A terv nem két kábel, hanem két DAC összehasonlítása volt, ahol egy Metrum HEX volt az esetleges megvásárlás tárgya. Arra lettem volna kíváncsi, mennyire szól sokkal jobban a fele, harmada annyiba kerülő Metrum Octave Mk II - mnél.
Sajnos az Octave nem fogad XLR - t, a tulaj meg nem volt hajlandó a 350 ezres - asszem WW - XLR - jét kihúzni a HEX - ből és az erősítőjéből, hogy azok helyett is a magammal vitt AN Vz - t kössük be.
A tápkábelét sem szívesen bolygatta, így aztán a saját Black Rhodium Stream - em vitte a delejt az Octavba, míg a HEX - et a dupla árú hüvelykujjnyi - asszem WW etette.
Ennyire eltérő kábel - setup tudatában nyilván nem volt várható korrekt összehasonlítás, de ha már odakeveredtem, kíváncsi voltam mit hallok/hallunk.
A HEX ( és kábelei ) előadása némileg frissebb, tisztább volt, szélesebb színpaddal, míg az Octave keskenyebb, de mélyebb színpaddal és melegebb, bensőségesebb, sokkal gazdagabb középtartománnyal örvendeztetett meg.
Míg a tulaj azt feszegette, hogy hogy nem hallom, hogy a HEX mennyivel jobban szól, én azon töprengtem, hogy ekkora technológiai és árfölény ellen hogyan lehetséges, hogy az Octave előadása ennyire pariban van, sőt, egyes számokon mennyivel jobb hallgatni, mint a nagytesót.
Rápillantva a HEX tulajára némi ellentmondást véltem felfedezni a kinyilvánított véleménye és a testbeszéde között.
Végül is nem hoztam el a HEX - et - sokkal meggyőzőbb fölényre számítottam háromszoros árért - és azóta is sajnálom, hogy nem sikerült azonos körülményeket teremteni a két elektronikának, ahol is korrektül kiderülhetett volna a közöttük lévő különbség.
Tehát tanulság nincsen ( ? ) és biztos válasz sem, de azóta is azon töprengek, hogy vajon mi gátolta a HEX - et abban, hogy jobban kibontakozhasson ?