Azt írják sok helyen, hogy mérhetetlen a kábelek közti különbség, tehát amit hallunk az csak az agyunk műve.
Elképzelhető, hogy ez esetenként tényleg így van.
Viszont én egyszer teszteltem egy Focal Elegia fejhallgatót, amire az általános "panasz" sok esetben az volt, hogy kevés a mélye. Tény és való a gyári kábellel elég száraz, de közel sem vállalhatatlan. Mivel minden fejhallgatót a saját kábeleimmel használok, természetesen itt is rövid időn belül átcseréltem. Egy ügyfél szavaival élve "mintha kaptam volna egy másik fejhallgatót". Erre a hallgatóság általában bólogat, közben pedig azt gondolja, hát persze nézz csak hülyének. És itt jön a csavar. Az éppen nálam lévő MiniDSP EARS "fejmikrofonnal" lemértem az Elegia-t. Először a gyári kábellel addig igazgattam, hogy a legjobb frekvenciamenetet mutassa. Ugyanis, ha már egy kicsit rosszul áll a fejhallgató a mikrofonon, a mélyek az elsők amik drasztikusan lecsökkenhetnek a mérésnél. Tehát miután lemértem a gyári kábellel, a fejhallgató elmozdítása nélkül, ha el is mozdult az csak a mérés hátrányára válhatott, kicseréltem a kábelt a sajátra és azzal is lemértem. Úgy érzem nem kell magyaráznom, az alábbi két pár ábrán szemmel látható a különbség. A mély tartományban kb.+3-4dB a saját kábelnél. Aki ezt nem hallja, már bocsánat, de süket (és nem siket). Tehát sikerült megmérnem a mérhetetlent. Magyarul van illetve lehet különbség a kábelek között, akár hallja ezt valaki, akár nem.
A mérést egy másik alkalommal is elvégeztem, a mikrofon szoftver más beállításaival. Az eredmény ugyan az volt.
Az 1. és a 3. az eredeti, a 2. és a 4. a saját kábel mérési ábrája.