asebestyen írta: ↑2024.12.05., csüt. 06:58
A nagy mintákon végzett mérések szerint sem a hajtókar hosszának bármilyen irányú változtatásától, sem az ovál-kör lánctányérok közti változtatástól nem lesz erősebb a kerékpáros. Kivételek persze mindig lehetnek, itt az AVX-en meg vannak, ennél mi sem természetesebb.
De akkor mégis miért váltanak emberek? Röviden azért, mert Mir Mur a kandúr. :)
Pogi és a 165-ös hajtókar.... a bikefitterek már régóta csökkentgetik a hajtókarhosszt, ha az indokolt - és a legtöbbször indokolt - Pogi hajtókar hosszának csökkentésében semmilyen újdonság nem volt, csak általa terjedt el a köztudatban. Érdekes, hogy a Q faktor változtatása még nem terjedt el, majd el fog.
Növeljetek hajtókarhosszt, stucnik alól ki a hézagolókat, 25mm offsetes nyeregcsőre szerelt nyerget tessék hátratolni koppig, keskeny felnire ragasztott vékonka szingót tessék 15bar-ra fújni, így jó lesz a CDA, ami nagyon fontos, főleg 150W-nál, ha szembe jön egy kolléga ...

Sebi, Te nem változol

szereted a szarkazmust

de egye fene, ez már ilyen marad
- [OFF - katt ide ha látni akarod]
- azért a bejegyzésed felvet néhány dolgot.
Az egyik, ami rendsezresen visszatérő, bár itt, épp nem dombordoik ki (csak közvtetten), az az emberi érzékenység. Vannak a tompák, az átlagos, az érzékenyek és a hiperérzékeny emberek. Azt kb érzi magának mindenki ,hova sorolandó, ez most nem is érdekes. DE amit valaki érzékel, más magasról tesz rá. De ez nem csak a kerékpározás területén nyilvánul meg, máshol is, legyen az akár hifi, vagy autó. Én pl elég érzékeny vagyok olyan dolgokra,ami az "egyensúlyi", "nyugalmi" helyzettől eltér. Persze,ezt nem úgy kell érteni,hogy ami nyugodt, az a jó, csak egyszerűen, ha már egyszer megtapasztaltál valamit,hogy működik az addig látott legjobban, ha utána csak kicsivel is kevésbé jól működik valami, azt érzed. Hogy értsük, volt régebben egy autós fórum, ahol a Swift Sporttal rendelkező egyének boncolgatták a lehetőségeket. Ez az autó magaskompressziós motorral van szerelve, ami azt jelenti, hogy minimum 98-as benya kell bele. Lehet bele tenni 95-öst, de akkor az ECU az előgyújtást állítja és ez teljesítménycsökkenéssel jár. Nos, ebben a csoportban voltak olyanok, akik az autó menetdinamikájában semmi eltérést nem éreztek, ha azt 100-as benzinnel etették, vagy 95-el. Mások meg azt is megérezték, ha nem ugyanazon az ÖMV kúton tankoltak, de elvileg ugyanazt a benzint (ami nem teljesen igaz, mert az adalékolás sok kúton a helyszínen történik és elétrő lehet, de pl a kisforgalmú kutakon a sokáig tárolt 100-as benya kezd elveszteni a kompressziótűrését (oktánszám).
De visszatérő mosolyra ad okot a hangfalak miliméterpontos forgatása és hasonló dolgok (amikkel én direkt cukkolom a közönséget
). Hidd el (nem fontos,ez csak egy szófordulat), ezek léteznek. Azok főleg elhiszik,akik már legalább egyszer átélték,hogy a saját rendszerük be lett forgatva, úgy tisztességesen. Persze,ennek van hátulütője,mert utána már nem mernek hozzányúlni és ha állítani kell valamit, csörög a telefon. Ma is épp egy bemutatórem lesz porondon, amitől kicsit előre félek, mert egy JMLab Utopia van ott és nem vagyok benne biztos,hogy ez a legjobb választás oda, de megtesszük, amit megkövetel a haza. (amúgy a lemezjátszós topicba tettem egy tesztet, ahol apró dolgokból lehet megmondani, melyik-melyik. megcsinálhatod, 50-50)
Ezt most bringára akkor nem kel lefordítani. (lánc, kenés, guminyomás, ésatöbbi-ésatöbbi)
A hajtókar hosszának rövidítése valóban egy régi történet. A fitterek régen emlegetik,hogy 160-162mm környékén lenne a számításaik szerint nem optimális, "maximális". Ettől függetlenül a gyakorlat nem teljesen hozta még ezt el, de bármi lehet. Nagyon régen mennek sokan rövidebb hajtókarral, de ezt az esetek igen nagy hányadában nem a hajtás hatékonysága szülte, hanem ezek a gazemberek lejtőn is tekernek a kanyarban és ott a rövidebb karral jobban tudják feszegetni a határaikat, a hajtókar leérése nélkül. A Merida kitalálta az akkori terndekkel ellentésen a Reactonál, hogy a középcsapágy esését csökkentik, pont e célból és a szokásos 70mm helyett 60-ra álíltották (járulékos hozadéka,hogy az üléspozíció fentebb kerül,jobban lehet hasalni), de hosszútávon nem aratott sikert, de mai napig, úgy látom megőriztek ebből valamit, mert a Rotox gépének geoját nézegetve azt figyeltem meg, hogy XS méretig 70mm a BB esés, után 66mm, kompenzálandó a hosszabb kurblit.
Hézagolók ,fejcső,stb... A versenybicikli, ahogy a neve mutatja, versenybicikli. A versenyzők egyik nagy célja, azon a biciklin a lehető legáramvonalasabban ülni, mélyen előre hajolni. Szívük szerint olyan bicikliket használnának,amit pärt nemrég betett a hosszú stucnival... Ez persze túlzás, de sokan annyira lemennek vázméretben, amennyire le tudnak, ugyanis az UCI szabályok a beállított kerákpár méreteit igen szigorúan szabályozzák (pl a nyeregorr is ide tartozik, aminek helyzete több fixált méret kiindulópontja), pont ezt megakadályozva, hogy sokan az aszfaltot nyalják, mert legszívesebben azt tennék. Ez egy örök harc az UCI szabályozás ellen,hogy tudják a szabályokon belül tartani a bringát, de azon lehető legjobb aerodinmaikus pozíciót felvenni. Igen, mert más az élet, amikor 50 vagy fölötte kell közlekedni és más, ahol mi közlekedünk. De saját példámon tudom, amikor tavasszal kiszabadultam pár DKSI edzésre és elkezdtünk menni, már éreztem,hogy a Pinarellon a kormányt lentebb kell fordítani, amit beálíltottam mezei lötyögésre egyedül. A gyártók is megtesznek ezért mindent, ezért vannak ezek az irdatlan alacsony fejcsövek és ezért aratott hosszútávon sikert az aero geometria (ami az AVX-en is elterjedt elég rendesen: Szalon, Ati, Géza,valamikor Lacee,immáron Te... szójon,akit kihagytam), aminek eredeti rendeltetése nem az,hogy maga a váz aerodinmaikus legyen, hanem a bringa és az azon ülő rider együtt. Olyan geometriai "fogásokat" alkalmaztak (pl elnyújtott felső vázcső, lásd Ati Deájának a lankásabb nyergcsőszögét és a meredek fejcsövet), amivel azt segítik, hogy a versenyző, a szabályokon belül maradva, minél jobban feküdjön a bringán. A hézagolók használata, vagy nemhasználata innen nézve érthető, amit nem kötelező nem használni és senki nem röhög, ha valakinek van betéve hézagolás, ha neki úgy adja ki. Ahogy az se törvényszrű, ha Poginak a rövideb vált be, akkor Trane se érzi jól,hogy neki a hosszabb.
Igen, tudom, aki itt van, nem versenyző, kivéve, ha mégis. Ez nem is érdekes és nem is csinált ebből senki problémát, ha valaki "lifegni" vesz bringát és tele van tolva hézagolóval. Itt mindent szabad

avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu