Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Mélysugárzók

manutdfan
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: manutdfan »

Sziasztok!

Sajnos elég amatőr vagyok per hangtechnika, ezért egy kis segítséget szeretnék kérni tőletek. Hozzámvágtak ma egy Kenwood KS-201 HT passzív mélyládát, amit rákötnék a HIFI-mre, lévén van SW kimenetem. Csakhogy mono, míg a láda bemenete sztereo. Ebben az esetben milyen módon kössem? Vagy esetleg a hangfalkimenetekre menjen a láda, és onnan a jel tovább a hangfalakra?

Előre is köszi a segítséget!

Karesz

<>
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 4

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: <> »

Üdv mindenkinek!

Érdeklődnék hogy van-e valakinek tapasztalata a JBL Balboa 230-as subbal kapcsolatban?Egy 20nm-es szobába elég lehet?Elég kicsi mély van benne,de ahhoz képest nagyon táltos 220W-os erősítője van,szóval a 100w rms szerintem meg se kottyan neki.Másik kérdésem pedig,használtan mennyiért érdemes megvenni még kb?Alternatíva ebben az árkategóriában esetleg ami jobban megéri?

KMT
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 81

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: KMT »

Üdv Tisztelt Fórumtársak!

Inkább csak passzív mintsem aktív tagja vagyok a fórumnak, de szeretnék kérdezni, ami sokak számára már lerágott csont, ezért előre is elnézést.
Tulajdonképpen csak pontosítani szeretném a subwoofer elhelyezésére vonatkozó "alapszabályt". Ugye a hallgatási pozícióba teszem és végigjárom a szobát. De ezzel kapcsolatosan néhány kérdésem lenne.
1. A hallgatási pozícióba a földre vagy pedig fül magasságba kell helyezni?
2. A membrán merre fele kell hogy nézzen? TV-vel szembe vagy pedig háttal esetleg oldalra? (előre fele sugárzóval rendelkezem)

Köszönöm a válaszokat!

Bár ezt a módszert sose próbáltam, logikusnak hangzik a hallgatási pozícióba (felemelve) tenni, hisz az egész arra alapulna, hogy reverzibilis a dolog.
Nem hiszem, hogy sokat számítana, hogy merre néz a membrán. De talán a legjobb, ha nagyjából magad felé néz a membrán. Tehát a szoba szemközti részébe mész, akkor forgasd el.

szabo_pitty
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 97

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: szabo_pitty »

Inkább csak passzív mintsem aktív tagja vagyok a fórumnak, de szeretnék kérdezni, ami sokak számára már lerágott csont, ezért előre is elnézést.
Tulajdonképpen csak pontosítani szeretném a subwoofer elhelyezésére vonatkozó "alapszabályt". Ugye a hallgatási pozícióba teszem és végigjárom a szobát. De ezzel kapcsolatosan néhány kérdésem lenne.
2. A membrán merre fele kell hogy nézzen? TV-vel szembe vagy pedig háttal esetleg oldalra? (előre fele sugárzóval rendelkezem)

Köszönöm a válaszokat!

Ez, egy érdekes kérdés. Nekem, bandpass ládám van, amelyen egy oldalon vannak a reflex csövek. Amikor beteszem a hallgatási helyre, akkor hogy fordítsam? Ez a kérdés vonatkozik a többi, nem lefelé sugárzó mélynyomóra is.
Erősítő: Marantz SR7005, Hangsugárzók: Monitor Audio Silver 200, Silver 50, Silver C150, Jamo SW505E, Magnódeck: Yamaha KX-390, CD: Marantz CD5000, LP: Technics SL-BD2, BD: Pioneer BDP-LX58, TV: LG42LF652V, Hangfal kábel: Monitor Atmos Air 309 Cu, IC: KáCsa KCO-IS100 Média-lejátszó: Dune HD Base 3D

Modo

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: Modo »

Köszönöm a válaszokat!

szamóca
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4094

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: szamóca »

Nem dupla tekercses, DIY szub én tettem bele a hangszórót. De az erősitő papirja is azt irja , használjam az Y kábelt.

Mi az erősítő típusa? Kíváncsi lennék a rajzára.

Ne keverjük!

A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.

Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot , ami tartalmazza a hangszórót, és a hangsugárzás javító foglalatot, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb) A hangsugárzást javító foglalat lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap" hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.

Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.

Senki nem hívja a kanalat villának, vagy késnek, evőpálcikának, pedig ezek is evőeszközök. Akkor miért is hangfal a basszusreflex, zárt, TL, stb. rendszerű hangsugárzó?

szabo_pitty
V.I.P.
V.I.P.

Mélysugárzók

Erre, kíváncsi vagyok. Hogy is van ez? Azért kérdezem, mert úgy emlékszem, hogy a katalógus azt írja, hogy az én mélynyomómban is dupla tekercses hangszóró van. (Jamo SW-505E)

Előkerestem a prospektust és az áll benne, hogy 6 rétegű tekercses. Mit is jelent ez?
Erősítő: Marantz SR7005, Hangsugárzók: Monitor Audio Silver 200, Silver 50, Silver C150, Jamo SW505E, Magnódeck: Yamaha KX-390, CD: Marantz CD5000, LP: Technics SL-BD2, BD: Pioneer BDP-LX58, TV: LG42LF652V, Hangfal kábel: Monitor Atmos Air 309 Cu, IC: KáCsa KCO-IS100 Média-lejátszó: Dune HD Base 3D

Vendég

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Lehetséges , hogy dupla tekercses a mélysugárzód

Nem dupla tekercses, DIY szub én tettem bele a hangszórót. De az erősitő papirja is azt irja , használjam az Y kábelt.

szabo_pitty
V.I.P.
V.I.P.

Mélysugárzók

Erre, kíváncsi vagyok. Hogy is van ez? Azért kérdezem, mert úgy emlékszem, hogy a katalógus azt írja, hogy az én mélynyomómban is dupla tekercses hangszóró van. (Jamo SW-505E)

muvimi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 449

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: muvimi »

Na hát kipróbáltam , nálam ez nagyon másként lehet. Lehúztam az egyik RCA-t a szubról és eltűnt a mély 50 százaléka legalább.

Vendég

Mélysugárzók

Ha a forrás sztereó jelet szolgáltat, akkor a szub két RCA bemenete után, két soros ellenálláson áthaladva összegzik a jelet, magyarán "monosítják."
Y kábel használata akkor indokolt, ha a forrás sztereó, és a szub bemenete mono. Ekkor a kábelben összegzik a két csatorna jelét.
Ha a forrás mono jelkimenettel rendelkezik, akkor a szub akár mono, akár sztereó bemenettel rendelkezik elég a mono összekötés.
(Kivéve persze a megátalkodottakat, akik kihallják ezt is, és még a bíborosi áldást a kábeleken. :-)

Na hát kipróbáltam , nálam ez nagyon másként lehet. Lehúztam az egyik RCA-t a szubról és eltűnt a mély 50 százaléka legalább.

szamóca
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4094

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: szamóca »

De azt szeretném tudni, hogy milyen esetben nem elég

Ha a forrás sztereó jelet szolgáltat, akkor a szub két RCA bemenete után, két soros ellenálláson áthaladva összegzik a jelet, magyarán "monosítják."
Y kábel használata akkor indokolt, ha a forrás sztereó, és a szub bemenete mono. Ekkor a kábelben összegzik a két csatorna jelét.
Ha a forrás mono jelkimenettel rendelkezik, akkor a szub akár mono, akár sztereó bemenettel rendelkezik elég a mono összekötés.
(Kivéve persze a megátalkodottakat, akik kihallják ezt is, és még a bíborosi áldást a kábeleken. :-)

Ne keverjük!

A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.

Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot , ami tartalmazza a hangszórót, és a hangsugárzás javító foglalatot, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb) A hangsugárzást javító foglalat lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap" hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.

Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.

Senki nem hívja a kanalat villának, vagy késnek, evőpálcikának, pedig ezek is evőeszközök. Akkor miért is hangfal a basszusreflex, zárt, TL, stb. rendszerű hangsugárzó?

Vendég

Mélysugárzók

Mert nem minden esetben elég a mono kábel.

De azt szeretném tudni, hogy milyen esetben nem elég

KMT
V.I.P.
V.I.P.

Mélysugárzók

Mert nem minden esetben elég a mono kábel.

Vendég

Mélysugárzók

Nem értem akkor nekem miért Y ajánlottak...ÉS eleve miért van Y gyártva akkor..

earforce
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3003

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: earforce »

A vas hátulját megnézve a sub output már egy összegzett áramkörön adja ki az L+R jelet, tehát elég egy monó kábel, nem kell sztereó, teljesen felesleges.
Ha az erősítő kimenetén is L, R külön jönne ki, akkor kéne a dupla változat.
SYNOLOGY|ZIDOO Z30PRO|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 1.6|REL S3 SHO|CHORD MOJO|DAN CLARK NOIRE X

KMT
V.I.P.
V.I.P.

Mélysugárzók

Azért, hogy ha előfok-kimenetről hajtanád, ne kelljen Y kábelt használni, hanem jó legyen a sztereó IC. Gondolom.

Vendég

Mélysugárzók

Szerintem mindkét megoldás ugyanaz. Az Y nem szükséges, mert az R és L bemenet közösítve van belül, tehát feleslegesen osztod el, majd adod össze a két jelet, a végeredmény ugyanaz.

De akkor minek van L és R ha ugyan az mindkettő?

KMT
V.I.P.
V.I.P.

Mélysugárzók

Szerintem mindkét megoldás ugyanaz. Az Y nem szükséges, mert az R és L bemenet közösítve van belül, tehát feleslegesen osztod el, majd adod össze a két jelet, a végeredmény ugyanaz.

Tiamat
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 37

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: Tiamat »

Elvileg igen...

Gyakorlatilag is elég.

Vendég

Mélysugárzók

Igen, az 1ik itt mono. Szóval akkor elég a szimpla RCA-RCA? És akkor a mono-ba menjen?

Elvileg igen...

iceman82

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: iceman82 »

Nekem Y ajánlottak hozzá, mert csak a két bemeneten együtt használva tudja az LFE jelet feldolgozni, vagy hogy magyarázták. Bár nálam nincs monósitva az egyik oldal ahogy itt, most vettem észre. Akkor viszont valóban elég lehet egy szimpla RCA-RCA

Igen, az 1ik itt mono. Szóval akkor elég a szimpla RCA-RCA? És akkor a mono-ba menjen?

Vendég

Mélysugárzók

Szerintem meg mezei monó RCA kábelre van szüksége, amivel összeköti az erősítő monó sub kimenetét és a szubsugárzó monó bemenetét.

Nekem Y ajánlottak hozzá, mert csak a két bemeneten együtt használva tudja az LFE jelet feldolgozni, vagy hogy magyarázták. Bár nálam nincs monósitva az egyik oldal ahogy itt, most vettem észre. Akkor viszont valóban elég lehet egy szimpla RCA-RCA

iceman82

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: iceman82 »

Szerintem meg mezei monó RCA kábelre van szüksége, amivel összeköti az erősítő monó sub kimenetét és a szubsugárzó monó bemenetét.

Megmondom őszintén ezzel most kicsit meg vagyok lőve, várom a javaslatokat a hozzáértőktől, hogy lenne a legjobb. Nem vettem még kábelt. Melyik megoldásnak mi az előnye és mi a hátránya?

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11334
Kapcsolat:

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Igen neked egy Y kábelre van szükséged, egy ilyenre.

http://media.220volt...io+kabel+2m.jpg

Válasz küldése

Vissza: “Hangsugárzók”