban ez adja a legjobb impulzusválaszt, gyakorlatilag nincs sem pre-, sem post-ringing, cserébe ez engedi át a legtöbb ultraszonikus zajt.
Nálam az ehhez leginkább hasonlító minimumfázisú slow (short delay slow roll-off) filter működik, de majd ráfülelek megint a NOS-ra, rég hallottam már.
Igaz nálam nem RME DAC van, de én is ki tudom egyengetni a magasak lekonyulását, amit a super slow szűrés okoz. Jó kis RME, igazi svájcibicska!
Nem Neked írom, hanem úgy általában, akit érdekel a különbség a hangban, érdemes olyan felvételt választani, ahol az ének elég sziszegős, azaz az "sz", "c", "s" hangok elég hangsúlyosak - most tekintsünk el attól, hogy hangképzésből fagad vagy felvételi/utómunka hatása - és ezeknek a változását figyeljük a szűrők váltogatásánál. Sajnos ha egy éneksávon, főleg női, kicsit megemelik a magasait, hogy levegősebb legyen, kap egy kis reverbet, ezt-azt, akkor ezekkel a post-ringing is érdekes dolgokat tud csinálni.
Perzse a NOS-nak is megvannak a maga hibái... ez is csak egy kompromisszum, ami valakinek jó, van akinek rossz lesz.