Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Békés, boldog karácsonyt kíván mindenkinek az AVX team!
Diy csöves (vagy hibrid) erősitő épités
Diy csöves erősitő épités
1 hour ago, CHZ said:
Remélem nem veszed kötekedésnek!
Potihoz érdemes lenne kis panelt készíteni, kivezetései nem bedrótozáshoz lett tervezve.
Nem nagy munka, erősítőd szerelését és belső kialakítását biztos nem rontaná, hosszútávon stabilabb lehetne.
Ismét problémád lehet mint múltkorában, előre nem tervezett távos megoldás beillesztésével...
Á, dehogy veszem kötekedésnek. Vagy lesz PCB vagy nem. Az idő megmondja. Már mint az én időm.
Viszont az tuti, hogy távos lesz, mivel a fotón látszódik is az Arduinós kütyü. Ott a buzerátor vezérlője. Csili vili lesz, meglátja mindenki! Mindenesetre nem biztos, hogy kb 30 mm-es bekötésért érdemes külön NYÁK-ot készítenei. De majd meglátom. Egyelőre még a tápot kell feléleszteni holnap.
Dys-cus, a DysCus kimenők, konstruktőre.
Trollok, guruk, és egyéb hozzá nem értők kíméljenek!
3 hours ago, tibi62 said:
Én is a TAD csövekre gondoltam. Ismerem a Stageshop boltot a Fő utcában. Jelenleg Psvane KT88-T-MII/2csövek vannak az erősítőben. Ebből halt meg az egyik cső. A PSvane nagyon jó hangú cső. Nagyon drága. Főleg ha ilyen hamar tönkre tud menni.
Semmi gond! Akkor javaslom a kedvenc boltom csöveit, ahol akár egy darabot is rendelhetsz.
https://www.hificollective.co.uk/catalo ... /kt88.html
Drágának biztos drága, de elég jó cső.
2018. 05. 16. at 9:00, dys-cus írta:
Remélem nem veszed kötekedésnek!
Potihoz érdemes lenne kis panelt készíteni, kivezetései nem bedrótozáshoz lett tervezve.
Nem nagy munka, erősítőd szerelését és belső kialakítását biztos nem rontaná, hosszútávon stabilabb lehetne.
Ismét problémád lehet mint múltkorában, előre nem tervezett távos megoldás beillesztésével...
- tibi62
- Törzsvendég

- Értékelés: 283
Én is a TAD csövekre gondoltam. Ismerem a Stageshop boltot a Fő utcában. Jelenleg Psvane KT88-T-MII/2csövek vannak az erősítőben. Ebből halt meg az egyik cső. A PSvane nagyon jó hangú cső. Nagyon drága. Főleg ha ilyen hamar tönkre tud menni.
1 órája, tibi62 írta:
Melyik KT88 csövet ajánljátok megvételre?
Ha találsz a meglévő típusút, akkor ilyen gyártmányú párba válogatott csövet vennék.
Így egypár megvételével megúszhatod, egyébként 4db összeválogatott csövet javasolnék (TAD jó választás lehet)
36 minutes ago, tibi62 said:
Szia, Köszönöm a tanácsod! A cső lehet a hibás. Felcseréltem két csövet és a hiba a másik foglalatnál is jelentkezett. Így az erősítő rendben van, csak a cső nem jó. Ilyenkor mind a négy KT88 csövet cserélni kell, vagy elég a rossz helyett betenni egy újat, vagy cseréljek mind két oldalon egy-egy új csövet és hagyjak bent két régit mind a két oldalon, hogy egyforma legyen a két oldal? Én kb. fél évente szoktam megmérni a munkapontokat. Most is csak azért, mert az erősítő áthelyezésénél hozzá értem a bias beállító potikhoz és megakartam bizonyosodni, hogy elállítódottak e a munkapontok. A régi csövekben kb 200 óra van.
Az a minimum, hogy egy-egy oldalon mindkét cső egyforma legyen. A maximum a 4 cső cseréje. Én ezt javasolnám. A másik 3 megmaradna tartaléknak. Mindenesetre a 200 óra rendkívül kevés, már a JJ csőgyár csöveinek megbízhatóságát is eléri.Azokkal 3-szor jártam úgy (300B KT88, 6550) , hogy a négy csőből egy éven belül eldurrant egy.
Én a TAD áőltal válogatott csöveket javaslom, amik ugyan nem a legolcsóbbak, de nem is a legdrágábak, viszont nagyon le vannak ellenőrizve, és úgy tudom jár rájuk félév gari is. Hazánkban Forintért beszerezhető:
https://stageshop.hu/tad-kt88-str-premi ... c2565a6ca6
Esetleg kérdezd meg, van-e cryo válogatott, vagy rendelhető-e. Az kicsit drágább, de az ilyen csövek nagyon jók minőségileg.
És van még egy lehetőség: írsz az erősítő gyárnak, és mond el nekik, hogy ilyen, meg ilyen gyáriszámú erősítőben megpukkadt a cső. Küldjenek olcsón egyet, mert mérgedben ihaj-csuhaj. Esetleg ha van a csőnek gyári száma, akkor azt is írd meg nekik. Remélem segítettem.
1 hour ago, adamo3 said:
dys-cus!
Mikor lesz Vásárhelyen találkozó?
- tibi62
- Törzsvendég

1 perce, CHZ írta:
Csövek felcserélésével egyértelműen megtudhatod, ha hibás a cső, első lépés ez legyen.
Ha áthelyezve sem folyik áram, biztos rossz a cső.
Amennyiben új helyen működik, akkor az eredeti foglalatában mérd végig a feszültségeket.
Fűtése gondolom van, ezt láthatod, mérni sem kell.
Segédrács (g2,kivezetés 4) feszültségét ellenőrizd kb 450V, segédrács ellenállása is megszakadhat.
Anódfeszültség 3 kivezetés 450V
A cső lehet a hibás. Felcseréltem két csövet és a hiba rossz csővel a másik foglalatnál is jelentkezett. Most beraktam mind két oldalra két régebbi KT88 csövet, hogy egyforma legyen a két oldal. Melyik KT88 csövet ajánljátok megvételre?
- tibi62
- Törzsvendég

1 órája, dys-cus írta:
Hi!
A föld és gondolom egy katódba helyezett ellenálláson mértél valamekkora feszültséget. Ha itt nem mérsz semmit, akkor az azt jelenti, nem működik a cső. Ennek oka több minden lehet.
1, megszakadt a fűtés
2, leszakadt vagy a katód, vagy az anódra menő vezeték,
3,megszakadt a kimenő trafó megfelelő tekercse,
4, Ha van katód kondenzátor, az átütött, zárlatos lett.
Szóval ennyi.
Elősször próbáld a két csövet felcserélni. Ha a hiba átmegy a másik oldalra, akkor a cső a hibás, mehet a kukába. Ha a hiba helye nem változik, akkor fordulj szakemberhez.
Mindenesetre azt a 450 Voltot nem értem. Az az anódfesz lehet egy KT88-nál. Annak nem sok köze van a munkapont állításhoz, csak annyiban változik ha tekergeted a potit amennyi fesz változás fellép a kimenő tekercsének ellenállása miatt. Ez mondjuk kb 3 Volt változást jelent a táp puffere, és az anód között mérve.
A munkapontokat nem kell sűrűn állítgatni. Az egy rossz szokás. Szélsőséges esetben el lehet durrantani a végcsövet vele. Én ezért nem is javaslom a szükséges potik, mérőpontok kivezetését. A laikus tekergeti, aztán PIKK, és kész a baj. A beállítás annyi, hogy az új csöveket beállítjuk, majd kb 20 óra járatás után utánállítjuk. Remélem tudtam segíteni. Ha nem boldogulsz, írj PÜ-t.
Szia, Köszönöm a tanácsod! A cső lehet a hibás. Felcseréltem két csövet és a hiba a másik foglalatnál is jelentkezett. Így az erősítő rendben van, csak a cső nem jó. Ilyenkor mind a négy KT88 csövet cserélni kell, vagy elég a rossz helyett betenni egy újat, vagy cseréljek mind két oldalon egy-egy új csövet és hagyjak bent két régit mind a két oldalon, hogy egyforma legyen a két oldal? Én kb. fél évente szoktam megmérni a munkapontokat. Most is csak azért, mert az erősítő áthelyezésénél hozzá értem a bias beállító potikhoz és megakartam bizonyosodni, hogy elállítódottak e a munkapontok. A régi csövekben kb 200 óra van.
17 órája, tibi62 írta:
Szeretném kérdezni, hogy Egy KT88 csőnél szeretném beállítani a munkapontot, de nem tudom, mivel a műszer nulla értéket mutat. A másik háron KT88 végfokcsőnél be tudom állítani a 450 v-t. Korábban mind a négy cső rendben volt. Tönkre mehetett a cső?
Csövek felcserélésével egyértelműen megtudhatod, ha hibás a cső, első lépés ez legyen.
Ha áthelyezve sem folyik áram, biztos rossz a cső.
Amennyiben új helyen működik, akkor az eredeti foglalatában mérd végig a feszültségeket.
Fűtése gondolom van, ezt láthatod, mérni sem kell.
Segédrács (g2,kivezetés 4) feszültségét ellenőrizd kb 450V, segédrács ellenállása is megszakadhat.
Anódfeszültség 3 kivezetés 450V
dys-cus!
Mikor lesz Vásárhelyen találkozó?
13 hours ago, tibi62 said:
A multiméterrel mérem. A test a hangfal kimenet nagatív csatlakozóján, a piros kábel a munkapont beállítás érinkezőjéhez téve. Mind a négy végfokcsőnek külön van az érintkezője és a potis beállítási lehetősége. Az erősítő / Ayon Spirit /
Hi!
A föld és gondolom egy katódba helyezett ellenálláson mértél valamekkora feszültséget. Ha itt nem mérsz semmit, akkor az azt jelenti, nem működik a cső. Ennek oka több minden lehet.
1, megszakadt a fűtés
2, leszakadt vagy a katód, vagy az anódra menő vezeték,
3,megszakadt a kimenő trafó megfelelő tekercse,
4, Ha van katód kondenzátor, az átütött, zárlatos lett.
Szóval ennyi.
Elősször próbáld a két csövet felcserélni. Ha a hiba átmegy a másik oldalra, akkor a cső a hibás, mehet a kukába. Ha a hiba helye nem változik, akkor fordulj szakemberhez.
Mindenesetre azt a 450 Voltot nem értem. Az az anódfesz lehet egy KT88-nál. Annak nem sok köze van a munkapont állításhoz, csak annyiban változik ha tekergeted a potit amennyi fesz változás fellép a kimenő tekercsének ellenállása miatt. Ez mondjuk kb 3 Volt változást jelent a táp puffere, és az anód között mérve.
A munkapontokat nem kell sűrűn állítgatni. Az egy rossz szokás. Szélsőséges esetben el lehet durrantani a végcsövet vele. Én ezért nem is javaslom a szükséges potik, mérőpontok kivezetését. A laikus tekergeti, aztán PIKK, és kész a baj. A beállítás annyi, hogy az új csöveket beállítjuk, majd kb 20 óra járatás után utánállítjuk. Remélem tudtam segíteni. Ha nem boldogulsz, írj PÜ-t.
- tibi62
- Törzsvendég

A multiméterrel mérem. A test a hangfal kimenet nagatív csatlakozóján, a piros kábel a munkapont beállítás érinkezőjéhez téve. Mind a négy végfokcsőnek külön van az érintkezője és a potis beállítási lehetősége. Az erősítő / Ayon Spirit /
Hol mérsz 0 Voltot?
- tibi62
- Törzsvendég

Szeretném kérdezni, hogy Egy KT88 csőnél szeretném beállítani a munkapontot, de nem tudom, mivel a műszer nulla értéket mutat. A másik háron KT88 végfokcsőnél be tudom állítani a 450 v-t. Korábban mind a négy cső rendben volt. Tönkre mehetett a cső?
- SoundMania
- V.I.P.

- Értékelés: 1298
2018. május 15. at 18:55, dys-cus írta:
Kedves Hori Ton!
Szépen megszerelted, én NYÁK nélkül nem tudok ilyen szépen dolgozni. És a dizájn is szép, egyszerű, nem agyon csicsázott.
Viszont van néhány észrevételem, amit esetleg PÜ-ben megbeszélhetünk. Elöljáróban annyit, hogy ha már annyi pénzt belefektettél, akkor egy kicsit jobb alkatrészeket is bele tehettél volna. A MOX ellenállás nem fog audionótos hangot adni. Ugye jól látom, hogy az van benne. Ha megkeresel, megtanítalak mérni is, és akkor egy kis ellenállás válogatással közelebb kerülhetsz az AN hanghoz. Én segíteni akarok, mert látom, te teszel is azért, hogy olyan hangzásod legyen, amilyet szeretsz. Mások meg majd vagy méltánytalanul kritizálnak, mint engem, vagy csontig beny... Hidd el ez utóbbi károsabb, nem más, mint a rossz indulatnak a hétköznapokban történő megjelenése. Sajnos van tapasztalatom.
Kritizálnivalót mindenkiben lehet találni. Benned , meg az erősítőidben is. Függetlenül attól , hogy valaki csak ért hozzá vagy csinált is már csövest. Először azt nézd meg ki mondja! Mert úgy látom sokszor azzal nem vagy tisztában. Ez persze részben a jóindulatod eredménye lehet. De nem kell mindig jónak lenni.
6 hours ago, AST said:
Thank You Swollen Eye Nagyfőnök.
Amúgy ha jól emléxem a Vigadóban augusztusban lesz King Crimson koncert. Állítólag a facén már 50 rugóért árulják a jegyeket. Remélem Fripp még jól tolja a vonót.
- AST
- Nincs visszaút

- Értékelés: 34
12 perce, dys-cus írta:
Barátom! Nem én vagyok a magas lovon, hanem az, akinek halvány gőze sincs az elektronikáról és úgy osztja az észt. Ha már elolvastad a hozzászólásaim, akkor tudhatnád, én sokat tettem a DIY mozgalomért. Amúgy senkit nem oktatok ki. Azt viszont nem tűröm, hogy valaki dehonesztizálólag írjon rólam. Volt olyan, aki az életemet fenyegette ebben a topicban...
Amúgy meg az önimádatot ne keverd azzal össze, ha valaki büszke a munkájára. Viszont igen, jól szólnak az erősítőim. Gyere el a vásárhelyi összejövetelre, és ott magad is meghallgathatod. De akár hozzám is eljöhetsz, hozhatod kedvenc zenéd is. Keress PÜ-ben. Én barátsággal vagyok irántad, lécci te is így viselkedj. Én nem sértegetlek a hozzászólásom egyetlen szavával sem, még te végig ezt teszed. Szóval ez egy műszaki jellegű topic nem pedig sértegetős. Ha a stílusom meg számodra nem megfelelő, akkor ne olvasd el. Mivel nem építesz, így semmi fajta információ nincs az írásaimban a részedre. Viszont örülök, hogy szereted a jó zenét.
A minap este időt szakítottam arra, hogy össze gletteljem a golyóimat, meg mellék tevékenység cím szó alatt a DyerAmp dobozát. Erre azért van szükség, hogy a kényes ínyű reklamálók is megnyugodjanak, hogy nem fog látszódni a doboz konstrukciójának lényege, a hegesztés. Remélem legalább is. Van aki azzal példázódik, hogy csúnyák az erősítőim. Igaz, ő még egy darabot sem csinált, de feljogosítva érzi magát a tudálékosságra. Szóval gletteltem. Ezt kétszer kell elvégezni. Először nagyjából, aztán pedig be kell szerelni a PCB lapokat, hogy minden pontosan passzoljon. Ehhez a készülék teteje felől sűllyesztett fejű csavarokat kell eldugni, amik a távtartókat rögzítik. A süllyesztést holnap fogom ugyancsak gletteléssel elrendezni. Hogy miért nem lehet egy lépésben? Azért, mert a rengeteg csiszolópor a távtartók beszerelése előtti fekete matt festést letakaríthatatlanná teszi. Szóval két glett, két csiszolás. Az alábbi fotókon azt látjátok, hogy a doboz össze van glettelve, valamint belül a távtartók beállítva a NYÁK-ok lyukaihoz, vagy fordítva. Remélem sikerült segíteni a doboz elkészítésében. Egy ilyen amp megépítése sok munka, azért kerül annyiba, amibe kerül. Persze ha van egy ilyen lehetőség, hogy egy dyer leközli, hogy hogy kell megcsinálni egy ilyen produkciót, akkor a dolog olcsón megúszható, ki kell hasznáűlni. De viszont ingyenben soha nem lesz. Amúgy meg igaz az, hogy elmarad a sok kísérletezés, próbálkozás, stb. Szóval ma csiszolok.
10 hours ago, AST said:
Kedves Dys-cus nem vagyunk barátok, tényleg nem építettem semmit és nem is szándékozom, ezek szerint aki nem épít semmit sem az ne is mondjon véleményt, na ne már, ugye viccelsz, szerintem le kellene szállni a magas lóról , olvasgatom ezt a topicot is (talán szabad), és bizony nagyon tudod osztani az észt, mindenkit kioktatni, szerintem ha szerényebben viselkednél talán nem váltanál ki ellenszenvet sok emberben, meg ez az önimádat ami szinte az összes hozzászólásodból sugárzik, aztán az sem szimpatikus, hogy mindenki süket és hallás károsult aki esetleg nem a Te ízlés világodnak megfelelő, pláne nem a Te általad épített erősítővel hallgat zenét, én elhiszem, hogy jó erősítőket és kimenőket készítesz, de talán lehet, hogy más is..
Barátom! Nem én vagyok a magas lovon, hanem az, akinek halvány gőze sincs az elektronikáról és úgy osztja az észt. Ha már elolvastad a hozzászólásaim, akkor tudhatnád, én sokat tettem a DIY mozgalomért. Amúgy senkit nem oktatok ki. Azt viszont nem tűröm, hogy valaki dehonesztizálólag írjon rólam. Volt olyan, aki az életemet fenyegette ebben a topicban...
Amúgy meg az önimádatot ne keverd azzal össze, ha valaki büszke a munkájára. Viszont igen, jól szólnak az erősítőim. Gyere el a vásárhelyi összejövetelre, és ott magad is meghallgathatod. De akár hozzám is eljöhetsz, hozhatod kedvenc zenéd is. Keress PÜ-ben. Én barátsággal vagyok irántad, lécci te is így viselkedj. Én nem sértegetlek a hozzászólásom egyetlen szavával sem, még te végig ezt teszed. Szóval ez egy műszaki jellegű topic nem pedig sértegetős. Ha a stílusom meg számodra nem megfelelő, akkor ne olvasd el. Mivel nem építesz, így semmi fajta információ nincs az írásaimban a részedre. Viszont örülök, hogy szereted a jó zenét.
Kedves dys-cus!
Ismét köszönöm az elismerő szavaidat. Igen az alkatrészek átlagosak, semmi rendkívüli nincs bennük. Talán a kábelek egy része ami a fotón nem látszik, ezüst. A célom az volt, hogy első kőrben megépítem minimális módosítással a rajzon lévő kapcsolást és, ha úgy bejön, akkor majd lépésről-lépésre kicserélgetem. Az első bekapcsolás után akkora volt a vigyor az arcomon, hogy még most is vigyorgok! :-)) Tudom,hogy nehéz elhinni, pláne akkor amikor teljesen új, bejáratlan elektronikáról van szó, de a megszólaló zenéket hallgatva egyszerűen nincs semmi hiányérzetem, nem érzek késztetést arra, hogy bármit is cseréljek, javítsak rajta! Jelenleg így tökéletes, ahogyan van. (nekem) Mindenesetre köszönöm a segítő szándékodat és a jövőben talán majd élek is vele.
Üdv,Laci
CD futómű: Jadis JD2
DAC: Pro-ject Dac Box rs2
Digitális futómű: Auralic Aries Femto (tuningolt ház,táp)
Deck: Nakamichi LX5
Erősítő: HoriTon AN SE 300B
Hangfal: Audio Note E/LX Hemp kit
Kábelek: HiDiamond D8; AQ Thunder; Nordost H2; ValhallA Aura, Aurora
Elosztó: Fisch Audiotechnik reference line
DAC: Pro-ject Dac Box rs2
Digitális futómű: Auralic Aries Femto (tuningolt ház,táp)
Deck: Nakamichi LX5
Erősítő: HoriTon AN SE 300B
Hangfal: Audio Note E/LX Hemp kit
Kábelek: HiDiamond D8; AQ Thunder; Nordost H2; ValhallA Aura, Aurora
Elosztó: Fisch Audiotechnik reference line
- AST
- Nincs visszaút

- Értékelés: 34
2 órája, dys-cus írta:
Nem érted barátom. Én műszaki tapasztalatról írtam. Sajna ha nem építettél, akkor nincs tapasztalatod, nem értesz hozzá, ez miatt sem jót, sem rosszat nem állíthatsz. Kérdezni azt illik, meg válaszolni is rá.
Kedves Dys-cus nem vagyunk barátok, tényleg nem építettem semmit és nem is szándékozom, ezek szerint aki nem épít semmit sem az ne is mondjon véleményt, na ne már, ugye viccelsz, szerintem le kellene szállni a magas lóról , olvasgatom ezt a topicot is (talán szabad), és bizony nagyon tudod osztani az észt, mindenkit kioktatni, szerintem ha szerényebben viselkednél talán nem váltanál ki ellenszenvet sok emberben, meg ez az önimádat ami szinte az összes hozzászólásodból sugárzik, aztán az sem szimpatikus, hogy mindenki süket és hallás károsult aki esetleg nem a Te ízlés világodnak megfelelő, pláne nem a Te általad épített erősítővel hallgat zenét, én elhiszem, hogy jó erősítőket és kimenőket készítesz, de talán lehet, hogy más is..
Kedves Hori Ton!
Szépen megszerelted, én NYÁK nélkül nem tudok ilyen szépen dolgozni. És a dizájn is szép, egyszerű, nem agyon csicsázott.
Viszont van néhány észrevételem, amit esetleg PÜ-ben megbeszélhetünk. Elöljáróban annyit, hogy ha már annyi pénzt belefektettél, akkor egy kicsit jobb alkatrészeket is bele tehettél volna. A MOX ellenállás nem fog audionótos hangot adni. Ugye jól látom, hogy az van benne. Ha megkeresel, megtanítalak mérni is, és akkor egy kis ellenállás válogatással közelebb kerülhetsz az AN hanghoz. Én segíteni akarok, mert látom, te teszel is azért, hogy olyan hangzásod legyen, amilyet szeretsz. Mások meg majd vagy méltánytalanul kritizálnak, mint engem, vagy csontig beny... Hidd el ez utóbbi károsabb, nem más, mint a rossz indulatnak a hétköznapokban történő megjelenése. Sajnos van tapasztalatom.
"
az előbb még az annyival-jobb-mint-amennyivel-drágább szempont nem jött be a képbe - de annyi baj legyen. sőt, egészen biztosan jó erősítőket építesz, ezt sem kétlem (és olvasom is a DIY-fórumokon), meg azt sem, hogy amit a műszereiddel mértél, azt írod le.
viszont én a HANGról írok, ráadásul épp' pl. az AN-integrált Oto kapcsán föntebb, úgyhogy azt kell mondjam, a hangfal/kábel/egyéb-párosításod, netán a csövek állapota nem volt megfelelő, ha olyannak hallottad, mint írod...
végül, igen, a fenti ex cathedra kijelentéseid valóban sértőek lehetnek azok számára, akik az AN erősítőket tervezték/-ik, mint pl. P. Qvortrup, H. Kondo (R.I.P.), vagy Andy Grove, s talán - a szaktudásod elismerve - azért nem kellene náluk magasabb polcra helyezni magad."
Először is köszönöm az elismerést. Viszont én nem a hangokról írok, mert azok úgy általában nem jellemzőek rám. Viszont műszaki dolgokról beszélek.
Qvortrup ne sértődjön meg. Elismerem nagy szakember! Csak nem az erősítő építésekben, mivel ő gazdasági ember, ha úgy tetszik ő a saját cége főkönyvelője. Az elektronikához tök nem ért. Mint tudjuk a közgazdászok nem igen csípik a fizikát. De nincs is ezzel semmi baj, hál Istennek kevés könyvelő csapatja agyon magát csöves erősítő készítése közben. Bár a számítástechnikusok azok kísértik a jó Istent.
5 hours ago, AST said:
Ja értem, akkor ezek szerint hallottad a szóban forgó erősítőt, amit HoriTorn épített és arról írtál kritikát, nem építettem csöves erősítőt, de ez nem tudom, hogy ezt miért kérdezed ?
Nem érted barátom. Én műszaki tapasztalatról írtam. Sajna ha nem építettél, akkor nincs tapasztalatod, nem értesz hozzá, ez miatt sem jót, sem rosszat nem állíthatsz. Kérdezni azt illik, meg válaszolni is rá. Én válaszoltam, műszakilag alá támasztottam az állításomat. Pédául azzal is, amit most fogok leírni: A két trióda párhuzamosan kapcsolva magas rács-katód, rács -anód kapacitást okoz, mert gondolom azt kapásból tudod, hogy ha a kapacitásokat párhuzamosan kapcsoljuk, akkor mi történik. Azt meg főleg tudod, hogy a soros ellenállás a rácson, más néven gridstopper ellenállás mit alkot ezzel a párhuzamba kötött kapacitással. Az AN használt egy bizonyos csövet. A kollega egy másmilyet, aminek mások az említett kapacitásai. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy az Ő erősítője más átvitelt fog produkálni mint a gyári. A gyár azért árulja a tartalék csüveket magas áron, mert tudja, hogy csak az általa válogatottal lesz a hang ugyan olyan. Ellenkező esetben igen sz@r is lehet a kapott eredmény. Én óvatosan fogalmaztam, nem kérdeztem, hogy a konstruktőrnek van e lehetősége bemérni a leírt hatásokat. Szóval barátom ezért fontos, hogy valaki csinálja is, ne csak beleszóljon a konstruktőrök beszélgetésébe. Ez csak egy indok volt, hogy megkérdezzelek arról, hogy valaha készítettél-e már valamit. Ha olvasnád a topicot, akkor láthatod, hogy éppen most készítek egy DIY projectet. Gyere, csináld meg. Egy ARC alapon nyugvó erősítőt. Az ARC nagy név. soha nem lesz máshogy ilyen új erősítőd. Én bíztatlak, a jó indulat meg van bennem.