Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig
Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig
> A LED fényforrást használó projektorok ideje már rég lejárt.
Iván, (sajnos) jól beszélsz és mindenben alapvetően igazad van, de ezeket a dolgokat picit más nézőpontból is lehet szemlélni. Egyenként kifejtve a dolgokat:
> ... A LED fényforrást használó projektorok ideje már rég lejárt. Konkrétan nem is fejlesztik őket, s ennek már legalább 6-8 éve. Az ok egyértelmű. Beköszöntött a lézer
Ez pontosan így van. Viszont ez NEM azt jelenti, hogy a LED ne lenne alkalmas mozizásra, inkább csak azt jelenti, hogy a gyártók gazdasági érdekek mentén döntenek és ha van (bizonyos szempontrendszer alapján) jobb megoldás a feladatra, akkor azt fogják használni (főleg ha ezzel a profitjuk növekszik). Jelenleg (legalább) 4 fényforrás közül lehet választani:
- UHP lámpa
- LED
- HLD LED
- Lézer-foszfor
Mindegyiknek van erőssége és hátránya és itt NEM csak technológiai, hanem anyagi szempontok is fontos szerepet játszanak. Az UHP lámpa olcsó, a LED hatásfoka jó, a HLD LED etendue-je jobb a "sima" LED-nél és a lézer-foszfor fényes. Az, hogy melyik az ideális fényforrás, leginkább a peremfeltételektől függ, amelyekhez az egyenlet megoldását illeszteni kell. A LED alapvetően NEM a fényerő bajnoka, de az Általad említett 300-400 lumen már a múlt, manapság 800 lumen fényerő teljesen sima ügy egy 0,95"-es géppel és a legújabb LED chip-ekkel (amelyek elektronikailag kompatibilisek a korabeli LED-ekkel). Az időközben megjelent legfényesebb LED-ekkel kb. 1200-1300 lumen fénykibocsátás is menne, de ezek NEM építhetőek be "csak úgy simán" azokba a LED-es gépekbe, amelyek még a hőskorszakban épültek (új meghajtó elektronikát építeni pedig nem triviális feladat). A helyzet tehát az, hogy 10 éve már voltak komoly LED-es gépek, de rendes LED még nem létezett. Ma már léteznek rendes LED-ek, csak most már gép nincs, amiben használni tudnánk őket. Murphy törvényei itt is működni látszanak.
A másik probléma, hogy megváltozott a feladat. 10 éve ha 12-14 footlambert volt a vásznon, vigyorogtunk, mint a jóllakott napközis. Manapság meg 50-100 footlambert kellene a "dögös" HDR megjelenítéshez. Nos, ez NEM fog menni LED-ekkel, ez is tény. Ebből a szempontból teljesen jól csinálja az ipar, hogy a lézer-foszfor fényforrást "tolja". De ettől még egy LED-es géppel is élvezetesen lehet (SDR-ben) mozizni.
>A Barco ma rendelkezik egy Bragi nevű készülékkel, amely 2000 Ansi Lument tud
Az nem "sima" LED, abban a Philips HLD LED-je van. Ez egy ötletes eszköz, de nem a hatásfok bajnoka. Viszont jó az etendue és így a normál LED-nél fényesebb projektor építhető belőle. A lézer-foszfor fényforrással nem veszi fel a versenyt fényerőben, de a legtöbbünknek bőven elég lenne otthonra. Csak ház beszerezhetetlen ... így még ára sincs. Sajnos.
> Száz szónak is egy a vége, a LED idejétmúlt, ezért sem találkozol ezzel (újonnan) mostanság.
Sajnos ez igaz. Viszont ez nem csak a LED hibája. Az elmúlt 10 évben ugyanis a DMD-k mérete komoly csökkenésnek indult, ami baromira NEM kedvez a LED-eknek. Nagy DMD ma már csak a 10 milla feletti gépekben van, azoktól viszon rendes fényerőt vár el az, aki ennyit kifizet a gépért. Emiatt a LED fényforrás ma már csak az olcsó, távolkeleti vackokba kerül beépítésre, azoknak viszont a legkisebb baja a fényforrás. Szerintem a LED ma már egy teljesen jól használható fényforrás lenne, ha a használata (anyagi értelemben) logikus lenne a gyártók számára. De nem az. Sajnos ha valaki manapság rendes, modern LED-et akar használni fényforrásnak, akkor csakis egy használt, nagy DMD-s (mondhatjuk, hogy "békebeli") UHP-s gép házi átalakítása a lehetséges megoldás. Ilyet viszont kb. senki nem csinál otthon a garázsban ... tudtommal.
Mondhatjuk, hogy a LED-ek rendesen "belenyúltak" sorcsapásokkal töltött kalapba:
- amikor megjelentek mint projektor fényforrás, a gagyi gépeket pont a túlszínezett kép miatt ostorozta minden tesztelő. Magyarul akkoriban a legnagyobb előnyük lett a legnagyobb hátrányuk, mivel akkor még nem volt mit megjeleníteni ekkora színtérben ... és persze a fényerő is nagyon gyenge volt.
- Mire a LED-eknek lett volna rendes fényereje, lecsökkentették a DMD méretét, így megint kevés lett a fényerő
- Mire a LED-ek odáig fejlődtek, hogy kis DMD-vel is lett elég fényerő, addigra kb. senki nem gyártott rendes LED-es gépet
- Mire lett mit vetíteni a LED-ek nagy színterével, már nem volt mivel vetíteni
- A LED-ek alkalmasak gyakorlatilag szivárványmentes megjelenítésre egy DLP gépben, így ebből a szempontból kiválthatják a 3 chip-es gépeket ... de pont olyan gagyi gépekbe kerültek a legtöbbször, amelyek elektronikája ehhez túl buta volt. Persze a sokmilliós LED-es gépek ezt szépen megoldják, de azok horror drágák és beszerezhetetlenek.
A fentiek ellenére én manapság a legtöbbször LED-del vetítek, de nekem annyi szerencsém van, hogy a szememnek a 10-12 footlambert a kellemes. Ráadásul én "begányoltam" viszonylag modern LED-eket a gépembe, de a dolog nem volt egyszerű és nem is reprodukálható, mivel e LED-ek gyártását már megszüntették. Hogy mennyi lesz a végső fényerő, még nem tudom, mert a vörös LED még mindig a régi a gépben (és borzalmasan gyenge már szegény) de ha jól emlékszem, 560 lumen-t mértem így. Ennek kb. a duplájára számítok majd egy rendes vörös LED-del, de amúgy mindegy, nekem már a jelenlegi fényerő is elég lenne ... a gond csak az, hogy a vörös LED úgy túl van terhelve, hogy nem fogja sokáig bírni. De nem is kell neki, elég ha addig kihúzza, amíg az új megérkezik...
GyP
Iván, (sajnos) jól beszélsz és mindenben alapvetően igazad van, de ezeket a dolgokat picit más nézőpontból is lehet szemlélni. Egyenként kifejtve a dolgokat:
> ... A LED fényforrást használó projektorok ideje már rég lejárt. Konkrétan nem is fejlesztik őket, s ennek már legalább 6-8 éve. Az ok egyértelmű. Beköszöntött a lézer
Ez pontosan így van. Viszont ez NEM azt jelenti, hogy a LED ne lenne alkalmas mozizásra, inkább csak azt jelenti, hogy a gyártók gazdasági érdekek mentén döntenek és ha van (bizonyos szempontrendszer alapján) jobb megoldás a feladatra, akkor azt fogják használni (főleg ha ezzel a profitjuk növekszik). Jelenleg (legalább) 4 fényforrás közül lehet választani:
- UHP lámpa
- LED
- HLD LED
- Lézer-foszfor
Mindegyiknek van erőssége és hátránya és itt NEM csak technológiai, hanem anyagi szempontok is fontos szerepet játszanak. Az UHP lámpa olcsó, a LED hatásfoka jó, a HLD LED etendue-je jobb a "sima" LED-nél és a lézer-foszfor fényes. Az, hogy melyik az ideális fényforrás, leginkább a peremfeltételektől függ, amelyekhez az egyenlet megoldását illeszteni kell. A LED alapvetően NEM a fényerő bajnoka, de az Általad említett 300-400 lumen már a múlt, manapság 800 lumen fényerő teljesen sima ügy egy 0,95"-es géppel és a legújabb LED chip-ekkel (amelyek elektronikailag kompatibilisek a korabeli LED-ekkel). Az időközben megjelent legfényesebb LED-ekkel kb. 1200-1300 lumen fénykibocsátás is menne, de ezek NEM építhetőek be "csak úgy simán" azokba a LED-es gépekbe, amelyek még a hőskorszakban épültek (új meghajtó elektronikát építeni pedig nem triviális feladat). A helyzet tehát az, hogy 10 éve már voltak komoly LED-es gépek, de rendes LED még nem létezett. Ma már léteznek rendes LED-ek, csak most már gép nincs, amiben használni tudnánk őket. Murphy törvényei itt is működni látszanak.
A másik probléma, hogy megváltozott a feladat. 10 éve ha 12-14 footlambert volt a vásznon, vigyorogtunk, mint a jóllakott napközis. Manapság meg 50-100 footlambert kellene a "dögös" HDR megjelenítéshez. Nos, ez NEM fog menni LED-ekkel, ez is tény. Ebből a szempontból teljesen jól csinálja az ipar, hogy a lézer-foszfor fényforrást "tolja". De ettől még egy LED-es géppel is élvezetesen lehet (SDR-ben) mozizni.
>A Barco ma rendelkezik egy Bragi nevű készülékkel, amely 2000 Ansi Lument tud
Az nem "sima" LED, abban a Philips HLD LED-je van. Ez egy ötletes eszköz, de nem a hatásfok bajnoka. Viszont jó az etendue és így a normál LED-nél fényesebb projektor építhető belőle. A lézer-foszfor fényforrással nem veszi fel a versenyt fényerőben, de a legtöbbünknek bőven elég lenne otthonra. Csak ház beszerezhetetlen ... így még ára sincs. Sajnos.
> Száz szónak is egy a vége, a LED idejétmúlt, ezért sem találkozol ezzel (újonnan) mostanság.
Sajnos ez igaz. Viszont ez nem csak a LED hibája. Az elmúlt 10 évben ugyanis a DMD-k mérete komoly csökkenésnek indult, ami baromira NEM kedvez a LED-eknek. Nagy DMD ma már csak a 10 milla feletti gépekben van, azoktól viszon rendes fényerőt vár el az, aki ennyit kifizet a gépért. Emiatt a LED fényforrás ma már csak az olcsó, távolkeleti vackokba kerül beépítésre, azoknak viszont a legkisebb baja a fényforrás. Szerintem a LED ma már egy teljesen jól használható fényforrás lenne, ha a használata (anyagi értelemben) logikus lenne a gyártók számára. De nem az. Sajnos ha valaki manapság rendes, modern LED-et akar használni fényforrásnak, akkor csakis egy használt, nagy DMD-s (mondhatjuk, hogy "békebeli") UHP-s gép házi átalakítása a lehetséges megoldás. Ilyet viszont kb. senki nem csinál otthon a garázsban ... tudtommal.
Mondhatjuk, hogy a LED-ek rendesen "belenyúltak" sorcsapásokkal töltött kalapba:
- amikor megjelentek mint projektor fényforrás, a gagyi gépeket pont a túlszínezett kép miatt ostorozta minden tesztelő. Magyarul akkoriban a legnagyobb előnyük lett a legnagyobb hátrányuk, mivel akkor még nem volt mit megjeleníteni ekkora színtérben ... és persze a fényerő is nagyon gyenge volt.
- Mire a LED-eknek lett volna rendes fényereje, lecsökkentették a DMD méretét, így megint kevés lett a fényerő
- Mire a LED-ek odáig fejlődtek, hogy kis DMD-vel is lett elég fényerő, addigra kb. senki nem gyártott rendes LED-es gépet
- Mire lett mit vetíteni a LED-ek nagy színterével, már nem volt mivel vetíteni
- A LED-ek alkalmasak gyakorlatilag szivárványmentes megjelenítésre egy DLP gépben, így ebből a szempontból kiválthatják a 3 chip-es gépeket ... de pont olyan gagyi gépekbe kerültek a legtöbbször, amelyek elektronikája ehhez túl buta volt. Persze a sokmilliós LED-es gépek ezt szépen megoldják, de azok horror drágák és beszerezhetetlenek.
A fentiek ellenére én manapság a legtöbbször LED-del vetítek, de nekem annyi szerencsém van, hogy a szememnek a 10-12 footlambert a kellemes. Ráadásul én "begányoltam" viszonylag modern LED-eket a gépembe, de a dolog nem volt egyszerű és nem is reprodukálható, mivel e LED-ek gyártását már megszüntették. Hogy mennyi lesz a végső fényerő, még nem tudom, mert a vörös LED még mindig a régi a gépben (és borzalmasan gyenge már szegény) de ha jól emlékszem, 560 lumen-t mértem így. Ennek kb. a duplájára számítok majd egy rendes vörös LED-del, de amúgy mindegy, nekem már a jelenlegi fényerő is elég lenne ... a gond csak az, hogy a vörös LED úgy túl van terhelve, hogy nem fogja sokáig bírni. De nem is kell neki, elég ha addig kihúzza, amíg az új megérkezik...
GyP
Ezeket installáltam már: Sony VPL-VW760, VPL-VW790, VPL-VW870, VPL-VW890, VPL-VW5000, (hamarosan GTZ-380 is), Barco Medea, Barco Balder, Barco Balder CinemaScope, Epson LS-10500, Epson LS500b TV Edition UST, Samsung LSP9 UST.t97eat írta: ↑2021.09.01., szer. 10:47Esetleg mik azok a lézerprojektor típusok, amelyeket már te is installáltál, ajánlottál ( ártól függetlenül)? Kicsit átfogalmazva a kérdést, mik a preferenciáid (konkrét típus, akár saját tapasztalatod alapján)?Hiccusz írta: ↑2021.08.31., kedd 11:12A LED fényforrást használó projektorok ideje már rég lejárt. Konkrétan nem is fejlesztik őket, s ennek már legalább 6-8 éve. Az ok egyértelmű. Beköszöntött a lézer, amellyel valóban nagy fénykibocsátás érhető el, ellentétben a LED-del. Számtalan kísérletet tett több gyártó arra anno, hogy nagy(obb), erős(ebb) LED-eket tegyen be egy-egy modelljébe, de sajnos kudarcot vallott minden próbálkozás. Egyrészt azért, mert annak idején nem is volt nagyon ilyen, másrészt, ami volt, az is olyan mértékű hűtést igényelt, amelyet lehetetlen küldetés volt egy gépbe integrálni. A léghűtés - ha elégséges volt - borzasztóan megdobta volna a ventillátor zajt, a vízhűtés pedig sem praktikus, sem olcsó nem volt. A ProjectionDesign, a Runco, a Sim2 és a Digital Projection járt ebben élen, de a legtöbb, amit ki tudtak ebből a technolgiából facsarni, az a töredéke a jelenlegi lézerfény kibocsátásnak. Értelmesen kb. egy 250 cm széles vásznat lehetett legfeljebb vele megvilágítani, de ezt is csak úgy, ha az pozitív gain-nel bír. Ekkor tudtál kicsikarni a gépből (kalibráció után) kb. 14 fL-t. Ezeknek egyöntetűen legfeljebb 3-400 Ansi lumen fénykibocsátásuk volt. A Barco ma rendelkezik egy Bragi nevű készülékkel, amely 2000 Ansi Lument tud, s láttam is párszor 300-320 cm széles, 2.37:1-es AT vásznon, de hiába a borotva éles kép, hiába a 100% DCI színek, fényerőben azért ez sem hozza el a kánaánt. Pláne, mióta beköszöntött a HDR korszak. Száz szónak is egy a vége, a LED idejétmúlt, ezért sem találkozol ezzel (újonnan) mostanság. Ha tényleg a 360-400 cm-es képre akarsz otthon lőni, a következő lehetőségeket látom a számodra: 1) valami régi használt házimozi vasat szerzel, amely dupla UHP izzós, viszont az nem fog tudni se 4K-t, se HDR-t. Ehhez neked kell majd visszakonvertáltatnod az anyagot. Ehhez meg jó hardvder/szoftver kell a forrásban. 2) Xenon izzós ex-mozigépet próbálsz levadászni valahonnan. 4K és HDR terén ugyanott leszel, mint az 1. pontban. 3) prezentációs/data projektort választasz (akár újonnan is). Ezek ki tudnak lőni annyi fotont, amennyi neked kell. Csak a kép lesz távol a (mozira) jótól. 4) csökkented a nézési távolságodat, s a megnövelt betekintési szög miatt nagyobbnak fog hatni az ugyanakkora vászonméret. 5) leszarod az egészet, veszel egy új, (viszonylag) nagy fényerejű projektort (akár újonnan), felnyomod valami nagy fényerejű presetbe és high-lamp módba, s nem foglalkozol azzal, mit mond a szabvány.![]()
Köszi a választ előre is!
Ezek bármelyike jó lehet egy adott helyszínre, vetítési körülménytől, igénytől és büdzsétől függően. Nincs preferenciám.
Esetleg mik azok a lézerprojektor típusok, amelyeket már te is installáltál, ajánlottál ( ártól függetlenül)? Kicsit átfogalmazva a kérdést, mik a preferenciáid (konkrét típus, akár saját tapasztalatod alapján)?Hiccusz írta: ↑2021.08.31., kedd 11:12A LED fényforrást használó projektorok ideje már rég lejárt. Konkrétan nem is fejlesztik őket, s ennek már legalább 6-8 éve. Az ok egyértelmű. Beköszöntött a lézer, amellyel valóban nagy fénykibocsátás érhető el, ellentétben a LED-del. Számtalan kísérletet tett több gyártó arra anno, hogy nagy(obb), erős(ebb) LED-eket tegyen be egy-egy modelljébe, de sajnos kudarcot vallott minden próbálkozás. Egyrészt azért, mert annak idején nem is volt nagyon ilyen, másrészt, ami volt, az is olyan mértékű hűtést igényelt, amelyet lehetetlen küldetés volt egy gépbe integrálni. A léghűtés - ha elégséges volt - borzasztóan megdobta volna a ventillátor zajt, a vízhűtés pedig sem praktikus, sem olcsó nem volt. A ProjectionDesign, a Runco, a Sim2 és a Digital Projection járt ebben élen, de a legtöbb, amit ki tudtak ebből a technolgiából facsarni, az a töredéke a jelenlegi lézerfény kibocsátásnak. Értelmesen kb. egy 250 cm széles vásznat lehetett legfeljebb vele megvilágítani, de ezt is csak úgy, ha az pozitív gain-nel bír. Ekkor tudtál kicsikarni a gépből (kalibráció után) kb. 14 fL-t. Ezeknek egyöntetűen legfeljebb 3-400 Ansi lumen fénykibocsátásuk volt. A Barco ma rendelkezik egy Bragi nevű készülékkel, amely 2000 Ansi Lument tud, s láttam is párszor 300-320 cm széles, 2.37:1-es AT vásznon, de hiába a borotva éles kép, hiába a 100% DCI színek, fényerőben azért ez sem hozza el a kánaánt. Pláne, mióta beköszöntött a HDR korszak. Száz szónak is egy a vége, a LED idejétmúlt, ezért sem találkozol ezzel (újonnan) mostanság. Ha tényleg a 360-400 cm-es képre akarsz otthon lőni, a következő lehetőségeket látom a számodra: 1) valami régi használt házimozi vasat szerzel, amely dupla UHP izzós, viszont az nem fog tudni se 4K-t, se HDR-t. Ehhez neked kell majd visszakonvertáltatnod az anyagot. Ehhez meg jó hardvder/szoftver kell a forrásban. 2) Xenon izzós ex-mozigépet próbálsz levadászni valahonnan. 4K és HDR terén ugyanott leszel, mint az 1. pontban. 3) prezentációs/data projektort választasz (akár újonnan is). Ezek ki tudnak lőni annyi fotont, amennyi neked kell. Csak a kép lesz távol a (mozira) jótól. 4) csökkented a nézési távolságodat, s a megnövelt betekintési szög miatt nagyobbnak fog hatni az ugyanakkora vászonméret. 5) leszarod az egészet, veszel egy új, (viszonylag) nagy fényerejű projektort (akár újonnan), felnyomod valami nagy fényerejű presetbe és high-lamp módba, s nem foglalkozol azzal, mit mond a szabvány.![]()
Köszi a választ előre is!
Ez a beszéd! Amúgy egyetértek DEN-nel, ami a képméretet illeti. Nem véletlenül van akkora a kép az IMAX ben.Xtras5 írta: ↑2021.08.31., kedd 13:22Köszönöm szépen a kimerítő válaszod, lézert szerettem volna írni, de ha már így alakult, hogy elírtam nem bánom, mert ma is érdekes dolgokat olvastam.
Jelen pillanatban a dupla UHP izzós megoldás felé hajlok, az szimpatikus minden hátrányával együtt. Nem szeretném csökkenteni a méretet, van egy kb 5 méter széles szobám, szeretném kimaxolni. Pont belefutottam Den írásába amiben azt írta, hogy valami minél nagyobb, annál jobb. Ezt így gondolom én is, és addig megyek, míg az a 350-es kép nem lesz olyan, ami a szememnek tetszik. Ha ez benne van a szabványba, akkor benne van, ha nincs akkor nincs, nem gond.
Köszönöm szépen a kimerítő válaszod, lézert szerettem volna írni, de ha már így alakult, hogy elírtam nem bánom, mert ma is érdekes dolgokat olvastam.
Jelen pillanatban a dupla UHP izzós megoldás felé hajlok, az szimpatikus minden hátrányával együtt. Nem szeretném csökkenteni a méretet, van egy kb 5 méter széles szobám, szeretném kimaxolni. Pont belefutottam Den írásába amiben azt írta, hogy valami minél nagyobb, annál jobb. Ezt így gondolom én is, és addig megyek, míg az a 350-es kép nem lesz olyan, ami a szememnek tetszik. Ha ez benne van a szabványba, akkor benne van, ha nincs akkor nincs, nem gond.
Hiccusz írta: ↑2021.08.31., kedd 11:12A LED fényforrást használó projektorok ideje már rég lejárt. Konkrétan nem is fejlesztik őket, s ennek már legalább 6-8 éve. Az ok egyértelmű. Beköszöntött a lézer, amellyel valóban nagy fénykibocsátás érhető el, ellentétben a LED-del. Számtalan kísérletet tett több gyártó arra anno, hogy nagy(obb), erős(ebb) LED-eket tegyen be egy-egy modelljébe, de sajnos kudarcot vallott minden próbálkozás. Egyrészt azért, mert annak idején nem is volt nagyon ilyen, másrészt, ami volt, az is olyan mértékű hűtést igényelt, amelyet lehetetlen küldetés volt egy gépbe integrálni. A léghűtés - ha elégséges volt - borzasztóan megdobta volna a ventillátor zajt, a vízhűtés pedig sem praktikus, sem olcsó nem volt. A ProjectionDesign, a Runco, a Sim2 és a Digital Projection járt ebben élen, de a legtöbb, amit ki tudtak ebből a technolgiából facsarni, az a töredéke a jelenlegi lézerfény kibocsátásnak. Értelmesen kb. egy 250 cm széles vásznat lehetett legfeljebb vele megvilágítani, de ezt is csak úgy, ha az pozitív gain-nel bír. Ekkor tudtál kicsikarni a gépből (kalibráció után) kb. 14 fL-t. Ezeknek egyöntetűen legfeljebb 3-400 Ansi lumen fénykibocsátásuk volt. A Barco ma rendelkezik egy Bragi nevű készülékkel, amely 2000 Ansi Lument tud, s láttam is párszor 300-320 cm széles, 2.37:1-es AT vásznon, de hiába a borotva éles kép, hiába a 100% DCI színek, fényerőben azért ez sem hozza el a kánaánt. Pláne, mióta beköszöntött a HDR korszak. Száz szónak is egy a vége, a LED idejétmúlt, ezért sem találkozol ezzel (újonnan) mostanság. Ha tényleg a 360-400 cm-es képre akarsz otthon lőni, a következő lehetőségeket látom a számodra: 1) valami régi használt házimozi vasat szerzel, amely dupla UHP izzós, viszont az nem fog tudni se 4K-t, se HDR-t. Ehhez neked kell majd visszakonvertáltatnod az anyagot. Ehhez meg jó hardvder/szoftver kell a forrásban. 2) Xenon izzós ex-mozigépet próbálsz levadászni valahonnan. 4K és HDR terén ugyanott leszel, mint az 1. pontban. 3) prezentációs/data projektort választasz (akár újonnan is). Ezek ki tudnak lőni annyi fotont, amennyi neked kell. Csak a kép lesz távol a (mozira) jótól. 4) csökkented a nézési távolságodat, s a megnövelt betekintési szög miatt nagyobbnak fog hatni az ugyanakkora vászonméret. 5) leszarod az egészet, veszel egy új, (viszonylag) nagy fényerejű projektort (akár újonnan), felnyomod valami nagy fényerejű presetbe és high-lamp módba, s nem foglalkozol azzal, mit mond a szabvány.![]()
- Morph
- Törzsvendég

- Értékelés: 626
Ahogy Den mester is használja...
Amolyan "Csáknorisz" feelingem van vele kapcsolatban...
Amolyan "Csáknorisz" feelingem van vele kapcsolatban...
Nappali! MoziTCL 75C935 , Pc,
"Pinyó" mozi 7.1.4: PJ: Epson 12000B, ,Proci , Hang: KRIX Vászon: Screen research, Madzag: Wire World Helicon OCC,Fapaci. SUB:Krix, Arendal
"Pinyó" mozi 7.1.4: PJ: Epson 12000B, ,Proci , Hang: KRIX Vászon: Screen research, Madzag: Wire World Helicon OCC,Fapaci. SUB:Krix, Arendal
A LED fényforrást használó projektorok ideje már rég lejárt. Konkrétan nem is fejlesztik őket, s ennek már legalább 6-8 éve. Az ok egyértelmű. Beköszöntött a lézer, amellyel valóban nagy fénykibocsátás érhető el, ellentétben a LED-del. Számtalan kísérletet tett több gyártó arra anno, hogy nagy(obb), erős(ebb) LED-eket tegyen be egy-egy modelljébe, de sajnos kudarcot vallott minden próbálkozás. Egyrészt azért, mert annak idején nem is volt nagyon ilyen, másrészt, ami volt, az is olyan mértékű hűtést igényelt, amelyet lehetetlen küldetés volt egy gépbe integrálni. A léghűtés - ha elégséges volt - borzasztóan megdobta volna a ventillátor zajt, a vízhűtés pedig sem praktikus, sem olcsó nem volt. A ProjectionDesign, a Runco, a Sim2 és a Digital Projection járt ebben élen, de a legtöbb, amit ki tudtak ebből a technolgiából facsarni, az a töredéke a jelenlegi lézerfény kibocsátásnak. Értelmesen kb. egy 250 cm széles vásznat lehetett legfeljebb vele megvilágítani, de ezt is csak úgy, ha az pozitív gain-nel bír. Ekkor tudtál kicsikarni a gépből (kalibráció után) kb. 14 fL-t. Ezeknek egyöntetűen legfeljebb 3-400 Ansi lumen fénykibocsátásuk volt. A Barco ma rendelkezik egy Bragi nevű készülékkel, amely 2000 Ansi Lument tud, s láttam is párszor 300-320 cm széles, 2.37:1-es AT vásznon, de hiába a borotva éles kép, hiába a 100% DCI színek, fényerőben azért ez sem hozza el a kánaánt. Pláne, mióta beköszöntött a HDR korszak. Száz szónak is egy a vége, a LED idejétmúlt, ezért sem találkozol ezzel (újonnan) mostanság. Ha tényleg a 360-400 cm-es képre akarsz otthon lőni, a következő lehetőségeket látom a számodra: 1) valami régi használt házimozi vasat szerzel, amely dupla UHP izzós, viszont az nem fog tudni se 4K-t, se HDR-t. Ehhez neked kell majd visszakonvertáltatnod az anyagot. Ehhez meg jó hardvder/szoftver kell a forrásban. 2) Xenon izzós ex-mozigépet próbálsz levadászni valahonnan. 4K és HDR terén ugyanott leszel, mint az 1. pontban. 3) prezentációs/data projektort választasz (akár újonnan is). Ezek ki tudnak lőni annyi fotont, amennyi neked kell. Csak a kép lesz távol a (mozira) jótól. 4) csökkented a nézési távolságodat, s a megnövelt betekintési szög miatt nagyobbnak fog hatni az ugyanakkora vászonméret. 5) leszarod az egészet, veszel egy új, (viszonylag) nagy fényerejű projektort (akár újonnan), felnyomod valami nagy fényerejű presetbe és high-lamp módba, s nem foglalkozol azzal, mit mond a szabvány.
mosolyogva olvasgatom a topicot és nem szeretnék offolni, de a megszeretném kérdezni, hogy a led projektorok nagy fényerővel nem játszanak mozizásnál?
Irigylésre méltó Den lelkesedése a rendszere iránt, amit összerakott. Ezáltal az egyik, ha nem a legboldogabb mozi fan itt a fórumon, és talán ez is a legfontosabb, hogy élvezzük amit csinálunk, birtoklunk!
“…ebben aztán boldog lehet a t..öd!”
Neki ez megadatott!
“…ebben aztán boldog lehet a t..öd!”
Neki ez megadatott!
Mit silabizáltál ki, hogy Den írásával foglalkoztam?
Elárulom halkan, hogy nem.
A humor analóg, nem egyesek és nullák sora, így nem mindenkinek könnyű a feladvány.
Den írásai szuperek, élvezettel olvasom a lelkesedését.
Ellenben egyesek folyamatos kínszenvedésével.
Elárulom halkan, hogy nem.
A humor analóg, nem egyesek és nullák sora, így nem mindenkinek könnyű a feladvány.
Den írásai szuperek, élvezettel olvasom a lelkesedését.
Ellenben egyesek folyamatos kínszenvedésével.
Szerintem!
Egy kis humorérzék kell hozzá.
Szerintem!
- Den
- Kezdő Fórumlakó

- Értékelés: 119
"Neked könnyű lehet, de nekem sem rossz, arra gondolok, amire akarok"
Frontok: SVS Ultra Evolution Pinnacle
Center: SVS Ultra
Subok: SVS SB16 Ultra, SB4000
2 back: SVS Ultra Tower,
8 atmos + 2 surround: Polk Signature ES20 Elite
Marantz AV10
Zidoo UHD5000
3 végfok: 2xEmotiva XPA GEN3 7ch, Audiolab 8300MB 1ch
400x225 cm 4K diamond 16:9 1,4 gain
Epson 12000B
Marantz AV10
Zidoo UHD5000
Epson 12000B
- Quetz
- Beköltözött

- Értékelés: 741
Den, neked könnyű. Beülsz bármilyen szobába és azonnal végtelen lesz a kontraszt.Den írta: ↑2021.08.30., hétf. 13:56Kedves Cisco!
Tévedéseid sorozatát szeretném helyre tenni!
Te elméleteket állítasz fel, én a valóságban álltam át 400 centi széles vászonra 9400- as Epsonnal 366 centi széles képről.
ECO módban a lámpát 50%- an kihasználva tökéletes képminőséget kivetítve néztem a filmeket, most 3 perc alatt módosítottam a képméretet.
Ami nálam rendkívüli az a kábel minősége: A.Q. Coffee saját áramkörös 10% ezüst vezetésű 3 méteres, a processzorom kép felkonvertálása 8805, Sreenline Diamond vászon 1.2 gain, a falak sötét színűek.
Nem KELL ekkora képméretet megvetíteni, ha nem akarod, de a szólás igaz: minél nagyobb, annál jobb.
3 perc alatt átállítottam 7,5- ről 9 négyzetméterre: a gammán és a képminőség feljavításán korrigáltam és már jó is lett. ECO módban nem hallani a vetítőt a legkisebb párbeszéd hangnál sem, valamint 50%- on van most is a fényerő kihasználtsága. Nem kell milliókért projektort venni. A vetítőm túl van az 1050 órán ECO módban vetítve, úgy hirdetik, hogy 7 év alatt minden nap megnézhetsz 1 filmet.
Nem kell 2 lámpa és elméletek sem. Ha a kábel minőségét lesajnálod, ha fényveszteséges vásznat használsz, ha eleve nem megfelelő képminőséget kap a projektor, ha fehér a fal, akkor ne csodálkozzál, hanem változtassál a vetítési feltételeken.
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.
Nem írtál adatokat - ftl 360 vs 400 cm széles kép esetén, mert a kinek mi jó és elég elég nagy szórással bír.
A másik, hogy te erősítős vászonról írsz, ami 1,2 esetén 20% plusz a fényerőben, de a hangáteresztő vásznak általában 1 alattiak.
Köszi!
Maradok tisztelettel...
- Den
- Kezdő Fórumlakó

- Értékelés: 119
Kedves Cisco!cisco írta: ↑2021.08.27., pén. 15:18360 vs 400cm széles kép nagyon nem mindegy, mert területben nagy a különbség és így fényerőben is nagyobb igénye lesz.
Én biztos hogy inkább közelebb ülnék, mint hogy ekkora méretet kelljen megvetíteni, mert a fényerő távolság függetlenül lesz elég vagy sem. Ráadásul én tuti úgy csinálnám, hogy a gép az új izzóval +30%-al többet tudjon, mint ajánlott (16-18ftl), mert akkor nem 100 óránként kell majd izzót cserélni, hanem mondjuk csak 1000 óránként.
Én azt gondolom, hogy ez a képméret már inkább szívás, mint haszon, pont a fentiek miatt. Kellenek már a két lámpás gépek, két lámpával hajtva, akkor meg már zúg mint a fene, akkor külön vetítő helység kell neki, oda akkor elszívás/klíma kell, stb stb.
Nyilván egy 10 fő feletti mozihoz kell ekkora méret az 5 szék szélessége miatt, de kétlem, hogy valóban ennyien használnák, persze ha tévedtem, akkor ok.
Egy 2-300e-s optoma sosem lesz jó, se fényerőben, se kontrasztban, se optikában, se semmiben. Ez a képméret már nem a klasszikus otthoni felhasználás ezért ide már a nagyobb gépek kellenek, de azt vegyük hozzá, hogy ha az F32 ki fog kopni, de ekkora a képméret, akkor utána brutálisan zsebbe nyúlós lesz az új készülék (értsd 3-5 millió)
Tévedéseid sorozatát szeretném helyre tenni!
Te elméleteket állítasz fel, én a valóságban álltam át 400 centi széles vászonra 9400- as Epsonnal 366 centi széles képről.
ECO módban a lámpát 50%- an kihasználva tökéletes képminőséget kivetítve néztem a filmeket, most 3 perc alatt módosítottam a képméretet.
Ami nálam rendkívüli az a kábel minősége: A.Q. Coffee saját áramkörös 10% ezüst vezetésű 3 méteres, a processzorom kép felkonvertálása 8805, Sreenline Diamond vászon 1.2 gain, a falak sötét színűek.
Nem KELL ekkora képméretet megvetíteni, ha nem akarod, de a szólás igaz: minél nagyobb, annál jobb.
3 perc alatt átállítottam 7,5- ről 9 négyzetméterre: a gammán és a képminőség feljavításán korrigáltam és már jó is lett. ECO módban nem hallani a vetítőt a legkisebb párbeszéd hangnál sem, valamint 50%- on van most is a fényerő kihasználtsága. Nem kell milliókért projektort venni. A vetítőm túl van az 1050 órán ECO módban vetítve, úgy hirdetik, hogy 7 év alatt minden nap megnézhetsz 1 filmet.
Nem kell 2 lámpa és elméletek sem. Ha a kábel minőségét lesajnálod, ha fényveszteséges vásznat használsz, ha eleve nem megfelelő képminőséget kap a projektor, ha fehér a fal, akkor ne csodálkozzál, hanem változtassál a vetítési feltételeken.
Frontok: SVS Ultra Evolution Pinnacle
Marantz AV10
Zidoo UHD5000
Epson 12000B
Marantz AV10
Zidoo UHD5000
Epson 12000B
Igen, persze. Lesz lehetőségem valamikor a közeljövőben megnézni egy F32-t.
Megfogadva néhányotok tanácsát, elmozdulok egy új EPSON9400 vagy egy használt F32 felé. Köszönöm a segítséget.
Tudjátok mit nem értek?
Az élet egy csomó területén vannak ilyen önszerveződések, amivel az emberkék egymást segítik. Itt miért nincs a házimozizás környékén?
Pl. nálunk a teraszi-moziban kb. 1,8m széles a kép, ott az F22 még az agyonhasznált kínai lámpával is (szinte) túl fényes. Másoknak meg nagy kép kell, ott az 500 órás lámpa is túl halvány. Miért nem vesznek azok új lámpát akiknek nagy kép kell, majd adják (nyilván kevesebbért) tovább annak (mondjuk 500 óra után) aki közepes méretet vetít, attól meg (még olcsóbban) megvehetné az, akinek kicsi a vászna. Így mindenki optimális képet nézne ... és mindenkinek csak racionális pénzt kellene ehhez elkölteni.
A másik megoldás egy szilárdtest fényforrás használata lesz ... ami nyilván a legjobb megoldás lesz 1-2 év múlva, de most még pont NEM elég fényesek erre a feladatra pl. a LED-ek ... de ha az elmúlt évek ütemében folynak a fejlesztések, akkor már nem kell sokat várni erre sem ... remélem...
Az élet egy csomó területén vannak ilyen önszerveződések, amivel az emberkék egymást segítik. Itt miért nincs a házimozizás környékén?
Pl. nálunk a teraszi-moziban kb. 1,8m széles a kép, ott az F22 még az agyonhasznált kínai lámpával is (szinte) túl fényes. Másoknak meg nagy kép kell, ott az 500 órás lámpa is túl halvány. Miért nem vesznek azok új lámpát akiknek nagy kép kell, majd adják (nyilván kevesebbért) tovább annak (mondjuk 500 óra után) aki közepes méretet vetít, attól meg (még olcsóbban) megvehetné az, akinek kicsi a vászna. Így mindenki optimális képet nézne ... és mindenkinek csak racionális pénzt kellene ehhez elkölteni.
A másik megoldás egy szilárdtest fényforrás használata lesz ... ami nyilván a legjobb megoldás lesz 1-2 év múlva, de most még pont NEM elég fényesek erre a feladatra pl. a LED-ek ... de ha az elmúlt évek ütemében folynak a fejlesztések, akkor már nem kell sokat várni erre sem ... remélem...
Ciscoval egyetértek. A nézési távolság csökkentésével nagyobbíthatod a betekintési szöget, tehát érzetre egy kisebb méretű kép nagyobbnak fog hatni, mint egy nagyobb nézése, de távolabbról. Ami a 9400 fényességét illeti, a specifikáción olvasható 2500 lumen még új korában, talán olyan képi módozatban sem jön ki belőle, amikor is minden kék és zöld, high lamp mód van kiválasztva, tehát süvít a vas, ahogy csak kell. A legnagyobb fényt (úgy, hogy már közelítünk a mozira nézhető képi világhoz) Bright Cinema módban kapod. Itt lesz kb. fele a speckónak (kalibrálás után jó eséllyel). Ez a 360 cm-es vásznadon, zsír új izzó mellett, 0 km-sen eredményez majd 165 luxot, ami 15fL. Feltéve, hogy neutrális gain-je van a felületednek. Ha 1 alatti, pld. 0,9, akkor 13,5fL, s így tovább. Ez nem túl bitang, de ha egyből mid vagy high lamp módba kapcsolsz, akkor visszatornázhatod ezt kb. 15-re, ami még elmegy, de innentől már csak egyre kevesebb lesz, ahogy az órák mennek bele. 1 év (kb. 5-700 óra után) már csak 12-13 körül. 10-11-et elérve fogod haloványnak látni. Ez kb. 1,5-2 év, ha nem mindennap használod.
ettől tartok én is! :)
Na a vetítési távolságot nézd, mert az csak egy optikai paraméter, a fényesség csökken minél nagyobb képet vetítesz.
Ezek a kis gépek nem tudnak ennyi lument, csak high brightness módban, de kalibrálva már kb csak a felét (általánosságban).
Az epson elég fényes gép, de ekkora vászonnál már kérdéses, majd mások megmondják, de mondom, ne a 0 órás izzó képességét vedd alapul, hanem egy 500-1000 órás tulajdonságot.