Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangsugárzó építés

Vendég

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Az elöző Hsz én sem értettem meg nem is volt kedvem visszaolvasni.Én hallotam szolni árához képest jó de nem egy nagy szám.
A 600 Ft-os kategoriában nincs elenfele

Mit nem értettél?

Erről a nincs ellenfele dologról nem lennék meggyőződve

Vendég

Hangsugárzó építés

Klang, nem sugárzónak hívják, hanem hangszórónak, és általánosságban kijelenthető, hogy egy SBX vagy hansonló mélyközéphez nem érdemes 20mm-es dómot használni. Illetve nagyon nagy az érzékenységkülönbség, 83dB környékére kéne csillapítani a magasat.

Annakidején pl. egy HD5-tel lett öszeeresztve egy ilyen SAL hsz, ott csak 85dB a kiindulási alap, jóval közelebb van a kettő egymáshoz. De biztosan létezik más megoldás is, én pl. a mélyközép leváltására szavaznék elsősorban. Utána a magas sem lenne már gond.

memme
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 59

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: memme »

Az elöző Hsz én sem értettem meg nem is volt kedvem visszaolvasni.
Én hallotam szolni árához képest jó de nem egy nagy szám.
A 600 Ft-os kategoriában nincs elenfele

Klang
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 90

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Klang »

QUOTE (dandesz @ 2010 Apr 5 @ 20:47)
Valakinek van tapasztalata a HiVi T20-4 -el kapcsolatban ???

Azt gondoltam ezt nem lehet félreérteni, de tévedtem.
Aki biztosan tudja hogy a megjelölt összeállitásban nem jó (bár kétlem hogy tapasztalata lenne ezzel a sugárzóval- és ez volt a kérdés) az azt is tudja hogy melyik a jó. Ha még futja az erejéből,akkor írja le!!!

Vendég

Hangsugárzó építés

Valakinek van tapasztalata a HiVi T20-4 -el kapcsolatban ???Egy SAL hsz. lenneSBX 1620

Ahhoz biztosan nem jó. Olyan magasat kell keresni, ami 2-3k fölött stabilan működik, és kevésbé érzékeny.

Vendég

Hangsugárzó építés

Hm. Vagy hat éve csináltam egy állódobozt ami még mindig meg van de sajnos nem lett befejezve..Hogy azon nem mozog az emdéef lap az tuti. Persze ha gányolva van nincs benne az a ragasztóanyag mennyiség és minőség aminek lennie kell+szakértelem mert ezt sem lehet elhanyagolni, akkor talán mozog..Pláne akkor, ha átrakjuk a dobozt a szoba egyik sarkából a másikba/ezt viccnek szántam/.Ha kell valakinek ez a doboz, és eltud jönni érte akár ingyen is elvihető.  . Jó böhöm dobozok, benne van aminek benne kell lennie. Az  előlap átszabása után akár más hangszórókkal is lehet vele próbálkozni.
Jó doboznak tűnik, kár lenne veszni hagyni. Lehet tudni valamit arról hogy milyen hangszóróhoz készült és a lyukak és marások méretéről?
Hátha pont beleférne két Fountek mélyközép vagy D6.8 vagy ilyesmi. Hány literes a doboz?

Pár külső kosárátmérő:
Fountek FW168 179mm
HiVi D6.8 174mm
HiVi M6A 174mm
HiVi M6N 179mm
HiVi YT6N 179mm
Seas L18RNX/P 176mm
Seas CA18RLY 176mm

http://noob.hu/2010/04/05/wdoboz.JPG

Az eredetileg tervezett ARN-188-at vagy annak a kosarába szerelt másk hangszórót volna érdemes használni.

Vendég

Hangsugárzó építés

most érek lassan a végéhez Klang által készített álló hangfalak festésének...

Csak a félreértések elkerülése végett:
A doboz kb15 éve készült a videoton HA20 (akármi ) nagycsaposával készült TL .
Több évig egy kereskedésben bemutató darab volt,aztán visszakerült hozzám,de ekkor már a habszél bomlásnak indult és ma már olyan állapotban van hogy festeni is lehetne vele A Rokamester nálam járt,őt érdekelte ,neki ajándékoztam.
Most ezen dolgozik.... :foto:

Így van, így van!
Meghallgattam az egyiket, ami még elfogadható állapotban van. És nem rossz... mondjuk egy két középtartománybeli hangot mintha kiemelne, de ennek sok oka lehet.

A hangszórókat majd érdemes lesz megjavítani.

Vendég

Hangsugárzó építés

Annyira nem jó hír, de ezekkel is lehet kezdeni valamit. A háromutas értelmetlen, szükségtelen, és járhatatlan út, univerzális váltókkal egy ilyen hangszórókészlet sosem fog működni.
El kell dönteni, hogy melyik mélyközéppel akarsz inkább kétutas hangsugárzót építeni.
A szekrény teteje szintén elfelejthető, vagy olyan állódoboz kell, amivel a magashangszóró fülmagasságba kerül, vagy pedig másféle oldalarányoknál egy állvány a hangsugárzó alá.

Smity
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Smity »

közép és magas hátulja
közép és magas eleje
Az tényleg jó hír hogy eredeti videotonok de , én inkább 3 utasban gondolkozok mivel a hifimre 2 hangfalat lehet csak rákötni így mindenképp 3 utasban kéne megoldani .
A váltó már megvan hozzá .
A doboznak mekkora kéne lenni-e ? sztem olyan 50-60 L elég neki.
Meg az lenne a kérdésem hogy mivel ezek a szekrény sor tetejére mennének és ott csak 50 cm hely van így milyen dobozt érdemes csinálni ?

Vendég

Hangsugárzó építés

Na, már csak a magas van hátra..

Ezek tényleg videotonok vagyis ahhoz még jobban közelítenek. A jó hír, hogy ebből négy pár hangsugárzó lesz, mert mindkét mélyközéppel kétutas rendszert érdemes építeni inkább.

Smity

Hangsugárzó építés

videoton eleje
videoton hátulja
Így néz ki a Mély hsz..
Ami meg rajta van ezen a címkén : 04 1980127 00 1544 594
A közép címkéjén levő :04 030507 1544 595

switch
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 28

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: switch »

switch, az hogy légmagos vagy ferrites a tekercs, önmagában még nem meghatározó, és még Kalmi sincs benne annyira a váltókészítésben, de jó hogy tetszik neked a végeredmény. JBL-eket nekem is kellett átdolgozni, javítás mellé bónszként, mert kicsit problémás volt a mért átvitel az eredeti váltó miatt. 
Smity, pontosabban légysziv. Így sosem lesz belőle semmi, ha nem tudom, mivel kell dolgozni.

A meghívás adott, élj vele
EA057 alapú Audiosphere EL34 PP monoblokkok by Kalmi, Yamaha CD-X 1060 CD + Audiolab M Dac+ , Triangle Antal ES. Power-R RCA, digit IC és hangfalkábel.

Vendég

Hangsugárzó építés

switch, az hogy légmagos vagy ferrites a tekercs, önmagában még nem meghatározó, és még Kalmi sincs benne annyira a váltókészítésben, de jó hogy tetszik neked a végeredmény. JBL-eket nekem is kellett átdolgozni, javítás mellé bónszként, mert kicsit problémás volt a mért átvitel az eredeti váltó miatt.

Smity, pontosabban légysziv. Így sosem lesz belőle semmi, ha nem tudom, mivel kell dolgozni.

Smity

Hangsugárzó építés

hát ezeken 594 van meg az egyiket elvileg 1998.2.04-én gyártották meg van vmi 1544...

switch
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Van nekem egy '78-as JBL L19-es hangfalam, ami korábban már átesett egy ismert gyártó kezei általi tuningon, de a hanggal még mindig nem voltam elégedett. Kicsi volt a tér. Akkor úgy gondoltam, hogy a magassugárzók cseréje megoldást hozhat, ezért megkerestem Kalmit, hogy segítene-e, vállalná-e a projektet? Ő ismeretlenül is nagyon pozitívan, segítőkészen állt a dologhoz, végig korrekten tájékoztatott, elmondta, hogy mit miért kell csinálni. Pl rögtön észrevette, hogy a hangszórókat peremeztetni kell-pedig 3 éve, friss peremmel vettem a hangfalat, csak rosszul volt megcsináva.
Kalmi otthon megfülelte, megmérte a hangfalat (a korábbi tuningnál is szó volt róla, de csak igéret maradt) és kiderült, hogy nem elsősorban a magassugárzóval van a baj, hanem mással...Úgyhogy a magassugárzó maradt.
A doboz kapott egy teljesen új váltót: légmagos tekercseket a vasmagosak helyett, új kondikat, rendes vezetékeket, új csatlakozókat (igényesen, szépen megcsinálva) átesett egy tömetcserén/hangoláson.
És a végeredmény?!
Végre az a hang kltözött be hozzám, amire mindig is vágytam...a tér sokkal, de sokkal nagyobb lett. Az ének, a hangszerhangok még természetesebbek, a lemezeket sorra tettem fel, mert olyan addig nem hallot-nem is apró-részletek jöttek elő, hogy folyton leesett az állam. Az új peremek miatt a mélyek minősége-és nagysága/mennyisége-ugrászerűen megnőtt-lehet ebben szerepet játszik az új hangfal állvány is, ami nem egy vaszizdasz, de az eddigi helyett sokkal jobb :lol!:
A hangszerhangok nagyon jól elkülönülnek, a hangfalról jobban leválik a hang, kevésbé lehet hallani a dobozokat.
Szóval abszolút megérte a ráfordított-nagyon korrekt-összeg!
Érdekes volt megtapsztalni a finomhangolás során-amiben Kalmi abszolút segítőkész volt - a magashangok szintjének megszólalásra gyakorolt hatását, és hogy a tömet mennyiségége mennyire kihatással van a középtartományra, az énekre, és a térre....

Nagyon elégedett vagyok az eredménynel, nagyon örülök, hogy belevágtam a pár lebeszélő intelem ellenére...Még mindig nehezen hiszem el, hogy iylen kvalitású hang van 'itthon'-ennyi pénzért.

Aki esetleg kíváncsi volna rá, szívesen látom egy meghallgatás erejéig Pesterzsébeten :lol!:

Aki pedig hasonló dolgon töri a fejét, forduljon nyugodtan Kalmihoz :kiraly: aki rászolgált a dícséretre, és maximálisan élvezi az ajánlásomat (nyalás vége :foto: nem szoktam alaptalanul ennyire dícsérni senkit/semmit)
EA057 alapú Audiosphere EL34 PP monoblokkok by Kalmi, Yamaha CD-X 1060 CD + Audiolab M Dac+ , Triangle Antal ES. Power-R RCA, digit IC és hangfalkábel.

Vendég

Hangsugárzó építés

Bővebben? 599, 620 és 597 rajzszámúak? A vasmagon hátul van egy címke, azon megtalálható a rajzszám és a gyártás dátuma is.

Smity

Hangsugárzó építés

Barkácsboltban vettem .
A H2000 honlapján megvan jelölve mint "viszonteladó".
De szinte ugyan úgy néznek ki mint a H2000 honlapján lévő hangszórók.

Vendég

Hangsugárzó építés

Honnan vannak ezek? Mennyire Videotonok?

Smity

Hangsugárzó építés

Sziasztok.
Első hangfal párom építésében szeretnék segítséget kérni.
Hangszórók : Mély Videoton 220 mm 100 W Közép Videoton 180 mm magas Videoton 80 mm .
A doboz bass-reflex lenne.
Doboz magassága max. 52 cm mert szekrény tetejére menne ,lent meg nincs nagyon hely.Ha magas doboz lenne és ellene fektetve fent az úgy hogy szólna ?
Gondoltam ara is hogy úgy megcsinálni a dobozt hogy ferdére és akkor álló lenne és felférne oda is ...
Segítségeteket előre is köszönöm.

switch
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Próbáltam visszekeresni több topikot is, de nem jártam eredménnyel.
Kinek volna szüksége CNC marásra?
Apámnak van egy hobbi CNC gépe, kis projektekben szívesen együtt működne, baráti áron.
Írjon PÜ-t, akit érdekel.

Vendég

Hangsugárzó építés

Jó, köszi, a napokban rámérek én is.

pagrus
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 3

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: pagrus »

...Hmmm, most látom, hogy a DX25TG09-nél frissült az adatlap, és 92dB@2W... Viszont nekem még van valahol TG05 amire 93,5-et írtak.. ...
Pontosabban megnézve az én példányaimat:

Vendég

Hangsugárzó építés

Tudom, ismerem. Szerencsére gyártják még, 5000,- körül megszerezhető.

Most nem mindegy, hogy 91@1W(HDS) vagy 94@2W(DX)? Ugyanaz a vége. A 8 ohm sem segítene most, inkább csak a bajokat fokozza, mert a két mély párhuzamosan 4, és bárhogy nézzük, csak kétszerakkora teljesítményt akar felvenni, mint a 8 ohmos magas. Itt most a feszültség adott, és nem a teljesítmény... Szóval 3dB-t kapásból levonhatunk a dóm érzékenységéből, ami nekem most nem jönne jól.

és még egy szépen megmunkált alu előlap is van ebben az árban, szóval ennél legalább tudom, miért kerül többe.Hát emiatt biztos nem, a szerszámai annak sem sokkal drágábbak.  
Hmmm, most látom, hogy a DX25TG09-nél frissült az adatlap, és 92dB@2W... Viszont nekem még van valahol TG05 amire 93,5-et írtak.. Úgy érzem, ideje lesz megnézni mennyi is valójában.

És a legjobb, hogy a TG09 adatlapján is TG05-ös felirat szerepel. Hát ez... tökéletes.

pagrus
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 3

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: pagrus »

Óh biztosan. 15k/hangszóró plusz még tölcsér? Akkor már egy sima DX25tg05, bár az is határeset még, de már valamennyit talán lehet csillapítani belőle.
Valóban drágább, de azonos hangnyomáson 30%-kal kisebb teljesítménnyel megelégszik az én méréseim szerint, mivel amit tud azt nyolc ohmos létére tudja, míg a DX25 az négy ohmos, az xmax 1 mm a DX 0,5 mm-vel szemben, és még egy szépen megmunkált alu előlap is van ebben az árban, szóval ennél legalább tudom, miért kerül többe. A HT101 is jó választás.

Vendég

Hangsugárzó építés

Olyat én is csinálok, nagyobb terhelhetőséggel. :S

A +mágnes nem sokat változtat ezeknél az indukción..

Lehet, hogy feladom a dolgot, és PA-sítom, egy HT 101-el. Azt legalább lehet nyúzni.

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”